Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Arcane napisał(a):

Ponoć gra ma zaimplementowane natywne HDR, ale u mnie po włączeniu tej opcji na monitorze OLED kolory są strasznie wyprane, niezależnie od ustawień. Ktoś testował może? 

A w Windowsie włączyłeś?

Opublikowano
10 godzin temu, MrKetiw napisał(a):

Jestem totalnie rozczarowany tą grą z jednego prostego względu... zmienili model jazdy !!! Przez lata uważałem że Forza ma jeden z najlepszych modeli jazdy spośród wszystkich gier, typowo symulacyjno/arkadowy. 

Mam przegrane kilka tysięcy godzin w Forzy od 3 przez 4 do 5 i naprawdę w tej grze kochałem model jazdy i co kolejna część zostawiali go bez zmian ale co zrobili w 6 to jest karygodne, samochody prowadzą się jak po sznurku, nieważne czy to kategoria C czy S2, DRAMAT. W poprzednich częściach to była często walka o pozostanie na drodze. Gram na padzie z wyłączonymi wszystkimi asystami. 

Graficznie też tyłka nie urywa, przy tym wymagania x2.

Ogólnie cieszę się że nie kupiłem preordera bo płakałbym po nocach że wydałem tyle kasy.

Na plus obłędne dzwięki samchodów, modele aut i kilka kawałków z radia wpadło mi w ucho. 

Możliwe że będzie to pierwsza Forza w moim życiu której nie kupię wcale.

A ja się wczoraj cieszyłem, że zmienili wreszcie model jazdy i samochody prowadzą się bliżej tego co mamy w rzeczywistości a nie w jakimś spermiarskim śnie rowerzysty xD 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Art385 napisał(a):

A ja się wczoraj cieszyłem, że zmienili wreszcie model jazdy i samochody prowadzą się bliżej tego co mamy w rzeczywistości a nie w jakimś spermiarskim śnie rowerzysty xD 

Chyba pierwszy raz grasz w Forze, teraz każde auto prowadzi się tak samo, a auta z klasy S2 przy 300 hamują do zera w 5 sekund, przy czym każdy zakręt pokonywany jest z prędkością światła. Uważam że model jazdy jest teraz dla dzieci. 

Opublikowano (edytowane)

To ciekawe, bo odniosłem inne wrażenie oglądając te wszystkie filmiki, wydaje się, że teraz samochody mają mniejszą przyczepność niż w FH5, gdzieś nawet słyszałem że model jazdy jest zbliżony do Forzy Motorsport, w recenzjach które widziałem nikt nie wspomina o modelu jazdy tak jakby nic się w tej materii nie zmieniło.

Edytowane przez GTM
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

A w Windowsie włączyłeś?

Problemem był RTX HDR, który automatycznie się włączył przy włączeniu HDR, wyłączyłem tę opcję i teraz na natywnym z gry wygląda wszystko świetnie, chyba najlepiej dopracowana gra PC pod tym względem.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GTM napisał(a):

To ciekawe, bo odniosłem inne wrażenie oglądając te wszystkie filmiki, wydaje się, że teraz samochody mają mniejszą przyczepność niż w FH5, gdzieś nawet słyszałem że model jazdy jest zbliżony do Forzy Motorsport, w recenzjach które widziałem nikt nie wspomina o modelu jazdy tak jakby nic się w tej materii nie zmieniło.

Bierzesz odpowiednie autko, tuning max grip i jak w każdej FH wchodzisz 300+ w zakręty :E Forza taka była i taka jest dalej. Oczywiście są różne autka i różnie można je ustawić, różne kategorie szybsze i wolniejsze. Ale ogólnie gra jest nastawiona na szybką efektowną jazdę no nie mającą wiele wspólnego z realizmem.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Tak jak pisalem wczesniej, ja w takie typu gry nie gralem zbyt wiele ale dla mnie to jest typowo arcade'owa zabawa. Nie za bardzo jeszcze rozumiem tutaj sens CEN aut, bo w sumie kazde prowadzi sie tak samo na pelnym tuningu. Jeszcze nie bawilem sie w te indywidualne tuningi samemu, tylko kupowalem pakiety - ale dla mnie bez roznicy czy jedziesz yaris'ka czy RAMem, pedal w podloge i hejnal.

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca tak samo, ale wiele tuningów jest robione pod grip, aby właśnie łatwo pokonywać zakręty i możliwie maksymalnie niwelować potencjalną utratę kontroli przy wysokich prędkościach. Są auta które robią to lepiej na wymaksowanym tuningu i są które robią to gorzej. 

Jedne się lepiej sprawdzają do skoków inne max prędkości na radarach, jeszcze inne na trasy z mocnymi zakrętami, inne z łagodnymi, inne w teren, do driftu itd. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Nie wiem jak w FH6, ja nie dałem się na hype i czekam na prezentację zmian w tej grze , sama formuła obdarowywania mnie autami już mi się przejadła i tylko konkrety mogą mnie przekonać do kupna. Na razie takich brak, ludzie oczarowani hypem, 0 argumentów.

@oldfashioned

W FH różnica między autami zawsze była marginalna, ale czego spodziewać się po autach tej samej grupy. Ram i Yaris różnią się w FH, jest praca zawieszenia, jest uproszczony docisk aerodynamiczny- wszystko jest liczone w czasie rzeczywistym. Co prawda wpływ jest niewielki, ale na online robi różnicę, tam już jeździ się tylko tym co wygrywa.

Zauważyłeś, że nikt nie mówi ani słowa o fizyce w nowej Forzie, też to zauważyłem. 

Nie tego ludzie oczekują od tej gry ,

PEAK NA STEAM to 170k graczy, to nie są fani symulacji ani motoryzacji, to tylko ludzie skuszeni na bardzo dobrą grę. Nikt z nich nie jest w stanie napisać nic konkretnego, wiedzą tylko że im się podoba.

• Upvote 1
Opublikowano

Może Ty łapiesz te niuanse bo wiesz jak to poustawiać, dla kogoś kto dopiero siadł do gry i ogólnie FH, różnica na pierwsze 5h jest minimalna. Gdyby nie czystko klimatyczne restrykcje ze niektóre trasy trzeba robić samochodem typu A, to pewnie tym GMC który jest do wyboru na początku poszło by zrobić każdy wyścig ;) 

jak wejdę w większą customizacja to pewnie poczuje jakieś tam różnice, na pewno są i będą widoczne w grze online gdzie każdy robi minmaxing.

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Tak jak pisalem wczesniej, ja w takie typu gry nie gralem zbyt wiele ale dla mnie to jest typowo arcade'owa zabawa. Nie za bardzo jeszcze rozumiem tutaj sens CEN aut, bo w sumie kazde prowadzi sie tak samo na pelnym tuningu. Jeszcze nie bawilem sie w te indywidualne tuningi samemu, tylko kupowalem pakiety - ale dla mnie bez roznicy czy jedziesz yaris'ka czy RAMem, pedal w podloge i hejnal.

Jak ci się tak samo wszystko prowadzi, to daj tym mnie telefon do swojego dealera. Też chce to samo co ty

Godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Chyba pierwszy raz grasz w Forze, teraz każde auto prowadzi się tak samo, a auta z klasy S2 przy 300 hamują do zera w 5 sekund, przy czym każdy zakręt pokonywany jest z prędkością światła. Uważam że model jazdy jest teraz dla dzieci. 

No proszę cię. Pomiędzy takim miskiem evo 6 a nsx to są jakieś kosmiczne różnice. Wy coś bierzecie? czy uważacie, że jak tak napiszecie to wam ktoś przyklaśnie? Czy o wuj wam chodzi? 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Art385 napisał(a):

Jak ci się tak samo wszystko prowadzi, to daj tym mnie telefon do swojego dealera. Też chce to samo co ty

No proszę cię. 

Jak uzywasz stockowych aut, to tak - czuc roznice miedzy ram'em a honda s2000. 
Potem to sobie dociskasz na maxa i roznica jest kosmetyczna w SP.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GTM napisał(a):

Bo dokładnie tak jest, model jazdy jest zbliżony do FM oczywiście z wielkim uproszczeniem, bo w tej grze zbyt szybko śmigamy przez pola aby był realistyczny.

Zdecydowanie bardziej realistycznie się jeździ niż w FH5 i wcześniejszych.

Nie wiem, jak gra się zachowuje na innych ustawieniach, ale ja gram na "Hard" i tylko czasem sobie wyłączam kontrole trakcji aby zobaczyć w którym trybie mam większy fun.

Dodam też ze ja swoich aut nie tuninguje, wszytko jest na stocku, jak potrzebuje więcej mocy to biorę szybsze auto.

Każde auto prowadzi się wyraźnie inaczej i w tej grze zdecydowanie trzeba się nauczać prowadzić, chyba że włączymy wszystkie asysty. Jest też Auto Drive który działa nawet podczas wyścigów :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda, ze FH to taka ch....a ścigałka, bo Japonia wygląda po prostu prześlicznie, samo Tokio wydaje się bardzo duże, a do tego dochodzi cała malownicza reszta... :( No ale granie w to nie ma sensu - pierdylion samochodów, które nawet jeśli mają różne statystyki i osiągi, to są to różnice sztuczne, a do tego żeby wygrywać w co wyższych wyzwaniach  i tak musisz zgrindować ten jeden najlepszy w klasie albo dowalić wspomniany już wyżej tuning na maksa, bo AI jakakolwiek fizyka nie dotyczy... ani tu przyjemności z jazdy, ani ze ścigania, ani z posiadania jakiegoś konkretnego, ulubionego auta... 

Edytowane przez Zas
  • Confused 1
Opublikowano

@azgan a pisałem w tym wątku ze Motorfest spoko gierka. :D 

@Zas szukasz problemów na sile, takie są wyścigi arcade w tej formie rozgrywki, pokaz mi taką grę gdzie możesz wszytko wygrać jednym autem.

Poza tym, kto ci karze jeździć wszystkimi autami, w żadnej FH ani nie miałem zdobytych wszystkich aut, ani nie jeździłem wszystkimi które miałem, bo nie było takiej potrzeby. Tylko takimi które mi odpowiadały, pewnie nawet ich 20 nie będzie.

No ale trzeba ponarzekać ;)

• Upvote 5
Opublikowano

Czy ktoś z was kiedykolwiek pomyślał odwrotnie, żeby niepotrzebne samochody sprzedawać? 

I zostawić tylko te najlepsze dla siebie, żeby mieć grupę nie do za.....? 

Opublikowano

Nakręcaj się. Ja tu cały poranek bluzgałem, że złe fury sobie do online wybieram ale przy wyścigach fabrycznych okazało się, że zwyczajnie jestem ch*j*owy. Max co mi wpadło to 4 miejsce a czasem były i zakusy na 3 ale zbiegi okoliczności jak słup out of fcking nowhere lub wjechanie mi w dupę powodowały najczęściej spadek na 8 xD

Opublikowano

Pograłem jeszcze chwilę, graficznie gra bardzo nierówna są miejsca gdzie wygląda ślicznie ale popupy są kiepskie, jakieś takie płaskie to wszystko, sam nie wiem co sądzić o tej grafice... Jeszcze mam spore spadki fps jak wyjeżdżam poza miasto do 80 klatek a mieście 110. Gra bez RT na Extreme z dlss Q w 3440x1440 chyba 5070 Ti jest za słaba do tej gry 🙄 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Z upscalingiem popupy drzewek są bardzo widoczne dopiero 2160p natywnej tak nie wali po oczach. Procek cię pewnie trzyma, bo ja w wyższej rozdziałce mam lepszą wydajność na słabszej karcie. 

Opublikowano
22 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

Jeszcze mam spore spadki fps jak wyjeżdżam poza miasto do 80 klatek a mieście 110. Gra bez RT na Extreme z dlss Q w 3440x1440 chyba 5070 Ti jest za słaba do tej gry

Na 4090 w extreme 4k natywne latam ~100fps i masełko. Więc 5070ti bez problemu powinien sobie radzić, szczególnie jeszcze z DLSS-q w jamnikowym 1440p. Więc nie wiem dla czego tak masz, twój proc powinien jeszcze dawać radę.

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Na 4090 w extreme 4k natywne latam ~100fps i masełko. Więc 5070ti bez problemu powinien sobie radzić, szczególnie jeszcze z DLSS-q w jamnikowym 1440p. Więc nie wiem dla czego tak masz, twój proc powinien jeszcze dawać radę.

No to to jest zastanawiające, 5 chodzi wzorowo 120-140 fps.