Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Przecież ten skok był tylko dzięki dopłatom. 

A dzięki czemu jest skok za styczeń i luty tego roku gdzie dopłat już nie ma a sprzedaż względem poprzedniego analogicznego okresu wzrosła o 70% gdzie jeden miesiąc był już objęty dotacjami?

Znajomy kupił Transita Connecta elektrycznego w sierpniu 

Nie ma Transita Connecta w wersi BEV. Jest E-Transit Courier w wersji Elektrycznej i takie auto zapewne wziął Twój znajomy.

gdyby nie dopłata 30k zł to wybrałby spalinę, bo przez 5 lat nie zrekompensowałaby się w cenach prądu ta większa kwota zakupu. 

No popatrz a znajomy w 2 lata nadrobił 25tys zł. na prądzie względem wersji ON i to przy cenach paliwa ~6.2zł/l. 

Codziennie robi autem 200-250km i auto ładowane jest głównie w nocy w taryfie G12W za 0.7zł/kWh. W 2 lata zrobił 105 tyś km.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

105.000 km. zapytaj ile zaoszczedzil na samych przegladach/oleju ;) min kolejne 5tys pln, jezeli robil je "uczciwie" czyt co 10-15kkm

btw cen ladowania.

https://elektromobilni.pl/ile-kosztuje-ladowanie-ev-od-1-do-3-zl-za-kwh/

Ceny w cieniu Ormuz

W tle tych danych pojawia się jeszcze jeden czynnik, którego nie da się przeoczyć – sytuacja na światowych rynkach energii. W ostatnich tygodniach uwagę analityków przyciągają konflikt w Iranie i zakłócenia w rejonie Cieśniny Ormuz, przez którą transportowana jest znaczna część światowej ropy. Każde takie wydarzenie przypomina, jak silnie ceny paliw kopalnych zależą od sytuacji geopolitycznej.

W przypadku energii elektrycznej zależność ta jest znacznie mniejsza, co dla części użytkowników samochodów elektrycznych staje się dodatkowym argumentem za tą technologią. Gdy na stacjach benzynowych ekrany na słupkach pokazują kolejne „rekordy”, wielu kierowców może zamarzyć o tym, by już… więcej takich stacji nie odwiedzać.

image.thumb.png.8feba3076cb9e2437ec27f7cbdc767f4.png

Opublikowano
12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

To nie magia cyferek, manipulacja tylko realny ciągły wzrost sprzedaży utrzymujący się już od 10 lat. 

To teraz weź pod lupę chińskie auta, tam dopiero dzieje się magia cyferek. 

12 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

No i co z tego skoro tu dyskutujemy o sprzedaży elektryków a nie aut spalinowych. Sprzedaż cały czas rośnie.

Rośnie też sprzedaż wszystkich aut,to celowo pomijasz. W 2024r sprzedano w Polsce ponad 551 tys. aut, o 76 tys. więcej niż w roku 2023. W ubiegłym roku sprzedano niemal 600 tys. aut, czyli ponad 45 tys. więcej niż w 2024. Ile sprzedano nowych aut elektrycznych w Polsce w 2025...? Jeszcze chcesz manipulować cyferkami?

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

No popatrz a znajomy w 2 lata nadrobił 25tys zł. na prądzie względem wersji ON i to przy cenach paliwa ~6.2zł/l. 

Codziennie robi autem 200-250km i auto ładowane jest głównie w nocy w taryfie G12W za 0.7zł/kWh. W 2 lata zrobił 105 tyś km.

No to w jego przypadku miało to sens, w przypadku mojego znajomego który robi do inwestorów 5-10-15km, a miesięcznie ok 300-400km to ma dużo mniejszy sens. Chyba że ma jeździć dalej, to mu tak powiem, że na necie chłop pisał że musisz jeździć dalej żeby się opłacało :E 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

105.000 km. zapytaj ile zaoszczedzil na samych przegladach/oleju ;) min kolejne 5tys pln, jezeli robil je "uczciwie" czyt co 10-15kkm

Ja się zastanawiam, kogo Ty reprezentujesz i jaka jest twoja rola na forum? Jakiegoś operatora ładowarek? Ci żeby zarabiać muszą mieć dużo klientów, prawda? Wszędzie w swoich wpisach uprawiasz szemrany marketing, to nie są wypowiedzi kogoś, kto kupił elektryka i się nim cieszy. No bo ile można?

2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Ale nikt nie zaprzecza, że jazda elektrykiem wychodzi taniej. Drożej wyjdzie tylko autostrada i szybkie ładowanie, ale w codziennym uzytkowaniu jest taniej.

Jeszcze taniej, tylko dlatego, że jest mało tych aut. Ale to się zmieni gdy rynek się odpowiednio nasyci i nie będzie powrotu do klasycznego napędu. Wtedy zacznie się takie same golenie jak teraz tych co maja auta spalinowe.

Czy Polacy są chętni na auta elektryczne mimo rosnących cen paliw? https://forsal.pl/biznes/motoryzacja/artykuly/11216446,drozyzna-na-stacjach-nie-przekonuje-do-elektrykow-niewielu-polakow-planuje-ich-zakup.html

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
42 minuty temu, Katystopej napisał(a):

No to w jego przypadku miało to sens, w przypadku mojego znajomego który robi do inwestorów 5-10-15km, a miesięcznie ok 300-400km to ma dużo mniejszy sens. 

czyli dotacja zadzialala, tak jak powinna - wybral BEV zamiast ICE. koniec dotacji nie musi oznaczac, ze nie pojawia sie nowe oferty, ktore tez beda "promowac" BEV. zmieni sie tylko zrodlo ich finasowania - panstwo ->  dealer / producent. 

Opublikowano
6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

czyli dotacja zadzialala, tak jak powinna - wybral BEV zamiast ICE. 

Ale wolny rynek nie polega na tym, że ktoś(państwo, podatnik) będzie dopłacać by kupowano jakiś produkt.  

Cytat

koniec dotacji nie musi oznaczac, ze nie pojawia sie nowe oferty, ktore tez beda "promowac" BEV. zmieni sie tylko zrodlo ich finasowania - panstwo ->  dealer / producent. 

Już o tym pisałeś, po co znowu drzesz worek? 

• Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

No i co z tego skoro tu dyskutujemy o sprzedaży elektryków a nie aut spalinowych. Sprzedaż cały czas rośnie.

Tak rośnie ale to wciąż MAŁO. Masz 100 zł, zainwestowałeś i masz +1000% - wciąż masz MAŁO. 

To tak naprawdę trudno zrozumieć? Zaślepienie BEV mnie rozwala w tym temacie.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

To teraz weź pod lupę chińskie auta, tam dopiero dzieje się magia cyferek. 

Rośnie też sprzedaż wszystkich aut,to celowo pomijasz. W 2024r sprzedano w Polsce ponad 551 tys. aut, o 76 tys. więcej niż w roku 2023. W ubiegłym roku sprzedano niemal 600 tys. aut, czyli ponad 45 tys. więcej niż w 2024. Ile sprzedano nowych aut elektrycznych w Polsce w 2025...? Jeszcze chcesz manipulować cyferkami?

Chłopie ja nie porównuje sprzedaży aut BEV do sprzedaży aut z innym napędem! 
Ja się skupiłem na samych elektrykach a te z roku na rok sprzedają się w coraz większej ilości.  Od 10 lat z roku na rok ilość sprzedanych aut BEV rośnie. Co roku słyszę że nastąpi spadek bo to bo tamto i tego spadku sprzedaży nie ma a jest ciągły wzrost. 
Nie interesuje mnie w jakim tempie jest ten wzrost i czy kogoś zadowala czy nie. Tendencja sprzedaży jest ciągle wzrostowa i to jest fakt! 

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Tak rośnie ale to wciąż MAŁO. 

Mało bo ? Właśnie o Tobie jest wyżej. 

Opublikowano

Sprzedaż nowych aut: W 2025 roku udział samochodów elektrycznych w sprzedaży nowych aut był znacznie wyższy i wyniósł ponad 7%.

Jak dla Ciebie 7% to sroga ilość i ogromne zainteresowanie, to niepotrzebnie wróciłem do tego tematu :E 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Chłopie ja nie porównuje sprzedaży aut BEV do sprzedaży aut z innym napędem! 
Ja się skupiłem na samych elektrykach a te z roku na rok sprzedają się w coraz większej ilości.  

Ale ja ci zwracam uwagę, że rośnie też sprzedaż pozostałych aut. Wzrost jest większy niż sprzedało się samych elektryków.

Te wzrosty to ładnie wyglądają tylko w procentach, ale w liczbach już niekoniecznie.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale ja ci zwracam uwagę, że rośnie też sprzedaż pozostałych aut. Wzrost jest większy niż sprzedało się samych elektryków.

auta spalinowe odnotowaly wzrost sprzedazy 70% r/r ? 

7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Te wzrosty to ładnie wyglądają tylko w procentach, ale w liczbach już niekoniecznie.

od tego sa %. pokazuja trend . piszemy o BEV i ich WZROSCIE sprzedazy r/r , a nie SPADKU. i to sa fakty. niezle fikolki uskuteczniacie. wrocimmy do tematu za pol roku

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

auta spalinowe odnotowaly wzrost sprzedazy 70% r/r ? 

Nie muszą, ich sprzedaż jest na poziomie ponad 500 tys. sztuk i nie spada. Trudno, by rynek przyjął wzrost o 70% od takiej liczby. Dalej idziesz w manipulacje procencikami. 

od tego sa %. pokazuja trend . piszemy o BEV i ich WZROSCIE sprzedazy r/r 

Wzrost jest, ale to co podajesz to jest manipulacja procencikami. Jeśli po 10 latach istnienia na rynku, dopłat mamy sprzedaż na poziomie 7% to jest to szorowanie po dnie a nie realny wzrost jaki zapowiadali producenci. Dodam, że te wzrosty nie są kosztem spalinówek, więc tym bardziej słabo to wygląda.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, galakty napisał(a):

Sprzedaż nowych aut: W 2025 roku udział samochodów elektrycznych w sprzedaży nowych aut był znacznie wyższy i wyniósł ponad 7%.

Jak dla Ciebie 7% to sroga ilość i ogromne zainteresowanie, to niepotrzebnie wróciłem do tego tematu :E 

Masz rację - nie potrzebnie tu wróciłeś. Zanim ponownie tu zajrzysz sprawdź czym się różni wzrost sprzedaży od udziału w rynku. 

9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Dalej idziesz w manipulacje procencikami. 

Specjalnie dla Ciebie . Jak obliczać wzrost sprzedaży. 

Macie nawet wzór. 
IMG_6706.thumb.png.fdd4cfe2fb2689dfd3cb8b6e9e6347a8.png

9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jeśli po 10 latach istnienia na rynku, dopłat mamy sprzedaż na poziomie 7% 

Kapuściany mylisz pojęcia! 7% to nie wzrost sprzedaży a udział w rynku!!! 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Specjalnie dla Ciebie . Jak obliczać wzrost sprzedaży. 

Macie nawet wzór. 

Chłopie ja o chlebie Ty o niebie.

Nie interesuje mnie WZROST bo on nic nie znaczy, udział BEV w rynku jest wciąż mizerny i żadne +300% tego nie zmieni w tej chwili xD 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, galakty napisał(a):

Chłopie ja o chlebie Ty o niebie.

Nie interesuje mnie WZROST 

To po co się mieszasz w dyskusje skoro od samego początku dotyczy ona wzrostu sprzedaży względem poprzednich lat ? 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

i wystarczylo sie do tego ograniczyc, a nie tworzyc jakies mocno naciagne teorie

image.thumb.png.593db2bc1ded7f444c25ca0b04288fcb.png

bo oczywiscie zwykly kowalski z 15 letniem autem , tylko czeka pod salonem , aby kupic sobie nowe auto spalinowe 8:E 

w wczesniej przytoczonym linku, widac, ze polacy nadal maja jakas manie "posiadania" . wola kupic jakies nastoletnie truchlo "na wlasnosc", niz w "abonamencie" jezdzic nowym autem. z taka mentalnoscia, dlugo jeszcze bedzie u nas zlomowisko europy

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, SuLac0 napisał(a):

i wystarczylo sie do tego ograniczyc, a nie tworzyc jakies mocno naciagne teorie

Jakie naciągane teorie? Jak diler sprzeda dwa auta w jednym roku, w kolejnym cztery to mamy piękny wzrost o 100%, w kolejnym sprzeda 8 aut i cyk, mamy znowu wzrost o 100%, coś pięknego. To nic, że po 10 latach ledwo dobiło do 7% udziału w rynku, grunt, że rośnie.

Screenshot 2026-02-16 at 10-48-56 glapiński jak spada to rosnie - Szukaj w Google.png

Realnie udział auta elektrycznych jest w stanie dobić do 30-40%, ale nie w najbliższych latach. 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, bleidd napisał(a):

Ah ci głupi, zacofani Polacy (ha tfu) nie chcą mieć wszystkiego w życiu na abonament. Kredyt, leasing, najem i wynajem, to jest życie synek, mówię ci.

... ale na cale szczescie tendencja jest jednak wzrostowa :flaga2:

Najem długoterminowy

Autorzy opracowania dodali, że jeszcze w ubiegłym roku na najem wskazywało 5 proc. badanych, choć aż 49 proc. uznawało go za atrakcyjne rozwiązanie. Tegoroczne wyniki pokazują, że 9 proc. planujących zakup nowego samochodu deklaruje wybór najmu.

6 minut temu, IceMan napisał(a):

Tyle energii tracicie na te kłótnie, że można by z tego naładować moje auto :D;)

dobre :D ale przy takiej ilosci negatywnej enrgii, to jednak bym sie obawial jej "zrodla" ;)