hubio 1 174 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 48 minut temu, SuLac0 napisał(a): niestety w naszym kraju nie ma szans, aby weszli z "lopatami" na tereny koscielne. ta organizacja przestepcza, chyba z najwieksza skala panujacej tam patologii i dewiancji, nazywana "kosciolem", jeszcze bardzo dlugo bedzie sie czuc bezkarna. taki narod Coś ty chłopie wypił albo zjadł, że piszesz takie bzdury? Sam mam wiele zastrzeżeń do KK, ale naprawdę sądzisz, że w Polsce były sierocińce prowadzone przez kościół gdzie MASOWO gwałcono i zabijano dzieci jak w Irlandii? W PRL to ja nawet nie wiem czy były jakiekolwiek sierocińce prowadzone przez kościół. Natomiast - owszem - to co się działo w tzw. "bidulach' w PRL to może nie masowe groby, ale niezliczona ilość traumatycznych przeżyć i złamanych żyć. Niestety jednak wolna Polska nigdy nie czuła się do jakiejkolwiek odpowiedzialności za PRL. Piszę "niestety", ale nie chodzi mi o odpowiedzialność polityczną czy moralną bo to oczywiste, że nie, ale tą jak najbardziej materialną... Dzieci skrzywdzone w domach dziecka, dzieci skrzywdzone w szkołach, a nawet więźniowie torturowani w ZK powinni mieć ustawę dającą im możliwość dochodzenia roszczeń od państwa polskiego. Mówią o najcięższych przestępstwach. Podejrzewam, że skala nadurzyć w PRL wobec dzieci była GIGANTYCZNA: gwałty, znęcanie się przez wychowawców, pozwalanie na "falę" czyli znęcanie się przez niemal dorosłe dzieci nad maluchami. To może być porażające. Nie ma jednak przepisów. Nie ma niczego więc nikt nie będzie ponownie wracał do takich traumatycznych przeżyć... Generalnie mam coraz większe wrażenie, że polskie państwo i to niestety szczególnie o obliczu liberalnym czyli: Lewica, PO, PSL, 2050 jedyne o co zabiega to jak ZABIERAĆ ludziom pieniądze i jak ich kontrolować na każdym kroku, ale pomyśleć, żeby oddać choć 1zł to są ostatni. Choć k. mać! to nie są żadne ich złotówki tylko nas wszystkich, a ONI są z naszej łaski - tam na Wiejskiej. I w tym kontekście to akurat KK szybciej wypłaci hajs ofiarom niż państwo polskie. Jak niektórzy złośliwie mówią: "kolonia polska". Na dzień dzisiejszy obraz strony liberalnej jawi mi się jako twarz Cimoszewicza, który do zrozpaczonych ludzi, którzy wszystko stracili przez zaniedbania urzędników utrzymywanych z ich własnych pieniędzy, otóż powiedział do nich "Trzeba było się ubezpieczać".... 5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Chodzi o to, że katolicy w Polsce zachowując się paskudnie. Myślę, że śmiało da się znaleźć jakieś strony, fora albo X gdzie fani liberalnego ruchu obrażają i wyzywają od najgorszych katolików, narodowców czy "pisiaków". Po obu stronach będzie niewielki procent skrajny. Być może też bardziej w mainstreamie nagłaśnia się te sprawy gdzie prawicowcy atakują. Też mam takie wrażenie, że ten hejt jest większy z prawej strony. Tym nie mniej, chyba szczególnie ostatnio, z 2 strony też to idzie. Np. ten ruch jakiś gwiazdek czy jakoś tak. Na miesięcznicach smoleńskich też te anty demonstracje bardzo przeklinają i bardzo mocno hejtują w stronę PiS. Obrażają od najgorszych. Edytowane 14 Lipca przez hubio
Asag 284 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Chodzi o to, że katolicy w Polsce zachowując się paskudnie. W dyskusjach na X zwolennicy PiS którzy wstawiają zdjęcia matki boski wyzywają od kurew starsze panie tylko dlatego, że te śmiały głosować inaczej. Dzisiaj czytałem temat o obronie granic i ludzie, którzy mają w profilu Bóg, honor, ojczyzna życzą śmierci Polakom niepopierajacym tego co robią bojówki obywatelskie. To Jezus nauczał by nadstawiać drugi policzek, to kościół nauczał by głodnego nakarmić a spragnionego napoić a tymczasem Polacy z Bogiem na ustach gardzą życiem innych ludzi. Jestem wierzący ale do kościoła nie chodzę, katolicy w Polsce pokazują, że nie warto, księża również. Oszołomów nie brakuje. To samo można powiedzieć o lewakach bełkoczących o tolerancji którzy najchętniej zagazowaliby każdego o odmiennych poglądach. Czy po sprawie łowców skór powiesz że wszyscy ratownicy to mordercy? Dużo księży to ateiści i karierowicze którzy nimi zostali tylko dla korzyści i którzy bardziej by pomogli kościołowi gdyby odeszli. Ja sam wypierdalałbym każdego z kościoła który dopuścił się przestępstw i przekroczył pewne granice (jak np sprawa z Dąbrowy Górniczej) bo lepszy jeden ksiądz z powołania niż 100 przebierańców. Co nie zmienia faktu że to co cytowałem nie ma nic wspólnego z katolickimi wartościami.
Badalamann 986 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Katolicy w realu nie mają nic wspoólnego z katolickimi teoretycznymi wartościami. 4
Kris194 4 720 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 22 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a): Jestem wierzący ale do kościoła nie chodzę, katolicy w Polsce pokazują, że nie warto, księża również. Taki jeszcze świeży, doskonały przykład to bp Mering https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kim-jest-bp-wieslaw-mering-moherowy-biskup-w-aktach-jest-tw-lucjanem/ds1bk13 Nawet takie osoby jak Tomasz Terlikowski (dziennikarz) przejrzały na oczy i nie są w stanie tego bronić. Edytowane 14 Lipca przez Kris194 6
skypan 1 752 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Na szczęście inni też otwierają oczy, że facet to facet a kobieta to kobieta. Choćby fikołki z olimpiadą we Francji. 2
crush 3 575 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Bo to nie ma nic wspólnego z religią tylko z biologią. Ba. Dla mnie te wszystkie grupy LGTVHWDPWOŚP=+ u podstaw nie wiele różnią się od kultów religijnych. 2
kalderon 1 091 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca No właśnie różnica jest w tym że jedno ma podstawy w biologii/medycynie, a drugie jest nabytą opinią. 1
crush 3 575 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Godzinę temu, kalderon napisał(a): a drugie jest nabytą opinią. Tak. Te niebinarne wymysły to cecha nabyta jak wiara. Cieszę się, że się zgadzamy. 🤗 1
SuLac0 354 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) 9 godzin temu, hubio napisał(a): Coś ty chłopie wypił albo zjadł, że piszesz takie bzdury? Sam mam wiele zastrzeżeń do KK, ale naprawdę sądzisz, że w Polsce były sierocińce prowadzone przez kościół gdzie MASOWO gwałcono i zabijano dzieci jak w Irlandii? nie wiem. zakladam, ze nie, ale w Kanadzie, Irladnii tez nikt tego nie wiedzial. historia kosciola to hipokryzja i krew. od wiekow. WIEKOW. 9 godzin temu, hubio napisał(a): W PRL to ja nawet nie wiem czy były jakiekolwiek sierocińce prowadzone przez kościół. nie wiesz. no wlasnie. o tym pisze. nikt nic nie wie, wiemy tyko tyle, ile nam sami przekaza. KK ma ok 0,5% powierzchni kraju, 160.000 ha gruntow. szacowanych. znajac historie kosciola w Irlandii i Kanadzie, odpwiedz sobie sam dlaczego tem mord ujrzal w ogole swiatlo dzienne i dlaczeogo w naszym kraju i kosciele nie ma szans na takie "oczyszczenie". mozemy sie tylko domyslac i zakladac te najmniej drastyczne scenariusze, ale biorac pod uwage jak ta instytucja w ogole dziala, mam wlasnie takie , a nie inne zdanie na jej temat. wszystko co wiemy o tej instytucji, to tylko domysly i opinie na podstwie danych szczatkowych, z nadzieja, ze tragedie, ktore dotycza innych "oddzialow" , nie dotycza naszego, mimo, ze "zarzadza" nimi wszedzie ten sam gatunek ssaka naczelnego - homo sapiens. i na tym poprzestanmy, bo nic wiecej z tym nie zrobimy. Edytowane 15 Lipca przez SuLac0 2
Kris194 4 720 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 10 godzin temu, hubio napisał(a): Coś ty chłopie wypił albo zjadł, że piszesz takie bzdury? Sam mam wiele zastrzeżeń do KK, ale naprawdę sądzisz, że w Polsce były sierocińce prowadzone przez kościół gdzie MASOWO gwałcono i zabijano dzieci jak w Irlandii? W PRL to ja nawet nie wiem czy były jakiekolwiek sierocińce prowadzone przez kościół. KK w Polsce dopiero co uwalił komisję ds. pedofilii. Zakładanie ze 100% pewnością, że czegoś nie zrobił to naiwność albo czysta głupota. 4
blabla123 838 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 18 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a): Ci którzy tego nie rozumieją myślą chyba, że pieniądze można wyczarować. Przecież to kaczafi daje kase, czego nie rozumiesz? 1
VRman 2 640 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) 12 godzin temu, Kris194 napisał(a): Nie wierzę własnym oczom, ktoś ich tam za przeproszeniem po pyskach strzelił? KO zaczyna w końcu wkraczać w XXI w. Streścisz? Bo kliknąłem i akurat trafiłem na "wielkiej skali manipulacja, tu mam dane" i wyłączyłem. Mam pytanie czy ich "dane" zawierają też osoby, które przechodzą poza przejściami, których nikt nie widział. No chyba, że nikt nigdy tak nie przechodzi, ani z prawej strony ani z lewej, ani policja niemiecka tak nam inżynierów nie zostawia. Wierzmy w dane i oficjalną narrację! W końcu w Niemczech i innych krajach kilka lat temu też tak samo mówili, że to zła prawica rozdmuchuje temat i nigdy nic złego się nie sta... a nie, czekaj... No ale elektoratowi Lewicy i KO zapewne wystarczą takie uspokajające przekazy. Wszystko git. Nie ma problemu. (Skąd ja znam takie zagrywki rządów...) Sam wstęp tego gównofilmiku tutaj to typowa propagandowa żenada. Zrównajmy obrońców granic do rasistów, pokażmy przykład muzyków z Senegalu i powiedzmy, że każdy przeciwnik rządowej narracji to cham, prostak, rasista i w ogóle to tylko Bąkiewicz i kibole. I cyk. Na widok tego filmiku kolejne osoby właśnie się wkurzają, postanawiają nigdy więcej nie słuchać tych ludzi i idą słuchać mediów innych, zazwyczaj tych z ruską propagandą. Brawo KO. Good job! I jak rozumiem ty to wklejasz jako przykład, że to super, że KO bardzo dobrze robi, robiąc takie wywiady, tak? Edytowane 15 Lipca przez VRman
Crew 900 1 000 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) Robią coś to źle bo kłamstwa, propaganda, nie robią nic to też źle... Dla mnie takie argumentowanie to propaganda. Nie ma czegoś takiego jak ruch obrony granic. Samozwańczy kłamcy i propagandziści którzy działają za szkodę państwa. " I cyk. Na widok tego filmiku kolejne osoby właśnie się wkurzają, postanawiają nigdy więcej nie słuchać tych ludzi i idą słuchać mediów innych, zazwyczaj tych z ruską propagandą. Brawo KO. Good job! " Polsat kłamie, TVN klamie, TVP kłamie, Onet kłamie, WP kłamie, oko.press kłamie. Pewnie tylko Republika nie kłamie Edytowane 15 Lipca przez Crew 900 3
skypan 1 752 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Kiedy fotka Donalda jak coś je na granicy ? Proponuję banana. 1
galakty 3 325 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca W KO modna jest pizza jeśli chodzi o imigrantów na granicy 1
Paarthurnax 411 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 11 godzin temu, Kris194 napisał(a): Taki jeszcze świeży, doskonały przykład to bp Mering https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kim-jest-bp-wieslaw-mering-moherowy-biskup-w-aktach-jest-tw-lucjanem/ds1bk13 Nawet takie osoby jak Tomasz Terlikowski (dziennikarz) przejrzały na oczy i nie są w stanie tego bronić. No co? "Lucjan" zmienił tylko pracodawcę - taki biznes 1
galakty 3 325 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Mnie ciekawi co pod przykryciem teraz przepychają, bo to że nagle o Braunie jest głośno i muzeum w Gdańsku nie uwierzę, że przypadek.
hubio 1 174 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 2 godziny temu, Kris194 napisał(a): Zakładanie ze 100% pewnością, że czegoś nie zrobił to naiwność albo czysta głupota. Na 100% nie zakładam, ale na 99% już tak. Ale jak pisałem - przyjrzeć się trzeba placówkom państwowym z tamtego okresu. Natomiast oczywiście skala tego co było w Irlandii poraża. Po tym zresztą tam spadł udział w mszach chyba o 60%.
Paarthurnax 411 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 17 godzin temu, TheMr. napisał(a): @Norrberrto Europa od Chin się odsuwa, tak jak zachód od 5 lat. Powoli, ale stopniowo. Ankiety wśród biznesu mówią o spadku 50% jeśli chodzi o zainteresowanie Chinami i inwestycjami tam, z 34% do 17%. Oczywiście zachód nie może ot tak się odciąć, muszą być pozory gorszego okresu, spadku zainteresowania i szukania alternatyw. O USA się nie bój, początkowa inwestycja TSMC z 18 miliardów wystrzeliła do 120, bo będą budować więcej fabow. Problem to kontrola materiałów przez Chiny, a nie bogactwo ludności Chin czy ich PKB - bo w tym aspekcie nigdy nie przegonią USA a zadyszkę mają od 4 lat. To nie Europa się odsuwa tylko europejski biznes przestaje być konkurencyjny na rynku chińskim, do tego dochodzi mocna promocja wewnętrzna produktów chińskich i nacisk władz na podnoszenie jakości. Jakoś zakupy z Chin specjalnie nie maleją. Coraz więcej firm zachodnich wchodzi w konsorcja z firmami chińskimi (np. Audi) aby konkurować na rynku chińskim. "W 2024 roku UE odnotowała import z Chin o wartości 517,8 mld euro i eksport do Chin o wartości 213,3 mld euro, co dało deficyt w wysokości 304,5 mld euro. Chiny były głównym partnerem handlowym UE w zakresie importu, podczas gdy w eksporcie zajmowały trzecie miejsce. W porównaniu z rokiem 2023, zarówno import, jak i eksport zanotowały spadek w 2024 roku, odpowiednio o 0,5% i 4,5%" I spadek nie jest jakimś odwróceniem się od Chin tylko bardziej wpływem polityki USA na politykę Europy względem Chin. "W 2024 roku wymiana handlowa z Unią Europejską stanowiła około 8,3% chińskiego eksportu i 21,3% chińskiego importu. Chiny są największym partnerem UE w imporcie, a UE jest trzecim co do wielkości partnerem eksportowym Chin. " Zdaniem wielu ekspertów Chiny mogą iść na duże ustępstwa względem EU w zakresie ochrony produktów europejskich i zgodzą się na duże regulacje zaporowe na niektóre towary chińskie byle tylko utrzymać te relacje na podobnym poziomie. Ich model gospodarczy potrzebuje tej wymiany handlowej z UE żeby się dalej rozwijać w tak szybkim tempie. UE może na tym coś ugrać jeśli tylko zacznie myśleć samodzielnie, a nie tylko słuchać egoistycznego wuja SAM-a.
VRman 2 640 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) Godzinę temu, Crew 900 napisał(a): Robią coś to źle bo kłamstwa, propaganda, nie robią nic to też źle... Co robią? Zamykają przejścia, przez co przerzut ludzi będzie się odbywał z dala od nich, czyli efekt żaden. Powiedziałbym "i dobrze, że zrobili kontrole przejść, ale to jest za mało" ale oni jednocześnie blokują obserwację (zakaz dronów) i walczą z ludźmi którzy chcą bronić granic. Powinno być "o super, dzięki chłopaki za pomoc, pracujmy razem!" a jest... no właśnie. Godzinę temu, Crew 900 napisał(a): Dla mnie takie argumentowanie to propaganda. Na to już nic nie poradzę. Możesz próbować to leczyć wyjściem ze swojej bańki informacyjnej. Godzinę temu, Crew 900 napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak ruch obrony granic. Samozwańczy kłamcy i propagandziści którzy działają za szkodę państwa. Aha. no skoro tak mówisz. Godzinę temu, Crew 900 napisał(a): Polsat kłamie, TVN klamie, TVP kłamie, Onet kłamie, WP kłamie, oko.press kłamie. Pewnie tylko Republika nie kłamie Widać ograniczenie postrzegania sytuacji, skoro ci się w głowie nie mieści, że ktoś może mówić "TVN kłamie!" nie będąc zwolennikiem pisu czy ruskiej narracji. Pomogę: Tak, wszyscy kłamią. Różnie, na różnych tematach, w różny sposób. Ale w kwestii nachodźców TVNy, WP i Onety są tak rzetelne i bezstronne jak Republika mówiąca o Tusku i Polskęzbawie. Edytowane 15 Lipca przez VRman
Crew 900 1 000 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) Od obrony granic są służby czego nie rozumiesz? Mają dziękować za co? Że siedzą z dupami pod parasolem z browarami i kebsami od turków po czym znikają i zostawiają syf.. Brawa dla bohatyrów ! TVN ostatnio pięknie pokazał działania tych samozwańczych śmieci. Ludzie nagrywają jacy są ogresywni wobec innych ludzi i tutaj na forum umieściłem materiały. Edytowane 15 Lipca przez Crew 900 3
Camis 5 889 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 42 minuty temu, Norrberrto napisał(a): Jakoś zakupy z Chin specjalnie nie maleją. Jeszcze ~2 lata i z drobnicą z Aliexpress i Temu koniec, bo chcą wprowadzić opłatę min 2EUR od każdej paczki +cło do każdej paczki nawet poniżej 150EUR. Dlatego od kilku miesięcy robię zapasy z Aliexpress , części do roweru mam już na jakieś 6-7 lat , tak samo z elektroniką np ESP32, różne moduły itp.
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 13 godzin temu, Asag napisał(a): Oszołomów nie brakuje. To samo można powiedzieć o lewakach bełkoczących o tolerancji którzy najchętniej zagazowaliby każdego o odmiennych poglądach. Czy po sprawie łowców skór powiesz że wszyscy ratownicy to mordercy? (...) Katolikiem zazwyczaj jest się od dziecka, lewakiem zostaje się w pewnym wieku. Ja bym mimo wszystko ich nie porównywał bo katolik od małego pobiera nauki jak należy żyć. Już na początku życia jest chrzest, potem raz w tygodniu chodzi się do kościoła i słucha jaka to przemoc jest zła, dlaczego trzeba dobrze postępować, nadstawiać drugi policzek, pomagać innym itp. Już od małego wpaja się w kościele pomaganie potrzebującym słabszym i biednym. Potem do nauk dochodzą lekcje religii, rekolekcje czy nauki przed bierzmowaniem. Jeśli pomimo tego katolik obrzuca gównem losowych ludzi w internecie, życzy śmierci, obraża czy grozi przemocą to to bardzo źle świadczy o takiej osobie. Katolik powinien mimo wszystko w jakiś sposób pomagać imigrantom zgodnie z naukami kościoła i Jezusa, zamiast tego ludzie wstawiający "Bóg, honor, ojczyzna" piszą na x życzenia śmierci.
TheMr. 2 606 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca (edytowane) @Norrberrto Patrzysz na wymianę handlową tylko przez pryzmat automotive jak również na to co ludzie ciągana z Chin. Jesli chodzi o duże inwestycje, umowy, rozwój R&D czy wspólne badania, czy inne rodzaje współpracy to Europa powoli odchodzi od Chin. Europa potrzebuje inwestycji w Azji w innych miejscach przez solidne kilkanaście lat by wyrobić łańcuchy, postawić fabryki, wyszkolić kadry, dostosować porty, wyśrubować normy jakości czyli to co robili w Chinach wcześniej tylko zdywersyfikują to na kilkanaście państw. Przez rozwarstwienie społeczne w Chinach rynek wewnętrzny bez dotacji nieistnieje, Chińczycy są biedni, oni mają gdp per capita na poziomie III świata. Oprócz dużych miast które nam pokazują i karmią zachód ze to już ten moment w którym Chiny są na poziomie zachodu - uwaga, nie są. To że 0.01% Chińczyków może sobie pozwolić na RTX5090, nie znaczy że na takowego może sobie pozwolić typowy Chińczyk - dlatego u nich mają się dobrze kawiarenki z komputerami bo są zbyt biedni by mieć PC w domu. (U nas tak było do momentu wejścia do EU). Rynek wewnętrzny u nich być może wystarczyłby do bycia potęgą, ale najpierw to niech 10% chińczyków zarabia więcej niż 10k dolców rocznie. Edytowane 15 Lipca przez TheMr.
Rekomendowane odpowiedzi