Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

"Auto na krótkie dystanse" to bym celował w wolnossący silnik benzynowy, a nie turbo.

Nie do końca. Silnik z turbo, a zwłaszcza z turbo chłodzony płynem chłodniczym szybciej złapie optymalną temperaturę pracy od NA.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarux napisał(a):

Nie do końca. Silnik z turbo, a zwłaszcza z turbo chłodzony płynem chłodniczym szybciej złapie optymalną temperaturę pracy od NA.

... a co z nagarem na zaworach i zapiekającą się turbo-sprężarką? Możesz dać link do źródła twierdzącego o szybszym łapaniu optymalnej temperatury pracy przy silnikach turbo?

4 godziny temu, Petru23 napisał(a):

@Kyle no to dajesz ale tak, aby nie powtarzać już propozycji, które padły w tym wątku ;) takie, coby spełniało wymagania i miało wolnossaka bez turbo 

Może Chery Tiggo 4 Hybrid? Honda HR-V?

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kyle napisał(a):

... a co z nagarem na zaworach i zapiekającą się turbo-sprężarką? Możesz dać link do źródła twierdzącego o szybszym łapaniu optymalnej temperatury pracy przy silnikach turbo?

Nagar będziesz miał przy każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem, a co do zapiekania turbo to zapytajmy Greta jak jego 2.0t zniosło jego styl jazdy ;). Chyba mylisz pojęcia bo jazda na nierozgrzanym silniku nie oznacza muskania gazu tylko unikanie mocnych obciążeń silnika. 

Co do dogrzewania to osobiste obserwacje, zwłaszcza wskaźnika temperatury gdy turbo zaczyna dmuchać. W planach ( :E ) jest sniffer/datalogger cana to będę mógł potwierdzić to wykresami. 

Edytowane przez jarux
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarux napisał(a):

Nagar będziesz miał przy każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem

Przy silnikach turbo + użytkowanych na krótkich odcinkach, ten nagar nie powstaje znacznie szybciej?

6 minut temu, Tornado3 napisał(a):

to chyba temat zmiennej geometrii w turbo dieslach a nie turbo benzynach

Jeśli po wyłączeniu silnika masz rozgrzane turbo (niezależnie, czy od benzyny, czy od diesla) to zapieka się w nim olej silnikowy. Z tego powodu zaleca się przed wyłączeniem odczekać kilkadziesiąt sekund (a przy autostradzie nawet parę minut) by turbo się schłodziło.

No i to wypalanie GPF na krótkich odcinkach też nie przebiega jak należy (choć nie jest tak tragicznie jak przy DPF):

... j.w. kwestia panewek w małych silnikach o stosunkowo dużej mocy, gdzie są duże naprężenia to kolejny problem.

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

na autostradzie jadąc 140km/h mam 2300obr.

... a wiesz ile RPM ma turbo-sprężarka przy takiej jeździe i jakie ma temperatury? Bo z tego co czytałem/szukałem to dużo więcej.

Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

... a wiesz ile RPM ma turbo-sprężarka przy takiej jeździe i jakie ma temperatury? Bo z tego co czytałem/szukałem to dużo więcej.

poczytaj co to jest EGT. Wg Twojej teorii muszę czekać za każdym odpaleniem auta kilka minut bo przecież przekraczam 2k rpm :boink:

Chyba bym już nie wyrobił finansowo na Turbosprężarki a mimo tego mam jedną od początku auta.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z serii: producenci to robią czasem głupie rzeczy (np. EGR i brak sitka, który by przynajmniej zbierał rozpadający się DPF):

4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

poczytaj co to jest EGT. Wg Twojej teorii muszę czekać za każdym odpaleniem auta kilka minut bo przecież przekraczam 2k rpm :boink:

Nie, to nie o to chodzi (ps. no i co ma EGT do rozgrzanej turbo-sprężarki w której już nie krąży olej po wyłączeniu silnika?:boink:)

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1