Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Gra bardzo dobrze się skaluje wiec wszyscy będą zadowoleni.

image.thumb.png.3cff98a1f18e898ef19c5755d174a7ba.png

Zarzuciłem se te ustawienia z 4K z FSR Native, 120 FPS na locku %-) I wkoncu TV można wykorzystać w pełni.

Może nie warto tego RT odpalać gierka dalej wygląda pięknie 

Edytowane przez CrooV
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, galakty napisał(a):

W jedynej normalnej czyli 1440p, sorry ale żadna inna gra takich problemów nie ma, tylko Forza od Bugisoftu ;) 

W każdej innej gierce są różne sztuczki, doczytywania detali, artefakty związane z oświetleniem, różne rozdzielczości poszczególnych efektów itd. Również w CP.

17 minut temu, CrooV napisał(a):

Rt jest spoko, aby się pobujać spacerkiem po Tokio. Do śmigania jak dla mnie możliwa najwyższa rozdziałka, najoptymalniej 4k dla najlepszej stabilności obrazu w ruchu i ~100fps natywne i jest już malinka. Ewentualnie DLSS-Q do 4k, lub 1440p natywne. W zasadzie od okolic 80fps już robi się ok. No, ale co do płynności to wiadomo każdy ma swoje osobiste preferencje. 

Mi FG nie siedzi w ścigałce. Może jakby zrobić x2 z ~80-100 wyjściowego to było by inaczej, ale i tak mam wyświetlacz 120hz :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

W ścigałki dawno nie grałem, ostatnio to był chyba jakiś NFS lata temu, nie grałem ani w FH4 ani w FH5.

Teraz chwilę pograłem w FH6 i mnie wciągnęło ale mam kilka pytań do bardziej doświadczonych ludzi. Gram sobie kontrolerem, na razie startowym samochodem, zrobiłem parę wyścigów ale mam problem żeby zaliczać na 3 gwiazdki (np ten punkt z radarem), zawsze brakuje jakieś 2-4 sekundy. Mam ustawioną skrzynię automatyczną i chyba wszystkie asysty powłączane tak jak sugerowała gra ale czytałem że to spowalnia samochód i lepiej część rzeczy powyłączać.

Jaki byłby najlepszy kompromis pomiędzy łatwością prowadzenia (żaden ze mnie racer, typowy niedzielny gracz) a zachowaniem osiągów samochodu? Jak te wszystkie asysty poustawiać, macie może jakiś screen jak wy to macie? 

I drugie pytanie, zaraz na początku od razu od groma dostępnych samochodów. Warto zaraz na początku zmienić z tego startowego? Czy np jeżeli na moja obecną Toyotę prędkość na 3 gwiazdki to 169 km/h (zadanie z radarem) to czy po zmianie samochodu na mocniejszy nadal będzie 169 km/h czy te wartości zostaną dopasowane pod aktualny samochód? 

Jakie są wasze Top 5 samochodów które według was to must have? 

Opublikowano
54 minuty temu, CrooV napisał(a):

Zarzuciłem se te ustawienia z 4K z FSR Native, 120 FPS na locku %-) I wkoncu TV można wykorzystać w pełni.

A i owszem też właśnie lece na 2160p z FSR AA tylko normalnie na ekstremalnych, bo jak zobaczyłem yarisa gr na poboczu do sprzedania i wcisnąłem X to natychmiast wróciłem do ekstremalnych. Może i dropi nawet do 80 fps ale wygląda w pytę. No i aktualnie krzaczory bez rt są takie same a to gównie one robią wrażenie, bo oświetlenie to tak nie koniecznie. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Asag napisał(a):

ale mam problem żeby zaliczać na 3 gwiazdki (np ten punkt z radarem), zawsze brakuje jakieś 2-4 sekundy.

Inne auto, szybsze inaczej stuningowane, inne pod teren inne pod asfalt, inne auto lub inne ustawienia pod dużo zakrętów, wtedy się liczy, aby gładko wchodzić w zakręty i maksymalnie przyśpieszać do następnego, dobre hamulce. Na długie proste jeszcze inne itd. W garażu masz tuningi, możesz sobie gotowe profile wybierać od innych co już zrobili i udostępnili.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@Asag Forza to inne podejście niż NFS. Tutaj samochodów dostajesz setki, tuning pozwala dramatycznie zmienić charakterystyki i osiągi każdego samochodu, więc w sumie wybierasz co Ci się podoba, albo zmieniasz co wyścig dla urozmaicenia. Wyścigi są przeważnie ograniczone do specyficznej klasy i kategorii aut, więc nawet jakbyś chciał to jednym autem nie obrobisz wszystkiego, pięcioma też nie.

Offline AI dopasowuje się do tego czym jedziesz. Dopiero online jest rywalizacja.

Radary i inne akrobacje na punkty mają sztywne kryteria. Jedną gwiazdkę zrobisz byle czym a na trzy gwiazdki potrzeba już czegoś mocnego a czasem jeszcze pogrzebać w setupie (choć to przeważnie już na wyzwania sezonowe). 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, j4z napisał(a):

No właśnie, a pomyśl, że niektórzy w scigałkę chcą tak grać.  

Ja już wolę dlss balance włączyć i prawdopodobnie co nieco z ustawień będę musiał zjechać, aby osiągnąć 120fps. Ewentualnie zablokuje na 90. Będę kombinować dzisiaj. 

Nie no włączam FGx2, żeby grać na dlss q na najwyższych :krejzol:

Edit: w sumie jak mam 80fps i lock na 116 i włączam/wyłączam fgx2, nie czuje jakiejś różnicy w opóźnieniu. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Dlaczego...nie dali opcji pobrania malowań z poprzedniej części tylko trzeba kombinować ręcznie kopiując każdą stronę auta i zapisując w FH5 w logach i dopiero po udostępnieniu pojawiają się w FH6 i to jeszcze ta funkcja jest zakopana (nie intuicyjna). Miałem ponad 200 projektów i już chyba nie będzie mi się chciało z tym bawić. Twierdzą że dodali naklejki na szyby i to przez to, to jakaś bzdura bo taki importowany projekt można edytować i to się przeważnie robi bo zmiany w autach występują. Miałem chyba ponad 200 projektów i nie wiem czy będzie mi się chciało od nowa to robić. Dodatkowo wywaliło mnie dziś z gry z jakimś błędem.

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Gra bardzo dobrze się skaluje wiec wszyscy będą zadowoleni.

image.thumb.png.ad5c95c81aa5b70f9748a18e021884de.png

Dla ogólnej poprawy wydajności bez dużego spadku w jakości grafiki:

image.thumb.png.125646aa6362bee161fa7826821d106a.png

Dla HFR:

image.thumb.png.0f24dc77f7ef1aa3a065ab88bfca3e06.png

Dla 8GB VR:

image.thumb.png.cb25bdf393ec57a09733959e8e2d7d13.png

Dzięki ustawiłem ten z Rt z dlaa i pięknie śmiga 

Teraz, AlienT napisał(a):

Dzięki ustawiłem ten z Rt z dlaa i pięknie śmiga 

Mega przydatne 

Opublikowano (edytowane)

A ten w Forzie jest tuning i garaż to tak pomyślałem czy twórcy nie zapomnieli żeby dać  hamownie i testować moc po zmodyfikowaniu i v-max itp niby pierdoła a byłby banan na japie.

Zamiast robienie pięknych garaży którego 1 raz zobaczę i tyle to już lepiej kupić magazyn murator.

Edytowane przez brainq
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Amp napisał(a):

Dlaczego...nie dali opcji pobrania malowań z poprzedniej części tylko trzeba kombinować ręcznie kopiując każdą stronę auta i zapisując w FH5 w logach i dopiero po udostępnieniu pojawiają się w FH6 i to jeszcze ta funkcja jest zakopana (nie intuicyjna).

A jak myślisz? W dzisiejszych czasach, twój czas i uwaga jest walutą, masz zmarnować więcej wolnego czasu w nowej forzie tworząc projekty najlepiej od początku. ;D

Zresztą oni jeszcze nie dodali playlist festiwalowych, wygląda to na małą powtórkę z ubiegłorocznego battlefielda 6, cyberpunka 2077, itp,  gra jest wypuszczana na premierę w wersji beta, dopiero przez następny rok lub dwa będzie łatana, poprawiana.

Czytając opinie z sklepu steam są mieszane, bo gra okazała się kolejnym dlc mapowym do forzy 4 i 5. Nie czuć klimatu japonii, to tylko kolejna forza z dostępnymi szybkimi autami od samego początku gry.

Edytowane przez Pawcio
  • Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano

Po kolejnych godzinach utwierdzam się w przekonaniu, że jedyny słuszny tryb gry na radeonie to 4k ekstremalny + FSR AA.
No i przez tą Japonię mam vibe'y jakbym w gran turismo grał a jak znalazłem Nissana Stagea to już w ogóle.
Szkoda, że to nie czasy xbox live i cudownej wolności słowa, gdzie mógłbym powiedzieć co myślę o czyjejś matce albo co powinien z nim pies zrobić jak mnie podczas wyścigu online wsmaruje w ścianę a gra mi wesoło założy kotwicę co katapultuje cię najczęściej pod koniec stawki.  

Opublikowano

Ponoć gra ma zaimplementowane natywne HDR, ale u mnie po włączeniu tej opcji na monitorze OLED kolory są strasznie wyprane, niezależnie od ustawień. Ktoś testował może? 

Opublikowano

Jestem totalnie rozczarowany tą grą z jednego prostego względu... zmienili model jazdy !!! Przez lata uważałem że Forza ma jeden z najlepszych modeli jazdy spośród wszystkich gier, typowo symulacyjno/arkadowy. 

Mam przegrane kilka tysięcy godzin w Forzy od 3 przez 4 do 5 i naprawdę w tej grze kochałem model jazdy i co kolejna część zostawiali go bez zmian ale co zrobili w 6 to jest karygodne, samochody prowadzą się jak po sznurku, nieważne czy to kategoria C czy S2, DRAMAT. W poprzednich częściach to była często walka o pozostanie na drodze. Gram na padzie z wyłączonymi wszystkimi asystami. 

Graficznie też tyłka nie urywa, przy tym wymagania x2.

Ogólnie cieszę się że nie kupiłem preordera bo płakałbym po nocach że wydałem tyle kasy.

Na plus obłędne dzwięki samchodów, modele aut i kilka kawałków z radia wpadło mi w ucho. 

Możliwe że będzie to pierwsza Forza w moim życiu której nie kupię wcale.

Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Kto już kupił ? LOL

Jest voucher do wykorzystania, można za niego kupić dowolne auto w grze :E Nawet to F za 70 milionów, ale nie wiem jeszcze na co go przeznaczyć.