Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Osobiście bywam tylko biernym czytelnikiem i to sporadycznym. Jak mam wybierać - tona reklam albo płacić. Wybieram exodus. C'est la vie.

Obecnie jest zalogowanych 34 userów... Jeśli 1/3 wpłaci 20 zł miesięcznie to daje oszałamiające 220 zł. 

Edytowane przez Piła
Opublikowano
7 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

srednia aktywnych oscyluje miedzy 100-200

Raczej nie w ostatnich miesiącach, ruchu jest coraz mniej, a gdyby odstrzelić tematy polityczne powiałoby pustkami. Ja zalogowanych najczęściej widzę bliżej 50-60, gdzie tu średnia nawet zbliżona do 100? Bądźmy realistami model subskrypcji i paywall za forum to jest mrzonka. Zadeklaruje 30%, 10% wpłaci 1 raz. Potem wywalone i uBlock.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Piła napisał(a):

Osobiście bywam tylko biernym czytelnikiem i to sporadycznym. Jak mam wybierać - tona reklam albo płacić. Wybieram exodus. C'est la vie.

Obecnie jest zalogowanych 34 userów... Jeśli 1/3 wpłaci 20 zł miesięcznie to daje oszałamiające 220 zł. 

Kolego szanowny. Tutaj kluczem jest konstruktywna krytyka, bo ponarzekać sobie można.
W ciągu dnia jest rotacja różnych użytkowników, ponadto dużo ludzi nie bywa tu codziennie.
Piszesz to w przesadzonych, negatywnych barwach. Nie kupuję tej narracji.

Heh exodus... z ostatniego aktywnego forum gdzie bije serce tematyczne w kraju. 
Ciekawe do którego skansenu, który odcina kupony od dawnej świetności. Bądźmy realistami.

Po prostu musimy uciąć zepsutą tkankę (agresywne reklamy) i wypracować alternatywę. 
Koszt licencji IBP i hostingu to realnie jakieś niskie stówki, więc nie ma co tutaj robić draki jakbyśmy potrzebowali dotacji unijnej :D 
Stare chłopy, każdy więcej wyda dziennie więcej na rzeczy zbędne, co raz w miesiącu na forum jakieś grosze aby to wszystko hulało. 

• Like 1
Opublikowano

Mnie by te agresywne reklamy waliły, ale one zostały wprowadzone w perfidny sposób bez jakiejkolwiek informacji dla ludzi którzy te forum tworzą. Już napisałem, wystarczyło wspomnieć np. że "Panowie ze względu na politykę strony/finanse/blablabla, musimy wprowadzić reklamy" Spoko nie ma problemu, a nie macie i żryjcie...   

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
27 minut temu, Piła napisał(a):

Osobiście bywam tylko biernym czytelnikiem i to sporadycznym.

Czytelnikiem owszem jesteś, ale konkurencji i z Laba nie przyszedłeś :)

ith.thumb.png.5c51c5a91fed1b3d8ec6c4782fcf21a1.png

purepc.png.6884a214e0c075d65bf19a06739f231f.png

A biorąc pod uwagę, w jakim momencie się ponownie uaktywniłeś na forum ITH i z jakim postulatem, to kto wie, czy tylko czytelnikiem? :) W każdym razie, nie ma sens kontynuować tej ściemy, że jesteś z Laba i przyszedłeś tu z troski o forum i ludzi.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Kolego szanowny. Tutaj kluczem jest konstruktywna krytyka, bo ponarzekać sobie można.

To z mojej strony nie krytyka, a bardziej obserwacja. 

W ciągu dnia jest rotacja różnych użytkowników, ponadto dużo ludzi nie bywa tu codziennie.

Możliwe, patrzyłem po zalogowanych jednocześnie. I od dawien dawna nie widziałem 100+. Zresztą, to i tak mało istotne.

Piszesz to w przesadzonych, negatywnych barwach. Nie kupuję tej narracji.

Jestem realistą :)

Heh exodus... z ostatniego aktywnego forum gdzie bije serce tematyczne w kraju. 

Jakie serce tematyczne, plis, masa podśmiewujek w wątkach i dyskusje o niczym. Merytoryki jest niewiele, a połowę ruchu to dział polityka, wojna i moto. Niestety.

Ciekawe do którego skansenu, który odcina kupony od dawnej świetności. Bądźmy realistami.

W sumie żadnego forum, bo to jak trafie określiłeś skanseny, ale jest masa portali i kanałów gdzie osoba zainteresowana technicznymi nowinkami spokojnie znajdzie interesujące treści.

Opublikowano
1 minutę temu, Piła napisał(a):

To z mojej strony nie krytyka, a bardziej obserwacja. 

Możliwe, patrzyłem po zalogowanych jednocześnie. I od dawien dawna nie widziałem 100+. Zresztą, to i tak mało istotne.

Jestem realistą :)

Jakie serce tematyczne, plis, masa podśmiewujek w wątkach i dyskusje o niczym. Merytoryki jest niewiele, a połowę ruchu to dział polityka, wojna i moto. Niestety.

W sumie żadnego forum, bo to jak trafie określiłeś skanseny, ale jest masa portali i kanałów gdzie osoba zainteresowana technicznymi nowinkami spokojnie znajdzie interesujące treści.

Shilling (w kontekście internetowym) to określenie na ukryte naganianie.

tenor.gif

Opublikowano
11 minut temu, tomcug napisał(a):

Czytelnikiem owszem jesteś, ale konkurencji i z Laba nie przyszedłeś :)

No jestem, i co w tym dziwnego? Cyrografu chyba nie trzeba podpisywać z żadną ze stron? 

11 minut temu, tomcug napisał(a):

A biorąc pod uwagę, w jakim momencie się ponownie uaktywniłeś na forum ITH i z jakim postulatem, to kto wie, czy tylko czytelnikiem? :) W każdym razie, nie ma sens kontynuować tej ściemy, że jesteś z Laba i przyszedłeś tu z troski o forum i ludzi.

Nigdy nie pisałem że jestem Piłą z Laba, ani o trosce o kogokolwiek. Temat się wyświetlił i odpisałem, bo niektórzy żyją iluzjami.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Shilling (w kontekście internetowym) to określenie na ukryte naganianie.

Napisał prowodyr w naganianiu na płatne profile :D

Opublikowano

Kompletnie nie zależy mi na żadnym wyróżnieniu supportera, reklam nie mam ani na komórce, ani na stacjonarce, bo nie oszukujmy się - w dzisiejszych czasach bez jakiegoś adblockera po prostu się nie da. Tak czy inaczej nie jestem przeciwnikiem drobnego supportu miejsca, które bardziej lub mniej regularnie odwiedzam, ale czytając wątek nie widzę, żeby wyłaniał się jakiś na to sensowny pomysł. Tak czy inaczej dziękuję za wywołanie, będę tu zaglądać. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Piła napisał(a):

No jestem, i co w tym dziwnego? Cyrografu chyba nie trzeba podpisywać z żadną ze stron? 

Nigdy nie pisałem że jestem Piłą z Laba, ani o trosce o kogokolwiek. Temat się wyświetlił i odpisałem, bo niektórzy żyją iluzjami.

Napisał prowodyr w naganianiu na płatne profile :D

Koleżko, ni z gruchy ni z pietruchy pojawiasz się znikąd. Naganiasz na exodus.
Robisz jakieś wyliczenia z dyskalkulią. Kreślisz czarne scenariusze po bandzie.
Powołujesz się na naciągane obserwacje. Przekręcasz założenia w paywall.
Stajesz na rzęsach żeby jakiś ferment wprowadzić i jeszcze bezczelnie udajesz jednego z nas.

Idź naganiać gdzie indziej, bo tutaj organiczna społeczność ma radar na ściemę. 
A jeżeli jest to konieczne nie widzę nic złego jak i wielu innych aby robić dobrowolny datek jeżeli to ma pomóc.
Nikt nikogo do niczego nie zmusza. A Ci co nie płacą będą o tyle do przodu, że dzięki tym co to na klatę biorą nie zobaczą też reklam.

Opublikowano
8 minut temu, Vulc napisał(a):

Kompletnie nie zależy mi na żadnym wyróżnieniu supportera, reklam nie mam ani na komórce, ani na stacjonarce, bo nie oszukujmy się - w dzisiejszych czasach bez jakiegoś adblockera po prostu się nie da. Tak czy inaczej nie jestem przeciwnikiem drobnego supportu miejsca, które bardziej lub mniej regularnie odwiedzam, ale czytając wątek nie widzę, żeby wyłaniał się jakiś na to sensowny pomysł. Tak czy inaczej dziękuję za wywołanie, będę tu zaglądać. 

Idzie bez dodatkowego blockera żyć, przeglądam różne strony i do tej pory chrome radził sobie super, nawet kiedyś pytałem czy to ma jakieś wbudowane blockery ponieważ nic dodatkowego nie instalowałem, a reklam 0. I jak mówię forum głównie przeglądam w robocie, a tam możliwości instalacji czegokolwiek nie mam. 

Opublikowano

Mnie osobiście wszystko jedno. Wiadomo, że każdy dzisiaj chce zarobić więc to rozumiem. A utrzymanie wątków politycznych teraz zaczyna mieć sens :) (z punktu widzenia tych co chcą mieć monetę). Ja dzięki reklamom mniej tu wchodzę.

• Like 1
Opublikowano

Kilka miesięcy temu dodałem forum do listy wyjątków Adblock, więc nie mam problemu z tym, że reklamy się pojawiają 🤷

Stronę trzeba w jakiś sposób utrzymać, licencja za silnik forum to 89 USD miesięcznie. 

Tak więc jeżeli będą to reklamy między postami - spoko, tylko proszę bez takich, które odtwarzają dźwięk bez ostrzeżenia. 

Opublikowano (edytowane)

Na samym wstępie chciałbym podziękować @Lameismyname za pamięć. To miłe gdy ktoś zauważa twoją obecność i to mam nadzieję nie z negatywnych powodów :)

Co do samego tematu to będąc zupełnie szczerym nie wiem czy jest w ogóle o czym rozmawiać skoro nawet administracja forum została postawiona przed faktem dokonanym. Tak się nie działa w jakimkolwiek zgranym zespole. Niemniej jednak spróbujmy.

W dniu 3.10.2026 o 15:20, gtxxor napisał(a):

Panowie, powiem zupełnie szczerze, utrzymanie forum wraz z infrastrukturą i administratorem kosztuje kilka tysięcy złotych miesięcznie, które prywatny inwestor wykładał od lat ze swojej kieszeni bez choćby minimalnego zwrotu z tej inwestycji.

Na różnych forach byłem i na różnym poziomie wtajemniczenia ale jakoś nie pamiętam, żeby nas to kosztowało tysiące złotych miesięcznie. Jeśli chcecie wejść z nami a przynajmniej ze mną w tematy finansowe to oczekuję pełnej transparentności w kwestii finansów.

W dniu 4.10.2026 o 10:49, gtxxor napisał(a):

Słuchajcie, luźne niezobowiązujące pytanie, żadna zapowiedź. Ile byście zapłacili za pakiet fana ITH w składzie koszulka, kubek i dożywotnie wyłączenie reklam? :) 

Absolutne 0 zł.

Kubek - przez lata nazbierało się tyle, że już więcej nie potrzeba.

Koszulka - pomyślę jak mi zaczniecie płacić za robienie za żywą reklamę :E

Dożywotnie wyłączenie reklam - koszty są miesięczne/roczne a nie jednorazowe. Nie mam pewności jaka będzie polityka forum/strony internetowej za jakiś czas więc ostatnie co zamierzam to inwestować w to większe środki.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Skoro zostałem wywołany to odpiszę :)

Tak, reklamy są uciążliwe. Na szczęście dużą część blokuje mi Opera. A jak jakiś artykuł czy coś wyświetla mi popupa, żeby obejrzeć reklamę aby kontynuować czytanie to poprostu wychodzę. Czytam gdzie indziej.

Opublikowano
43 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Na samym wstępie chciałbym podziękować @Lameismyname za pamięć. To miłe gdy ktoś zauważa twoją obecność i to mam nadzieję nie z negatywnych powodów :)

Jednak jak trochę się siedzi na tym forum to mimo wszystko zauważa się aktywność innych - nawet jak jest to w zupełnie innych działach.
Dla samego forum to dobre. Dla google to jasny sygnał "na tym forum jest życie" :) 
Problem dotyczy wszystkich na forum więc wszyscy powinni mieć świadomość co się dzieje.

48 minut temu, Kris194 napisał(a):

Co do samego tematu to będąc zupełnie szczerym nie wiem czy jest w ogóle o czym rozmawiać skoro nawet administracja forum została postawiona przed faktem dokonanym. Tak się nie działa w jakimkolwiek zgranym zespole. Niemniej jednak spróbujmy.

Eksperyment na żywym organizmie i beta-testy na użytkownikach. Wystarczy popatrzeć jak to działa na wersji mobilnej, czego już wiele osób wrzucało screeny.

52 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Dożywotnie wyłączenie reklam - koszty są miesięczne/roczne a nie jednorazowe. Nie mam pewności jaka będzie polityka forum/strony internetowej za jakiś czas więc ostatnie co zamierzam to inwestować w to większe środki.

Forma zapłaty i jej gęstość może istnieć w wielu wariantach. Można zrobić miesięczne pakiety jak w TechPowerUp np. bronze/silver/gold i dodać opcję dożywotnią - płacisz raz większą sumę i z głowy masz. 

22 minuty temu, trepek napisał(a):

Skoro zostałem wywołany to odpiszę :)

Tak, reklamy są uciążliwe. Na szczęście dużą część blokuje mi Opera. A jak jakiś artykuł czy coś wyświetla mi popupa, żeby obejrzeć reklamę aby kontynuować czytanie to poprostu wychodzę. Czytam gdzie indziej.

Tylko, że to tak jak wspominałem już wielokrotnie w temacie - to zaleczanie skutków, nie przyczyny (która de facto długofalowo będzie miała bardzo destruktywny efekt).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kochani, mam pomysł na eksperyment! Wiem, że nie każdy rozumie o co chodzi w tym wszystkim oraz nie każdy ma kogoś, kto się zna na współczesnym SEO i który by w prosty sposób mógł wam wytłumaczyć o co chodzi i jakie to co się dzieje będzie miało negatywne skutki na przyszłość dla forum, a także dla portalu, które są w obrębie tej samej domeny. Na szczęście w dobie dzisiejszego internetu, każdy z was korzysta z AI (różnej maści) i może go bezstronnie zapytać o co chodzi, dając mu twarde dane. Mogą to być bezpłatne wersje, nawet najpopularniejszy Gemini od Google. Wklejcie poniższe do swojego AI:

Na co zwraca uwagę Lameismyname i czy ma rację?
Jakie są długofalowe skutki tego co obecnie zostało wprowadzone, jeżeli nie zostanie zniesione?
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/2/
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/3/
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/4/

https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/5/
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/6/
https://forum.ithardware.pl/topic/16183-irytujące-reklamy/page/7/

Po tych danych (wsadzie w AI) możecie dopytać o dowolne kwestie. Może to wam trochę otworzy oczy i przestaniecie się zasłaniać doraźnymi adblockami!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

• Like 1
Opublikowano

Dopóki będą jakieś narzędzia do blokowania reklam to będę ich używał. Mam większą wiarę w ludzi co tworzą takie rozwiązania niż w jakieś formy subskrypcji, opłat itp. Jak ktoś chce płacić to jego sprawa. Ja nie zamierzam.

Opublikowano

Myślę że ten temat jest kompletnie jałowym marnowaniem zasobów serwera, tak jak przewidywałem nie ma szans żeby uzyskać deklarację, oraz realizację tej deklaracji, od takiej liczy użytkowników żeby to miało sens.

Wprowadzania jakichś rang, płatnych dostępów dla ostatecznie garstki (pewnie kilkanaście, kilkadziesiąt osób w porywach, możliwe wykruszanie się z czasem) użytkowników kompletnie mija się z celem.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Piła napisał(a):

Ponieważ gubisz się w swojej przykrywce, pozwól że Ci przypomnę, jak pisałeś, że jesteś z Laba:

gonzo.thumb.png.951f4cc3eb1935084d76ed146a0fbda6.png

I zanim spróbujesz to skontrować, skoro ITH (będące spadkobiercą Laba) nazywasz "swoim podwórkiem" a PurePC "sąsiadem", to inaczej się tego nie da zrozumieć, niż sugestię, że także przyszedłeś z Laba. A tutaj pięknie widać, jakim jesteś "Labowiczem":

gonzo1.png.ed88b11f61f164c27a5c6a2cb0f1bb60.png

gonzo2.png.54003e0a157cb4442601ff27e1d82d69.png

Także naprawdę wystarczy tej błazenady z rzekomą troską, bo jak na dłoni widać, skąd przychodzisz, oraz po co.

• Upvote 1