Cappucino 463 Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Dwa dni deszczu, dwa dni wiatru i już narzekanie. Jak był upał narzekali, jak spadł deszcz narzekają. Dzisiaj z tego co widzę nie pada i świeci słońce. 7 godzin temu, sabaru128 napisał(a): Jeżeli wierzyć fusom to do końca miesiąca średnio 20 stopni. I co drugi dzień przelotne deszcze. A jak nie będzie padało to znowu zakichany wiatr że trzeba w bluzie chodzić. Jest 1 w nocy i znowu zaczęło padać. Ta, oni dwa dni naprzód nie są w stanie przewidzieć a co dopiero takie fikołki.
bourne2008 Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Lubicie ze skrajności w skrajność. Brakuje po prostu dłuższego okresu stabilnej pogody. Spytajcie meteopatów czy te ciągłe zmiany pogody im pasują.
galakty Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Teraz jest stabilna pogoda, zimno i pada od tygodnia
LeBomB Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca (edytowane) Od kilku ładnych lat od połowy czerwca do około pierwszych 2 tygodni lipca mamy letnią pogodę i na prawdę ciepło - pogoda idealna na wyjazdy nad wodę jak ktoś lubi smażyć się na plaży i siedzieć w wodzie. Potem przychodzi zwykle załamanie pogody na około miesiąc i w połowie sierpnia znów są upały. Schemat powtarzający się co rok, tylko z roku na roku jest większa amplituda zmian, czyli jak jest fala upałów to temperatury są coraz wyższe, jak jest ochłodzenie to temperatury coraz niższe. Tak jak @bourne2008 coraz trudniej o stabilną pogodę. No ale przecież nic się nie dzieje... @galakty jednego dnia 26 stopni w cieniu i 15 w nocy, drugiego 23 w cieniu i 10 w nocy, potem 19 w cieniu i 16 w nocy to nie jest stabilna pogoda. Edytowane 8 Lipca przez LeBomB
Cappucino Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, LeBomB napisał(a): Od kilku ładnych lat od połowy czerwca do około pierwszych 2 tygodni lipca mamy letnią pogodę i na prawdę ciepło - pogoda idealna na wyjazdy nad wodę jak ktoś lubi smażyć się na plaży i siedzieć w wodzie. Potem przychodzi zwykle załamanie pogody na około miesiąc i w połowie sierpnia znów są upały. To zależy od regionu, akurat teraz załamanie przyszło wraz z początkiem lipca, obecnie się poprawia. Co będzie za dwa tygodnie to można sobie gdybać. Jeszcze kilka dni temu zapowiadali powrót upałów. Lipcowe sztormy na wybrzeżu to też żadna nowość jak mawiają najstarsi rybacy. Edytowane 8 Lipca przez Cappucino
sino Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca 13 godzin temu, sabaru128 napisał(a): Jeżeli wierzyć fusom to do końca miesiąca średnio 20 stopni. I co drugi dzień przelotne deszcze. Skąd te fusy? Wszystkie modele zapowiadały powrót gorąca ok. 12 lipca i to od dawna. Tyle, że teraz 1 dzień później i na szczęście na Zachodzie więc ZG i Wrocław będzie się prażyć, a Warszawa nie (kiedyś bywało na odwrót). Oby wygrał Icon a nie GFS, ale ECMWF też wygląda wporzo. Ostatnie 5 dni to niemal idealna średnia czerwca i ok. 1.x st niższa od normy początku lipca (po tym jak końcówka czerwca (niemal 2 tyg) była szaleńcza, średnia z 7-8 stopni powyżej normy, szaleńcze 9 dni upalnych gdy w normalnych latach było ich śr.4-6 na rok). Pisałem, że to podniesie średnią półrocza z -0,1 na 0,0, ale raczej wyszło +0,3 (wzg normy GO). PS. Dzisiaj się spociłem na rowerze (gdy w upały nie). No ale miałem lekką kurtkę blokującą wentylację 10-15 m/s.
Doamdor Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Pogoda nad morzem dopisuje, nawet człowiek się nie spoci przy wyciskaniu.
Doamdor Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca Deszcz od zachodnich sąsiadów przywędrował i napiernicza jak szalony. Pogoda na najbliższy tydzień zapowiada się rewelacyjnie.
AndrzejTrg Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca @ODIN85 wrzuć ss-a z tą pogodą ale jutro z rana
galakty Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca (edytowane) Niedługo mają mi montować klimę, zamiast chłodzić to chyba grzanie włączę XDDD Edytowane 18 Lipca przez galakty
Bono_UG Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca Ja bym wolał tryb suszenia bez grzania czy chłodzenia. Popadało i momentalnie ma pod 70% wilgotności
larry.bigl Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca Piękna ulewa przeszła przez moją okolice. Utknąłem z psem na przystanku autobusowym tak srujnęło dosłownie w kilka sekund. Ale w sumie przyjemnie było tak powiedzieć i popatrzeć na to co się dzieje 😆
Grolshek Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca Godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Piękna ulewa przeszła przez moją okolice. Utknąłem z psem na przystanku autobusowym tak srujnęło dosłownie w kilka sekund. Ale w sumie przyjemnie było tak powiedzieć i popatrzeć na to co się dzieje 😆 Ja akurat jechałem z Aldi i mam ślicznie umyty samochód
sino Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, Bono_UG napisał(a): Ja bym wolał tryb suszenia bez grzania czy chłodzenia. Popadało i momentalnie ma pod 70% wilgotności To ma chyba każda klima od wielu lat. Nawet chłodzenie można tak ustawić dając temp bliską obecnej w pokoju. 3 godziny temu, galakty napisał(a): Niedługo mają mi montować klimę, zamiast chłodzić to chyba grzanie włączę XDDD Tak, tak, grzanie w upały! Wariackie upały po 26-27 stopni a ten będzie grzał niczym Kaczyński na 27 stopni. Dzięki ochłodzeniu od 2 do 12 lipca jedynie w 2 dni 11 i 12-tego spałem bez nawiewu z wentylatora. Klimę da się wyłączyć na tydzień we wtorek, ale wentylatora nawet na 1 noc się nie da. 5 godzin temu, Mar_s napisał(a): Wróciło prawdziwe Lato! Owszem wróciło - wstrętne 7 dni upałów! Z czego 3 oficjalnie śr-piąt, bo u mnie betonoza (oficjalny pomiar z Okęcia to tylko 1 dzień upału, 2 się nie załapały 28,6 i 29,5). Nawet chłodniejsze pon 26 i wt 27 były piekielne bo między nimi 21 stopni o 1:00 i wilgotność bliska 100%. Teraz kolejne 2 dni piekła sobota i niedziela (27 i pewnie 27), ale ściany tak piekielnie nagrzane, że dzisiaj i jutro będzie 27 st w pokoju bez klimy (więc ją włączę). Ponadto nachodzą upały w środku lata, GFS daje 36 stopni 29-tego, a ECMWF dawał 42 stopnie, już przestał. Prognozy długoterminowe mają minimalną sprawdzalność (te z początku lipca się sprawdziły o tyle, że upały przyszły ok. 12-tego, ale mniejsze). Ocieplenie jest pewne oraz to że lipiec będzie ok. normy Globalnego Ocieplenia. Rekordowa anomalia dla Suwałk wyniosła 2,6 st w 12 dni, co daje zaledwie 31,2 st. Gdy ostatnie 3 dni w Warszawie to ok. +14 (ok. 5 st na dobę). Edytowane 18 Lipca przez sino
ODIN85 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 23 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a): @ODIN85 wrzuć ss-a z tą pogodą ale jutro z rana
Klakier1984 Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca (edytowane) 22 godziny temu, galakty napisał(a): Niedługo mają mi montować klimę, zamiast chłodzić to chyba grzanie włączę XDDD +1 Edytowane 19 Lipca przez Klakier1984
Cappucino Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 5 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Tak, tak, za dwa dni zmienią prognozę. U mnie miało padać jest słońce i tylko wieje. Deszczu tyle co kot napłakał. Jeden dzień i po deszczu.
galakty Opublikowano 19 Lipca Opublikowano 19 Lipca 22 godziny temu, Bono_UG napisał(a): Ja bym wolał tryb suszenia bez grzania czy chłodzenia. Popadało i momentalnie ma pod 70% wilgotności W sumie racja, ochłodziło się ale powietrze ciężkie do oddychania.
Rekomendowane odpowiedzi