Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Gret napisał(a):

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny... 

Zostaje Honda z 1.6idtec

Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

ja się tam o spalanie nie martwię ale myślałem że to będzie miało około 9-10l/100km.

auto robi ~10tyś rocznie także nie tak mało

u mnie laguna wciąga ~13.5 aktualnie, te samo miasto QQ 1.6 wciąga mi ~8l. Moc podobna ale jednak technologia całkiem inna. 

W Lagunie automat jest pancerny, za co się płaci spalaniem zawyżonym o 1-2L Pb w mieście. Z dizlem nie wiem dokładnie czy też tak jest. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

Mój 1.6 CRDi pali 8 litrów w mieście, poprzednia Megane w benzynie 107KM paliła 10 litrów. 12 litrów w 2.0 turbo to spoko wynik ;) 

W mocy wynoszącej blisko 300KM to nie jest jakiś świetny wynik. Nowoczesne auta powinny palić mniej.

Opublikowano
7 godzin temu, Gret napisał(a):

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny...

każdy ogarnięty omija ASO z daleka.

Opublikowano
48 minut temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Mieszkam w wygwizdowie 60k mieszkańców, ale w całej aglomeracji jest 2,5mln. Przyjedź na Górny Śląsk to zabaczysz jak się "jeździ" po wygwizdowiach o godzinie 7-9 i 14-16 :E

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Poza godzinami szczytu bo w tedy i obwodnica stoi. 

Nie no, pracując w jednym mieście mozna mieć dwa zupełnie różne spalania w tym samym aucie. Moj przykład dla laguny:

Praca w Sulejówku (zaraz pod Warszawą) i dojazd z Kabat czyli w jedna stronę okolo 25km i średnie spalanie miałem w okolicy 12L. Potem dojazd z ursusa do centrum czyli 9km w w jedną stronę i spalanie oscylowalo w okolcy 18l. 

Edytowane przez jarux
Opublikowano (edytowane)

Nie chce żadnego Suva/crossovera. Tylko kombiaki i sedanych wchodzą w grę. Ale bardziej bym wolał kombi. 

W tym roku juz chyba nie kupię z moim szukaniem złotego grała :E

Edytowane przez Gret
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

A tego najnowszego Civica rozważałeś? :) 

Tak.

Troche boli mnie wywalanie 140tys za kompakta. Wiem ze czasy sa jakie sa ale mimo wszystko. 

No i tyl mi nie siedzi. 

Opublikowano
11 minut temu, Gret napisał(a):

Tylko kombiaki i sedanych wchodzą w grę.

używka Giulia Q4 albo jakiegoś Lexa :E 

Teraz, bergercs napisał(a):

A co zlego jest w Mazdach 6 kombi?

słabo zabezpieczone blachy i było chyba gigantyczne ryzyko kradzieży

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, bergercs napisał(a):

A co zlego jest w Mazdach 6 kombi?

Najbardziej to mnie tam te silniki odpychaja i brak osiągów. Musiałbym celować w 2.5. Ah no i jakość materiałów w środku taka sobie, wyciszenie i możliwe problemy z korozją.

Juz kiedyś pytałem ale zapytam ponownie, co myślicie o bmw g20/g21. B48 + ZF 8hp nie wydają sie być jakaś mina. A idzie wyrwać takie auto jeszcze z 2 letnia gwarancja. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)

Nie ma się czego bać, bardzo manewrowy samochód. Niczym jak Passat B6 kombi, który skręcał w miejscu.

Najlepiej to samemu wsiąść i przejechać się. Aczkolwiek wiem, że ES nie każdemu podpasuje bo to jest całkiem zwinny ale całkowicie nieangażujący kierowcę ponton. Fun z jazdy takie 5/10, relaks podczas jazdy 10/10.

BTW.

ES nie może być w bieda wersji, musi być wersja wyposażenia co najmniej Prestige. Inaczej nie czuć klimatu Lexusa. Dostałem kiedyś na samochód zastępczy ESa w podstawie. No dramat, wszystko sztuczne i plastikowe.

Edytowane przez trepek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

W razie co nawet listewki 2m nie przywiozę z casto. 

Jest otwór na narty, regularnie woziłem tam 3m profile do płyt GK :E Ale jak chcesz coś wozić w bagażniku to tylko kombi a nie sedan. W sedanie i tak zawsze problemem będzie stała tylnia szyba.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No laguna nie raz dupe ratowała z kombi, paczki styropianu, drzwi, jakies płyty czy nawet tv sie woziło. 

Niby nie jest to potrzebne na codzień ale jak sie mieszka w poniemiecki domu i ma sie spora działkę i zawsze jest cos do zrobienia to ratuje dupe.

Dlatego też, rozważam grupę vag. Arteon czy nawet superb.

Edytowane przez Gret
  • Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Gret napisał(a):

Szkoda tez ze nie wsadzali tam tego 2.0turbo a tylko ta słabą hybrydę. Osiągi nie powalają. 

221Nm przy takiej kolumbrynie to faktycznie słabizna :E 

Tylko to auto do zapierdzielania nigdy nie miało służyć, aczkolwiek i tak nie rozumiem tak słabej jednostki napędowej w prawie 5 metrowym aucie. 

Opublikowano

Może wsadzę kij w mrowisko ale do jazdy wokół komina, na krótkie dystanse, bezawaryjne i posiadając dom to czemu nie elektryk?

Ja osobiście mając dom nawet bym się chwili nie zastanawiał tylko brał elektryka. Jazda za pół darmo, odpada całe serwisowanie silnika spalinowego, rekuperacja energii w mieście, cisza w środku, dynamika jazdy .... :E

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
    • Dobra/e ta/e kula/e Atora, mocne, dystansowe. Kruki też dystansowe... I tłukłem Ludwiczka na dystans trzymając jeden guzik. xd ...i go zatłukłem.    Fajny mam plecak? Bo to bomba i nie wiem, jak zdjąć xd Była główna z tą bombą, że trzeba było podłożyć. Po misji polazłem znowu w to miejsce i bomba znowu tam była. No to se wziąłem...🤦  
    • W mojej mieścinie (4-5tys ludzi+ podległe 3 wioski) jest dino, biedra, lewiatan. Tylko w biedrze wstawili automat, działał przez tydzień  Obecnie kartka "awaria" i tyle. 2x próbowałem podjechać do miasta obok (jest automat w netto, w biedrze nie mają) oczywiście pełny...  
    • 1.8, a niedługo wleci 1.9. Latem wleci DLC. Szczerze to czekam na update silnika i większe zmiany w AI Life. UE5.1 jest żenujący 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...