Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A tak serio to nie wiem. Tylko wycie jest problemem :) 

Jest to po prostu irytujące, zwłaszcza, jak ktoś często lubi deptać. Jak ktoś jeździ jak złotówa z 40 letnim stażem, to faktycznie, może to nie drażnić, bo nawet raz na wyższe obroty silnik mu wejdzie.

Kumpel ma IS200T nowszego Lexusa, o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To fakt. Jakaś taka nijaka jest. Gdyby nie ta symulacja to chyba bym kurwowal.

Wycie na autostradzie mi nie przeszkadza, w mieście nie butuję. Cieszę się niskim spalaniem 💰 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Jest to po prostu irytujące, zwłaszcza, jak ktoś często lubi deptać. Jak ktoś jeździ jak złotówa z 40 letnim stażem, to faktycznie, może to nie drażnić, bo nawet raz na wyższe obroty silnik mu wejdzie.

Kumpel ma IS200T i o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

is 200t ma CVT?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Kumpel ma IS200T i o ile to jest ogólnie świetny samochód (design, moc, wygoda), tak skrzynia biegów psuje cały jego odbiór.

IS200T ma eCVT??? Nie mylisz z hybrydową wersją? Tam siedzi chyba hydrokinetyk 8 biegowy. 

Mi się mega podoba IS300h, wygląd, ekonomia i w razie co moc pod butem. To nie 1.8 od toyoty gdzie trzeba deptać, przy 100 km/h trzyma 1500 obrotów. 

Opublikowano
12 godzin temu, huudyy napisał(a):

a mogłem pomylić, raz w życiu mnie odwoził z imprezy. Pamiętam tylko, że chciał zaszpanować przyspieszeniem, a w głowie mi utkwiło tylko wycie :E 

To jeśli był to IS to musiał być 300h, czyli R4 z hybrydą i eCVT. Przyspieszenie faktycznie ma niezłe bo realnie koło 8 sekund chyba jak nie mniej, ale no... wyje ;) 

Tylko jakby miał zwykły automat i depnął w podłogę to też by wył tylko że ze zmianą biegu. Na co dzień nikt tak nie jeździ bo mocy wystarczająco jest w niższych partiach obrotów. 

12 godzin temu, Gret napisał(a):

Może ma 300h 

Tak po za tym to taki lexus IS 200T został w trójce aut, które będę szukał :P

Nooo mi się strasznie ta generacja podoba... Ale 200T to jak kot napłakał, więcej 300h jest, tylko 70k za 2014 rok to boli mocno :E 

Opublikowano

@galaktyJa szukam 200t w wersji F-Sport. Ma fajniejszy grill i cyfrowe zegary. A jakby jeszcze mial te ledowe światła ala kostki lodu to już w ogóle poezja. No ale takiego znaleźć w fajnej cenie to biały kruk. Na otomoto jest chyba tylko jeden taki. 

Na minus to ze ta buda jest na rynku od 2013 roku, trochę długo długi juz. W USA miala FL i wygląda dużo świeżej. 

Opublikowano

O tym właśnie mówię, to praktycznie nie występuje na rynku :D Ale mega mi się podoba, ot taka namiastka IS-F z V8 który jest moim marzeniem :E 

Rocznik swoje robi... Ale z drugiej strony wolę chyba stare premium niż nowe puszki, pewnie się zmieni po założeniu rodziny ale na razie chciałbym coś pokorzystać. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chciałem Wam nagrać te wycie niemiłosierne eCVT (niebieskie zegary radio wyciszone), brązowe (?) z radio dosyć cicho, aby mikrofon nie wyciszał dzięków jako szum tła.

Wyje tak tylko z pedałem w podłodze.

Nagrywane na niemieckich autostradach

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Gret napisał(a):

@Petru23 no jest nieprzyjemnie, nie masz tam jakiejś imitacji biegów? 

Nie w trybie pełna kura :E

Normalnie świetnie oszukuje z biegami. Jak to robi opisane jest gdzieś w sieci ale ogólnikowo to ICE na chwilę zmniejsza obroty, gdzie w tym czasie cichaczem ten brak mocy uzupełnia Aku i stąd wrażenie chwilowego odpuszczenia wkręcania się, jak przy zmianie biegów. 

A że mazdę co jakiś czas ruszam coby jak max nie zgniła i nie sparciała to można się pomylić z przyzwyczajenia. Kotwice lewą nogą dziś zrzuciłem. Na szczęście chciałem na 2 zmienić 8:E

Edit. O, tu jak pod górkę nagrywałem to słychać "zmianę" biegów. Ja wyraźnie ale na materiale są zniekształcenia. 

Zmiana (aż dziwne) jest co 20km/h czy przy 100, 120 i 130km/h. I szczerze, to nie brzmi źle. 

W mieście dziad przeciąga 🤣

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Mi by CVT ogólnie nie przeszkadzała ale działająca jak w civicu X, XI. Takie wycie jak wyżej typowe dla starych cvt to nie dla mnie :P

Mas wyżej filmik ze zmianą ;) dodałem 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie rozumiem tego uzależnienia od wycia zwykłych aut (z klasyczną skrzynią, czyli manual lub jakieś DSG) przy mocnym przyśpieszaniu (wówczas jest "wycie zmienne"). :hihot:

modulacja połączona z przyspieszeniem jest przyjemniejsza w odbiorze od jednostajnego, monotonnego wycia. Jedni lubią jak im silnik brzmi, inni cenią sobie ciszę elektryka ¯\_(ツ)_/¯

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 11:52, Petru23 napisał(a):

A co złego jest w eCVT poza wyciem przy max dociśnięciu? Pytam o aspekty konstrukcyjno-użytkowe a nie czy wycie w górnym zakresie jest fajne lub nie

Nigdzie nie napisałem, że eCVT jest złe. Ba, nawet lubiłem tą skrzynię w ESie :) 

Opublikowano

Gorsze od wycia eCVT są tylko sztuczne dźwięki silnika puszczane z głośnika... Jak oglądałem takiego IS300h na YT to ten system audio jest tragiczny. Każdy kto jeździł normalnym autem wie że tak nie działają zmiany biegów i obroty silnika :E 

A eCVT wyje tylko jak ma małą moc, bo wtedy trzeba cisnąć. Miałbyś 400KM to by nie wyło bo nie trzeba pedału w podłogę wciskać. Do tego symulacja biegów umiejętnie zrobiona i jest ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Krakowskim targiem i czeskim szachem przy okazji zbiórki, przy pierwszej ściepie zrzucimy Ci się na RX 9070 XT  Ewentualnie jak 5070 Ti potanieją to może na jakiegoś miętusa starczy.    Sam widzisz jak się to rozjeżdża - jak zbieżność w bitym polonezie. Boty google już pewnie odnotowały swoje.   Z internet explorera?   Tu chodzi o wspólny cel, no ale dobrowolny. Ci co będą płacić dostaną coś ekstra, a Ci co nie, to będą mieli to samo ale bez reklam. To na zasadzie nagród, nie kar. A Ci od AI powinni płacić w Euro     W sytuacjach kryzysowych jesteśmy monolitem i możemy coś logicznego wypracować. Może złote bany premium z możliwością zniesienia za złotówki     Niektórzy z AI grzyby zbierają... także tego.
    • @Kadajo a masz Pan zrzuty/screeny do porównania? Bo jak nawet mówisz klawiszem nie da rady i trzeba wl/wył grę to może aut sugestia sie włącza, że taak jest lepiej bo już teraz czysty potok renderingu leci. Ja na 3440x1440p nie widzę aż tak drastyczne zmiany chociaż w ciemniejszych scenach dalej widać problemy z czernią I szarościa. 
    • Gadać se mogą...ale jak uważają ją/jego/ono za wyrocznię w dyskusjach...no tego za darmo dla nich nie zniese
    • No, powiedzmy sobie szczerze, te wszystkie "optymalizacje" DLSS5 NR z powietrza się nie biorą i musi być jakaś strata na obrazie, dzięki której to faktycznie lepiej działa.   Założę się, że gdy wrzucimy te pierwsze wersje niemodyfikowane plików Nv czysto z gry NBA, to wszystkie problemy znikną, ale oczywiście wydajność wróci do punktu wyjścia. Nie no, spoko. Ja tylko mówię swoje spostrzeżenia.   Nadal uważam że jeśli komuś NR daje frajdę i problemów nie widzi to niech się bawi ile wlezie   
    • Bardzo chętnie wspomagam takie inicjatywy bo tez mi sie to nie podoba ,  płacić jakieś pieniążki to nie jest problem jak w tym memie w młodości brak kasy na starość brak czasu , ale jest jeden problem część moderacji jest niestabilna i banuje bez powodu wiec odpowiedz jest prosta
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...