Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Obejrzałem te pierwsze wrażenia. Szczerze? Wiem że cena wysoka, man nadzieję że szybko spadnie ale sam sprzęt mi się bardzo podoba. Bardzo ładnie to zapakowali , jest mega cichy i estetycznie wykonany. SteamOS jest czysty i przyjemny w użytku. Oceniając sam koncept to nie wygląda to tak źle. Wiadomo do grania w 4k się nie nadaje , ale do 1080p/1440p może to być całkiem przyjemne doświadczenie. Podoba mi się również kontroler.  Wiem że większość będzie krytykowała wydajność itp ale ja lubie innowacyjność a to jest lekki powiew czegoś innego w świecie pc/konsol. 

Edytowane przez Above
  • Upvote 1
Opublikowano

Problem z SM jest taki że nie wnosi on nic nowego, ani żadnych ekskluzywnych gier. 
Mamy to samo podłączając PC kablem HDMi do TV + wgrywając SteamOS - jak ktoś chce. Kontroler do kupna osobno (jak jest).
Kompaktowość? Wygląd? + średnia wydajność, to za mało za wygórowaną cenę....

Opublikowano
27 minut temu, Above napisał(a):

Obejrzałem te pierwsze wrażenia. Szczerze?

Właśnie dlatego będzie się sprzedawał, wymieniłeś wiele przewag SM nad losowym mini-pc.

Wydajność nie ma istotnego znaczenia, wystarczy spojrzeć w co i na czym grają ludzie na Steamie.

Opublikowano
52 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Właśnie dlatego będzie się sprzedawał, wymieniłeś wiele przewag SM nad losowym mini-pc.

Wydajność nie ma istotnego znaczenia, wystarczy spojrzeć w co i na czym grają ludzie na Steamie.

Takie też mam odczucia. Fakt jest taki że procent ludzi którzy patrząc na cyferki , wydajność/każdy detal graficzny ,  jest zdecydowane mniejszy jak procent ludzi którzy po prostu chcą odpalić gierkę ze swoje biblioteki dla zabicia czasu. Często nie są to najnowsze gierki tylko te z kategorii ulubione .Ja ogrywam takie tytuły jak Cyberpunk, Baldur's Gate 3 czy Forza Horizon 6 ale i tak często lubię sobie wrócić do takich gier jak Stardew Valley itp . Co ciekawe gry które wymieniłem i tak znośnie uruchomimy na Steam Machine. Blockerem jest cena, jakby kosztował 3000zł z padem to byłby hit, bo w tej cenie i tak nie kupicie lepszego laptopa z padem który można postawić obok TV. Bardzo spodobała mi się integracja tego leda z przodu z paskiem ściągania gry , lubie takie smaczki :) Ja zawsze sobie ceniłem ponad wydajność energooszczędność w PC oraz cichą pracę. Mój 7500f i RTX  TI poza oc działają z UV i komp pobiera max 200-240W podczas gry nie grzejąc mi zbytnio pokoju. 

Opublikowano (edytowane)

Jakoś późno to potwierdziłem, ale wszystko wskazuje na to, że jednak siedzi tam...
Ryzen 8500f (8500g bez grafiki, ale może nadal tam jest)... :E  To wyjaśnia dlaczego tylko 2 rdzenie są taktowane wyżej... Przecież to będzie gorsze nawet od mojego ryzena 5500 na dobrym ramie. Baa, jeśli miałoby działać w single channel to nawet liche micron rev R nastawione na energooszczędność po OC do 4000mhz dadzą lepszą wydajność niż to truchło.

Liczyłem na ryzena 8400f, ale dziś zajarzyłem że to przecież układ wycięty z 8700g i nikt nie będzie masowo ciął układów pod ich zamówienie, a 8500g jest pełnym układem.
Spokojnie mogli użyć ryzena 5700 na cezzane lub dogadać się z intelem na I5 H0, gdzie jest czyste 6 rdzeni.
We Valve ukrył się jakiś mistrz gównianego marketingu, bo pewnie dlatego wybrano 8500g dla zegara do 4.8ghz i ZEN4....

Najlepsze że mają duży zapas chłodzenia, więc 5-10W więcej nic by nie zmieniło...
Edit. Choć w grę wchodzi jeszcze rozmiar:
8500g jest najmniejszy - 
137 mm²
Cezzane to 180 mm²
intel i5 H0 to 162,8 mm²
ryzen 8400f - 178 mm²

Kiedyś wspomnieli, że projekt zaczął się od wentylatora... Gdyby wybrali 140mm to spokojnie upchaliby tam cezzane, ddr4 i co tam jeszcze...
Choć po przypomnieniu sobie testów, nie jest aż tak źle, 5700g niezwykle rzadko bywa lepszy, ale ten 8500g fabrycznie buja się w okolicy 25-35W przy grach, jeden skok do 45W w pojedynczym teście.
Przez brak chipsetu itd. pewnie mogli wyprowadzić x8 linii dla GPU, zamiast x4.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Widzialem kilka testow u osob ktore to kupily. SM reklamowany byl jako sprzet do gierek w 4K + FSR, a nie radzi sobie w FHD bez upscalera, wyglada to dosc zalosnie. 4.7k za 512GB z kontrolerem i wydajnoscia ziemniaka. Co moze pojsc nie tak? :rotfl:Oczami wyobrazni widze miny osob, ktore podlacza sobie to pod duzy TV w salonie, a nastepnie zderza sie ze sciana i oledowym mydlem.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy obciążeniu  GPU, CPU i ramu poprzez OCCT udało mi się zejść do 205W z ryzen 5500 na 3600mhz ~40W, ram bdie po oc oraz rtx5060ti po uv do ~800mv, ale pokazuje tylko ~120mhz niższe zegary niż stock w tym teście, a pobiera 120W. Ryzenowi wyłączyłem turbo i zrobiłem uv, ale w grach spokojnie może mieć wyższe zegary, intel 6 rdzeniowy też dobrze wypadłby tutaj... Gdyby odłączyć dysk SSD Sata i wyłączyć kontroler to pewnie zejdzie <200W.

Japończycy zrobili taką obudowę 5.39L która mieści rtx5070, a gdyby ją trochę zmodyfikowali to nawet rtx5070ti wejdzie..., ale zdecydowanie lepiej byłoby zwiększyć rozmiar i dać wentylator wyciągający powietrze na froncie, a zasilacz na dole lub chociaż zwiększyć wysokość, aby weszły wentylatory 25mm, a nie slim... Do tego zamiast durnych otworów na całym panelu, lepiej zrobić tylko przed wentylatorem. 
https://midori-computer.com/products/midori-5l-v2-dark-gray-mini-itx-computer-case-for-10in-length-graphics-card

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Mem nie mem. Tanio już było po prostu. Zwykły Steam Deck 512 to obecnie ~3.3k pln, a 1TB pod 4k podchodzi :hihot:

Żeby tylko cena była problemem, a tutaj wydajność na granicy sensowności w dniu premiery. A co będzie za 2-3 lata? Szkoda, nie ma nawet za bardzo szans na spadek ceny, w tych chorych czasach. 

• Like 2
  • Upvote 1