Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubon napisał(a):

Nie raz coś zamawiam z amazona z terminem miesiąc+ a i tak przychodzi w tydzień.

Mam jeszcze zamówienie na pamięć Lexar Ares 6800 Mhz. 

Zamówione 11 listopada, termin dostawy na 27.01.2026. Nic się nie ruszyło jak dotąd. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Odpowiedzi 386
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

No ale z ramem jest niestety inaczej. Niektórzy już miesiąc czekają na zamówienie. 
Dlatego w tym przypadku lepiej podany termin potraktować poważnie.

Dokładnie tak są ramu jest mało w dobrych cenach i nawet najwięksi muszą czekać na dostawy, jeśli amazon będzie miał wcześniej jakieś partie to wyśle według kolejności zamówień, jeśli nie to zabezpiecza się podając tak odległe terminy nawet liczone w grube kilka miesięcy do przodu :E 

Opublikowano

U mnie te Corsairy z Amazonu zamówiłem 11 listopada. Przewidywana dostawa wtedy była na 23 grudnia. Stwierdziłem, że mogę poczekać.

W tej chwili status zmienił się na 4 grudnia. Ciekawe czy terminu dotrzymają. 

Opublikowano

offtop i nie na serio:

Spoiler

Jest nadal info, że wyjdą do mnie w czerwcu. Także panowie uwaga UWAGA! Teraz macie pewność, że do napóźniej 10 czerwca ceny pamięci spadną.

Na mojego pecha zawsze można liczyć, i mam na to dowody. Pamiętacie jak kiedyś ze 20-25 lat temu ceny spadały z 700 do 300, a potem do 200 za tą samą ilość Megabajtów? No to jak spadły do 170 to kupiłem, bo zaraz odbiją. 

To chyba było 2x256MB, wtedy ludzie mieli 128 a niektórzy 256. 

Miesiąc później już były w sklepach po 90zł. 

Poczekam.

Czekałem pół roku. Ponad pół roku. W końcu 512MB zaczęło być przydatne w grach. Jak tylko opaczność o tym się dowiedziała, to ceny wywaliło w kosmos znowu, ale już nie mogłem się pozbyć bo już wychodziły gry, w których to można było wykorzystać.

Także teraz macie jak w banku. Mógłbym w sumie całą branżę szantażować w czerwcu, bo jak sprzedam to gwarantowane, że zaraz polecą znowu do góry :lol2:

• Haha 5
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Widać ktoś bardzo potrzebował bo już niedostępne. Za 500 zeta nawet takie z CL40 schodzą na pniu :E 

Cena Czyni Cuda - teraz ludzie mają gdzieś taktowanie czy opóźnienia, byleby pojemność się zgadzała i cena była w miarę.
Plot twist: w lutym/marcu okażę się, że ta cała afera z ramem była po to aby poszły te wszystkie kasztany z niskim taktowaniem i dużym CL, a nagle wszystko wróci do normy xD 

• Upvote 1
Opublikowano

Różnica może być bardzo duża jak na wydajność proca w grach (10% nazwę dużą), ale tylko w grach gdzie karta nie będzie hamulcowym i do tego tam, gdzie niewielki % obliczeń mieści się w v-cache proca 9800x3d, bo to potrafi mocno pomóc. 

Przy 50-100zł kupienie takich tańszych pamięci byłoby kretynizmem, ale przy grubych kilkuset w obecnych realiach to co innego i spokojnie można na takich CL36 czy nawet 38 siedzieć aż się ceny uspokoją, choćby to miało zająć półtora roku czy dwa.