Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, GTM napisał(a):

Poza tym chyba niektórzy zapominają że Forza ma otwarty świat, który za każdym razem trzeba zbudować od zera a nie zamknięte tory które można szlifować przez 20 lat.

Zbudowanie otwartego świata jest prostsze niż laserowy skan i odwzorowanie nawierzchni w tym łat na drodze, ale dooooobrze :E 

Opublikowano

FH6 zauważalnie lepiej wygląda od FH5. Chociażby same drzewa i roślinność. Tu nawet nie ma o czym dyskutować do tego projekt mapy jest po prostu ciekawszy.

Oczywiście znajdą się lepsze i gorsze miejscówki, mniej równe tak było w każdej FH. 

Opublikowano

Jak oglądałem filmiki z YT tez miałem wrażenie ze grafika jest taka sama.

Ale jak tylko zacząłem grac od razu zauważyłem ze jest znacznie lepiej.

W tym miesiącu grałem trochę w FH5 przed premiera 6 wiec mam porównanie.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

No przecież Ci piszę że w Horizon na kierownicy się nie da grać i bić czasów :E Tu FFB i fizyka nie istnieją, mózg wariuje bo to co się dzieje z autem nie pasuje do rzeczywistości :E 

Ale oczywiście zaraz ktoś wbije i powie że mu się gra dobrze, fajnie ;) 

Ja lubię grać na padzie, po prostu Horizon 6 to kolejne DLC do 4, chyba po prostu ta forma mnie znudziła i tyle. Ostatnio ogrywałem Dirta 4 i Rally 2.0 - dużo więcej frajdy nawet na padzie miałem. 

Jak się nie da, jak masz masę ludzi co mają po pareset godzin w Forzach Horizon i to często ludzie, którzy grają też w symulatory i mają praktycznie najlepsze możliwe kierownice :E Wiadomo, że model jest uproszczony, ale jest spokojnie wystarczający, żeby mieć frajdę z jazdy i do tego dochodzi fajna mapa, tuning samochodów, pareset modeli aut. Ja już w takiej FH4 się spoko bawiłem na kierownicy, a tu jak widziałem opinie to jest jeszcze dużo lepsza ta implementacja.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, mazi636 napisał(a):

Jak się nie da, jak masz masę ludzi co mają po pareset godzin w Forzach Horizon i to często ludzie, którzy grają też w symulatory i mają praktycznie najlepsze możliwe kierownice :E 

Widzę na YT, że właśnie oni najgorzej radzą sobie w wyścigach online i zajmują dolne pozycje na mecie.

Dokładnie tak samo było w FH4 i 5. 

Kierownica wyłącza niewidoczne asysty, ktore są na padzie. Zmaga się z problemem o którym istnieniu ludzie z padami nawet nie mają pojęcia.

Mam Fanateca DD 8nm i fajnie grało się w FH5, ale na online grałem tylko na padzie, asysty robią lepsze czasy.

Teraz jest powtórka, ale dodali wizualny pełny obrót kierownicy. Progres jest, nie mogli ogarnąć tego 10 lat.

Wszyscy na YT streamuja to co przynosi kase, nawet simracerzy teraz robią hajs na Forzie. Ważne, żeby zbyt wiele nie wymagać od gry , która przyciągać ma masy, a nie mała grupkę graczy simracingu. W drugą stronę też udawać nie ma sensu i kierownica do tej gry to przerost formy nad treścią.

Edytowane przez MaxxGroo
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Widzę na YT, że właśnie oni najgorzej radzą sobie w wyścigach online i zajmują dolne pozycje na mecie.

Dokładnie tak samo było w FH4 i 5. 

Kierownica wyłącza niewidoczne asysty, ktore są na padzie. Zmaga się z problemem o którym istnieniu ludzie z padami nawet nie mają pojęcia.

Mam Fanateca DD 8nm i fajnie grało się w FH5, ale na online grałem tylko na padzie, asysty robią lepsze czasy.

Teraz jest powtórka, ale dodali wizualny pełny obrót kierownicy. Progres jest, nie mogli ogarnąć tego 10 lat.

Wszyscy na YT streamuja to co przynosi kase, nawet simracerzy teraz robią hajs na Forzie. Ważne, żeby zbyt wiele nie wymagać od gry , która przyciągać ma masy, a nie mała grupkę graczy simracingu. W drugą stronę też udawać nie ma sensu i kierownica do tej gry to przerost formy nad treścią.

Niestety to prawda jeżeli chcesz grać na kierce to spoko ale tylko w singlu a w multi wyłącznie pad bo tam jest lepsza precyzja itp, zaraz będą playlisty.

W tym trybie będzie widać kto jeździ na kierce a tam jako drużyna musi być lepsza od botów żeby zdobyć jakoś nagrodę i większość przypadków ja musze ciągnąć ten wozek.

Opublikowano

Trudno coś napisać o grafice w tej grze, bo tak jak już kilka osób to słusznie zaznaczyło - jest strasznie nierówna. Tokio uważam za najsłabszy punkt tej mapy, w dzień jest kartonowe, na ulicach jest pusto, a oświetlenie kompletnie leży - jest ciemno i szaro. Za to widoki poza miastem są świetne (szczególnie góry) - ale tu też, sporo zmienia pora dnia. 

The Crew Motorfest dużo lepiej wygląda, jest bardziej równe graficznie. Ale może to kwestia poprawek i po pełnoprawnej premierze coś pozmieniają, jak więcej ludzi zacznie "testować" i zwracać na to uwagę. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Byłby gdyby FH6 miała skopana optymalizacje a nie ma.

Niższe osiągi wynikają po prostu z lepszej jakości grafiki i tyle.

Wymodelowanie i detale aut nadal wyglądają lepiej w GT7, są filmiki z porównaniami 😉

Edytowane przez azgan
Opublikowano
3 godziny temu, Arcane napisał(a):

Trudno coś napisać o grafice w tej grze, bo tak jak już kilka osób to słusznie zaznaczyło - jest strasznie nierówna. Tokio uważam za najsłabszy punkt tej mapy, w dzień jest kartonowe, na ulicach jest pusto, a oświetlenie kompletnie leży - jest ciemno i szaro. Za to widoki poza miastem są świetne (szczególnie góry) - ale tu też, sporo zmienia pora dnia. 

The Crew Motorfest dużo lepiej wygląda, jest bardziej równe graficznie. Ale może to kwestia poprawek i po pełnoprawnej premierze coś pozmieniają, jak więcej ludzi zacznie "testować" i zwracać na to uwagę. 

Imho FH4 miała najfajniejsze miasta bo cegła po prostu wygląda w grach bardziej widowiskowo niż szklane połacie budynków czy kolorowe domy w FH5.

Opublikowano
W dniu 17.05.2026 o 00:11, MrKetiw napisał(a):

Jestem totalnie rozczarowany tą grą z jednego prostego względu... zmienili model jazdy !!! Przez lata uważałem że Forza ma jeden z najlepszych modeli jazdy spośród wszystkich gier, typowo symulacyjno/arkadowy. 

Mam przegrane kilka tysięcy godzin w Forzy od 3 przez 4 do 5 i naprawdę w tej grze kochałem model jazdy i co kolejna część zostawiali go bez zmian ale co zrobili w 6 to jest karygodne, samochody prowadzą się jak po sznurku, nieważne czy to kategoria C czy S2, DRAMAT. W poprzednich częściach to była często walka o pozostanie na drodze. Gram na padzie z wyłączonymi wszystkimi asystami. 

Graficznie też tyłka nie urywa, przy tym wymagania x2.

Ogólnie cieszę się że nie kupiłem preordera bo płakałbym po nocach że wydałem tyle kasy.

Na plus obłędne dzwięki samchodów, modele aut i kilka kawałków z radia wpadło mi w ucho. 

Możliwe że będzie to pierwsza Forza w moim życiu której nie kupię wcale.

A ja mam wrażenie że jest trudniej bez asyst, trzeba trochę opduszczać na zakrętach, w 5 było łatwiej ;)  Aż odpalę dziś 5 i sprawdzę ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, azgan napisał(a):

Wymodelowanie i detale aut nadal wyglądają lepiej w GT7, są filmiki z porównaniami 😉

W grze są modele, które pamiętają pierwsze odsłony, więc zależy co się weźmie do porównania.

Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Ciężko mi powiedzieć bo GT7 nie grałem a w sieci nie widzę za bardzo tej jakości.

Jak masz gdzieś te porównania to dawaj.

Opublikowano
W dniu 17.05.2026 o 18:03, MrKetiw napisał(a):

Pograłem jeszcze chwilę, graficznie gra bardzo nierówna są miejsca gdzie wygląda ślicznie ale popupy są kiepskie, jakieś takie płaskie to wszystko, sam nie wiem co sądzić o tej grafice... Jeszcze mam spore spadki fps jak wyjeżdżam poza miasto do 80 klatek a mieście 110. Gra bez RT na Extreme z dlss Q w 3440x1440 chyba 5070 Ti jest za słaba do tej gry 🙄 

Ja mam lock na 72fps i jest gitara ;) W 5 też tak grałem. Serio nie widzę potrzeby mieć w FH ponad 100fps ;) 

9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Moim zdaniem najlepiej znaleźć fun w jednym i drugim i zmieniać jak ochota najdzie.

Ja tak właśnie mam ;)

9 godzin temu, galakty napisał(a):

W Horizon na kierownicy jest gorzej niż na padzie, FM8 odwrotnie. 

Podobno w 6 jest już lepiej na kierownicy, może dzisiaj po robocie sprawdzę 

Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ja tak nie potrafię, relatywnie szybko mnie to nudzi. Po co mi kierownica jak większość roku będzie schowana w szafie, po co mi wolant jak tez będzie schowany, swojego chyba sprzedam bo nawet go ostatnio podłączyłem i po godzinie już był schowany.

Dzięki uchwytowi RS062 mam bazę cały czas zamontowaną do biurka, w niczym mi nie przeszkadza ani nie zajmuje za dużo miejsca. Jak najdzie mnie ochota, to tylko ją przesuwam, nakładam kierownicę i gram. Jakbym miał tak ją ciągle zdejmować i zakładać, to bym sobie dał z tym spokój. Najlepsze jest to, że kupiłem stojak i leży w piwnicy. Ostatnio myślałem też, czy nie kupić sobie Ras1ution 2, i nie spróbować z kierownicą w GT7 :hmm:

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ciężko mi powiedzieć bo GT7 nie grałem a w sieci nie widzę za bardzo tej jakości.

Jak masz gdzieś te porównania to dawaj.

Już dawałem na wcześniejszych stronach jest np. jedno 😊

Opublikowano

Chilowanie było do momentu jak miałem drift i nabijanie punktów. Nie lubię driftu i to była mordega dla mnie xd ale ogólnie  całkiem spoko jak to zwykle w FH. Jedynie co trochę "irytuje" to na początku jest więcej gadania niż jeżdżenia :D i jak dojadę do celu to mogę na kierownicy przyciskiem aktywować wyścig, ale koleje kroki już muszę na klawiaturze bo nagle inny przycisk jest potrzebny.