Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Chyba jednak nie ta skala.  :) 

Rozwiń myśl. Za mała kwota, za mało potencjalnych chętnych?
Trzeba coś podumać, bo takie reklamy zadziałają doraźnie, a na dłuższą metę w mojej ocenie to rozwiązanie będzie miało daleko idące negatywne konsekwencje.
Nie jedno forum padło, bo w pewnym momencie dokonano błędnych decyzji patrząc perspektywicznie.
Zawsze można temat obgadać - tyle jest tutaj inteligentnych i światłych ludzi, a administracja zawsze liczyła się z głosem społeczności. 

Tak jak wspominałem - dla wielu osób stały przelew nie sądzę aby był problemem. 

Opublikowano

No tamto forum ma mniej więcej 15x więcej użytkowników, o wiele więcej osób tam wchodzi, więc statystycznie jest w stanie więcej pieniędzy zebrać.

U nas miałbyś może w porywach kilkadziesiąt osób skłonnych coś takiego zrobić, ale bez żadnej gwarancji że nagle im się nie odwidzi i nie przestaną tego robić.

A jak jeszcze delikwent zasłuży na bana to co? Nie dać bo płaci? A jak jednak dam to płacić przestanie?

Moim zdaniem to nie ma raczej sensu.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Mar_s napisał(a):

No tamto forum ma mniej więcej 15x więcej użytkowników, o wiele więcej osób tam wchodzi, więc statystycznie jest w stanie więcej pieniędzy zebrać.

U nas miałbyś może w porywach kilkadziesiąt osób skłonnych coś takiego zrobić, ale bez żadnej gwarancji że nagle im się nie odwidzi i nie przestaną tego robić.

A jak jeszcze delikwent zasłuży na bana to co? Nie dać bo płaci? A jak jednak dam to płacić przestanie?

Moim zdaniem to nie ma raczej sensu.

Jak już skalujesz ilość userów, to przeskaluj też koszt utrzymania infrastruktury. 
Ja wiem, że niektóre rozwiązania nie są proste ale są wykonalne. Zawsze można dokonać zmian na kilku płaszczyznach.
Chociażby orientacja na rynku odnośnie kosztów - może akurat zmiana hostingu forum wyszłaby na plus finansowo, a użytkowo nie byłaby odczuwalna w negatywny sposób?
System z datkami i rangami można testowo wdrożyć. Zadziała to OK, nie zadziała, to albo modyfikacja założeń/rozwiązań albo całkiem zmiana planu.
Z tego co wiem na TPU nie ma taryfy ulgowej dla "Supporter'ów" i raczej człowiekowi, który płaci regularnie jest bardziej szkoda stracić konto/dostać bana, więc nawet bym rzekł, że to zadziała wręcz prewencyjnie.
Trzeba mieć otwarty umysł i rozważyć różne alternatywy. Na chwilę obecną dzisiejsze rozwiązanie z reklamami to równia pochyła.
Nazywając rzeczy po imieniu - jesteśmy jako społeczność miejscem gdzie w kraju bije serce tej tematyki. Konkurencja to przeważnie skanseny, które odcinają kupony od swoich lat świetności albo pustostany.

Opublikowano

Ja to widzę tak, zdecydowana większość osób i tak ma adblocki, wcześniej nawet nie mieli świadomości że tu nie ma reklam (wiem bo często im to mówiłem jak podnosili argument ruchu na forum), także z ich punktu widzenia nic się nie zmienia.

Ta niewielka część co adblocka nie ma myślę że jakoś się dostosuje, poza tym z czasem ta inwazyjność reklam będzie też pewnie dostosowywana.

Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Ja to widzę tak, zdecydowana większość osób i tak ma adblocki, wcześniej nawet nie mieli świadomości że tu nie ma reklam (wiem bo często im to mówiłem jak podnosili argument ruchu na forum), także z ich punktu widzenia nic się nie zmienia.

Ta niewielka część co adblocka nie ma myślę że jakoś się dostosuje, poza tym z czasem ta inwazyjność reklam będzie też pewnie dostosowywana.

W mojej ocenie myślenie życzeniowe i chyba sam siebie oszukujesz, że to dobre rozwiązanie.
Pomyśl chociażby o potencjalnym napływie nowych użytkowników, którzy odwrócą się na pięcie z grymasem na twarzy.
Organiczną społeczność takie rzeczy po prostu odstraszają. Jesteśmy w idealnym momencie aby zapobiec przyczynom, które będą miały perspektywicznie długofalowe negatywne skutki. 

Opublikowano

Aktualnie przeglądanie na telefonie to jakiś horror. Szczerze to jak dla mnie najgorsza jest belka górna. Potem te pomiedzy postami ale to głownie przez ich ilość. Belka dolna mi osobiście ani trochę nie przeszkadza. 

Screenshot_20261005_085954_Chrome.thumb.jpg.572507f7845270e0519cadacf6d55fe0.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, jarux napisał(a):

Aktualnie przeglądanie na telefonie to jakiś horror.

No wygląda to dramatycznie a plusy z tego pewnie miniaturowe przy tak małym forum.

Ja bym tu się bardziej zastanowił jak zoptymalizować koszty bo te forum jest naprawdę małe i niewiele potrzebuje zamiast na starcie odrzucać ostatnie niedobitki internetowe które zabłądziły w internecie i trafiły na forum.

Opublikowano

Moim zdaniem przy tych reklamach SEO poleci na twarz i nie uratuje tego UX. UGC spadnie przez zirytowanych forumowiczów. 
CLS i INP drastycznie wzrosły, co z resztą każdy z userów widzi na własne oczy (na telefonach i komputerach).
Widać tu starą szkołę SEO i monetyzacji, która jest po prostu nieaktualna - narobi więcej szkody jak pożytku.
Spadek ruchu na forum pociągnie w dół ruch na portalu. Ruch na całej domenie zacznie spadać.
Nie można patrzeć krótkowzrocznie, bo tu i teraz chwilowo się podratuje budżet otwierając puszkę pandory. 
Helpful Content i E-E-A-T od paru lat wyznaczają jedyny właściwy kierunek. 

Tak na marginesie PCLab'a też napchali reklamami, gdzie w końcu wiadomo jak się skończyło.
A gdy VS przejęło overclock.net też postawili na agresywne reklamy, gdzie większość power userów powędrowała na TechPowerUp.

Moim zdaniem równia pochyła...

doom.jpg.c11896dd410a375f8fe97ef44cfffde0.jpg

Mam nadzieje, że ktoś "na górze" spojrzy strategicznie i chociaż da szansę jakiejś alternatywie.
Zaproponowałem gotowe rozwiązanie sprawdzone globalnie na forum o naszej tematyce, gdzie się to sprawdza i przy okazji zabezpiecza wolność słowa i społeczności.