Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co by nie mówić o chinolach, trzeba przyznać urwanie całkiem sporego (jak na czas obecności i dość jednak zabetonowany rynek) kawałka tortu. 

Wczoraj miałem spotkanie ze znajomymi w jednej z pod łódzkich karczm i na parkingu nie obyło się bez chińczyków. Dzisiaj u teściów na Pietrynie i na parkingu pod urzędem miasta dosłownie mix chińskiej motoryzacji. 

Oczywiście stało Jaecoo, było MG (to ev w marchewkowym kolorze), stał też jakieś Chery. 

Ktoś inny sobie sprowadził havala, a o Omodzie już nie wspominam, bo jeździ tego całkiem sporo. 

W sumie łatwiej spotkać omode niż np jakiegoś vw polo obecnej gen, czy fabii. 

Wiem, nie ten segment, ale to jak te maluchy od vaga stały się egzotyczne to jest kosmos. Ibizy też to dotyczy. Kiedyś były to popularne auta, a dzisiaj z pełną świadomością mogę stwierdzić, że widuje ich mniej niż samej omody...

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, eNeSik napisał(a):

ostrzegawczy, 24h

Aż tak pojechał? ;)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

@ITHardwareGPT

Czy jesteś w stanie odpowiedzieć, które auta będą sprawiały więcej problemów w przyszłości? Chińskie czy pozostałe? Prosto i zwięźle. 

Może jeszcze do wróżki się udaj...ja p....:rotfl2:.

16 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja widziałem auta latające na rondzie, tam raczej była zbyt wysoka prędkość, w końcu to rondo ;) 

I koła nie odpadły mimo, że przywalił w krawęznik, no ale to nie było chińskie auto zaprojektowane na kolanie w dwa lata z elektroniką z Temu.

16 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

UE już coś tam robi, żeby zatrzymać tę idiotyczną modę, na razie to zalecenia, oby wprowadzili twarde reguły.

Nie unia tylko NCAP.

16 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ech, liczyłem na wolne w święta :E 

Do świąt jeszcze daleko. :E

Edytowane przez Cappucino
  • Haha 1
Opublikowano

Ford w Kudze też ma pośredni wtrysk.

Toyota ma podwójny wtrysk.

Ogólnie problem z pośrednim wtryskiem jest taki, że w większości zakresu pracy wykazuje się niższą sprawnością niż wtrysk bezpośredni. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie obydwu wtrysków i płynne przełączanie się między nimi wraz z fazą przejściową, gdzie silnik działa na dwóch rodzajach wtryskiwaczy. Jak w Toyocie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.12.2025 o 16:11, eNeSik napisał(a):

@SylwesterI. - odpoczynek. Raporty postow swoich oponentów to nie zabawka czy zamiennik argumentow gdy Ci ich brakuje w klotni

Pisałem, jak masz problem z moimi postami, to zamknij to konto.

I moderatorzy wcześniej i czat gpt forumowy pisał, żeby personalne zaczepki zgłaszać, a nie na nie odpowiadać. Więc zgłaszam takowe, nie moja wina, że powtarzają się często, u tych samych osób, a wy na to nie reagujecie.

Czekam na  wakacje za to, że piszę od lewej do prawej, lub inny równie ważny powód.

FxTHToJWAAIx9pC.jpg.bc0b7b905b1d72dbf92d7ea9e452c530.jpg

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Pisałem, jak masz problem z moimi postami, to zamknij to konto.

Jestem za! 

Dzisiaj na drodze spotkany BYD Seal. Z przodu światła świeciły, z tyłu piwnica. Nawet stopy nie działały. 

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, marko napisał(a):

Dzisiaj na drodze spotkany BYD Seal. Z przodu światła świeciły,

swiatla do jazdy dziennej?

44 minuty temu, marko napisał(a):

z tyłu piwnica. Nawet stopy nie działały. 

jezeli to pierwsze, to z tylu nie beda sie swiecic pozycyjne, a brak stopow i szybkie zwalnianie, moze oznaczac wlaczony wysoki poziom rekuperacji

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie tego "testu" z passatem, to widzę piękną ustawkę

pan głupituber chwali się, że skoda na nexxenach nfera primus (7:35 w materiale) a MG na nfera sport (7:41)

MG nfera sport suv :

https://www.opontest.pl/nexen-n-fera-sport/

hamowanie na mokrym - 50%

skoda nfera primus :

https://www.opontest.pl/nexen-n-fera-primus/

hamowanie na mokrym - 84,4%

omoda na hankook ventus :

https://www.opontest.pl/hankook-ventus-prime-4/

hamowanie na mokrym - 68%

"pszypadkiem" tak im się dobrało oponki, że w skodzince dobrali te z lepszymi właściwościami na mokrym

, o KIA która słabo wypadła i pan nie chciał jej bronić, ale bronił, nie wiemy jakie oponki dostała, bo się nie chwalił, może ktoś się rypną i wsadził takie jak na chińczykach ? 

• Thanks 1
Opublikowano
38 minut temu, Gret napisał(a):

a to nie jest tak albo nie powinno być że jak hamuje rekuperacją to stopy muszą się zapalić? 

Mają się zapalić. W końcu to sygnał o redukcji prędkości. 

Poza tym w tunelu też się nic nie zaświeciło z tyłu :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Mają się zapalić, gdy prędkość pojazdu zmniejsza się o ponad 0,7 metra na sekundę, poniżej tej wartości nie muszą.

tak twierdzą :https://motofilm.pl/2024/08/czy-podczas-odzyskiwania-energii-w-czasie-hamowania-elektrykiem-lub-hybryda-zapalaja-sie-swiatla-stopu/

ale sam punk na który się powołują dokładnie nie podaje takich wartości, więc nie wiem skąd się to wzięło

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, marko napisał(a):

Mają się zapalić. W końcu to sygnał o redukcji prędkości. 

moga, nie musza. 

6 minut temu, marko napisał(a):

Poza tym w tunelu też się nic nie zaświeciło z tyłu :E

a to akurat przypadlosc wiekszosci aut z swiatlami auto :) szczegolnie to widac wlasnie teraz- mgla, deszcz. u jednych dziala to lepiej, u innych gorzej, a jeszcze u innych w ogole :E

Edytowane przez SuLac0
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tunel czy parking podziemny od razu reaguje ale mgła czy deszcz to trzeba ręcznie włączać. 

Zresztą o czym my mówimy jak po zmroku pełno zombiaków na dzienny popiernicza :D

Edytowane przez Gret