Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

To samo się dzieje w trasie... 2-3 wyprzedzenia TIRa i zdycha, nie masz mocy ani osiągów. Tam jest dosłownie losowanie osiągów, raz masz tyle, raz tyle. Do tego Chińczycy oszukują bo podają moc SZCZYTOWĄ, a potem w testach chinol 400 KM ma osiągi BMW 280 KM. Magia? Nie wiem, choć się domyślam. 

Kto NIE podaje mocy szczytowej? Chętnie się dowiem :) Dodatkowo: którym samochodem hybrydowym jechałeś i masz potwierdzenie, że 2-3 wyprzedzenia TIR-a i nie ma osiągów.

To, że potrafi być chińskie auto o mocy prawie 400 KM, które przyspiesza jak słabsze auta europejskie to inny temat, bo to nawet sam omawiałem

przyspieszenie_BYD.jpg

7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tak, tak...wierzymy :E, co do kropelki.

nie trzeba co do kropelki. Jeśli tankujesz ~30 litrów, to 1% to aż 300 ml. Jeśli nie potrafisz zauważyć/zmierzyć 1 szklanki płynu, to przykro mi to słyszeć...

7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Tak, tak...wierzymy :E, co do kropelki.

ale klasyka w Twoim wykonaniu. Najpierw: nikt nie testuje spalania na stacji chińskich aut. Jak już pokazałem, że testuję, to oczywiście źle bo twierdzę że potrafię zmierzyć z dokładnością do 1% (nie twierdzę, że lepiej), co odpowiada 200-500 ml. Wszystko, byleby tylko pasowało pod z góry ustaloną narrację.

• Upvote 1
Opublikowano

To jest problem tego tematu. Wypowiadają się ludzie którzy o takich autach nie mają pojęcia.

W normalnej jeździe, płynnej nie zauważy się problemu rozładowania akurat, jakiejkolwiek produkcji auto by nie było.

Ale jak ktoś jest miszczem kierownicy co to z pod świateł z piskiem startuje, po to by na następnych zaraz hamować. Albo na zwykłej drodze skacze co chwila tak że mu z naprzeciwka migają to może mieć problemy.

• Upvote 5
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

nie trzeba co do kropelki. Jeśli tankujesz ~30 litrów, to 1% to aż 300 ml. Jeśli nie potrafisz zauważyć/zmierzyć 1 szklanki płynu, to przykro mi to słyszeć...

Zdajesz sobie sprawę, że pistolet przy dystrybutorze nie odbija identycznie w każdym przypadku?  Ma na to wpływ szybkość tankowania, ilość samego paliwa a baku, stan techniczny pistoletu, konstrukcja wlewu paliwa(kąt nachylenia), temperatura otoczenia. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę, że pistolet przy dystrybutorze nie odbija identycznie w każdym przypadku?  Ma na to wpływ szybkość tankowania, ilość samego paliwa a baku, stan techniczny pistoletu, konstrukcja wlewu paliwa(kąt nachylenia), temperatura otoczenia. 

a zdajesz sobie sprawę, że nie nalewam do 1. odbicia? Tyle dywagacji, byle tylko nie odnieść się do tematu, niesamowite :E

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, KiloKush napisał(a):

A ja wam powiem, że te czasy w RAV4 które nawet nie próbuje być autem sportowym są naprawdę soldne. Powiedziałbym, że to jest wręcz za szybkie auto na umiejętności przeciętnej soccer mom która takie auto kupuje.

Mi te czasy coś śmierdzą, taka krowa szybsza od BMW 5?

Edytowane przez galakty
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Mi te czasy coś śmierdzą, taka krowa szybsza od BMW 5?

Nm robią swoje. A silnik Elektryczny ma ich bardzo dużo. To dlatego też auta z Turbo zazwyczaj lepiej się zbierały w takich przedziałach prędkości niż mocniejsze NA.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Nie, wystarczy jak na drodze masz do wyprzedzenia kilka tirów czy wolniejszych kierowców, rowerzystów itd. nie wszystkie na raz. 

Wówczas nie przyśpieszasz od 0, a ponadto jak masz 2 tiry, jeden za drugim (np. na autostradzie), to przyśpieszasz z tych 120 km/h którymi jechałeś do 140 jadąc za pierwszym i zjeżdżając na wolny lewy pas (dwa pasy są w jednym kierunku) i wyprzedzasz te dwa tiry jadąc ze stałą prędkością 140 km/h (nie wskakujesz pomiędzy nimi zwalniając do niskich prędkości, nie wspominając o 0 km/h). Także jest jeden cykl przyśpieszania (120 -> 140) i zwalniania (140->120 po wyprzedzeniu obu tirów).

... natomiast jak masz rowerzystów itp. na wolniejszych drogach (p. do 50 km/h), kilku, "nie wszystko naraz" (maraton jakiś :)  ) to też nie przyśpieszasz od 0 do 100 za każdym razem kilka razy pod rząd w ciągu minuty.

Także nie rób na siłę nierealnych przypadków, typu rowerzyści + tiry + przyśpieszanie 0-100 pomiędzy każdą z tych "przeszkód".

Edytowane przez Kyle
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, KiloKush napisał(a):

Nm robią swoje. A silnik Elektryczny ma ich bardzo dużo. To dlatego też auta z Turbo zazwyczaj lepiej się zbierały w takich przedziałach prędkości niż mocniejsze NA.

Ale w tej tabelce masz tu hybrydę i tu hybrydę, łączna moc podobna, a czasy inne mimo że RAV4 większa jest. Do tego masz kickdown, więc elastyczność nie gra roli. 0-100 bym jeszcze uwierzył, ale nie powyżej 100 km/h gdzie aero już ma znaczenie.

Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

~200 KM, nie napisałeś o KTÓRE BMW 5 Ci chodzi, ale spoko, za drugim razem Ci się uda.

Ty serio musisz znowu prowokować? Pisałem o TABELCE, to chyba logiczne że porównuję do niej, a nie BMW o mocy 200KM? 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Ty serio musisz znowu prowokować? Pisałem o TABELCE, to chyba logiczne że porównuję do niej, a nie BMW o mocy 200KM? 

Ty serio musisz po raz kolejny prowokować, unikać niewygodnych dla Ciebie odpowiedzi? Nie pisałeś o tabelce. Może następnym razem Ci się uda napisać konkretnie do czego się odnosisz i zacytować odpowiedź do której rzeczywiście się odnosisz.

Tak czy owak, BMW 530e xDrive jest CIĘŻSZE i przy mniejszej mocy może mieć NIECO gorszy czas przyspieszenia od RAV4 PHEV. Do tego w RAV4 dzięki eCVT masz ciągłe przyspieszanie, nie trzeba turbo napełnić, co ma znaczenie dla przyspieszenia 70-140 km/h kiedy start jest od ~65 km/h, to zmienia postać rzeczy. A ponad wszystko: xDrive w tych autach szkodzi mocno na przyspieszenie przy wysokich prędkościach i to powszechnie znany fakt.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie pisałeś o tabelce. Może następnym razem Ci się uda napisać konkretnie do czego się odnosisz i zacytować odpowiedź do której rzeczywiście się odnosisz.

Cały czas odnosi się do tej tabelki bo dyskusja o niej była. Przeciez nie pisał o tym gdzieś na kolejnej stronie tylko sa posty bezpośrednio pod nią, logiczne.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Cały czas odnosi się do tej tabelki bo dyskusja o niej była, każdy to skojarzył, Ty nie?

Dyskusja w tym wątku jest o wielu tematach, nie próbuję być jasnowidzem co on miał na myśli mówiąc "BMW 5" kiedy wiele tematów, w których go zacytowałem były przez niego w ogóle zignorowane. Tak jak Ty przestałeś odpowiadać w sprawie tankowania, co nie jest logiczne.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Tak czy owak, BMW 530e xDrive jest CIĘŻSZE

Jaka jest róznica?

1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Dyskusja w tym wątku jest o wielu tematach, nie próbuję być jasnowidzem co on miał na myśli mówiąc "BMW 5" kiedy wiele tematów, w których go zacytowałem były przez niego w ogóle zignorowane.

Akurat tu była ciągłość.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie pisałeś o tabelce.

Oczywiście, że pisał o tabelce. A Ty się czepiasz na siłę.

Swoją drogą mój ojciec kupił CH-R 2.0 i oprócz tego, że po wciśnięciu do końca wyje jakby jechał na jednym biegu, to naprawdę przyjemnie to się odpycha. I ze spalaniem do 4l da się zejść.

Edytowane przez Seyren
  • Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Jaka jest róznica?

Akurat tu była ciągłość.

Wystarczyło wspomnieć, że chodzi mu o tabelę. Ciągłości nie było.

1 minutę temu, Seyren napisał(a):

Oczywiście, że pisał o tabelce. A Ty się czepiasz na siłę.

Swoją drogą mój ojciec kupił CH-R 2.0 i oprócz tego, że wyje jakby jechał na jednym biegu, to naprawdę przyjemnie to się odpycha. I ze spalaniem do 4l da się zejść.

Odpowiadał komuś innemu. Wspominasz o C-HR, i to dobry przykład, bo widać jak Galakty pisze nieprawdę o tych 2-3 wyprzedzeniach tira, no ale to że przestał się do tego odnosić ma być "oczywistym"

a tutaj dobrze widać jak xDrive (nie M xDrive) przeszkadza przy wyższych prędkościach:

Nie do końca rozumiem dlaczego, ale tak się dzieje.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

To samo się dzieje w trasie... 2-3 wyprzedzenia TIRa i zdycha, nie masz mocy ani osiągów. Tam jest dosłownie losowanie osiągów, raz masz tyle, raz tyle. Do tego Chińczycy oszukują bo podają moc SZCZYTOWĄ, a potem w testach chinol 400 KM ma osiągi BMW 280 KM. Magia? Nie wiem, choć się domyślam. 

Błąd! Wszyscy podają moc szczytową, w przypadku hybryd to wartość szczytowa gdzie silnik elektryczny i spalinowy dają łącznie najwięcej

31 minut temu, KiloKush napisał(a):

Więcej niutonometrów ma 530e, ale to tylko potwierdza że tutejsze gloryfikowanie niutonometrów jest błędne w podstawie

55 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

To jest problem tego tematu. Wypowiadają się ludzie którzy o takich autach nie mają pojęcia.

W normalnej jeździe, płynnej nie zauważy się problemu rozładowania akurat, jakiejkolwiek produkcji auto by nie było.

Ale jak ktoś jest miszczem kierownicy co to z pod świateł z piskiem startuje, po to by na następnych zaraz hamować. Albo na zwykłej drodze skacze co chwila tak że mu z naprzeciwka migają to może mieć problemy.

Był taki filmik i dosyć głośna sprawa z MG3 Hybrid, gdzie gość podjeżdżał dynamicznie pod jakąś naprawdę ostrą górę i rzeczywiście moc odczuwalnie spadła. Ale nie przy wyprzedzaniu tirów

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Typowe, obrócić realny problem w absurd i wyśmiać.

Przecież bateria trakcyjna nie ładuje się z powietrza, jeśli pomiędzy jednym a drugim mocniejszym przyspieszaniu nie było okresu np. lekkiego hamowania kiedy bateria się ładuje to przed kolejnym przyspieszaniem będzie rozładowana a auto zacznie przyspieszać w sposób nieprzewidywalny (do którego jesteś przyzwyczajony i wiesz jak auto przyspiesza). Nie trzeba robić wyścigów 0-100 ale sprawnie i szybko wyprzedzić kogoś na drodze szybkiego ruchu.

Kiedy wyśmiewasz czyjeś podejście nie rób tego samego ale w drugą stronę.

Nie wrzucaj do jednego worka wszystkich aut hybrydowych bo to jest właśnie błąd. Jak masz takie MG3 które ~50% mocy ma z elektrycznego to jego zachowanie będzie kompletnie inne od np. hybrydowej Toyoty która ma 20-30% mocy z silnika elektrycznego. W tym drugim przypadku szansa na to że "kolejne przyspieszenie będzie nieprzewidywalne" jest w zasadzie żadna

Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Dyskusja była/jest w kontekście chińskich hybryd. Toyota robi hybrydy od lat i takiego problemu nigdy nie było, dopiero przy okazji chińskich wynalazków temat zaczął wychodzić.

23 godziny temu, galakty napisał(a):

A to nie domena chińczyka, któreś europejskie też tak miało. 

W chińskim temacie piszecie też o innych autach, pisząc o problemie z wyprzedzaniem nie było mowy o "chińskiej hybrydzie"

Opublikowano

Pluginy mają spory zapas energii nawet kiedy bateria pokazuje 0% i na pewno nie da się go wyczerpać po "2-3 wyprzedzeniach", zresztą tak samo w przypadku zwykłych hybryd Toyoty (nie wiem jak inne marki / chińczyki). To by musiały być mocno specyficzne warunki typu właśnie wspomniany długi podjazd i do tego z odpowiednią dobraną prędkością (tak żeby silnik spalinowy nie miał zapasu mocy na doładowanie baterii). 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Dyskusja była/jest w kontekście chińskich hybryd. Toyota robi hybrydy od lat i takiego problemu nigdy nie było, dopiero przy okazji chińskich wynalazków temat zaczął wychodzić.

No właśnie nie :) W przypadku Hondy jak najbardziej jest to już obserwowalne. Wszystko jest kwestią tego jak duży udział w całkowitej mocy ma silnik elektryczny, jakiej pojemności jest akumulator, jak i w jaki sposób zarządzana jest energia. Przykład:

W praktyce wygląda to tak, że najpierw jadę w trybie sport, po czym dosyć spokojnie hamuję i w trybie normalnym jest start ponownie od 60. Zobacz na różnicę w czasie 70-140 oraz 60-100 mph. Tryb jazdy ma wpływ, ale nie tak duży.

Dlatego tyle razy podkreślałem, żeby nie generalizować. Będzie hybryda, która będzie miała delikatny problem z powiedzmy 3. tego typu przyspieszeniem, będzie taka która nie będzie miała problemów nawet przy 10 przyspieszeniach, a będzie taka, która już przy 2. przyspieszeniu będzie już mocno odczuwalne.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.08.2026 o 08:30, Cappucino napisał(a):

3,8 ale według komputera...a te w chińskich autach potrafią niestety głupoty pokazywać. Autorowi nawet nie chciało się tego rzetelnie zmierzyć.W innych materiałach widziałem wyniki  między 4,5 a 6L na setkę co jest bardziej wiarygodnym wynikiem i dobrym rezultatem. I kto na serio bierze pierdy ze  spider szajs? Przecież to plotkarsko reklamowe guano.

"Test" na podstawie przejechanych 50km ? bo wnioskuje, że autor aż tyle przejechał w ogóle.

Test, czy zerżnięte z...?

Tu znany kawiarz opisał jak spider szajs robi "testy: 

Rozumiem i zgadzam się z krytyką spajdespamu, ale nie czaję jednej rzeczy: jak komputer mu pokazał 3,8 to z pewnością przekłamywał, ale jak w innym tescie komputer tego samego auta pokazywał między 4,5 a 6 to już nie przekłamywał?

W dniu 26.08.2026 o 09:18, galakty napisał(a):

Mało kto podaje spalanie z dystrybutora, bo by się okazało że pali tyle co normalna benzyna. 

A osiągi... Są jednorazowe. Chinole mają problem z tym, że jak zrobisz takie 0-100, zatrzymasz i powtórzysz, to nagle czas rośnie o dobre 2 sekundy. 

Sprawdziłeś kiedyś w takim systemie jakiekolwiek auto hybrydowe? Co Ci wyszło?

• Upvote 1