Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, kubon napisał(a):

no na tym zdjeciu x3 ładniejsze ;)

W którym miejscu?

x3 wygląda jak bóbr z nosem pociągniętym do góry :E  tak jak wiecie, taki świński ryjek co dzieci robią :E  ja nie wiem co tam ćpają w tym bajerisze motoren werke ale niech zmienią dostawcę :E  chociaż ostatnio ja chyba się w głowę uderzyłem bo coś mi się ta nowa seria 5 zaczyna podobać :boink:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, bleidd napisał(a):

Jak dla mnie X3 wygląda jakby wjechało w ścianę i spłaszczyło sobie nosek :E A tył mu ktoś ciosał siekierą.

Ale ja mogę być nieobiektywny :E

Kumpel w tym tygodniu odebrał właśnie X3, troszkę pojeździłem. Wygląd koszmar, walnięte proporcje brzydki tył, bóbr na przodzie, światełka zenek-fantastic, taniocha-tabletoza w środku. To z wad. Natomiast gruba kierownica, zawias, cudowny mruczący 3.0D wynagradza to w trójnasób. Jeździ się baaardzo przyjemnie, ciągnie z dołu, nigdy mu niutków nie brakuje, nie szarpie jak 4.4 mógłbym takim w czymś ładniejszym pojeździć.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Sam HUD swoją drogą ale też wykrywanie i wyświetlanie z której strony auta zbliżasz się do jakiejś przeszkody i wyświetlanie odległości w cm. Naprawdę zacnie to działa. Zrobić jakąś przycierkę parkingową to trzeba chcieć to zrobić :E

20260630-080723-1.jpg

tak tak wiem, muszę uprzątnąć garaż :P

Matrixów jeszcze nie testowałem, muszę chyba specjalnie w nocy pojechać gdzieś bez celu aby sprawdzić.

Opublikowano

Jak nie miałem czujników i kamery z tyłu, to nie wiedziałem że ich potrzebuję. Teraz bez nich parkowanie to jakieś kuriozum, tak się człowiek przyzwyczaja do dobrego :D 

A kamery 360 to złoto, niestety nie mam, ale kiedyś będą :) 

Opublikowano

Ja też mimo posiadania kamer też jeszcze patrzę w lusterka na wszelki wypadek.I żeby nie zapomnieć jak się cofa bez kamer 😄.Już się wystarczająco do hud na szybie przyzwyczaiłem 

Opublikowano
W dniu 30.06.2026 o 10:40, bleidd napisał(a):

Sam HUD swoją drogą ale też wykrywanie i wyświetlanie z której strony auta zbliżasz się do jakiejś przeszkody i wyświetlanie odległości w cm. Naprawdę zacnie to działa. Zrobić jakąś przycierkę parkingową to trzeba chcieć to zrobić :E

20260630-080723-1.jpg

tak tak wiem, muszę uprzątnąć garaż :P

Matrixów jeszcze nie testowałem, muszę chyba specjalnie w nocy pojechać gdzieś bez celu aby sprawdzić.

Próbowałeś wyjść z auta i niech sam parkuje?

Opublikowano
W dniu 18.06.2026 o 11:07, trepek napisał(a):

Wiela pali takie ku-pięć? To wielkościowo jak Tiguan?

Zakorkowane miasto - 9-9.5. Trasa (krajówki przeplatane zabudowanym) - 6-6.5, trasa (S i A, 120 mieszane ze 130 km/h) - 7.5l. IMO spoko :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ano, z drugiej strony ile tych kilometrów natrzaska się w mieście aby to wyższe spalanie faktycznie zauważalnie odbiło się na sumarycznych kosztach paliwa. Auto i tak dość często jedzie elektrycznie, też w trasie - wystarczy utrzymywać stałą prędkość i możemy parę km jechać tylko elektrycznie, potem włącza się spalinowy i "czeka" na hamowanie aby doładować baterię żeby znów jechać elektrycznie.

Ale też muszę przyznać że responsywność i cisza gdy jedzie na prądzie sprawia, że jestem już w 100% pewny, że następne auto to będzie elektryk :) Parę razy już złapałem się na tym że ruszałem na tyle delikatnie byle pozostać "na prądzie" :E

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Budżet raczej nie ma tutaj znaczenia. Tytuł był z premedytacją, bo spodziewałem się, że jak zapytam po prostu o auto do 300tys to dostanę propozycje 2 osobowego coupe bo się fajnie zbiera - z resztą i tak padały tu propozycje bardziej z kategorii fantazji motoryzacyjnych niż odpowiedzi na realne potrzeby.

• Upvote 2
Opublikowano

Zrobiłem pierwszą dłuższą trasę Q5. Predykcyjny tempomat to złoto. W A3 miałem adaptacyjny i działał tak, że trzymał zadaną prędkość no i dystans przed poprzedzającym pojazdem, ale jak auta przed nami nie było a miało się ustawione 100 km/h i był zakręt to auto wchodziło na pełnej w zakręt ze 100 km/h :D Q5 jak jest zakręt to nie jedzie na pałę 100 km/h tylko trzyma rozsądną prędkość w trakcie pokonywania zakrętu a jak wyjedzie na prostą to przyspiesza do zadanej prędkości. Tak samo przyhamowuje przed rondem, skrętem (jeśli ma włączona nawigację i "wie", że będzie skręcał) a przed stopem albo czerwonym świetłem sam zahamuje. Można ustawić też aby sam trzymał się ograniczeń prędkości albo wymagał potwierdzenia po zczytaniu ze znaku nowego ograniczenia (np. mamy ustawione 90, wjedziemy w zabudowany i albo sam ustawi 50 albo wyświetli że jest ograniczenie przyciskiem OK można je zaakceptować).

• Upvote 4