Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ok, to jakie masz dane na temat posiadania działek na terenach, na których mogłyby powstawać elektrownie wiatrowe, gdyby nie obecny limit odległości?

7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Czy Ty w ogóle sprawdziłeś ile procent Polski nadaje się pod wiatraki przy obecnym prawie? 

Wymyślasz liczby w locie bo tak i siejesz takie głupoty, że czytać się nie da.

Raz zarazem, co temat, to ekspert w danej dziedzinie. 

Nie ma żadnych - to oczywiste. 

Ale to, że nie zna się w zasadzie na niczym nie przeszkadza mu w głośnym wygłaszaniu swojego laickiego zdania ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, LeBomB napisał(a):

A pomyślałeś, że może też chodzić np. o pomiary wiatru i że są lepsze i gorsze tereny pod inwestycję, o plany zagospodarowania terenu, o lokalizacje linii przesyłowych i całą masę technicznych rzeczy, czy tylko dopatrujesz się spisku i lobby określonych osób? 

@LeBomB czekam na te dane bo chyba tak po prostu nie bredziles w imię interesuje partii :sex:

Opublikowano

12 minut temu, kubikolos napisał(a):

halas: zauważalny halas dla 500m

Nie, hałas do 40dB nie jest na większości terenów zauważalny, bo taka sowa potrafi wydawać głośniejsze dźwięki słyszane z podobnej odległości. Robiłem kiedyś takie pomiary niedaleko lasu w nocy. Na zewnątrz domu 30dB przekraczało jak ciężarówka przejechała obwodnicą 2 kilometry dalej. Las oddalony o około 500 metrów podchodził momentami pod 35-40 dB jak się jakieś zwierzęta odzywały. Wiele godzin tam siedziałem zanim złapałem poziomy dźwięków, które miałem złapać, a nie tło, a nie było takich fajnych mierników jak teraz, gdzie wciskasz sobie pauzę, cofasz pomiar o sekundę czy dwie i po zdarzeniu dźwiękowym mierzysz dalej. Była pauza, ale jak się za późno ją włączyło i tak trzeba było mierzyć od nowa. 

Taki hałas będzie przeszkadzał komuś, kto jest przyzwyczajony do "ciszy". Jak ktoś mieszka niedaleko drogi, czy w odległości nawet kilkuset metrów od zakładów produkcyjnych to nie odczuje żadnej różnicy. 

1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

@LeBomB czekam na te dane bo chyba tak po prostu nie bredziles w imię interesuje partii :sex:

Pierwszy wyskoczyłeś z teorią dotyczącą działek, zatem skoro sam wymagasz danych, to wypada żebyś przedstawił np. o jakie działki pod inwestycje OZE się rozchodzi i kto je posiada. 

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Nie, hałas do 40dB nie jest na większości terenów zauważalny,

XDDDDDDD

biorac pod uwage gdzie stawia sie te farmy (co dziwne, nie sa to centra głośnych miast) jest to slyszalne w terenie gdzie praktycznie nie masz zabudowan

jest to zwykle zmniejszanie komfortu zycia ludziom w imie niczego bo terenu mamy bardzo duzo juz teraz

Jak za 5 lat zaproponuja 300m to jak wtedy bedziesz bronił? Bo ze bedziesz bronił to oczywiste

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

To zależy od kraju.
Większa konkurencja więc i klient ma lepiej.

Jak chodzi o ceny żywności to u nas był gigantyczny szok popytowy z powodu przyjętych Ukraińców. I marże, a za tym ceny poszły w górę masakrycznie.

W przypadku czekolad itp. do tego jeszcze doszedł istotny wzrost ceny kakao.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

A mam takie pytanie. Teoretycznie czy kupilibyście kartę graficzną z Niemiec gdyby cena karty w Niemczech po przeliczeniu z dowozem wychodziła około 2400zł a w Polsce 3000zł.

Lub z Niemiec za 3000zł a w Polsce za 3700zł?

Dojdzie nowy podatek to takie różnice cenowe będą standardem

Bez problemu tak mam zamiar robić z elektroniką. Jak mi wyjdzie u nas z 200, w DE 220 to kupię u nas ale im wyższa cena tym więcej można zaoszczędzić kupując poza PL.

Ostatnio brałem z amazonu coś, u nas 500+, u łysego 456zł. Pół niezłej flaszki zostało w kieszeni. A dziś jeszcze jakieś promo jest i by wyszło ~410zł.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
23 minuty temu, kubikolos napisał(a):

te liczby i % były podane przez tutejszego fanatyka KO wiec nie mam przeslanek zeby im nie wierzyc,

A umiejętność weryfikacji i pozyskiwania danych posiadasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Ale w tej ustawie chodziło tylko o 300m bliżej zabudowań?

W Polsce te 300m to nie jest chyba jakaś duża różnica 

Działki już pokupywane i nie da się ich przesunąć, a Ty tu wypisujesz, że nieduża różnica... Złośliwiec.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Ja chciałbym zobaczyć jaka jest skala piractwa przy wykorzystaniu papieru biurowego A4 :heu:

Bezprawnie przepisują teksty piosenek bez opłat. A nawet niektórzy się posuwają do pisania nut!!!

Opublikowano

@kubikolos To że coś słyszysz, nie oznacza, że jest to uciążliwe lub bardziej uciążliwe od czegoś, co również wydaje z siebie dźwięki/hałas.

Nie, 300 metrów bronił nie będę, bo przy wysokości niektórych elektrowni wiatrowych jest to za blisko z wielu innych względów, np. jeżeli podłoże zostanie niewłaściwie przygotowane zwiększa się prawdopodobieństwo przenoszenia drgań. Zmniejszenie do 300 metrów to również potencjalne zagrożenia z wielu innych względów, których przy większych odległościach obecnie się nie rozpatruje, bo nie ma potrzeby.

Na przykład należałoby wtedy podjąć dyskusję na temat bezpiecznej minimalnej odległości również ze względu na awarie i uszkodzenia skutkujące utratą elementów elektrowni oraz np. czy może wystąpić długotrwałe narażenie na PEM w takiej odległości od zabudowań. Wtedy też zmienia się sam problem hałasu, bo zmniejszając odległość do 300 metrów hałas będzie w większości przekraczał normy nocne. 

Ale różnica jest teraz taka, że w tym przypadku coś wiem od strony praktycznej. Może nie wszystko, bo wszystkiego wiedzieć się nie da, ale moja wiedza i praktyka ten temat obejmuje.

Co do danych odnośnie działek, to oczywiście czego innego mogłem się spodziewać w przypadku ich braku, jak ponownego wyśmiania mnie bez powodu.

Tu natomiast jest dość obszerny artykuł,

https://instrat.pl/500-vs-700/

w którym ludzie policzyli jak to wygląda i masz nawet na końcu podane, że to w zasadzie optymistyczne wyliczenia, bo 

Cytat

Oznacza to, że obliczenia:

Nie uwzględniają, czy w miejscu proponowanej inwestycji znajdują się zbiorniki wodne (które jednak często są objęte formami ochrony przyrody, więc pokrywa je inne kryterium), inne zabudowania i inne budynki czy elementy infrastruktury niż te wskazane w kryteriach powyżej. 
Nie uwzględniają wietrzności poszczególnych części kraju i tym samym rentowności danych instalacji. Możliwe więc, że część przestrzeni nie będzie mogła być wykorzystana pod inwestycje wiatrowe, bo wiatr będzie w tych regionach zbyt słaby lub nierównomierny.

Tu jego rozwinięcie w świetle propozycji z 2024 roku

https://instrat.pl/ustawa-wiatrakowa-2024/

Zatem jak widzisz, zmiennych jest bardzo dużo i w praktyce każdy % dodatkowego terenu może się liczyć.

Dochodzi przygotowane wcześniej zagospodarowanie terenu o którym pisałem i o którym masz też w linkach.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

@KiloKushCukier też ma naukowo udowodnione szkodliwe działanie:) Kupujcie soki tam nie ma podatku cukrowego, co Pepsi ma naturalne moźe skałdniki poza cukrem:)

Tłoczony sok pomarańczowy w dyskoncie kosztuje około 10pln za litr.

Wiem, bo stoją u mnie tego tony. Może z 5x widziałem żeby ktoś oprócz mnie to brał.

Czy może jakiś kretyn zaraz mi tu zaproponuje szukanie promocji na sok w workach, albo wyciskarkę? 😆

Strasznie dziwne te wszystkie procesy naprawy planety i jej mieszkańców. Z jednej strony bicie na alarm, z drugiej wszystko to sprowadza się de facto do drenażu szaraka i kolejnych rekordowych zysków dla największych firm.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

a dlaczego nie wykorzystać obecnie dostępnego terenu?

Nowe tereny pozwolą na osiągnięcie 40GW z wiatraków do 2040 zamiast 22GW. To duży wzrost. Jak będzie więcej terenów to upcha się więcej wiatraków, proste.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do dyskusji o cenach to zaraz zwykła sprzątaczka będzie chciała 10 tys zł na rękę po tych wszystkich podwyżkach naszego wspaniałego rządu. Napływ kolumbijczyków i innych jest nieunikniony bo oni jeszcze chcą robić za pół darmo. To też się kiedyś skończy ale trzeba doić póki się da. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

To prawo o konieczności udowodnieniu skąd ma się kasę jest nie sprawiedliwe. Ktoś pracował 30 lat i odkłada do skarpetki jakąś tam kwotę. Na koniec się trochę uzbierało. Budujesz sobie przykładowo dom i zaraz się przyczepią bo nie masz jak tego udowodnić. Na koniec z tego zabierają ci większą część kasy. Oni to powinni udowadniać że kasa pochodzi z przestępstwa. Ale nie łatwiej jest ustalić prawo, które działa właśnie w ten sposób.

https://www.money.pl/gospodarka/malzenstwo-ukarane-wysokim-podatkiem-nie-udowodnili-skad-wzieli-pieniadze-7191976996739680a.html#comments-root

Opublikowano
16 minut temu, Kris194 napisał(a):

Może się nie znam ale dodatkowe 6 milionów dla gminy to chyba dużo.

ale po co wrzucasz propagandowe wpisy?

w najnowszej ustawie chodzilo o zalegalizowanie nielegalnych wiatraków czy zmiane min odległości? ;)

Opublikowano
4 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

To prawo o konieczności udowodnieniu skąd ma się kasę jest nie sprawiedliwe. Ktoś pracował 30 lat i odkłada do skarpetki jakąś tam kwotę. Na koniec się trochę uzbierało. Budujesz sobie przykładowo dom i zaraz się przyczepią bo nie masz jak tego udowodnić. Na koniec z tego zabierają ci większą część kasy. Oni to powinni udowadniać że kasa pochodzi z przestępstwa. Ale nie łatwiej jest ustalić prawo, które działa właśnie w ten sposób.

https://www.money.pl/gospodarka/malzenstwo-ukarane-wysokim-podatkiem-nie-udowodnili-skad-wzieli-pieniadze-7191976996739680a.html#comments-root

Oszalałeś? Władza ma coś udowadniać niewolnikowi? To niewolnik ma mieć papier na wszystko, najlepiej do pięćdziesięciu lat wstecz. 

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, Kris194 napisał(a):

Może się nie znam ale dodatkowe 6 milionów dla gminy to chyba dużo.

Bo to trzeba zrobić na PISa. Nie 6 mln do budżetu gminy. Darmowy prąd dla gospodarstw domowych w tej gminie. To by dało prawdziwy efekt. Obiecuję.

30 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Tu się zgadzam. Jeśli ktoś twierdzi za kasą pochodzi z nielegalnego źródło, powinien je wskazać wraz z dowodami. A nie odwrotnie.

Opublikowano (edytowane)

6mln to wystarczy na remont jakiejś drogi robiony przez pociotka

gdyby był darmowy lub dużo tańszy prąd dla mieszkańców to ludzie sami zaczęliby kopać fundamenty pod wiatraki

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

A taki fundament to pewnie z 500 ton stali i betonu albo i więcej. Mógłby im przejść entuzjazm.

Ale faktycznie pomysł z darmowym prądem to byłby rewelacyjny marketing. Tylko pewnie się nie da zbyt łatwo, bo handel prądem w polskim państwie koncesjonowany.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Bo to trzeba zrobić na PISa. Nie 6 mln do budżetu gminy. Darmowy prąd dla gospodarstw domowych w tej gminie. To by dało prawdziwy efekt. Obiecuję.

8 minut temu, Dimazz napisał(a):

gdyby był darmowy lub dużo tańszy prąd dla mieszkańców to ludzie sami zaczęliby kopać fundamenty pod wiatraki

Ludzi nie można uczyć, że coś jest za darmo bo jeszcze bardziej zgłupieją w kwestiach ekonomicznych. Pomijam już fakt, że prąd z wiatraków nie jest za darmo, ktoś to musi serwisować.

Edytowane przez Kris194