Skocz do zawartości

Volkswagen T-Roc 2026 - test i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nad silnikiem PureTech, też różni redaktorzy się zachwycali. Tym czasem to, że to tak "cudownie jeździ" (jakby to normalny człowiek jadący z A do B jeszcze rozróżniał), ma dla klienta trzeciorzędne znaczenie. Auto wygląda na po prostu ... poprawne i przy cenie ~160 000zł (za wersję taką jak na tym filmie, lub przynajmniej zbliżoną) szału nie robi.

Opublikowano (edytowane)

Moi rodzice mają T-Roca poprzedniej generacji (schodzącej) z 2024 w środkowej wersji wyposażenia. Jakość materiałów w środku jest fatalna, plastiki i to takie najgorszej jakości i twarde niemal wszędzie. Ekrany podłej jakości. Tutaj widzę progres jest bardzo widoczny.

Dziwne, że kamera cofania nie jest już schowana pod uchylanym znaczkiem jak w poprzedniej generacji, tamto rozwiązanie wydawało się lepsze.

Klamki w środku są kuriozalne.

Ogólnie wygląda na fajny miejski Crossover tak z 20-30k za drogi.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
2 minuty temu, bleidd napisał(a):

Moi rodzice mają T-Roca poprzedniej generacji (schodzącej) z 2024 w środkowej wersji wyposażenia... Ekrany podłej jakości.

Ostatnio odbierałem Atecę do firmy, dosyć dobrze wyposażona, ekran multimediów chciał mi oczy wypalić słabą rozdzielczością, w porównaniu do służbowego Ducato z tabletem 10" to jak amiga do mac booka, w fiacie mam ekran żyleta a to auta w podobnej półce cenowej (140 ateca, 150 ducat) tylko segment nie ten :E 

Opublikowano
9 minut temu, Katystopej napisał(a):

Ostatnio odbierałem Atecę do firmy, dosyć dobrze wyposażona, ekran multimediów chciał mi oczy wypalić słabą rozdzielczością

W dzisiejszych czasach już sądziłem, że wszędzie dają wysokiej rozdzielczości te matryce.

2 minuty temu, trepek napisał(a):

Podatek od nowości, z ceny za jakiś czas (albo i teraz) będzie można tyle urwać, co napisałeś.

... nie sądzę.

17 minut temu, bleidd napisał(a):

Dziwne, że kamera cofania nie jest już schowana pod uchylanym znaczkiem jak w poprzedniej generacji, tamto rozwiązanie wydawało się lepsze.

Klamki w środku są kuriozalne.

Kamera cofania pod znaczkiem, to ciekawe rozwiązanie (nie powinna się tak brudzić). Natomiast te udziwnione klamki ... pewnie idzie się przyzwyczaić.

Opublikowano

Dziwne to auto.
Skoro tester ledwo tam wszedł i ledwo się mieści, to nie wyobrażam tam sobie z tyłu fotelika z bazą obrotową a już tym bardziej dwóch.

Za duże dla jednej osoby, za małe dla więcej niż dwóch.

Może dla dwójki i psa będzie ok?

obraz.thumb.png.790f439e899bfe12a472586ea9632d1a.png
obraz.thumb.png.d52f09fd00243cda0825bd4850599ae5.png

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No ja patrzyłem na najtańszą wersję z kamerami 360 stopni akurat (i silnikiem 150 koni czy coś takiego) ;) - przy nawet takim SUV, nowoczesnym (mniejsze okna niż w latach '90) + polskie małe miejsca parkingowe, to przydatne narzędzie.

7 minut temu, trepek napisał(a):

Na otomoto od 111 800 (brutto!), pewnie jeszcze szło by coś urwać ew jakieś dodatki.

... ale "nowy" T-roc, czy "stary" T-roc? ;) (zamiast nadać jakiś "dodatek" do nazwy, np. II, albo cokolwiek, to mamy różne auta pod jedną nazwą - "brawo" VW)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
23 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ostatnio odbierałem Atecę do firmy, dosyć dobrze wyposażona, ekran multimediów chciał mi oczy wypalić słabą rozdzielczością, w porównaniu do służbowego Ducato z tabletem 10" to jak amiga do mac booka, w fiacie mam ekran żyleta a to auta w podobnej półce cenowej (140 ateca, 150 ducat) tylko segment nie ten :E 

Tak właśnie ma ten T-Roc. Można wręcz policzyć piksele na tych wyświetlaczach - zwłaszcza kierowcy.

Opublikowano
21 minut temu, Kyle napisał(a):

(zamiast nadać jakiś "dodatek" do nazwy, np. II, albo cokolwiek, to mamy różne auta pod jedną nazwą - "brawo" VW)

a to coś nowego? Któryś Golf miał w nazwie numer generacji? A może Astra? :) Audi A4/A6, BMW 3, Mercedes E. Dalej mam wymieniać? :)

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

a to coś nowego? Któryś Golf miał w nazwie numer generacji? A może Astra? :) Audi A4/A6, BMW 3, Mercedes E. Dalej mam wymieniać? :)

Zgadza się ale akurat Golf nawet jak oficjalnie nazywał się po prostu Golf to ludzie często pisali Golf V, Golf VII itp. A4 czy inne A6 miał generacje B5, B6.. 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, bleidd napisał(a):

Zgadza się ale akurat Golf nawet jak oficjalnie nazywał się po prostu Golf to ludzie często pisali Golf V, Golf VII itp. A4 czy inne A6 miał generacje B5, B6.. 

Oczywiście, ludzie tak pisali, tak samo jak ludzie dziś mówią o Porsche 911 generacji 922.2, i wiedzą co oznacza E36, ale czy pamiętasz co oznacza W169, a może D4, ewentualnie F06? Bo ja niekoniecznie :) Musiałem szukać informacji, by sprawdzić jakie są te numerki. To nazwy kodowe, które w przypadku niektórych aut przeszły do szerszej świadomości, a w przypadku innych nie (wynika to raczej wprost z popularności danego modelu, ewentualnie z bycia w pewnej bańce informacyjnej). Z jakiegoś powodu w przypadku Golfów używa się "MK4" ew. "gen4", a nie używa się 1J albo A4? przecież to o tym samym aucie. Użytkownikiem jabłek nie jestem, ale zdaję się, że wszystkie Maci mają tylko oznaczenie dotyczące zastosowanego ekranu i tyle.

Volkswagen w oficjalnej komunikacji (a o tym tutaj mówimy) generalnie nie używa określeń typu "MK8", czasem pisze o "8. generacji". W dokumentach Audi też nigdzie nie ma B10, choć jak wejdziesz na forum o tym modelu... a tam, są przecież osobne fora/grupy dla B9/B10 tylko.

Opublikowano
28 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

obraz.thumb.png.29734cd187206ca47074cff4601fab71.png

nawet 130k pln za to auto to za dużo skoro dustera 3 z pakietem parking+, zimowy+, dodatkowy kolor, full hybrid z cennika na wejście masz za 125,5k pln 

Pytanie co z tego, to auta do zupełnie innego klienta docelowego ;)