LeBomB 2 247 Opublikowano Piątek o 09:14 Opublikowano Piątek o 09:14 35 stopni to też pogoda... Klimat to jednego dnia 9 stopni w nocy 20 w dzień, a za kilka dni 20 stopni w nocy ponad 30 w dzień, po czym znów po kilku dniach 10 stopni w nocy 18 w dzień.
Mar_s Opublikowano Piątek o 11:37 Opublikowano Piątek o 11:37 @LeBomB A dla mnie to po prostu pogoda, z tego co pamiętam ze szkoły to mamy kilka stref klimatycznych na ziemi, i u nas jest klimat umiarkowany. Nigdzie nie jest napisane że nie może być jednego dnia 15 a drugiego 30 stopni.
janek25 Opublikowano Piątek o 13:20 Opublikowano Piątek o 13:20 Nie boj zaby. Jakby jakimś cudem zrobilo sie 20stopni zima to zrobia podatek ,akcyze, vat gdzie indziej . Ostatnie pokolenie to na prawdę kapusta z grochem Jakby planeta miala byc pokojem to by zwierzeta nie kopały nor od milionów lat
LeBomB Opublikowano Piątek o 13:36 Opublikowano Piątek o 13:36 (edytowane) 2 godziny temu, Mar_s napisał(a): @LeBomB A dla mnie to po prostu pogoda, z tego co pamiętam ze szkoły to mamy kilka stref klimatycznych na ziemi, i u nas jest klimat umiarkowany. Nigdzie nie jest napisane że nie może być jednego dnia 15 a drugiego 30 stopni. Temperatury podałem dla przykładu by zobrazować zjawisko nagłych skoków i zmian w krótkim czasie, co nie było normalne dla klimatu umiarkowanego, Ty natomiast bierzesz je dosłownie... Edit: może inaczej, skoro sam nawiązałeś do tego co się uczyłeś o strefie umiarkowanej. Strefa umiarkowana to konkretne cechy charakterystyczne pór roku i związanych z nimi zjawisk. Jedną z cech charakterystycznych jest stabilność tych zjawisk i stabilność temperatur. Dlatego może Ty, może Twoi rodzice pamiętają długie śnieżne zimy, długie ciepłe lato, a wiosna i jesień kojarzą się z ochłodzeniem i deszczami, ale wszystko we w miarę określonych stabilnych warunkach. Obecnie zimy bywają ciepłe, albo jak przychodzi mróz i śnieg, to jest to zjawisko krótkotrwałe i gwałtowne. Wiosny bywają coraz bardziej suche w ujęciu ogólnym, a jak pojawiają się jakieś zjawiska to też są gwałtowne. Latem zamiast mieć w miarę stabilne ciepło masz huśtawkę temperaturową i to też gwałtowną. Jesień bywa miksem lata i cieplejszej zimy niż typową jesienią. To że średnia np. opadów dla danego okresu wiele się nie różni od średniej z iluś tam lat, nie oznacza braku zmian, bo jest różnica jak ta średnia zostanie uzyskana w dwa miesiące, a jak średnią opadów masz już po 2 tygodniach. To samo z całą resztą pogody, której zmiany przekładają się na pojęcie klimatu. Edytowane Piątek o 13:43 przez LeBomB
janek25 Opublikowano Piątek o 13:55 Opublikowano Piątek o 13:55 Teraz juz klimat to za życia rodziców a wczesniej pogoda klimat to kilkadziesiąt tysięcy lat i jest sinusoidą i zawsze nia bedzie
sino Opublikowano Piątek o 14:41 Opublikowano Piątek o 14:41 (edytowane) 8 godzin temu, Fatality napisał(a): Dajcie globalnie ocieplenie na kilka dni chociaż bo aż chorobę ostatnio złapałem Jaja sobie robisz? Dzisiaj? Gdy nadchodzi HORROR! Prognoza GFS od piątku: 36, 39, 41, 40, 39, 41, 35 - tu się kończy a nie upały. Prognoza ECMWF od piątku: 33, 31, 31, 33, 35, 38, 37 To dla Warszawy a czas piekła bliski (7 dni) więc jest pewne, kwestią jest skala. 22 godziny temu, Klakier1984 napisał(a): Dziś na TVN mówili, że dawno u nas tak w lipcu nie piździalo i że w kraju mamy 2 stopnie poniżej średniej. Ja im wierzę. Nie wiem skąd to wzięli i z kiedy, bo te dane były do 12 lipca (ale też sporo dni potem). Na anomalii ujemnej było rzędu -40 stopni, a na dodatniej z +20. -2 jest niemożliwe (to -44 w 22 dni), nawet w Suwałkach gdzie była największa anomalia. Jeśli nawet to byłby to średni lipiec 1951-1980. Edytowane Piątek o 14:44 przez sino
galakty Opublikowano Piątek o 15:08 Opublikowano Piątek o 15:08 25 minut temu, sino napisał(a): Prognoza GFS od piątku: 36, 39, 41, 40, 39, 41, 35 - tu się kończy a nie upały. Prognoza ECMWF od piątku: 33, 31, 31, 33, 35, 38, 37 To dla Warszawy a czas piekła bliski (7 dni) więc jest pewne, kwestią jest skala. Wziąłeś temperatury na słońcu?
AndrzejTrg Opublikowano Piątek o 15:15 Opublikowano Piątek o 15:15 @galakty na słońcu jest ok. 5500°C
galakty Opublikowano Piątek o 15:44 Opublikowano Piątek o 15:44 29 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): @galakty na słońcu jest ok. 5500°C Ale w nocy jest zimniej
janek25 Opublikowano Piątek o 15:47 Opublikowano Piątek o 15:47 Mam dl was przykra wiadomość jesli chodzi o lato https://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/za-miliard-lat-slonce-spali-ziemie-naukowcy-maja-plan-ratunkowy/bs5zz
AndrzejTrg Opublikowano Piątek o 15:54 Opublikowano Piątek o 15:54 9 minut temu, galakty napisał(a): Ale w nocy jest zimniej Oczekiwałem takiej odpowiedzi Jak te dwie blondynki co chciały polecieć na słońce
Camis Opublikowano Piątek o 17:10 Autor Opublikowano Piątek o 17:10 Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a): Jak te dwie blondynki co chciały polecieć na słońce Albo tych dwóch co ukradli księżyc
AndrzejTrg Opublikowano Piątek o 17:28 Opublikowano Piątek o 17:28 18 minut temu, Camis napisał(a): Albo tych dwóch co ukradli księżyc Dokładnie
lukadd Opublikowano Sobota o 18:39 Opublikowano Sobota o 18:39 (edytowane) @Doamdor No, ten poniedziałek 22 stopnie z deszczem nie dobrze wygląda, jeszcze ten wtorek z 24 w maxie niby ujdzie, ale w nocy 12 stopni pizgać będzie, tak poza tym to spoko. Edytowane Sobota o 18:40 przez lukadd
Zas Opublikowano Sobota o 20:30 Opublikowano Sobota o 20:30 (edytowane) W dniu 24.07.2026 o 16:41, sino napisał(a): Jaja sobie robisz? Dzisiaj? Gdy nadchodzi HORROR! Prognoza GFS od piątku: 36, 39, 41, 40, 39, 41, 35 - tu się kończy a nie upały. Prognoza ECMWF od piątku: 33, 31, 31, 33, 35, 38, 37 I ch..a będzie z tej prognozy. Ty tak po prostu trollujesz, czy to stoi za tym coś więcej? Tzn. wiesz, nie chcę zadawać niezręcznych pytań ani obrażać... po prostu jestem zaintrygowany. No chyba, żę to rekordowo zimne lato w Polsce to oznaka zmian klimatu - tylko czemu nie straszy się nas tym drastycznym ochłodzeniem? Tak byłoby odpowiedzialnie - a przecież od nastu lat istnieje teoria o kolejnej małej epoce lodowcowej... W dniu 23.07.2026 o 16:18, sino napisał(a): Zwykle 7 sierpnia to połowa lata, a tu szykuje się 15-16 dni upałów w połowę (norma lat normalnych to 4-6 za całe). Ale tego nie liczy się tak, ze sumujesz dni upałów z każdego województwa W dniu 23.07.2026 o 17:46, janek25 napisał(a): od 1991 nie pamiętam tak zimnego lata. To tak jak ja W dniu 24.07.2026 o 08:41, Mar_s napisał(a): Oczywiście, jak leje i wieje to pogoda, jak przyjdą trzy dni upałów to klimat. Ba, to katastrofa klimatyczna. No dokładnie, coś w ten deseń , przynajmniej w całej północnej Europie. Ale w Hiszpanii to chyba zawsze było ciepło... Pamiętam, ze jak oglądałem "Ból i blask", to były tam takie retrospektywne sceny z domkiem w skałach i jakaś wysuszoną na wiór równiną... ale to chyba przez tego Franco albo co? Prawicowca. Edytowane Sobota o 20:41 przez Zas
Fatality Opublikowano Sobota o 21:49 Opublikowano Sobota o 21:49 (edytowane) Godzinę temu, Zas napisał(a): Tak byłoby odpowiedzialnie - a przecież od nastu lat istnieje teoria o kolejnej małej epoce lodowcowej... Zmiana klimatu na cieplejszy w skali globalnej z dużym prawdopodbieństwem (na skutek zaniku prądów morskich na atlantyku) ochłodzi klimat w naszej części świata. Nie wyklucza to anomalii jak np. tej z czerwca Edytowane Sobota o 21:50 przez Fatality
Zas Opublikowano Sobota o 22:07 Opublikowano Sobota o 22:07 To ja jednak chyba zacznę szukać mieszkania w tej Hiszpanii, zamiast w Polsce...
nozownikzberlina Opublikowano Sobota o 22:16 Opublikowano Sobota o 22:16 dzisiaj akurat sobota była ładna, w słońcu nawet ciepło i nie lało cały dzień u mnie, ale jutro już ma być lipa a co do tych prognozowanych upałów, już trzeci raz słyszę o "kolejnej fali upałów" (dwie poprzednie fale jednak nie nastąpiły). W ogóle żeby nazywać falą te pierwsze kilka (4-5?) dni w których było faktycznie bardzo ciepło to też chyba jednak lekka przesada
janek25 Opublikowano Sobota o 22:23 Opublikowano Sobota o 22:23 (edytowane) Jakby miało sie oziębić w Polsce w co wątpię to sie czkawką odbiją pompy ciepła Edytowane Sobota o 22:24 przez janek25
Zas Opublikowano wczoraj o 08:05 Opublikowano wczoraj o 08:05 Wtedy to się wszystko czkawką odbije, nie ważne czy pellet, pompa czy gaz. U mnie ogrzewanie z sieci miejskiej już teraz działa od września do maja, 7-8 miesięcy w roku...
galakty Opublikowano wczoraj o 11:23 Opublikowano wczoraj o 11:23 U nas w maju jeszcze w bloku grzejniki się włączały (mam termostaty elektroniczne)
janek25 Opublikowano wczoraj o 11:34 Opublikowano wczoraj o 11:34 Chca zrobić to sue włączały. W blokach to juz w kwietniu byko cieplo bo w kupie sila
sino Opublikowano wczoraj o 12:16 Opublikowano wczoraj o 12:16 15 godzin temu, Zas napisał(a): 1. I ch..a będzie z tej prognozy. 2. No chyba, żę to rekordowo zimne lato w Polsce to oznaka zmian klimatu 3. Ale tego nie liczy się tak, ze sumujesz dni upałów z każdego województwa 1. Modele nie są tajne, poszukaj. Długoterminowe mają mała sprawdzalność, a GFS jest przeciętny. Ale już jest pewne, że od czwartku będzie piekło (i 6-7 dni upałów lub więcej). 2. Nawet licząc oszukańczo połowę lipca i tak 1/4 1951-2025 była zimniejsza. Tyle, że tak omijasz piekło czerwca i nadchodzące. Na teraz do ok. 6 sierpnia lato wyjdzie powyżej normy GO (zimna połowa lipca ciułała po 2-3 stopnie dziennie, a piekło dodaje po 5-8 st). 3. Liczę tylko dla Warszawy (Okęcia, bo u mnie ze 2 st cieplej).
Rekomendowane odpowiedzi