Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Szambo napisał(a):

@TheMr. Nie żartuj sobie. To jest niepoważne.

Czy podatek cukrowy coś zmienił w kwestii otyłości naszego społeczeństwa?

Czy podatek cukrowy został spożytkowany na leczenie ludzi w całości?

Dzięki temu mamy już wszystko słodzone sukralozą, acesulfamem i innym shitem, który ma udowodnione naukowo szkodliwe działanie.

EDIT: Ja ostatnio dałem 29 zł za słoik nutelli... chyba zacznę jeździć 15 km do niemiec do marketu po pepsi, nutellę i czekolady.

Edytowane przez KiloKush
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Szambo napisał(a):

@TheMr. Nie żartuj sobie. To jest niepoważne.

Czy podatek cukrowy coś zmienił w kwestii otyłości naszego społeczeństwa?

Czy podatek cukrowy został spożytkowany na leczenie ludzi w całości?

Niepoważne? Jak dla mnie bomba. Może więcej osób nauczy się pić wodę. Papierosy cenę można podnosić ale pepsi już nie? :E Chociaż na cukier szybciej się przekręcisz niż od fajek. 

Czy coś zmienił? Z pewnością tak. Czy ludzie dalej mają w dupie swoje własne dzieci? W większości tak. Czy 500+ został spożytkowany na pomocy dzieciom w całości? Takie pytania zadajesz mniej więcej. 

9 minut temu, blabla123 napisał(a):

Będziemy jak ruskie? Wódka pita zamiast wody? :rotfl2:

Cukier krzepi? :E 

IMG_5277.jpeg

Edytowane przez TheMr.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krk

Ale lepiej spożywać naturalny cukier, który smakuje i organizm ludzki przyswaja go od zawsze, niż różnorodną chemię będącą nowością dla organizmu i nie mającą smaku.

Tu jeszcze dochodzi aspekt psychologiczny. Zauważyłem, że dużo osób pije na potęgę napoje Zero. Nie ma kalorii, to nie trzeba myśleć o cukrze i się ograniczać...

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

zabawna dyskusja, wyglada jakby niektorzy szczerze wierzyli ze rozne podatki podnosi sie z troski o kogos XD

dorosle chłopy a takie naiwne

mamy gigantyczne wydatki zbrojeniowe na teraz i najbliższe lata, do tego rosnacy socjal

Oni tam 24/7 szukaja co tu jeszcze mozna troche docisnac, takich podniesionych podatkow bedzie jeszcze wiele a co sie nie uda to pojdzie dodrukiem i inflacja, jak zawsze

• Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Mnie tylko interesuje czemu Niemiec płaci mniej, a ja mam zapłacić więcej za to samo.

I gdzie ta różnica jest mi wynagradzana?

Piję czasem Pepsi, bo mam ochotę. Jestem osobą aktywną fizycznie i nie szkodzi mi to, skoro tego nie nadużywam.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Mnie tylko interesuje czemu Niemiec płaci mniej, a ja mam zapłacić więcej za to samo.

I gdzie ta różnica jest mi wynagradzana?

Piję czasem Pepsi, bo mam ochotę. Jestem osobą aktywną fizycznie i nie szkodzi mi to, skoro tego nie nadużywam.

No to w czym problem jak kupujesz jedną na miesiąc? :E A czemu Saudyjczyk płaci więcej bez podatków? No jak to tak! A czemu płacisz za gry na Steamie w PL najwięcej na świecie za to samo? :E 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, MaxaM napisał(a):

@wrobel_krk

Ale lepiej spożywać naturalny cukier, który smakuje i organizm ludzki przyswaja go od zawsze, niż różnorodną chemię będącą nowością dla organizmu i nie mającą smaku.

Tu jeszcze dochodzi aspekt psychologiczny. Zauważyłem, że dużo osób pije na potęgę napoje Zero. Nie ma kalorii, to nie trzeba myśleć o cukrze i się ograniczać...

Sacharoza nie jest naturalnym cukrem:)

Podatek cukrowy to rozwiązanie bardzo dalekie od dobrego, a podatek cukrowy od słodzików też się płaci. 

Ale trzeba jakoś walczyć z otyłością zwłaszcza wśród dzieci, zabronić całkiem nie można tych różnych napojów. 

Macie lepsze rozwiązanie, jak niestety społeczeństwo bez bata nie zrozumie:)

Edytowane przez wrobel_krk
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

jak dziecko będzie miało niezdrowe BMI to obcinać 800+, aż będzie w normie, albo jakieś mandaty dla rodzica? :E przecież to nie wina dziecka, że jest ulane. A potem my będziemy płacić za choroby wieńcowe, nerek, cukrzycę...

13 minut temu, TheMr. napisał(a):

No to w czym problem jak kupujesz jedną na miesiąc? :E

Bo nie każdy lubi być ruchany bez miłości. A tak można zacząć się czuć kupując cokolwiek słodkiego w tym kraju. Albo mieszkanie. Albo grę na Steamie. Albo cokolwiek

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

No ma być edukacja zdrowotna, to się przecież wielu nie podoba "bo bedo dzieci uczyć homoseksualizmu i LGBT!" :D 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

jak dziecko będzie miało niezdrowe BMI to obcinać 800+, aż będzie w normie

to jest ten jeden prosty trik ktory uzdrowilby cale pokolenie bez żadnych kosztow a pozniej w ksiazkach by pisano o nim jako zrodle rewolucji zywieniowej w Polsce ;D

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
6 minut temu, huudyy napisał(a):

Bo nie każdy lubi być ruchany bez miłości. A tak można zacząć się czuć kupując cokolwiek słodkiego w tym kraju. Albo mieszkanie. Albo grę na Steamie. Albo cokolwiek

W każdym państwie robią to bez miłości, w jednym bardziej w drugim mniej. Nasze podatki i ceny to i tak jest poziom Europy wschodniej nadal gdzie turyści z zachodu śmieją się z cen.  

Opublikowano

Tak jeszcze wracam do tematu adblocków jak to Axel Springer wywalczył, że adblocki zmieniają kod źródłowy czym naruszają niemieckie prawo ochrony praw autorskich.

Zatem taki MSN, który potrafi dostarczać newsy i pakować to w swoją otoczkę reklamową też powinien być tak samo potraktowany :) Zaczną się sądzić z Microsoftem? :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kubikolos napisał(a):

to jest ten jeden prosty trik ktory uzdrowilby cale pokolenie bez żadnych kosztow a pozniej w ksiazkach by pisano o nim jako zrodle rewolucji zywieniowej w Polsce ;D

Bez żadnych kosztow? Chłopie, my setki milionów miesięcznie byśmy oszczędzali :E

4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

W każdym państwie robią to bez miłości, w jednym bardziej w drugim mniej. Nasze podatki i ceny to i tak jest poziom Europy wschodniej nadal gdzie turyści z zachodu śmieją się z cen.  

Ceny to poziom Europy wschodniej? Turyści z zachodu śmieją się z naszych cen? Dlaczego więc polacy z zachodu jeżdżą do Niemiec na zakupy? Widziałeś ceny wakacji w Polsce? :E 

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/noclegi-w-mielnie-drozsze-niz-w-dubaju-pokazal-porownanie-cen/307v854?utm_source=duckduckgo.com_viasg_podroze&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2

ciekawe rzeczy opowiadasz :E

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tak jeszcze wracam do tematu adblocków jak to Axel Springer wywalczył, że adblocki zmieniają kod źródłowy czym naruszają niemieckie prawo ochrony praw autorskich.

W którym miejscu niby? Przecież postępowanie jest w toku w dalszym ciągu.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

ciekawe rzeczy opowiadasz :E

Dokładnie, moja chrzestna mieszka w Szwecji i jak przyleciała ostatnio to się za głowę łapała jak my tutaj dajemy rade żyć za te ceny w sklepach. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nasze podatki i ceny to i tak jest poziom Europy wschodniej

U nas dzień wolności podatkowej w tym roku przesunął się już na 4 lipca.

AI na szybkiego wypluwa dla:

- Białorusi - szacunkowo koniec maja/początek czerwca

- Rosja - połowa maja

- Ukraina - połowa czerwca

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2