Skocz do zawartości

Co niezwykłego mają auta segmentu premium? Czy Tesla to premium? Czy Kia Stinger to auto premium?

Czym charakteryzuje się samochód segmentu premium?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym wyróżnia się auto klasy premium?

• Bardziej zaawansowane rozwiązania techniczne (np. zawieszenie, przeniesienie napędu)
      4
    • Dostępność ponadprzeciętnie mocnych silników (układów napędowych)
      5
    • Bogatsze wyposażenie, funkcje których poza premium raczej nie ma
      6
    • Lepsze wykończenie wnętrza
      7
    • Większe możliwości personalizacji i konfiguracji samochody pod własne preferencje
      4
    • Prestiż i atrakcyjny design
      5
  2. 2. Czy Tesla jest marką premium?

• Tak, spełnia wymogi dla premium
      3
    • Jeszcze trochę brakuje, ale niewiele
      6
    • Nie, ma istotne braki lub niedostatki
      2
  3. 3. Czy Kia Stinger (niestety już niedostępna) była samochodem segmentu premium?

• Tak, w mojej ocenie miała wszystko co oferuje premium
      1
    • Prawie wszystko: poza pewnymi detalami jak "pospolite logo"
      2
    • Nie, to po prostu auto popularnej marki z mocniejszym silnikiem i ciekawszym designem
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przygotowuję materiał o samochodach segmentu premium. Co przekonałoby Was do wydania większych pieniędzy na auto segmentu premium? Jeśli w ankiecie zapomniałem o jakimś aspekcie, daj znać w komentarzu.

#1 Dodatkowo: czy Waszym zdaniem Tesla jest marką premium? Spełnia przynajmniej większość wymagań dotyczących aut premium.

#2 Kia Stinger to ciekawy przypadek kiedy do premium zabrakło w zasadzie tylko... znaczka na masce. Też macie takie zdanie?

Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Segment premium w 2026 to tylko taki samochód, którego ludzie na dorobku nie są w stanie sfinansować ratą miesięczną.

Np S-klasa, ~10k ratki co miesiąc lub gotówka -> odsiewa premium od nie premium.   

Be eM Wu 316d, Mercedes AMG 180. To jest premium według prawilnych chłopaków 

Opublikowano (edytowane)

Np wycierająca się kierownica po 75-100k kilometrów w Tesla Model 3?

I te badziewne daszki przeciwsłoneczne.

Tyle zapamiętałem jak miałem jeździłem nią kilka dni.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Moze najpierw sam zdefiniuj, czym dla Ciebie jest "segment premium".

Dla mnie to zwykly belkot marketingowy. Prymitywny sposob polechtania ego gawiedzi, by sklonic ich do wydania pieniedzy, ktorych nie maja, na samochody, ktorych nie potrzebuja.

Zapytalem Wujka G. i dowiedzialem sie, ze do segmentu premium zalicza sie, miedzy innymi, Mini. Czyli juz chyba tylko Lada sie nie lapie. Poki co. ;) 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

#1 Dodatkowo: czy Waszym zdaniem Tesla jest marką premium? Spełnia przynajmniej większość wymagań dotyczących aut premium.

Jakich wymagań? Przecież Teslę można kupić w cenie Octavii, chyba nie powiesz nam, że Octavka to też premium? Choć skoda na pewno ma lepsze materiały w środku.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Seeba03 napisał(a):

Jeżeli ktoś uważa, że Tesli niewiele brakuje do premium, ten nigdy w niej nie siedział.

W społeczeństwie panuje stereotyp, że marka premium to głównie cena, znacznie lepsza jakość materiałów, wykończenie wnętrza, komfortowe zawieszenie i na tym koniec. Pod tym względem Tesla to średniak jednak marka premium to nie samo wykończenie. To również osiągi i rozwiązania technologiczne i tu Tesla właśnie zaliczana jest do premium.

Ich system infotainment jest najbardziej rozbudowanym i jednocześnie najlepiej działającym systemem dostępnym na rynku. Do tego dochodzi Supervised FSD, którego praktycznie żadna marka nie posiada i osiągi lepsze niż 95% aut dostępnych na drogach. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

W społeczeństwie panuje stereotyp, że marka premium to głównie cena, znacznie lepsza jakość materiałów, wykończenie wnętrza, komfortowe zawieszenie i na tym koniec. Pod tym względem Tesla to średniak jednak marka premium to nie samo wykończenie. To również osiągi i rozwiązania technologiczne i tu Tesla właśnie zaliczana jest do premium.

Ich system infotainment jest najbardziej rozbudowanym i jednocześnie najlepiej działającym systemem dostępnym na rynku. Do tego dochodzi Supervised FSD, którego praktycznie żadna marka nie posiada i osiągi lepsze niż 95% aut dostępnych na drogach. 

To byś musiał do premium zacząć zaliczać Omody 9. ;) 

Opublikowano

Premium to były zawsze dla mnie samochody małe w danym segmencie. Kiedyś miałem Golfa i wymieniłem go na A4 z podobnego rocznika i jak na rozmiar wyżej to miejsca było mniej. Jeździłem bmw 3 i tam wydawało mi się jakbym przednią szybę miał zaraz przy nosie. Dopiero segment E daje komfortową ilość miejsca tylko znów są to pięcio metrowe kobyły. 

Opublikowano

Mam Stingera z silnikiem 3.3L w wersji Prestige Line czyli najlepiej wyposażonej wersji więc mogę się co nieco wypowiedzieć na jej temat.

Ale zacznijmy od odpowiedzi na zadane pytanie - czy Kia Stinger to samochód premium?

I tutaj dochodzimy do sedna sprawy - znaczek na masce. To nic, że auto ma niemalże wszystko co da się wrzucić do samochodu. To nic, że ma świetny układ jezdny zaprojektowany przez Alberta Biermanna, który projektował auta BMW z serii M. To nic, że masz silnik V6 3.3L Bi Turbo, który ma 370KM pod maską i 510nM momentu obrotowego. To nic, że rozpędzasz się do pierwszej setki między 4.9 a 5,4s i osiągasz prędkość maksymalną 270km/h. Znaczek Kia dla większości osób przekreśla to wszystko i sprawia, że dla większości osób nie jest to auto premium. Jak nie masz znaczka Audi, Mercedes, Volvo, BMW to znaczy, że jest to zwykłe auto. To po prostu kolejna koreańska Kia.

I taka jest niestety smutna prawda. Dlaczego Kia zaprzestała produkcji tego świetnego samochodu? Bo się po prostu nie sprzedał. Ludzie wolą przepłacić 50-100 tyś zł i mieć Audi albo BMW. 

Uważam, że Stinger to najlepsze auto jakie wypuściła Kia. Oprócz wysokiego spalania uważam, że auto nie ma większych wad. Świetnie się prowadzi, ma solidną jednostkę napędową, bardzo dobre wyposażenie. Ale to ciągle tylko Kia. Nawet w serwisie jesteś traktowany jak zwykły Kowalski a nie jak osoba, która kupiła najlepszy samochód marki. Taka jest niestety smutna prawda.

Nazwijmy to po imieniu. Kia Stinger to auto podwyższonego standardu. Kia nigdy nie będzie autem premium bo po prostu takich nie robi. I tyle.

image.thumb.png.3a9830ef9c2b701bef0c3797293d835d.png

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Nareszcie napisał(a):

Moze najpierw sam zdefiniuj, czym dla Ciebie jest "segment premium".

Może najpierw doczytaj, już to zrobiłem.

8 godzin temu, Nareszcie napisał(a):

Dla mnie to zwykly belkot marketingowy. Prymitywny sposob polechtania ego gawiedzi, by sklonic ich do wydania pieniedzy, ktorych nie maja, na samochody, ktorych nie potrzebuja.

Zapytalem Wujka G. i dowiedzialem sie, ze do segmentu premium zalicza sie, miedzy innymi, Mini. Czyli juz chyba tylko Lada sie nie lapie. Poki co. ;) 

Skoro wiesz co to jest, po co więc pytałeś wujka G?

Opublikowano
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

No ale ja nie biorę pod uwagę całości oferty Tesli tylko modele perfo.
Model 3 Perfo ma 3.1s do 100 a to względem 4.9 w Omodzie to komos. To samo Y Perfo z 3.5s a jest jeszcze model S Plaid z 2.1 do 100 8:E

Dziwne, bo napisałeś o całej marce, a nie konkretnym modelu. Stinger byłby zatem premium, mimo że marka nie jest premium. Podobnie Nissan GT-R premium. I Xiaomi SU też? 

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

To również osiągi i rozwiązania technologiczne i tu Tesla właśnie zaliczana jest do premium.

Bzdury, premium to prestiż i jakość.. Marka budowana przez dziesięciolecia jak mercedes, roys i podobne. To, że ktoś wsadził nowoczesne (jakie nowoczesne??:rotfl2:) rozwiązania do Tesli nie oznacza że to jakieś premium. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dziwne, bo napisałeś o całej marce, a nie konkretnym modelu. Stinger byłby zatem premium, mimo że marka nie jest premium. Podobnie Nissan GT-R premium. I Xiaomi SU też? 

Bo możesz wybrać auto z przyspieszeniem, którego nie ma 95% aut jeżdżących po drogach. W Omodzie 9 tego nie masz ;) 

3.1 vs 4.9 to jednak kosmos w przyspieszeniu.

8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Bzdury, premium to prestiż i jakość.. 

+ komfort, osiągi i technologie.

@ITHardwareGPT 

Czy osiągi i zastosowane technologie w Tesli kwalifikują ją do listy aut premium 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Jakich wymagań? Przecież Teslę można kupić w cenie Octavii, chyba nie powiesz nam, że Octavka to też premium? Choć skoda na pewno ma lepsze materiały w środku.

Podanych wymagań. Ale OK, przyjmuję że wg Katystopej wszystko powyżej ~175K jest premium, o włos Dacia by się załapała :E

• Haha 1
Opublikowano
@DjXbeat osiągi i tech w Tesli jak najbardziej podpadają pod „premium”, tylko że to jest premium napędu i softu, a nie zawsze premium luksusu.

- Premium na plus: napęd (reakcja, przyspieszenie), sprawność, integracja softu (OTA, apka, nawigacja z planowaniem ładowań), ekosystem ładowania (SuC), cała „cyfrowość” auta.
- Premium na minus (w klasycznym sensie BMW/Mercedes/Lexus): materiały/feeling wnętrza, wyciszenie/NVH, czasem jakość montażu detali, ergonomia (np. te ich „genialne” pomysły z obsługą), obsługa serwisowa bywa różna.

Wniosek: *Model S/X* spokojnie da się bronić jako premium. *Model 3/Y* to częściej „upper-mainstream / tech-premium” — zależy, czy w Twojej definicji premium ważniejsze jest „jak jedzie i co potrafi”, czy „jak brzmi zamykające się drzwi i jak pachnie skóra”.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
22 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

Premium to były zawsze dla mnie samochody małe w danym segmencie. Kiedyś miałem Golfa i wymieniłem go na A4 z podobnego rocznika i jak na rozmiar wyżej to miejsca było mniej. Jeździłem bmw 3 i tam wydawało mi się jakbym przednią szybę miał zaraz przy nosie. Dopiero segment E daje komfortową ilość miejsca tylko znów są to pięcio metrowe kobyły. 

Wiele aut segmentu D, zwłaszcza premium, jest realnie porównywalnie przestronna w środku jak klasyczne hatchbacki segmentu C. Powód jest oczywisty: wzdłużne umieszczenie silnika, co znacząco wydłuża część karoserii z układem napędowym. Właśnie dlatego miałeś wrażenie, że w BMW 3 siedzisz tuż przy przedniej szybie, bo w Serii 3 masz silnik mocno cofnięty (w zasadzie za przednią osią), co oczywiście powoduje że istotnie kabina jest przesunięta także w tył.

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie premium cechuja:

- większa gama silników - w Hondzie czy Renault będziesz miał do wyboru 1 silnik (czasem w dwóch wariantach mocy a czasem w ogóle zero wyboru), w premium jednak dostaniesz szerszy wybór

- wyciszenie - komfort jazdy na dłuższym dystansie takim X5 a CR-V to jednak niebo a ziemia

- lepsze dostępne wyposażenie - np. systemy świateł "Night Vision" z podczerwienią

- lepsze materiały - miękkie wykończenia, skóry, alcantara, drewno, aluminium zamiast taniego plastiku

I to wciąż funkcjonuje tylko segmenty sie trochę przesunęły. Modele marek premium w segmencie C poza znaczkiem i wyższa cena nie oferują nic ponad to co dają marki popularne. W segmencie D jest może już nieco lepiej ale to są tylko jakieś "przebłyski" lepszej jakości. Zabawa zaczyna się w segmencie E, tam marki popularne w większości nie mają żadnych modeli.

Ide o zakład, że większość ludzi jadąc w trasę wolałaby jechać w Q7 a nie Dsci Bigster :P

Teslą nie jeździłem ale dla mnie totalny brak opcji konfiguracji skreśla ją jako premium. Nie można wybrać czy chce fotele ze skóry czy alcantary, czy chce dodatki z drewna czy aluminium, czy chce taki czy inne udogodnienia. Wybieram kolor i to jest koniec konfiguracji auta.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 3