Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak myślalem, zlomnik jak zwykle wypisuje farmazony, a inni rozpowszechniają:

"Zadziwiająca usterka w nowym aucie premium'

Jeszcze to na zakonczenie:

"producent tego samochodu powinien naprawdę się cieszyć, że sytuacja nie zdarzyła się w Stanach Zjednoczonych. Tamtejsi prawnicy wycisnęliby z tego jakieś siedem pociągów pieniędzy."

JPRDL

A w oryginale (18 listopada tego roku)"

"Awaria hamulców w BMW G30 z układem hamulcowym Mperformance.

Tarcze 374mm z aluminiowym dzwonem nitowanym.

Blaszka (plecki antywibracyjne) klocka wypadła i nacięła głęboko aluminiowy dzwon tarczy hamulcowej. Resztę zrobiło mocniejsze hamowanie..."

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 3
Opublikowano

Nawet jest cały opis problemu:

"Widoczna na zdjęciu po prawej stronie blaszka to separator między klockami a zaciskiem. Blaszka ta ma niwelować wibracje, żeby klocki nie piszczały przy hamowaniu. Z bliżej nieznanego powodu element ten wysunął się z mocowania i oparł o aluminiowy dzwon tarczy hamulcowej. Blaszka jest cienka i ostra, więc zaczęła działać jak skalpel, powoli przecinając aluminium."

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, trepek napisał(a):

Z bliżej nieznanego powodu element ten wysunął się z mocowania

samo z siebie nie ma prawa to się wysunąć, orzechy przeciw dolarom, że tam:

a) były źle zamontowane klocki

b) to szuranie BYŁO SŁYCHAĆ, ale właściciel miał to gdzieś

• Upvote 4
Opublikowano

Mi to lotto, jak po kilku latach okaże się, że chińskie samochody są faktycznie niezawodne, nie ma problemu z aktualizacjami, częściami czy akcjami serwisowymi to co będzie stało aby przesiąść się na chińczyka? No oczywiście oprócz Lexusa RX w dobrej cenie? :E

Warunek konieczny u mnie - żadnej ceraty na fotelach. Materiał, alcantara albo prawdziwa skóra. I hybryda, może być nawet plug-in.

• Upvote 2
Opublikowano
21 minut temu, trepek napisał(a):

Mi to lotto, jak po kilku latach okaże się, że chińskie samochody są faktycznie niezawodne, nie ma problemu z aktualizacjami, częściami czy akcjami serwisowymi to co będzie stało aby przesiąść się na chińczyka?

Oczywiście, ale póki co to trochę syfik wychodzi i bawi mnie jak fanatycy ich bronią, bo tańsi od Europy. Jakby VW sprzedawał na marży 0.5% to też byłby tani xD 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

A ile miało taki przypadek? Jak tylko ten jeden to mamy 100%.

Tylko jeden samochód sprzedali i miał taki przypadek? ... no to wówczas faktycznie 100% (choć coś mi mówi, że kłamiesz)

7 godzin temu, galakty napisał(a):

Oj wnętrze to każdy wie że Toyota ma gorsze, ale mi chodziło o JAKOŚĆ auta, a nie plasticzki w środku. W życiu bym nie chciał nowego Chery, wolałbym 4 letnią Toyotę. 

Zdefiniuj w takim razie tą "jakość".

ps. jakość kamer podobno dużo gorsza w Toyota (np. Yaris) od tego Chery.

4 godziny temu, galakty napisał(a):

Oczywiście, ale póki co to trochę syfik wychodzi

... a z europejskich "trochę" syfik nie wychodzi? ... legendarny pure tech choćby.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 godzin temu, trepek napisał(a):

Mi to lotto, jak po kilku latach okaże się, że chińskie samochody są faktycznie niezawodne, nie ma problemu z aktualizacjami, częściami czy akcjami serwisowymi to co będzie stało aby przesiąść się na chińczyka? No oczywiście oprócz Lexusa RX w dobrej cenie? :E

Warunek konieczny u mnie - żadnej ceraty na fotelach. Materiał, alcantara albo prawdziwa skóra. I hybryda, może być nawet plug-in.

Chiny są wrogiem gospodarczym Europy. Uzależniliśmy się od nich, jeśli chodzi o jakiekolwiek elementy produkcyjne. Corona pokazała, jak bardzo jesteśmy zależni. Tyle, że to nadal mieliśmy w jakimś stopniu pod kontrolą. Teraz Chiny przeszły do kolejnego kroku, oferując kompletne produkty. Jak serio przystaniemy na to, to stracimy jakakolwiek kontrolę. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, marko napisał(a):

Tyle, że to nadal mieliśmy w jakimś stopniu pod kontrolą.

Prezesi Mercedesa, Skody, VW, VOLVO itd.? No ... mieli kontrolę ... ~20 lat temu, po czym kierując się pazernością wyeksportowali know-how i całą resztę do Chin, by obniżyć koszty produkcji. Czy obniżenie kosztów produkcji przyniosło Nam, Polakom, obniżenie cen w salonach? Bo ja tam raczej nie widziałem tych promocji, nawet 7 lat temu (celowo omijam Covid, po którym było tylko gorzej).

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Tylko jeden samochód sprzedali i miał taki przypadek? ... no to wówczas faktycznie 100% (choć coś mi mówi, że kłamiesz)

Pewnie mu chodziło o to, że był jedyny przypadek wjechania na wysepkę i koło odpadło...patrząc z tej strony mamy faktycznie 100% odpadniętych kół w takiej sytuacji :E 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marko napisał(a):

A Ty kiedy ostatnio dostałeś podwyżkę wynagrodzenia?

Czyli twierdzisz, że ten wzrost cen aut wynika tylko z inflacji? ... skoro ceny rosły tylko o inflację (?) to czemu wyeksportowali tyle do Chin? (zero obniżenia cen ... to mogli "nie oddawać kontroli").

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Czyli twierdzisz, że ten wzrost cen aut wynika tylko z inflacji? ... skoro ceny rosły tylko o inflację (?) to czemu wyeksportowali tyle do Chin? (zero obniżenia cen ... to mogli "nie oddawać kontroli").

Twierdzę, że do produkcji aut trzeba aktualnie masę więcej komponentów. Komponentów, które trzeba zaprojektować, skonstruować, przetestować, zamontować i potem serwisować.  A do tego trzeba ludzi, wykwalifikowanych. Pomijam tutaj wiele rzeczy, jak chociażby homologacje czy ścieżka logistyczna, do której też trzeba masę ludzi.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Pewnie mu chodziło o to, że był jedyny przypadek wjechania na wysepkę i koło odpadło...patrząc z tej strony mamy faktycznie 100% odpadniętych kół w takiej sytuacji :E 

Ale to już jest poziom absurdu sięgający księżyca, zarzuca innym wyciąganie  pojedynczych przypadków, a w wypadku bejcy to nie był pojedynczy przypadek, wystarczy komentarze poczytać pod oryginalnym postem na FB.

inne auto i ten sam przypadek :

https://www.facebook.com/slaniu/videos/818276187507131/

Ale sam wyciąga przypadek JEDNEGO DZWONA, po którym odpadło koło, nie ma nawet szczegółów, jak to się stało i uogólnia do wszystkich chińczyków.

Albo kolejny równie absurdalny pomysł, pokazać spalenie elektryka jako dowód na złą jakość chińczyków, a ile aut elektrycznych innych marek się zjarało?

Kolejny smaczek z bmw:

2 lata zajęło oszacowanie skali problemu, 80000 aut do serwisu, a ludzie już w 2022 roku zgłaszali problemy 

https://www.just-auto.com/news/bmw-took-two-years-to-establish-brake-fault-extent-report/?cf-view

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nic nie wyjaśnił, wrzucil kilka zdań ktore nie mają pokrycia ani w artykule ani w oryginalnym poście na fb, założył  nie wiem skąd, że czesci to podróby zakładane w szopie, przypadek nie jest odosobniony

Prawie 80000 bmw do wymiany, z wadą, jeżdżących 2 lata, bo serwis "bada" też wyjasni? 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano

Ależ wrzucił kilka zdań które wyczerpały w pełni tamten temat, jeśli tego nie rozumiesz to twój problem. Wedle tego wyjaśnienia też można się domyślić, że to nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek ;) Założenie z zamiennikiem jest bardzo słuszne... mało kto kupuje oryginalne części gdy są kilkukrotnie droższe. Akurat siedzę w tej branży w pewien sposób i przez te lata poznałem podejście ludzi, te lata też nauczyły mnie że w 80% przypadków nie wolno wierzyć klientom 🤣

Akcje serwisowe były, są i będą, nie tylko u BMW ale i w wielu innych markach ;) Oby Chińczycy też je robili a nie zostawili klientów w fazie beta ;)

Żeby nie było, nie neguję kategorycznie Chińczyków, ale uważam że potrzeba czasu żeby zweryfikować tę motoryzację a nie w ciemno wierzyć, że jest na pewno lepsza od europejskiej.