Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Karister napisał(a):

Na szczęście na wysokich terenach, na Opawskiej

Mój wujek mieszka na osiedlu Rodziewiczówny(Wasylewskiego), to tam w czasie powodzi mieli prąd, bo woda została gdzieś w okolicach stadionu, pewnie lekko dalej, więc miałeś tak samo. Ja zaś na Mariackiej, na przeciwko przychodni. 
Teraz mieszkam w Prudniku, więc nadal w okolicy.

Opublikowano
W dniu 16.08.2026 o 12:18, Zas napisał(a):

Spier.... :P

Ledwie się lato zaczęło i już koniec, chmury i zimno. Ile to trwało? Miesiąc, biorąc pod uwagę jaka beznadziejna była pierwsza połowa lipca? Kiedyś to jeszcze cały wrzesień było pięknie i słonecznie - "złota polska jesień". A teraz co? Przez pół roku pogoda jak w listopadzie. Może i faktycznie są jakieś zmiany klimatu, szkoda tylko, że w Polsce w kompletnie innym kierunku ja w reszcie świata. Polska zawsze na przekór, jakby przyszło zlodowacenie, to u nas by chyba rosły cytrusy. :E 

U nas ze skrajności w skrajność, albo 40 albo 15. Jak ostatnio o poranku było 8 stopni to myślałem, że jakaś spóźniona wiosna przyszła...

Opublikowano
19 godzin temu, Zas napisał(a):

A w Głuchołazach i okolicy ktoś spodziewał się czegoś innego? Nie, żeby Donald Coś tam nowego zbudował, non i teraz to tylko deszcz, ale pewnie protesty przeciwko rozbudowie kanalizacji burzowej byłyby takie sam jak przeciwko budowie zbiorników retencyjnych.

Takiej infrastruktury nie buduje się w ciągu roku czy dwóch, to wymaga przynajmniej dekady, żeby dobrze zaplanować i wykonać.

Gdańsk po 2001 wydał mnóstwo kasy ale też bardzo dużo było do zrobienia. W 2016 pogoda sprawdziła i znowu doszło do zalań ale nie tak rozległych i tragicznych (mimo wszystko kilka osób zginęło, między innymi w piwnicy), choć gdyby puścił zbiornik Srebrniki, to by było kiepsko (jeden powyżej nie wytrzymał). Na potoku Oliwski nie wytrzymało kilka zbiorników, w tym jeden większy przy Pomorskiej, tyle szczęśliwie, że większość koryta idzie przez tereny zielone.

Jak na razie Gdańsk pamięta 2001 i nie przestaje inwestować i utrzymywać, bo to musi być praca ciągła, a nie wykopać jeden zbiornik i tyle.

Tak czy inaczej problem nie zniknie, skoro kolejne tereny są betonowane, klimat się zmienia i zamiast siąpić przez tydzień, to przechodzi 15 minutowa ulewa z taką samą ilością wody. Nawet najlepsza infrastruktura nie wytrzyma jeżeli w jeden dzień, kilka godzin spada miesięczna suma. Nawet tereny zielone nie dadzą rady tego wchłonąć i wszystko będzie spływać i zalewać niżej położone tereny. Susza tylko pogarsza sprawę.

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

To co, oficjalnie jesień? :E 

Od końca lipca.

Bociany już się zbierały w grupy, jarzębina robiła czerwona, kasztany nabierały kształtów, wrzosy przygotowywały do kwitnięcia.

Opublikowano (edytowane)

Ale zimno, musiałem wentylację w oknach pozamykać, żeby nie musieć się przebierać w cieplejsze ubrania.

Jak to jest, że z dzieciństwa człowiek pamięta piękne lato od końca maja co najmniej do początku września, a teraz ocieplenie klimatu i taka chu....a? Jednak te prognozy z małą epoką lodowcową na północy Europy były prawdziwe. Trzeba zacząć walczyć z globalnym ociepleniem, bo zamarzniemy w tym i tak smutnym jak p...a kraju... :( 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
12 godzin temu, Zas napisał(a):

Jak to jest, że z dzieciństwa człowiek pamięta piękne lato od końca maja co najmniej do początku września, a teraz ocieplenie klimatu i taka chu....a? 

A dodam do tego że zimy też były inne, nawaliło w listopadzie, stopniało w marcu :) 

Teraz ani zimy ani lata, pogoda jest jak rzadka sra.a :kupa: - a mi się zrymowało :E 

Opublikowano

Człowiek wrócił ze słonecznej Grecji we wtorek wieczorem i przeżył szok termiczny. W dniu wyjazdu mieliśmy tam piękne 33 stopnie, a w Warszawie 14 stopni. Gdzie jest to lato ja się pytam? Aż korci żeby mnie tam spowrotem deportowali :P 

Opublikowano
15 godzin temu, Zas napisał(a):

Jak to jest, że z dzieciństwa człowiek pamięta piękne lato od końca maja co najmniej do początku września, a teraz ocieplenie klimatu i taka

Bo za dzieciaka ciepły tydzień to był kaaaaaaaaaaaaaaaawał czasu, a teraz te dwa cieplejsze miesiące pyk i już jesteś we wrześniu. A nawet jak było zimniej i padało, to się tego nie pamięta, bo zawsze było coś do roboty, człowiek się nie nudził lub po prostu dalej szalało na dworze ;) 

Jak chcesz inne obserwacje, to ja nie pamiętam kiedy u mnie była sensowna burza, taka jak normalnie występowały za dzieciaka.

Inna sprawa, że po prostu tegoroczne lato jest jakie jest. Nie pierwsze chłodniejsze, nie ostatnie.
W ostatniej dekadzie miałem urlopy upalne, gdzie zwiedzaliśmy kopalnie i jaskinie zamiast chodzić po górach, a były też takie, że się siedziało w polarze, trzeba było palić w piecu bo chata nie nagrzana.

Opublikowano
2 godziny temu, Pavel87 napisał(a):

Człowiek wrócił ze słonecznej Grecji we wtorek wieczorem i przeżył szok termiczny. W dniu wyjazdu mieliśmy tam piękne 33 stopnie, a w Warszawie 14 stopni. Gdzie jest to lato ja się pytam? Aż korci żeby mnie tam spowrotem deportowali :P 

Dziś mam 32 a jak wrócę to też 14:placz:

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Zas napisał(a):

Ale zimno, musiałem wentylację w oknach pozamykać, żeby nie musieć się przebierać w cieplejsze ubrania.

Taki "mróz", że wentylator u mnie chodzi niemal całe noce, bo się nie da wytrzymać w upale.

4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Nie pierwsze chłodniejsze, nie ostatnie.

Że co? Skąd to wziąłeś? Od płaskoziemców z tego tematu?

1. Lipiec zaledwie 0,4 st niżej od normy Globalnego Ocieplenia 1991-2020.

2. Lato astr. zaczęło się 21 czerwca - to był straszliwie przerażający horror, nie mam dokładnych statystyk, ale na wykresie wylatuje poza skalę (w tym dzień >10 st powyżej normy), na oko 5-6 st powyżej normy dla PL.

3. Sierpień to też horror od początku, za wcześnie na dane z IMGW (będą w połowie września).

Do teraz 20 sierpnia lato jest wyraźnie powyżej normy GO, na razie zapewne jest jako ciepłe wg IMGW (lub bardzo ciepłe). W stosunku do lat normalnych 1951-1980 jest ekstremalnie ciepłe. Kiedyś bywały upały po 2-3 razy w roku po 32-33 st (a dawniej nawet typowe lato z 4-6 dni >=30 st), obecnie 32-33 zamieniło się w 35-37, a piekielne upały trwają po 10 dni (a nie 2-3 i odpoczynek). Przypominam też, że marzec jest cieplejszy od grudnia, a czerwiec od września, nie wiadomo czemu w lecie jest więcej września (ale lato meteo to czer-sier). Obecnie mamy końcówkę lata ze średnią powyżej normy GO (do końca sierpnia). PS. piekło szykuje się za tydzień (pt-sob).

Edytowane przez sino
Opublikowano

W całokształcie to ja nie będę narzekał na lato. W moich rejonach było całkiem przyjemne, nie idealne, ale przeważnie bardzo przyjemne już od maja co ważne przez większość lata do dziś.

Było sporo dni pod 30 stopni, a tak to te ~22-26 i co najważniejsze nie padało za dużo. 

Teraz to wiadomo, jesień już atakuje z doskoku i zaraz zima :E Ale mimo, że 3 dni padało teraz pod rząd to kolejny tydzień jeszcze będzie bez deszczu i 22-25 stopni i może w porywach nawet więcej :E 

Rowerkiem się sporo wyjeździłem, sporo popływałem w lokalnych ciepłych wodach więc sezon uważam za przynajmniej dobry. Takie mega mocne 7+/10, a nawet i 8 z minusem bym dał w skali na 10 :E