Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Spl97 napisał(a):

Polska próbuje aspirować się do tej europejskiej pierwszej ligi i może kiedyś to będzie możliwe, jeśli po drodze ponownie nie damy brunatnym rządzić.

Nie mamy jak aspirować do pierwszej ligi. Jesteśmy w drugiej i to na pozycji daleko za Włochami, bliżej Hiszpanii. Nic nie wskazuje byśmy byli w stanie wejść do pierwszej w ciągu najbliżych dekad.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ten motyw z koksem dobrze pokazuje skalę manipulacji na twitterze. To jest przerażające ile razy została powtórzona ta narracja o kokainowym pociągu :heu:

Niestety większość ludzi wyśmiewa i blokuje w swoim mózgu informacje o skali i skuteczności ruskiej propagandy. Po prostu im się w głowie nie mieści.

Mnie tylko zdziwiło to co (chyba) Camisa wczoraj. Że tutaj na forum to nie dotarło. Może ktoś miał wolne. ;)

Ale jak spojrzysz w komentarze na YT, czy na wykop, to ruskiej propagandy jest tyle, że się można przerazić. I pisze to osoba, która od lat krytykowała lewactwo za używanie "to ruska propaganda i fejk news" do bronienia swoich przekrętów i wpadek.

Piszę, żeby ktoś nie pomyślał, że się naoglądałem CNNów i panikuję. Jest naprawdę źle i zagrożenia idące za tą propagandą są bardzo poważne.

PS. Trzeba przyznać rację, że "left can't meme". Co by nie mówić, memy lewicy są zazwyczaj tragicznie denne, jakby robione przez ciocię Grażynę dla koleżanek z biura. Za to druga strona i ruska propaganda ma u siebie naprawdę zdolnych i utalentowanych komików. Gra słowem w tym fejku nawet mnie rozśmieszyła. Nie pierwszy raz ruskie lub pro-trumpowskie memy mnie rozśmieszają. Oni "umieją w memy". Po prostu zrozumieli, że dziś można memem, tiktokami i internetem wybrać komuś prezydenta (vide Rumunia i ruski agent, którego opłakują "obrońcy wolności słowa i niezależności od UE" (czytaj: pelikany łykające ruskie pierdy)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano

@skypan Twierdzisz że to naiwność polityczna, a to wyłącznie dedukcja, bo próbujesz wyciągać wnioski po pierwsze wyłącznie z doniesień medialnych, które skumulowałem w swoich wypowiedziach. Tak, moje wypowiedzi są oparte wyłącznie o doniesienia medialne. Co z tego wynika? Że dalsza analiza powiązań jakiej dokonałem, a których dla bezpieczeństwa nie opisałem szczegółowo, wynika w ogóle z ZAŁOŻENIA, że żona Trzaskowskiego faktycznie pracuje w którejś z firm powiązanych z ludźmi i biznesami o których szukałem informacji.

Zatem opieramy się wyłącznie na poszlakach, na podstawie których nie da się wyciągnąć żadnych jednoznacznych wniosków. 

Druga sprawa, to jeżeli faktycznie taki układ powiązań bardzo pośrednich miałby miejsce, to gdyby się okazało, że prezes firmy, w której pracujesz, ma powiązania w innej firmie, która to firma działa totalnie niezgodnie z Twoimi poglądami (np. handluje dalej z rosją, albo wprowadza politykę LGBT, produkuje w Chinach itp.) to czy zwolniłbyś się w trybie natychmiastowym? Bo to byłby taki sam zakres porównania. 

• Upvote 4
Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

“prawica” żyje z trollingu politycznego,

Ludzie zamiast weryfikować fakty, to się na te trollingi polityczne nabierają i to jest smutne.

Przeważnie tacy, co się dają nabrać, to akurat elektorat PiS-u oraz Konfederacji.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

PS. Trzeba przyznać rację, że "left can't meme". Co by nie mówić, memy lewicy są zazwyczaj tragicznie denne, jakby robione przez ciocię Grażynę dla koleżanek z biura. Za to druga strona i ruska propaganda ma u siebie naprawdę zdolnych i utalentowanych komików. Gra słowem w tym fejku nawet mnie rozśmieszyła. Nie pierwszy raz ruskie lub pro-trumpowskie memy mnie rozśmieszają. Oni "umieją w memy". Po prostu zrozumieli, że dziś można memem, tiktokami i internetem wybrać komuś prezydenta (vide Rumunia i ruski agent, którego opłakują "obrońcy wolności słowa i niezależności od UE" (czytaj: pelikany łykające ruskie pierdy)

Dwie sprawy.

Jedna, to że jak ktoś żyje z mękę, to umie w mękę.

Druga natomiast to to, że retoryka lewicy jest oparta o "będziesz musiał to tamto i sramto. Ogólnie będziesz musiał starać się bardziej i będzie Cię to kosztować więcej". Natomiast retoryka prawicy: "będziesz miał więcej wolności, pozwolimy ci na to, tamto i sramto. Ogólnie bedzie cię to mniej kosztować, a przynajmniej tak będzie Ci się wydawało"

Którą koncepcje łatwiej sprzedać?

Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

Twierdzisz że to naiwność polityczna, a to wyłącznie dedukcja, bo próbujesz wyciągać wnioski po pierwsze wyłącznie z doniesień medialnych, które skumulowałem w swoich wypowiedziach. Tak, moje wypowiedzi są oparte wyłącznie o doniesienia medialne. Co z tego wynika? Że dalsza analiza powiązań jakiej dokonałem, a których dla bezpieczeństwa nie opisałem szczegółowo, wynika w ogóle z ZAŁOŻENIA, że żona Trzaskowskiego faktycznie pracuje w którejś z firm powiązanych z ludźmi i biznesami o których szukałem informacji.

Zatem opieramy się wyłącznie na poszlakach, na podstawie których nie da się wyciągnąć żadnych jednoznacznych wniosków. 

Tak mamy skonstruowany system gdzie pod szyldem wszelkiej maści fundacji wyprowadza się nasze pieniądze do prywatnych kieszeni i tworzy się koneksje takie czy inne. Jest to bardzo wygodna forma bo wszelkiej maści zarzuty można odrzucić stwierdzeniem, że dany podmiot jest niezależny na którego nie mamy wpływu.

W tym konkretnym przypadku są to poszlaki albo można nazwać to także faktami budzącymi kontrowersje gdzie występują dziwne zbiegi okoliczności. Pewnie można znaleźć wiele spraw, które zaczynały się niewinnie, oparte było na poszlakach a w finale okazały się prawdą. Pytanie kto się wysypie ?

Opublikowano
54 minuty temu, skypan napisał(a):

Sprawy nie znam, ale próba przyklejenia czegoś takiego tej Pani wydaje mi się dość dziwna. Przecież ona przez wiele lat pracowała na dobrym stanowisku w UM Warszawa, skąd odeszła, gdy jej mąż został prezydentem. To nie są standardy do których w ostatnich latach nas przyzwyczajano. Do tego z tego co piszesz zaczęła nową pracę w jakiejś fundacji, a nie w Radzie Nadzorczej Aliora, Pekao czy innego KGHM. Nie wdawając się w słuszność lub niesłuszność tego co piszesz, to gdyby brunatni coś takiego sobą reprezentowali, to przecież byłaby jakościowa zmiana o kilka kategorii wzwyż i olbrzymia rewolucja w tej partii.

• Upvote 6
Opublikowano

@skypan to dalej naciąganie po poszlakach i powiązaniach. 

Takim tokiem to Stanowski ma powiązania z fundacjami i stowarzyszeniami Legii Warszawa i jednym z większych deweloperów inwestujących w Warszawie i większych miastach :P 

A Kaczyński np. w biznes związany z energetyką słoneczną i ogólnie kilkadziesiąt biznesów związanych z OZE :D  Jak? Bo spółka od dwóch wież jest powiązana z instytutem, w którym udziały ma człowiek, który ma dalej udziały w kolejnym stowarzyszeniu, to stowarzyszenie ma udziały w pewnym forum (taka nazwa, nie chodzi o internetowe forum), a tam już udzielają się ludzie mający mnóstwo biznesów, m.in. związanymi z OZE. W zasadzie spółka od dwóch wież ma też powiązania z inną spółką, która jest mocno powiązana z człowiekiem powiązanym z tv Republika, zatem jak Republika będzie przeciwna OZE, to robi na swoich czy nie? 

Oczywiście powyższą wypowiedzią nikomu nic nie zarzucam, nie to jest moim zamiarem. Chodzi mi wyłącznie o to, że jak ktoś bardzo będzie chciał, to szukając po powiązanych biznesach, zawsze coś się znajdzie, tylko nieraz są to takie powiązania, które kompletnie nie maja na siebie wpływu, bo są naciągane jak jak guma w wielkich majtach jak te przedstawione powyżej.

• Upvote 1
Opublikowano

Mocno sceptycznie podchodzę do wszelkiej maści tłumaczeń polityków czy tam celebrytów. Podobnie do wybiórczej naiwności reprezentowanej w wątku. 

27 minut temu, nemar napisał(a):

Przecież ona przez wiele lat pracowała na dobrym stanowisku w UM Warszawa, skąd odeszła, gdy jej mąż został prezydentem.

i w krótkim czasie została zatrudniona w fundacji do której pośrednio czy też bezpośrednio przylepił się spot sfinansowany przez spółki skarbu państwa. Oczywiście nie jest to afera pokroju willa + i inne ale u mnie budzi kontrowersje.

43 minuty temu, nemar napisał(a):

to gdyby brunatni coś takiego sobą reprezentowali

Nie wiem tylko po co wchodzisz na takie wyżyny intelektualne z tymi brunatnymi ? Jesteś zwolennikiem tego słownego ścieku gdzie używa się nieadekwatnych porównań do sytuacji ?

Opublikowano
5 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Pers pompujący Nawrockiego? Nowe, nie znałem :E.

Żebyś się nie zdziwił, Pers zawsze miał dość dobre prognozy, poza tym wynik Nawrockiego poniżej 30-31 jest nierealny. 

5 godzin temu, Spl97 napisał(a):

na Nawrockiego nadal są jeszcze trupy w szafie, które chcą wyjść na światło dzienne :E.

Zobaczymy czy coś wyjdzie, gadać sobie można.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Camis napisał(a):

Zobaczymy czy coś wyjdzie, gadać sobie można.

Chyba co jeszcze jest trzymane na Batyra to zostawiają na II turę.

8 minut temu, Camis napisał(a):

Żebyś się nie zdziwił, Pers zawsze miał dość dobre prognozy, poza tym wynik Nawrockiego poniżej 30-31 jest nierealny.

Osobiście myślę, że Batyr jak najbardziej 28-29% będzie miał, to tak w 30% i więcej nie wierzę i nierealny scenariusz to jest.

Opublikowano
11 minut temu, skypan napisał(a):

Nie wiem tylko po co wchodzisz na takie wyżyny intelektualne z tymi brunatnymi ? Jesteś zwolennikiem tego słownego ścieku gdzie używa się nieadekwatnych porównań do sytuacji ?

Nie wiem, co cię w tym irytuje. Słowo akurat adekwatne i tyle, nie widzę tu ani wyżyn intelektualnych, ani "słownego ścieku". Ja przynajmniej żadnego bardziej adekwatnego słowa tu nie widzę. Mógłbym używać nazw partii, ale opisuję postawę i ideologię, które choć są reprezentowane przez pewne partie, to jednak swoim zasięgiem poza nie wykraczają. Jeśli z jakiegoś powodu cię to razi, to dodaj do ignorowanych i będziesz miał z głowy. 

• Upvote 3
Opublikowano
18 minut temu, skypan napisał(a):

Mocno sceptycznie podchodzę do wszelkiej maści tłumaczeń polityków czy tam celebrytów. Podobnie do wybiórczej naiwności reprezentowanej w wątku. 

i w krótkim czasie została zatrudniona w fundacji do której pośrednio czy też bezpośrednio przylepił się spot sfinansowany przez spółki skarbu państwa. Oczywiście nie jest to afera pokroju willa + i inne ale u mnie budzi kontrowersje.

Czy te same zasady stosujemy do Krzysztofa Bosaka i wtedy okazuje się, że ma powiązania z Kremlem? 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Osobiście myślę, że Batyr jak najbardziej 28-29% będzie miał, to tak w 30% i więcej nie wierzę i nierealny scenariusz to jest.

Ja jak najbardziej w te 30%+ wierzę. Tu nie ma znaczenia, co to za człowiek, na tym polega rząd dusz.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Dimazz napisał(a):

Każdy głos ważny a Koalicja zniechęciła do siebie wyborców

Czym zniechęca? Od dłuższego czasu wiadome jest, że te wybory to plebiscyt przeciw Rosji lub za Rosją. Nie ma znaczenia, czy koalicja zachęca czy zniechęca.

Najzabawniejsi są wyborcy Mentzena czy ogólnie Konfederacji, którzy mają podejście, że nie chcą tu PiS-u u władzy, ale jednocześnie chcą u władzy PiS. Taką logikę mają, jak najbardziej pokrętną.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano

Czym zniechęca? Od dłuższego czasu wiadome jest, że te wybory to plebiscyt przeciw Rosji lub za Rosją.

Dziwnie pro rosyjski ten PiS skoro wysłał tyle amunicji i sprzętu i przyjął te miliony Ukraińców.

Wiele tym złodziejom można zarzucić, ale ta narracja to jest kuriozalna.

Bartoszewicz, Brown, generalnie konfederacja i jej macki - jasne.

Opublikowano
2 minuty temu, crush napisał(a):

Tylko tu by należało podzielić włos na czworo. Konfederacja jest prorosyjska i tyle. PiS chce mieć to samo co w Rosji, ale bez Rosji (kwestie historyczne, a to partia starych ludzi). Wbrew pozorom jest tu spory punkt styczny. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zrobili to w celu rozbrojenia kraju. Gdyby ta trzydniowa wojna Ruskom się udała, to kwestią czasu byłoby wjazd ruskich na nasz kraj.

Weź. Jakby PO w tym czasie rządziło i dawało to byś piał z zachwytu.

Teraz, nemar napisał(a):

Tylko tu by należało podzielić włos na czworo. Konfederacja jest prorosyjska i tyle. PiS chce mieć to samo co w Rosji, ale bez Rosji (kwestie historyczne, a to partia starych ludzi). Wbrew pozorom jest tu spory punkt styczny. 

Jasne. Ale mowa jest konkretnie o pro-rosyjskości.

Trump też nie jest pro rosyjski tylko chce być bogiem-imperatorem, a wrzucany jest  przez jełopów do jednego wora z Łukaszenką.