Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.06.2026 o 16:02, Lameismyname napisał(a):

Dzisiaj to chyba trzeba kombinować i brać 2x12GB (https://vist.eu/pl/p/DDR5-Patriot-Premium-24GB-2x12GB-5600MHz-CL46/349228)
Pójdą na 6000MHz CL38 lub nawet CL36 co już parę osób zgłaszało. Chociaż cenę trochę wybiło w górę, bo dało się je kupić za ok. 840zł

Cena skoczyła już do 499,90 PLN, więc super, idziemy w dobrym kierunku. Oby pod koniec roku podrożały jeszcze mocniej, gdyż mam leżakujące dwa komplety 32GB. 

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Radio Tirana 499zł za 1x12GB, a było 419zł wcześniej. 2x12GB za 839zł , a teraz 998zł. Jak już się jakieś światełko w tunelu pojawia dla szarego "Kowalskiego" to zaraz gaśnie.
Przy 2x16GB z radiatorami w cenach od ok. 1500zł to mimo wszystko ten "tysiak" za przebicie bariery 16GB, które nie wystarcza do gier jest nadal ciekawą alternatywą, chociaż za 839zł był lepszą ;) 

Opublikowano

Koło zębate i ścieżka na angielski dla myślących raptor czy am3(5800x3d) lub am5 bez 3d cache.

6 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Cena skoczyła już do 499,90 PLN, więc super, idziemy w dobrym kierunku. Oby pod koniec roku podrożały jeszcze mocniej, gdyż mam leżakujące dwa komplety 32GB. 

Jakie masz?

Opublikowano

Meh... samsungi oddawałem jak za 1200 brałem z xkomu.

W dniu 14.06.2026 o 19:28, PaVLo napisał(a):

Tydzień temu uaktualniłem bios w swojej X670E od Gigabyte, a tu patrzę, że już jest kolejny, właśnie z Ultra Low Latency :D

Płyta, której za chwilę minie 3 lata u mnie, a jeszcze firma wspiera ją i dodaje obsługę kolejnych CPU (9800X3D/9950X3D2)

OperaZrzutekranu_2026-06-14_185555_www.gigabyte_com.thumb.png.654b7ae376850c3fca4adb9cee2e73ba.png

Nic tylko teraz inwestować :E

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Koło zębate i ścieżka na angielski dla myślących raptor czy am3(5800x3d) lub am5 bez 3d cache.

Świetny test, ale jeszcze brakuje takiego z różnym power limitem, w tym 65W i mniej. Gdzieś chyba widziałem, ale już nie mogę wygrzebać. Do i7 / i9 bez problemu można znaleźć. 

Kupiłem tamten najlepszy bin BDIE, a zakładam że na wartości nie straci, a nawet zyska, bo ktoś kiedyś będzie szukał najlepszego ramu ddr4.
Poza tym założyłem sobie złożenie najbardziej efektywnie energetycznie komputera na ddr4 do gier <~26-45-65W na CPU to przyda się. Tylko szkoda że najlepszy ram ddr4 2x16gb kosztuje już podobnie do ddr5. :E 
500 zł to pół biedy, bo sprzedam obecne BDIE za trochę mniej... Wtedy zostanie na wieczność ze mną i zobaczymy ile warta jest ich wieczysta gwarancja.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

A w tej samej cenie co 14600k można mieć 270k+

53 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Świetny test, ale jeszcze brakuje takiego z różnym power limitem, w tym 65W i mniej. Gdzieś chyba widziałem, ale już nie mogę wygrzebać. Do i7 / i9 bez problemu można znaleźć. 

Kupiłem tamten najlepszy bin BDIE, a zakładam że na wartości nie straci, a nawet zyska, bo ktoś kiedyś będzie szukał najlepszego ramu ddr4.
Poza tym założyłem sobie złożenie najbardziej efektywnie energetycznie komputera na ddr4 do gier <~26-45-65W na CPU to przyda się. Tylko szkoda że najlepszy ram ddr4 2x16gb kosztuje już podobnie do ddr5. :E 
500 zł to pół biedy, bo sprzedam obecne BDIE za trochę mniej... Wtedy zostanie na wieczność ze mną i zobaczymy ile warta jest ich wieczysta gwarancja.

To opcja dla tych co ddr4 już mają. Ja bym się nie czaił tylko w arrow szedł mając efektywność na myśli i żadnych dobrych ofert z rynku wtórnego.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, areczek1987 napisał(a):

To opcja dla tych co ddr4 już mają. Ja bym się nie czaił tylko w arrow szedł mając efektywność na myśli i żadnych dobrych ofert z rynku wtórnego.

Nah, na ddr5 jeszcze będą zmieniały się sprzęty, a na DDR4 już nic nowszego i lepszego nie będzie, chyba że jakiś refresh lub Bartlett Lake‑S dla konsumentów nas zaskoczy.
Na szczęście wystarczy mi 16GB i wydajność nawet cezzane ryzena 5500, ale lubię eksperymentować. :E 

Edit. Zajrzałem jeszcze raz do testu samych rdzeni E i P... Nie przekonuje mnie:

image.thumb.png.c49d9b25634fd03076002ea5546dc02e.png
image.png.42e182348f77d75bf481883ad1c57a33.png

I jeszcze jedna tabelka z 44W, ale zgaduje że system i rozrzut testów robi swoje, bo to prawie niemożliwe by procesory czasem miały lepsze wyniki na niskim PL.
image.png.771702efd8a2b3778b67f435aa478706.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

mnie ciekawi kto teraz ma wykupić te pamięci? 

https://itwiz.pl/czy-google-ma-problem-z-ai-inwestorzy-traca-cierpliwosc-a-talenty-odchodza-do-konkurencji/

Robi się o tyle ciekawie bo

https://ithardware.pl/aktualnosci/projekt_ai_zuckerberg_google_ogranicza_meta_dostep_gemini-52100.html

A samo google

https://www.datacenterdynamics.com/en/news/google-to-sell-tpus-to-a-select-group-of-customers-for-their-data-centers/

Ale na przełom poczekamy do wyborów połówkowych w usa, ponieważ ograniczenie administracji trumpa może ukrócić szalone inwestowanie w ai.

Też niedawno

SpaceX będzie wynajmować moc klastra Colossus 2 firmom trzecim, ja bym odczytał to jako to że mają wątpliwości czy się uda.

Edytowane przez Marko852
Opublikowano (edytowane)

Moc AI to taka nowa waluta i forma nacisku na kogokolwiek .. Chcesz to współpracuj albo spadaj na dzewo ..

Dobrze żem kupił 2x12GB Patrioty jak były w sensownej cenie - na chwilę - pewnie z rok wystyka .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Na allegro i olx oferty sporo niższe niż w sklepach, a chętnych nie ma, a tu straszą podwyżkami? :E

6-8 miesięcy jest patowa sytuacja. Kto kupił, to kupił, reszta czeka - dlatego marazm na rynku i ceny nie rosną. Z czasem zacznie przybywać ludzi, którzy będą ptorzebowali nowego PC lub upgrade. Wtedy popyt wzrośnie i wyższe ceny będą.

Takie GTA 6 na PC: przecież popyt na topowe GPU/RAM/CPU wystrzeli jak głupi. Wtedy będzie brak dostępności a jak będą to w zaporowych cenach

Edytowane przez Fatality