Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, lukadd napisał(a):

Na 4090 w extreme 4k natywne latam ~100fps i masełko. 

Ja w 4k dlss q miałem 80kl. Coś chyba ściemniasz. :hihot:

Edytowane przez j4z
Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Zmniejsz trochę detale i sprawdź w jeździe, odpal bencha zobacz czy nie masz ograniczenia CPU.

Zamiast robić wbudowane benchmarki wystarczy zrobić tą samą rundkę w znacznie niższej rozdzielczości i wszystko będzie wiadomo.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, lukadd napisał(a):

Zmniejsz trochę detale i sprawdź w jeździe, odpal bencha zobacz czy nie masz ograniczenia CPU.

W 4k natywne na Extreme tak jak Ty mam 100 klatek. Nawet się pokusilem o RT na średnie. Ale granie na tv chociaż mam oleda mi nie odpowiada 🙄 

Tyle lat minęło a czerwone flary w nocy to nadal pikseloza 😭 

Edytowane przez MrKetiw
Opublikowano (edytowane)

No to sprawdź jak side pisał na bardzo niskiej rozdziałce i wtedy zobaczysz na ile proc ci fps ogranicza w wymagających miejscówkach.

19 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Tyle lat minęło a czerwone flary w nocy to nadal pikseloza

Dla tego gram w to w natywie 4k :E Nie tylko flary, w 4k jest ogólnie najlepsza stabilność obrazu i detali w tej grze, w każdej forzie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Niestety grafikę psuje bardzo słabe oświetlenie GI, a właściwie jego brak. Implementacja RT jest żałosna, jak na dzisiejsze możliwości.

Forza Horizon 6, ustawienia Ekstremalne+RT.

22.thumb.png.08b8271faa0e76f175e660eeecf1ffca.png

Dla porównania Cyberpunk 2077.

23.thumb.png.f62e0c24713fcfa941680ba37737bec3.png

Edytowane przez SebastianFM
  • Confused 1
Opublikowano

Mi w między czasie bot googla gada, że w performance jest nieduża różnica, że tylko na detalach w oddali się rzuca w oczy, ale to już moje oczy widzą, że gówno prawda. 😀

Opublikowano

Ty przestań używać tego AI bo niedługo do podtarcia 4 liter będziesz potrzebował pomocy.

Gra korzysta z nowszego DLSS to automatycznie magluje presetami w zależności od trybu.

Ta gra to nie żadna żyleta graficzna dlatego nawet na ultra wydajności i presecie M dobrze wygląda.

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, j4z napisał(a):

@lukadd Serio jest zauważalna różnica między native, a quality? I bez RT grasz czy tam wyżej tylko przykład dawałeś?

No tak jest zauważalna różnice vs 4k a 1440p, czy DLSS-Q który jest robiony z 1440p. Te dymy mniej kwadratowe to tylko jedno, ogólnie wszystko jest mniej migotania, mniej artów, linie elektryczne itd. 

Jak śmigam 200-300km/h to ja i tak tego RT nie będę oglądał, a stabilność obrazu w wyższej rozdzielczości jest dla mnie na plus. RT to sobie mogę włączyć o tak spacerkiem pojeździć i dopakować FG na chwilę i tyle :E Po oglądałem i wyłączyłem

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, sideband napisał(a):

Ty przestań używać tego AI bo niedługo do podtarcia 4 liter będziesz potrzebował pomocy.

Ty sie o moją dupę nie martw. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Niestety grafikę psuje bardzo słabe oświetlenie GI, a właściwie jego brak. Implementacja RT jest żałosna, jak na dzisiejsze możliwości.

Forza Horizon 6, ustawienia Ekstremalne+RT.

Dla porównania Cyberpunk 2077.

W pelni sie zgadzam. Tak jak RT na aucie wyglada swietnie, tak dookola... kupa.

Ale mimo wszystko przyjemnie sie jezdzi, odmozdzajaca gierka ;)

• Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, ronaldo864 napisał(a):

Gsync nie działa  jak mam włączony tylko dla trybu pełnoekranowego . Jak to u was wygląda  ?? Dopiero jak zaznaczę dla trybu okienkowego to  pojawia się zielony znaczek gsync .

U mnie nie chodzi z G-Synkiem tak płynnie jak 5 część tam to jest masło, tutaj widoczne rwanie i przy 120 klatkach brak płynności. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

pokaz mi taką grę gdzie możesz wszytko wygrać jednym autem.

No takiej to nie ma, tylko w klasykach masz jakiś sensowny progres i wiesz, że na końcu są doj...e fury, a poza tym, ponieważ w takich czystych arcade autka z założenia są zmyślone i niech "archetypiczne", no i jest ich maksymalnie kilkadziesiąt, to właściwie z każdego poziomu masz coś, co na jakimś etapie gry fajnie wykorzystasz, i nie ma zdziwienia, ze jakiś świetny w realu wóz to kompletne g...o w grze, bo wpadł do niższego tier-u. A tutaj walą ci ściemę z jakaś real-world otoczką, ba, próbują nieudolnie zrobić z tego sim-cade light... no tylko że to działa jak dla mnie maks kilka godzin. Akurat tyle, żeby przepadł refund :E.

Ja raczej wiem, na czym kiedyś polegały dobre ścigałki arcade. I tak, grałem w FH (4, ale 5 i 6 to klony), więc naprawdę rozumiem, że to nie jest Asseto czy inne LMU. Ot, choćby TDU - też miało swoje bolączki (oczywiście bardziej widoczne z perspektywy lat i rozwoju gier w ogóle), i też pewne wyzwania wymagały "tego konkretnego przekozackiego wozu", ale całość miała jakiś sens, cel, balans itp. FH to kupa dla kompletnych ignorantów albo współczesnych Z-etek z ADHD. 

Ale spoko, rozumiem, że miliony znowu będą się doskonale bawić, nie zamierzam tego psuć, także już nie marudzę, bez odbioru. :) 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

@Kadajo, oświetlenie pośrednie jest skopane, nie ma co się oszukiwać. To wygląda jak gra sprzed 10 lat. Po prostu w niektórych miejscach główną role gra oświetlenie bezpośrednie (słońce). Dla przykładu kilka zrzutów z tego filmu. Nawet odbicia są skopane.

0_57.thumb.png.15d70f0505927320aebb471843b7e34d.png

01_14.thumb.png.e87f06fc45eb76abe3e08c55005a2c92.png

01_20.thumb.png.c5a33c9b6fd8974b40fc7ea8157a3484.png

Opublikowano

@Zas

No w FH progres polega po prostu na czyszczeniu mapy. A sam FUN wynika z jazdy autem i podziwianiu widoczków. Jak do kogoś to nie przemawia to zdecydowanie to nie jest typu gra dla niego.

Ale zoba jaki DeLorean ładny :D

image.thumb.png.9e53bdd6413ce0b4e304dfe386d08166.png

@SebastianFM No skoro tak mówisz. To ty jesteś ekspert. Może poprawia.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zależy od pory dnia i miejscówki.

Wszystkie budynki wygladaja zle. Niestety. Jedyne co ratuje 'miasto' to 300kmh ;)

edit. zeby nie bylo ze psiocze, bo nie widzialem 'WSZYSTKICH', ale po prostu widac ze RT w miescie jest po prostu tragiczne w porownaniu do tego na aucie.

Edytowane przez oldfashioned
  • Like 2