Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest pare mozliwosci. Plug&Charge, czyli podlaczasz i auto samo sie dogaduje z ladowarka/operatorem, platnosc karta, na orlenie kupujesz "kupon", lub masz karte "sieciowa" jaka dostajesz praktycznie z kazdym nowym autem, a jak nie, to wyrabiasz sobie wlasna u wybranego operatora/sieci

odnosnie "kompromisu" jakim jest BEV. spalinowy to tez "kompromis", wiec wybralem ten polegajacy na poswieceniu tych 15min na podladowanie sie w trasie, niz ten pokazany w filmiku w temacie motoblabla dot vw po 17kkm i 3 latach. 

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
16 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jest pare mozliwosci. Plug&Charge, czyli podlaczasz i auto samo sie dogaduje z ladowarka/operatorem, platnosc karta, na orlenie kupujesz "kupon", lub masz karte "sieciowa" jaka dostajesz praktycznie z kazdym nowym autem, a jak nie, to wyrabiasz sobie wlasna u wybranego operatora/sieci

Poczytałem o tym, faktycznie jest takie coś wprowadzane, dodatkowo UE wymusiła ładowarki z terminalami, u nas Greenway takie instaluje. Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Pytanie mam, jak najbardziej poważne, do właścicieli BEV.

Jestem w trasie, zajeżdżam na ładowarkę przy 15-20% baterii gdzieś na MOPie czy jakąś stację w małym mieście. Wyciągam tel z kieszeni i okazuje się, że ekran padł na amen. Czy mając samą fizyczną kartę oraz trochę gotówki jestem w stanie naładować auto?

Dla czego o to pytam, otóż 3 lata temu miałem sytuację, gdzie w Samsungu A52 zwyczajnie padł ekran, rozmawiałem, zakończyłem rozmowę, wsadziłem tel do kieszeni, za chwilę kolejne połączenie, dźwięk jest, wibracja jest, powiadomienie na zegarku jest ale ekran czarny jak noc. W serwisie na gwarze okazało się, że padł właśnie ekran.

za gotowke tylko na orlenie (nie wiem czy dalej jest ta opcja) trzeba kupic bon na stacji gdzie jest ladowarka i zadzwonic na infolinie i podac ten kod - i zdalnie uruchomią ładowanie

do ladowania warto miec 1-2 karty chociaz ktore maja najlepszy roaming, ja w austrii odpalilem kartą greenwaya (akurat bylem pod ladowarka gdzie zasieg byl tak kiepski ze nic nie chodzilo) co prawda skasowalo mnie 3,50zl/kwh ale tylko 5kWh potrzebowalem wiec nie bylo tragedii

z nietypowych sytuacji to juz nie pamietam gdzie to bylo ale ladowanie ani z karty ani z apki nie szlo - po telefonie na infolinie i zweryfikowaniu mnie odpalili mi to zdalnie i mialem normalnie sesje na moim koncie

raz odpalalem komus ladowanie bo mu wlasnie padl telefon, z tym ze to bylo w 2020 roku jak orleny byly darmowe 

w tesli jest normalnie przegladarka na ekranie wiec mozna sie ewentualnie z auta sie gdzies zalogowac (nie wiem jak inne auta i czy przez carplay tez moze to dzialac)

8 godzin temu, marko napisał(a):

Ale co ma wyjść po kilku tygodniach? Albo da się używać BEV na trasie tak samo jak ICE albo nie. I każdy stwierdza po jednej dłuższej trasie, że nie. Jest to sztuka kompromisu i tyle. 

Zrobiłem 297km, zostało mi ponad pół baku paliwa, więc wrócę na tym samym zbiorniku do domu. 

I jak wjechałem do tego miasta, gdzie wszystko rozkopane w cholerę, to się cieszę, że nie muszę szukać nawet stacji benzynowej, a co dopiero ładowarki, do tego najlepiej szybkiej

no wlasnie jedna dluzsza trasa i jakis problemy, jak sie dluzej uzywa to poprostu te problemy to sa jednostkowe sytuacje, poza tym inaczej jest teraz (2025) niz np w 2023, ja w 2022 kupilem e-moto ktore ma zasieg 200 a pomiedzy ladowaniami 120-150km - i w 2022-2023 faktycznie byl problem bo trzeba bylo planowac trasy, w 2024 jechalem nad morze i spowrotem w dodatku bocznymi drogami (bez A i S) juz bez planu i ladowalem gdzie chcialem

jak kupowalem w 2021 auto to bylo - ZASIEG ZASIEG ZASIEG, gdzie ladowac i ile godzin, po czym pytalem ILE Razy w roku robisz 500km 
Odp yyyyyyyyyy-eeeeeeeeeee 

zrobiles 300km i mialbys to na pradzie z domu, wiec ne musialbys sie wogole ladowac, kwestia dobrania auta do potrzeb a te nowsze to juz pokazuja wiekszosc stacji i zaplanuja trase za ciebie wiec nawet nie musisz przy tym myslec

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Toskania piękna :) 

Potwierdzam! 
Odwiedziłem miejsca gdzie nagrywali słynne sceny z Gladiatora. Nawet pogoda pasowała i roślinność bo pszenica obsiana i już gotowa do zbioru😁

Z Florencji jechaliśmy do Sieny trasa 222 a później dalej do miejscowości Bolsena. 
Dzisiaj już zwiedziliśmy Rzym. Teraz odpoczynek na basenie i jutro ruszamy dalej. Trasa do Pizy i La Spezia. Później w kolejnyn dniu jezioro Garda a w następnym Dolomity i powrót do domu. 
Na razie zrobione prawie 2500km. 5K km spokojnie pęknie ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Można gdzieś w aplikacji sobie sprawdzić, czy ładowarka działa? Ostatnio gdzie się nie ruszę, to na praktycznie każdej stacji ładowania poza stacjami paliw spotyka mnie widok odciętych przewodów. Stacja pod moim domem nie ma nawet roku a już złodzieje działali... Na miejscu właścicieli elektryków zacząłbym sie martwić bo co z tego, że mamy coraz więcej stacji jak coraz mniej jest sprawnych. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

ciekawy zbieg okolicznosci, ze "... gdzie się nie ruszę, to na praktycznie każdej stacji ładowania poza stacjami paliw spotyka mnie widok odciętych przewodów" :Up_to_s:

jakos nie czuje sie "zmartwiony" po ostanich wyjazdach w trase, ale daj znac w razie czego, gdzie bedziesz "sprawdzal" czy sa kable :E 

Opublikowano (edytowane)

Tu opisali dokładnie opłatę, o której pisałem w zeszłym tygodniu. Jak mi coś tam zaczęło przebłyskiwać o używanej TM3 LR tak już mam to w dupie po przeczytaniu tego. Jak mam bak 60L to nikt nie karze mnie opłatą za tankowanie ponad 48L. Turboidiotyczne posunięcia, pewnie wzorem Tesli pójdą inni dostawcy/operatorzy punktów ładowania.

https://autoblog.spidersweb.pl/tesla-supercharger-oplata-za-obciazenie-ladowarki

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano

Akurat Tesla to jedyna firma która zapewnia bardzo tanie szybkie ładowanie superchargerami. Reszta ma znacznie drożej ale przynajmniej nie ma opłaty :wariat:

3 godziny temu, huudyy napisał(a):

to są rozmyślenia ewentualnego konsumenta, zwłaszcza w sytuacji, gdzie na razie nie mogę mieć własnej ładowarki w garażu. 

Proponuję skupić się na własnym zasilaniu, w przeciwnym razie lepiej dać sobie spokój, chyba że dla przyjemności nóweczkę za kilka stówek /mc z dotacją.

Te ładowarki co wspomniałeś zazwyczaj pewnie stoją puste i mogą być przez to długo naprawiane

Opublikowano
1 minutę temu, Wu70 napisał(a):

Proponuję skupić się na własnym zasilaniu, w przeciwnym razie lepiej dać sobie spokój, chyba że dla przyjemności nóweczkę za kilka stówek /mc z dotacją.

U mnie na razie jest problem, bo spółdzielnia patrzy niechętnie. To i tak ma być drugie 'daily', upusty teraz są takie, że aż głupio trochę nie brać, aczkolwiek żona jak zauważyła dziś temat tych ciętych przewodów już zaczęła panikować, że ona tego nie chce bo gdzieś utknie XDD 

2 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Te ładowarki co wspomniałeś zazwyczaj pewnie stoją puste i mogą być przez to długo naprawiane

Właśnie puste nie stały, bo lekarze swoje Tesle tam ładowali. No cóż, na razie obserwuję temat, poczekam na rozwój sytuacji w bloku. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Tu opisali dokładnie opłatę, o której pisałem w zeszłym tygodniu. Jak mi coś tam zaczęło przebłyskiwać o używanej TM3 LR tak już mam to w dupie po przeczytaniu tego. Jak mam bak 60L to nikt nie karze mnie opłatą za tankowanie ponad 48L. Turboidiotyczne posunięcia, pewnie wzorem Tesli pójdą inni dostawcy/operatorzy punktów ładowania.

https://autoblog.spidersweb.pl/tesla-supercharger-oplata-za-obciazenie-ladowarki

To nie do końca jest tak jak opisali ponieważ jeśli jedziesz w trasę i z punktu A do punktu B potrzebujesz więcej energii niż te umowne 80% to kary nie płacisz za blokowanie. Mam na uwadze trasę po nawigacji Tesli która oblicza zapotrzebowanie na energię. W Rzymie gdzie ładowałem auto wprowadzono już ten system i do kontynuowania podróży potrzebowałem 87% baterii. Wszystkie ładowarki zajęte i pomimo tego żadnej kary nie płaciłem po przekroczeniu 80%. Gdybym podjechał bez wyznaczonej trasy wtedy po przekroczeniu 80% płacił bym.
Moim zdaniem to jest dobre rozwiązanie ponieważ często ludzie nie jeżdżą nigdzie w trasę a i tak ładują do 100% gdzie naładowanie od 80 do 100% zajmuje tyle samo czasu co ładowanie od 10 do 80%. 

To jest bardzo duża strata czasu i blokowanie.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony tak. Z drugiej jeśli chcę wyjechać na drugi dzień i chciałbym mieć w pełni naładowaną baterię i chcę to zrobić dzień przed wyjazdem, to muszę podjechać na ładowarkę z włączoną nawigacją, bo inaczej doliczy mi dodatkowy rachunek? Czy ładowarka i tak nie pozwoli mi naładować się do pełna, tylko pokaże mi inną ładowarkę, do której dojadę na tych 80% baterii? Co jeśli faktycznie braknie mi tych 10-15% i z pełną baterią bym dojechał na oparach energii? System jest na tyle bystry, żeby na to wpaść czy będzie kazał mimo wszystko ładować się na 50km przed celem?

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

System tak oblicza Ci trasę że możesz ładować się rzadziej ale dłużej lub częściej i krócej. Ustawiając trasę możesz również ustawić poziom energii jaki chcesz mieć w miejscu docelowym i taki poziom dowieziesz i pod to zaplanuję ładowanie. 
Do tego jednak potrzebna jest dobra infrastruktura z ładowarkami. W Czechach, Austrii, Słoweni i Włoszech SuC są co 50-70km więc jak masz trasę 400km to mijasz kilka SuC gdzie możesz się podładować. 

Obecnie jestem w mieście Trydent. Do Wenecji dojechał bym z tego miejsca na 40% baterii a tyle ładowarek jest w okolicach. To tylko SuC a są jeszcze inne ładowarki.

IMG_5161.thumb.png.225613fd5da6fb17ba050a7da25c3389.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Gorąco polecam Tre Cime di Lavaredo :) 

Jestem teraz 20km od ale sobie odpuszczamy bo ostatnie 3 dni chodzenia po górach nas wymęczyły. 
SUC z najładniejszym widokiem ;)

IMG_5513.thumb.jpeg.31109e00f9913e72d63d59a95ba640c0.jpeg

IMG_5506.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.06.2025 o 10:23, DjXbeat napisał(a):

Dolomity :lovin:

Miałem tam jechać pod koniec maja, ale jak zobaczyłem pogodę...trzeba odłożyć na wrzesień.

Seceda zaliczona?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Seceda zaliczona?

Niestety nie. Jeden dzień skróciliśmy wyjazd bo 3 dni w Dolomitach nas wykończyły. Prawie 40 km chodzenia po górach swoje zrobiły ;).

Plan na to miejsce był ale sił zabrakło. Dzisiaj wróciliśmy do domu.

Łącznie autem pokonaliśmy 4761km a miało pęknąć 5K km . Ten jeden dzień, który odpuściliśmy zaważył na tym że nie dobiliśmy do 5k km :E 

Pomimo tego że po drodze miałem 4, darmowe punkty ładowania to zdecydowałem się z nich nie korzystać i całą trasę objechałem po SUC Tesli aby mieć rzetelny podgląd na cenę jazdy elektrykiem w trasie po szybkich ładowarkach 
Na pokonanie 4761km wydałem 1746zł czyli ~37zł/100km. 

IMG_5516.thumb.jpeg.0916011de62768fb7426645e39647479.jpeg

Rano na A1 udało mi się złapać pomiar zużycia energii przy 140km/h na dystansie prawie 60km. Cały czas tempomat włączony i stała prędkość. 
19.5kWh/100km 😁

IMG_5515.thumb.jpeg.378bdc560811a19a9dbd11d0b505a0cc.jpeg