Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dania podwyższyła wiek emerytalny do 70 lat.
W Polsce pierwsze co to powinni zlikwidować uprzywilejowane i wcześniejsze emerytury.
Ludzie ze służb mundurowych przed 40-tką przechodzący na emeryturę to chyba tylko w Polsce.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Na tej tablicy nie widzę ani Radka, ani Rafała, gdzie problem :E

Bo jest Zanberg, o którym pisał w tyej odpwoiedzi.

Niestety fani konfy nie są zbyt lotni i nie potrafią zrozumieć tak prostych rzeczy jak to co im napisał Mentzen.

No, a ten do którego piszesz to już w ogóle - on tylko kłamie i wrzuca fejki z internetu :) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Dimazz napisał(a):

Ludzie ze służb mundurowych przed 40-tką przechodzący na emeryturę to chyba tylko w Polsce.

Ta patologia chyba jest już ukrócona, 25 lat stażu minimum do WCZEŚNIEJSZEJ emerytury - niepełnej, żeby nie było. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dimazz napisał(a):

Dania podwyższyła wiek emerytalny do 70 lat.
W Polsce pierwsze co to powinni zlikwidować uprzywilejowane i wcześniejsze emerytury.

Służby mundurowe mają odrębny fundusz emerytalny z tego co pamiętam. To zatem nic nie zmieni w samym Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W grupie objętej FUS największe przywileje mają górnicy :) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

Na marszu u Karola to już nawet miedzy sobą się szarpią.

Nie do końca tak - na marsz przyszedł gość obrany i z flaga z krzyżami celtyckimi czyli naziol i raczej ze względu na ekstremizm nawet jak na PiS zaczęły się przepychanki. Policja oddzieliła gościa od tłumu i marsz poszedł dalej, a jego wypuszczono bo nie popełnił żadnego przestępstwa.

2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Na tej tablicy nie widzę ani Radka, ani Rafała, gdzie problem :E

To że Mentzen zadeklarował pójście na piwo z Zandbergiem, który ma zakaz wstępu do jego pubu (drugi rząd, czwarty z lewej).

A co do marszów to wstawienie takiego timelapse'a świadczy o dużej pewności siebie. Zauważcie że PiS się nie przekrzykuje w podawaniu jak największej liczby uczestników, mało jest zdjęć z góry itp. Od kilku dni kampania Nawrockiego jest w zdecydowanej defensywie.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ja niestety też czasem widzę cytowane posty innych osób, w których jestem jechany przez dawno zbanowanych delikwentów. Cóż, nic na to nie mogę poradzić, ale to tylko potwierdza że dokonałem właściwego wyboru, wrzucając ich na blacklistę. (...)

Ty przede wszystkim blokujesz ludzi, którzy pokonali Ciebie w kulturalnej dyskusji na argumenty i nie wiesz co jeszcze byś mógł zrobić, żeby poprzeć swoje zdanie. Zgrywasz świętego a sam dyskredytujesz ludzi których wcześniej dodałeś na blacklistę bo mieli inne poglądy niż Ty i byli sprawnymi dyskutantami. Nic dziwnego, że bronisz voltq, jesteście w pewnym sensie podobni.

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Confused 1
  • Upvote 6
Opublikowano
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

Nie do końca tak - na marsz przyszedł gość obrany i z flaga z krzyżami celtyckimi czyli naziol i raczej ze względu na ekstremizm nawet jak na PiS zaczęły się przepychanki. Policja oddzieliła gościa od tłumu i marsz poszedł dalej, a jego wypuszczono bo nie popełnił żadnego przestępstwa.

Pisu może i nie ale Nawrockiego już tak. Kibole, naziole i inne patole to cały Nawrocki.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Badalamann napisał(a):

Już trwa. Tzn wydobycie wygaszamy od jakichś trzech dekad. Można sobie sprawdzić jakie było zatrudnienie w górnictwie w latach 90 i jak potem spadało.

A obecnie zaczeła się już transformacja samych elektrowni i elektrociepłowni.  Są modernizowane na gazowe.

Bo etapem przejśiowym między weglęm a pełnym OZE + atom jest włąśnie gaz.

Zakładając że budowa jądorowych faktycznie ruszy to koło 2035 będzie otwarta pierwsza. Z czasem pewnie jeszcze 2-3 duże. Możliwe że z czasem, powiedzmy za 20-25 lat, ok połowa energi będzie u nas z atomu a połowa z OZE.

@Klakier1984 prąd z węgla już jest niezwykle drogi. W efekcie Polska ma jedne z najwyższych cen energii w UE. Mówie o cenach bez doppłat, a takie pełne ceny płacą firmy.

Stąd tak szybkie teraz odchodzenie od węgla. I tak jest o dekadę za późno. Więc teraz będzie wszystko robione na szybko.

Bo wchodzą kolejne etapy (ETS2) i ceny opłat za emisję też wywalą w kosmos.

Tu mam ogromne pretensje do PiSu, zę wiedział że pędzimy na ścianę i nic nie robił. Jeszcze debile próbowali w Ostrołęce rozbudowywać, co skończyło się porażką i wyburzeniem nowego bloku.

Poodbnie syfu narobili na kolei, gdzie w ramach umów z Solidarnością nie robili restrukturyzacji, mimo że spółka cargo z roku na rok traciła rynek. W efekcie było coraz gorzej. Zamiast zrestrukturyzowac zatrudnienie to ratowasli sie wyprzedażą majątku.

Kurła wszystko fajnie ale zapytam ponownie. Dopóki te atom nie odpali to w momencie gdy nie zawieje i nie będzie świeciło skąd mamy mieć ten prąd ?? Mamy ślepo liczyć, że któryś z sąsiadów nas  poratuje ? (jak na ironię w ostatnich czasach to właśnie my tych sąsiadów ratujemy) Czy lepiej mieć jednak te swoje nie ekologiczne węglówki i swój surowiec? Po prostu być niezależnym w tak elementarnym aspekcie jakim jest dostęp do energii elektrycznej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ty przede wszystkim blokujesz ludzi, którzy pokonali Ciebie w kulturalnej dyskusji na argumenty i nie wiesz co jeszcze byś mógł zrobić, żeby poprzeć swoje zdanie.

On to ogólnie symetrysta jakiś. Święcie przekonany o własnej wyższości moralnej xd

A najlepsze jest to, że nawet nie rozumie, dlaczego dla systemu lepiej mieć prezydenta z opcji rządzącej.

Ja w ogóle globalnie widzę, że ludziom się coś pomieszało – to nie prezydent jest bezpiecznikiem systemu, tylko sądy. A że nasze sądy zostały zaorane przez PiS... Przy jakiejś następnej rewolucji konstytucyjnej sugeruje zabezpieczenie takie, że zwykła większość z prezydentem nie będzie mogła wpływać na prawo w sądzie.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ty przede wszystkim blokujesz ludzi, którzy pokonali Ciebie w kulturalnej dyskusji na argumenty i nie wiesz co jeszcze byś mógł zrobić, żeby poprzeć swoje zdanie. Zgrywasz świętego a sam dyskredytujesz ludzi których wcześniej dodałeś na blacklistę bo mieli inne poglądy niż Ty i byli sprawnymi dyskutantami. Nic dziwnego, że bronisz voltq, jesteście w pewnym sensie podobni.

Aż wrzucę screeen za co Element Wojny mnie zablokował. Temat dotyczył Assassins Creed Shadows:

image.thumb.png.cf5f61e5cfa0a0bc28d1a80b59f20cc1.png

Tutaj link, jakby ktoś był szczególnie zainteresowany tym jak złagodniałem na starość :E: 

Kolejny wpis od niego to było już to:

image.thumb.png.12b45cde9b4a118ca91845c76a399294.png

Kiedyś myślałem, że najbardziej wrażliwi we wszechświecie są zatwrdziali prawicowcy, ale jednak ego pana @Element Wojny przebija wszystko. Możesz mu logicznie wytłumaczyć swoje zdanie i cyk - trafisz na ignorlistę, bo on w merytoryczne argumenty nie będzie się bawił :rotfl2:

9 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Kurła wszystko fajnie ale zapytam ponownie. Dopóki te atom nie odpali to w momencie gdy nie zawieje i nie będzie świeciło skąd mamy mieć ten prąd ?? Mamy ślepo liczyć, że któryś z sąsiadów nas  poratuje ? (jak na ironię w ostatnich czasach to właśnie my tych sąsiadów ratujemy) Czy lepiej mieć jednak te swoje nie ekologiczne węglówki i swój surowiec? Po prostu być niezależnym w tak elementarnym aspekcie jakim jest dostęp do energii elektrycznej.

A czemu mamy mieć własny surowiec, skoro można go kupić taniej?

Gdyby to było "in the long run" to można dopłacać. Ale skoro odchodzimy od paliw kopalnych to nie ma sensu dopłacać. To się opłaca tylko górnikom, dla których w JSW średnia pensja to już jakieś 15,5k brutto bez nagród :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Taka jeszcze mi się myśl nasunęła. Nawrocki to ponoć gangus ale z drugiej strony Trzaskowski propaguje alkoholizm ;D - Na kogo głosować ? Jak żyć ? :E

Mam nadzieję, że trollujesz. W internecie nigdy nie wiadomo, bo bredni tu dużo.

Edytowane przez Keller
  • Confused 1
Opublikowano
37 minut temu, voltq napisał(a):

Napisałem ze jest to możliwe , a jak Niemcom będzie zależeć na tym?

Równie możliwe, że zostanę prezydentem i zrobię wszystko abyś tutaj już nigdy więcej nie napisał na tym forum :)

Post idealnie na Twoim poziomie.

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano

@Klakier1984 Kompletnie mieszasz źródła energii. Atom nawet jak powstanie będzie niezależny od OZE. Stabilizacja OZE, przy brakach jak "nie wieje i nie świeci" będzie realizowana za pomocą elektrowni gazowych.

Obecnie, od lat, przechodzimy na OZE. Ilość energii z OZE rośnie, z węgla spada z roku na rok.

Więc nawet jak z atomówkami nie wypali, to przejdziemy w model niemiecki czyli OZE plus gaz.

Aczkolwiek wygląda że conajmniej jedna, a prawdopodobnie dwie, elektrownie atomowe powstaną za ok 10 lat. Nadal mają mieć łączną moc do 10 GW. To niewiele w stosunku do naszego zapotrzebowania i obecnych łącznych zainstalowanych mocy. Więc i tak dziemy głónie w OZE.

Co do produkcji prądu z węgla to już pisałem. Już dziś nie ma sensu ekonomicznego i płacimy ogromną cenę za opóźniania z okresu rządów pisowców. A dodatkowo jeszcze używamy węgla z własnych kopalń głębinowych, który jesty znacznie droższy niż gdybyśmy go kupowali. Kopalnie węgla energetycznego powinny być w pełni wygaszone conajmniej kilka lat temu. I tu mówi się że będzie przyspieszenie wygaszania. Prawdopodbnie odejdziemy od wydobycia szybciej niż w pełni od elektrowni węglowych.

• Confused 1
Opublikowano

@Element Wojny o ile w 100% zgadzam się z Tobą w kwestii tego, że Polacy na obczyźnie którzy dajmy na to są poza granicami PL 2 lata i dłużej nie powinni decydować o tym jak mamy żyć tutaj bez nich, to nie zgodzę się, że lepiej nie oddać głosu na mniejsze zło.

W normalnych realiach uznałbym za manifest i tak też zapewne bym to uczynił, bo jak wcześniej wspominałem daleko mi do ideologii Rafała.

Jednak obecne wybory to przypadek szczególny. Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby jako głowa w naszym kraju był ktoś kto ma około gangsterską przeszłość. Ten typ nigdy nie powinien znaleźć się na arenie politycznej, a kandyduje (i o zgrozo z jak ogromnym poparciem!) by piastować najważnijeszą funkcję w państwie (no może jedna z najważniejszych 😉).

Nie wyobrażam sobie i nie chce nawet doczekać dni gdy ktoś kto lał się jako ultras po ryjach z innymi, wykorzystał osobę starszą na mieszkanie, nie umie wytrzymać 1,5h w swoim nałogu brania czegoś do ust i ma jeszcze szereg innych rzeczy na sumieniu by sygnował swoją osobą nasz naród. To już nawet nie chodzi o to, że popiera go PiS czy wystawił go Kaczyński - on w ogóle nie powinien znaleźć się jako kandydat za swoją przeszłość. Strach pomyśleć ile jest 'trupów w szafie' na niego o których jeszcze nie wiemy. Ja sam osobiście bym się wstydził gdyby ktokolwiek na arenie międzynarodowej miał się zabrać za czytanie życiorysu tego pana ze wszystkim tym co do tej pory ujrzało światło dzienne.

I tak, właśnie dlatego uważam, że ta konkretna sytuacja jest wyjątkowa. Nie można pokazać, że na naszej scenie politycznej jest miejsce dla takich gości od których bije z kilometra krnąbrność. On ma minę i uśmiech jak last boss złol z jakiejś gry, czy filmu.

I oczywiście, już teraz wśród naszych polityków są nie tylko orły, ale chyba żadnemu z nich nie jest nawet jakkolwiek blisko do kogoś takiego.

• Like 4
  • Upvote 6
Opublikowano

@GordonLameman Kupować taniej - niech będzie ale przynajmniej zachowanie mocy produkcyjnych z naszej strony to niezbędne minimum. Mamy obecnie dzikie czasy. Ciężko zagwarantować długoterminowo zarówno aktualny poziom cen jak i dostęp surowca. Co do kwestii "in the long run" jeżeli przyjrzymy się historii powstawania u nas elektrowni atomowej to może się okazać, że jest to naprawdę odegłaaa przyszłość

10 minut temu, Keller napisał(a):

Mam nadzieję, że trollujesz. W internecie nigdy nie wiadomo, bo bredni tu dużo.

Nawiązuje do jego ostatniego piwkowania z Mentzenem. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, voltq napisał(a):

Napisałem ze jest to możliwe , a jak Niemcom będzie zależeć na tym?

Ja akurat nie podzielam tej opinii, że Tusk jest tak mocno zależny od Niemiec, że pod ich dyktando będzie wywoływać jakąś wojnę.
A możliwe jest niemal wszystko, tylko to co przedstawiłeś w tamtym poście (zacytowałem wtedy fragment) jest tak mało prawdopodobne, że lepiej dobrze przemyśleć, czy warto o tym pisać.

Opublikowano
7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Równie możliwe, że zostanę prezydentem i zrobię wszystko abyś tutaj już nigdy więcej nie napisał na tym forum :)

Post idealnie na Twoim poziomie.

w ogóle nie rozumiesz o co chodzi ten sam poziom co @huudyy

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie kolego, ja wrzucam na blacklistę - za przeproszeniem, idiotów -  którzy zawsze ostatecznie zniżają się do personalnych podjazdów, żeby udowodnić że racja jest po ich stronie. Miałem kiedyś taką bardzo ostrą dyskusję z jednym panem w dziale gier, walczyliśmy ze sobą przez ładne kilka tygodni, ostatecznie żaden z nas tego nie wygrał, czasem on miał rację czasem ja, i nigdy ostatecznie się ze sobą nie zgodziliśmy bo mamy kompletnie różne punkty widzenia, ale nikt z nas nie zniżył się do poziomu personalnego, nawet jak szło na noże. I na blackliście go nie ma, do dziś rozmawiamy normalnie, choć jakimiś wielkimi "kolegami" nie jesteśmy. Tyle.

Możesz uważać co chcesz, bo tak jak pisałem wcześniej - ja w personalne podjazdy się nie bawię, i nikomu niczego nie muszę udowadniać. Jestem cholernie omylnym człowiekiem, na każdej płaszczyźnie, ale jest pewna linia której nie przekroczę. I nie, do kolegi voltq nie jestem podobny, po prostu nie podoba mi się jak go wszyscy tutaj wyzywają od różnych. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Arqon napisał(a):

@Element Wojny o ile w 100% zgadzam się z Tobą w kwestii tego, że Polacy na obczyźnie którzy dajmy na to są poza granicami PL 2 lata i dłużej nie powinni decydować o tym jak mamy żyć tutaj bez nich, to nie zgodzę się, że lepiej nie oddać głosu na mniejsze zło.

Idzie się na wybory. Skreśla obu kandydatów i przekreśla kartę wyborczą. Nie głosujesz na nikogo, ale oddajesz ważny głos w statystykach. Jesteś aktywnym wyborcą, który nie wybrał nikogo.

24 minuty temu, Arqon napisał(a):

Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby jako głowa w naszym kraju był ktoś kto ma około gangsterską przeszłość. Ten typ nigdy nie powinien znaleźć się na arenie politycznej, a kandyduje (i o zgrozo z jak ogromnym poparciem!) by piastować najważnijeszą funkcję w państwie (no może jedna z najważniejszych 😉).

Polecam komedię "Idiokracja". To była farsa, żart kinowy, krzywe zwierciadło. 
Potrzebowaliśmy zaledwie 20 lat aby oczywisty żart i paranoja... stała się realnym zagrożeniem.
https://www.filmweb.pl/film/Idiokracja-2006-139428

Edytowane przez JeRRyF3D