Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Powieniem dać na samym początku zdania "Albo", żebyś zrozumiał o co mi chodzi

Ale nie dałeś i Twoja wypowiedź brzmi zupełnie inaczej. Nikt nie zastanawia się tutaj co autor miał na myśli.

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo nie mamy gospodarki centralnie sterowanej. 
Chyba nie chcesz wprowadzać u nas chińskiego komunizmu, co? :)

Dlatego automatyzacja w mniejszym stopniu + kontrolowana i selektywna migracja specjalistów to rozsądny kompromis.

4 minuty temu, trepek napisał(a):

Ale nie dałeś i Twoja wypowiedź brzmi zupełnie inaczej. Nikt nie zastanawia się tutaj co autor miał na myśli.

Nie brzmi.

5 minut temu, trepek napisał(a):

Automatyzacja i prace nad sztucznym łonem. W Polsce to drugie nie przejdzie ze względu na silne wpływy KK więc trzeba importować siłę ludzką.

Nikt nie mówi o robieniu tego samego 1:1. Zachód jest 100 lat za murzynami pod względem rozwoju technologicznego w takich tematach. Mówię, o robieniu tego w odniesieniu do polskich warunków. Polska ma zbyt dużo mądrych ludzi którzy wyjeżdzają za lepszymi zarobkami. To oni mogli by zrobic roznicę przy odpowiednich warunkach do rozwoju/zarobków

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

Dlatego automatyzacja w mniejszym stopniu + kontrolowana i selektywna migracja specjalistów to rozsądny kompromis.

:rotfl2:

Fantasmagorie.

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Warszawa, dnia 26 sierpnia 2026 r.
Poz. 2137

USTAWA

z dnia 26 sierpnia 2026 r.

o częściowej przymusowej automatyzacji pracy

Preambuła

W przekonaniu, że przyszłość należy podzielić sprawiedliwie między ludzi a maszyny,
kierując się zasadą, iż pół biedy, gdy pracuje człowiek, a pół biedy, gdy pracuje robot,
uchwala się, co następuje:

Art. 1. [Definicje]

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

„automatyzacja” – zastąpienie człowieka urządzeniem, które psuje się w najtrudniejszym momencie;

„pracownik” – istotę ludzką zdolną do narzekania i korzystania z przerwy kawowej;

„maszyna” – każde urządzenie, od ekspresu do kawy po sztuczną inteligencję w wiecznej wersji beta.

Art. 2. [Obowiązek połowicznej automatyzacji]

Każdy zakład pracy dokonuje automatyzacji dokładnie w 50%.

Pół stanowiska obsługuje człowiek, druga połowa – maszyna.

Dopuszcza się wymienność zmian, pod warunkiem że nikt nie pracuje więcej niż wynosi pół.

Art. 3. [Obowiązki pracodawcy]

Pracodawca zapewnia co najmniej jedno urządzenie zdatne do udawania robota.

W razie braku środków dopuszcza się automatyzację samego pracodawcy.

Art. 4. [Kontrola i sankcje]

Kontrolę sprawuje Państwowy Urząd ds. Połowicznej Robotyzacji.

W przypadku naruszenia proporcji 50%:50%, pracodawca podlega karze stu (100) batów przez plecy.

Egzekucja kary może nastąpić ręcznie albo automatycznie (z użyciem prototypu „BatBot 3000”).

Art. 5. [Przepisy przejściowe i końcowe]

Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w intranecie.

Tekst ustawy należy powielać na maszynie do pisania marki „Predom”, celem zachowania równowagi klasycznej z futurystycznym.

PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ

Tadeusz Batyr

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, Fatality napisał(a):

1.8mln migrantów rocznie!!! Kto da więcej?!?! :boink:

GUS szacuje, że w 2060r spadek liczby ludności w % spadnie o 12.4%, w Chinach - odpowiednio o 15%. Chiny nie ściągają żadnych imigrantów i nie mają takich planów. Dlaczego? Automatyzacja. Od tego roku produkują masowo autonomiczne traktory i kombajny. Rolnictwo wkrótce w pełni zautomatyzowane - są w stanie sobie poradzić. Polska z krajów 2 świata w ostatnich 30 latach rozwijała się prawie najszybciej (przyrost % PKB). Dlaczego my nie możemy sobie na to pozwolić chociaż w mniejszym stopniu? Możemy. Kontrolowana imigracja z selekcją dla poszczególnych zawodów + postępująca automatyzacja w pełni wystarczy. Tylko ludzie mający zupkę chińską zamiast mózgu będą dalej drążyć temat, że musi nas zalać fala murzynów bo inaczej zginiemy

Nie jesteśmy Chinami i szybciej wyginiemy niż oni zbliża się do progu ryzyka. Polska nie ma takiego przemysłu jak Chiny jesteśmy dla nich 3 światem. Jak chcesz to wszystko zautomatyzować za pieniądze z UE. Naprawdę chyba Ciebie myślenie boli.  

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Fantasmagorie.

Oczywiście, weźmy w takim razie 10mln muzułmanów, z czego 3mln nie będzie pracować, a przy okazji zdestabilizują kraj pod względem bezpieczeństwa. Dzięki ich rozrodczości osiągniemy wysoki przyrost naturalny a za 2 pokolenia przejmą władzę w kraju i zaczną zmieniać Polskę w kalifat (to co dzieje się już na zachodzi, np. w UK)

Teraz, Norrberrto napisał(a):

Nie jesteśmy Chinami i szybciej wyginiemy niż oni zbliża się do progu ryzyka. Polska nie ma takiego przemysłu jak Chiny jesteśmy dla nich 3 światem. Jak chcesz to wszystko zautomatyzować za pieniądze z UE. Naprawdę chyba Ciebie myślenie boli.  

Taniej wyjdzie stosowanie nowczesnych rozwiązań niż utrzymywanie murzynów na socjalu

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Oczywiście, weźmy w takim razie 10mln muzułmanów, z czego 3mln nie będzie pracować, a przy okazji zdestabilizują kraj pod względem bezpieczeństwa. Dzięki ich rozrodczości osiągniemy wysoki przyrost naturalny a za 2 pokolenia przejmą władzę w kraju i zaczną zmieniać Polskę w kalifat (to co dzieje się już na zachodzi, np. w UK)

Przecież właśnie o tym piszemy - żeby zostawić Ukraińców, a nie ich wyganiać nieodpowiedzialnymi decyzjami. 

Cały czas piszemy o tym, zeby trzymać się naszego kręgu kulturowego, a ty coś teraz o muzułmanach piszesz? 

Kolego, zamiast ślepego partyjnego zacietrzewienia, przeczytaj ze zrozumieniem co piszemy. I jaki aspekt weta batyra krytykujemy. 

Ja wiem, ze partyjnym fanatykom trudno zrozumieć, że można nie popierać działań partii w całości, ale uwierz mi - tak się da. Można nawet krytykować partię na którą się głosowało! Oni tego nie sprawdzają! :rotfl2:

• Upvote 5
Opublikowano
8 minut temu, Fatality napisał(a):

Chiny nie ściągają żadnych imigrantów i nie mają takich planów. Dlaczego? Automatyzacja.

Jeszcze niedawno kilka lat temu tak pisali o Japonii :E  A dziś? 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cudzoziemcy-ratuja-japonska-gospodarke-Padla-rekordowa-liczba-pracujacych-obcokrajowcow-8885276.html

Chiny na obecny czas mają stosunkowo wysokie bezrobocie wśród młodych absolwentów szkół, bo ~15% więc nie potrzebują, szczególnie niewyspecjalizowanych imigrantów z innych krajów. Ale wraz z wzrostem demografii będzie się to zmieniać.
Automatyzacja wszystkiego nie załatwi i tu przykładem tego jest Japonia. Podobnie Korea Południowa, nr. 1 kraj na świecie jeśli chodzi o robotyzację i automatyzację. Z roku na rok zwiększa się tam liczba pracujących imigrantów. Na początku 2024 roku przekroczyła milion i rośnie.

• Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Ty jesteś jakiś oderwany od rzeczywistości. Duży biznes teraz właśnie ściągnie tych, których się właśnie najbardziej obawiacie. Zamiast zapewnić ciągłość pobytu i funkcjonowania dla tych co już tu są, a część nawet została "zasymilowana". 

Nie ściągnie jak nie będzie się to opłacać i o tym pisałem, o zlikwidowaniu wszelkich ułatwień, szybkich ścieżek itd dla importu siły roboczej z tamtych krajów.

O Ukraińców się nie martw, nic im nie będzie, przynajmniej tym którzy pracują bo resztę mam w d.

Dzięki Bogu nie wygrał tęczowy rafauek i ktoś wreszcie pomyślał o polakach zamiast ukraińcach, kolumbijczykach czy niemcach a jest jeszcze sporo do zrobienia.

Już się zaczęła peowska narracja o biednych ukraińcach wszędzie, tu na forum też.

Niektórzy jadą tutaj widzę synchronicznie z peło, obrzydliwe to jest

Edytowane przez ibizpl
  • Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

Jakim oderwanym od rzeczywistosci czlowiekiem trzeba byc, zeby bronic darmowego socjalu obcokrajowcom, ktorzy:
- mogli podjac prace, a jej nie podjeli lub/i

- mogli zalegalizowac swoj pobyt, a tego nie zrobili?

Nikt nie chce wyrzucac ludzi, ktorzy sie zasymilowali i dokladaja swoja cegielke, za to nieroby won.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-media-ukraina-zareaguje-jesli-polska-zrowna-banderowskie-sym,nId,8013912

W sejmie mamy same ruskie onuce ? 

Jak tam klękacie przed banderowski panem zwolennicy Ukrainy ?

Wychodzi na to że Ukraina dokonała więcej wrogich działań przeciwko Polsce niż Rosja która jest rzekomo zagrożeniem :D

26 minut temu, trepek napisał(a):

Automatyzacja i prace nad sztucznym łonem. W Polsce to drugie nie przejdzie ze względu na silne wpływy KK więc trzeba importować siłę ludzką.

Likwidacja zasiłków socjalnych która by uwolniła demografię też nie przejdzie w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Właśnie o tym pisałem. 

Niestety lokalni forumowicze kompletnie nie wiedzą jak działa taki duży biznes ;) 

Wiedzą ;) 

Firmy się przygotowują na wypadek najgorszego scenariusza.

Ale nie zaczęły ściągać z dnia na dzień ludzi, za Ukraińców którzy normalnie pracują i prawie na pewno pracować będą nadal. Nie ma realnej wymiany kadry ukraińskiej ani planów takiej, nie w związku z vetem w każdym razie.

Będzie jakaś ustawa tylko w tym celu na szybko. Czy działanie rozporządzeniami.

Jest dużo niepotrzebnej paniki medialnej w temacie.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Wychodzi na to że Ukraina dokonała więcej wrogich działań przeciwko Polsce niż Rosja która jest rzekomo zagrożeniem :D

Przestań łżeć, łgarzu. 

Co to za dron wybuchł ostatnio niedaleko Warszawy?

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Wiedzą ;) 

Ale nie zaczęły ściągać z dnia na dzień ludzi, za Ukraińców którzy normalnie pracują i prawie na pewno pracować będą nadal. Nie ma realnej wymiany kadry ukraińskiej ani planów takiej, nie w związku z vetem w każdym razie.

Nie można ustawy zmienić rozporządzeniem. Muszą mieć ustawę - w przeciwnym wypadku wszystko będzie podszyte naruszeniem zasady legalności.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Wiedzą ;) 

Zamiast marnować czas na pisanie postów na forum kolego , powinieneś ruszyć bronić banderowskiej Ukrainy , sfinansuje ci bilet w jedną stronę, kiedy wyjeżdżasz?

2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Kolejny ruski przygłup. Rozumiem, że Polakom pracującym w Niemczech należy zabrać Kindergeld? :Up_to_s:

Wszystkim trzeba zabrać wszystkie zasiłki socjalne, wyłączając osoby niepełnosprawne-inwalidów 

Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Mam takiego jednego "lekarza". Nawet jak przychodzisz do niego z anginą to pyta się chatagpt co zrobić. Po polsku ledwo gada. Trafiłem na niego jak miałem "atak" przepukliny. Na szczęście pielęgniarka była i ogarnęła temat bo on nie wiedział co robić. Mogłem się przez niego przekręcić. 

Chcesz nam powiedzieć, że w trakcie wizyty lekarz wyjął telefon i zaczął tam wpisywać objawy twojej choroby w chat gpt? :E

3 minuty temu, voltq napisał(a):

Wszystkim trzeba zabrać wszystkie zasiłki socjalne, wyłączając osoby niepełnosprawne-inwalidów 

Co z emerytami? 13 i 14 emerytura? Babciowe? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przestań łżeć, łgarzu. 

Nie można ustawy zmienić rozporządzeniem. Muszą mieć ustawę - w przeciwnym wypadku wszystko będzie podszyte naruszeniem zasady legalności.

Pamiętasz może jaka rakieta zabiła dwie osoby w Przewodowie, śledztwo zawieszone bo brak współpracy ze stroną ukraińska, kłamstwa i manipulacje ze strony zełeńskiego.

Edytowane przez matakujce
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Może nie zmienią a dadzą nowe przepisy, po wygaśnięciu tego co wynika z ustawy.

A jak nie to "naruszą legalność".  Bo nie oszukujmy się, do wyborów parlamentarnych będzie takich sytuacji cała masa. Batyr z otoczeniem będzie walczył dla pisowców i siebie samego, przeciwko koalicji 15X.

To już jest w pełni jasne. Choć moim zdaniem było od dawna.

Jest też możliwe że zrobią i przeprowadzą na szybko ustawę tylko w tym celu.

W każdym razie zobaczysz za miesiąc że nic się nie zmieniło w zatrudnieniu Ukraińców.

Edytowane przez Badalamann
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co to za argument? Nie leciał tam celowo, z drugiej strony każdy wie, że jakby Rosja nie doprowadziła do wojny to tej sytuacji by nie było. Chociaż idąc Twoją logiką to zadam pytanie:

Jakiego kraju pocisk/dron/OPL zabił więcej Polaków na terenie Polski? Rosji czy Ukrainy? Tutaj jak na razie Ukraina 2, Rosja 0. To też argument z dupy bo wiadomo, że idąc po sznurku do celu, ogólna wina jest rosyjska

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Co jak co ale chyba nic mnie tak nie irytuje obecnie w polityce jak to "jojczenie" K15X. Kiedy do nich w końcu dotrze, że rządzą i wyjdą mentalnie z roli opozycji?

Po wynikach w 2027 jak będzie pikachu.jpg :rotfl2:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, matakujce napisał(a):

Pamiętasz może jaka rakieta zabiła dwie osoby w Przewodowie, śledztwo zawieszone bo brak współpracy ze stroną ukraińska, kłamstwa i manipulacje ze strony zełeńskiego.

Prześledź wpisy Medwiediewa. 

I to co ruscy publucyści mówią o Polsce i jak nam grożą atomem.

Nie. Ukraina nie zagraża nam bardziej - to bzdurna teoria wymyślona przez onuce na russkiej smyczy. 

33 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Może nie zmienią a dadzą nowe przepisy, po wygaśnięciu tego co wynika z ustawy.

Widzę, że Ziobro w tobie silny.

33 minuty temu, Badalamann napisał(a):

W każdym razie zobaczysz za miesiąc że nic się nie zmieniło w zatrudnieniu Ukraińców.

Zmieni się. Części już tu nie będzie, a firmy naściągają Kolumbijczyków i innych FIlipińczyków. 

• Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, huudyy napisał(a):

Chcesz nam powiedzieć, że w trakcie wizyty lekarz wyjął telefon i zaczął tam wpisywać objawy twojej choroby w chat gpt? :E

Co z emerytami? 13 i 14 emerytura? Babciowe? 

Nie śmiej się, miałem 2 takich rodzinnych lekarzy, którzy nie wiedzieli jak rozwiązać moją przypadłość :D Sprawdzali w google przy mnie jaka choroba może dawać takie objawy. Polacy. Jeden z UA za to stwierdził, że mam iść do dentysty szybko bo mam giga próchnicę...tak, panie doktorze, mam w 4 zębach plomby amalgatowe jeszcze (wziął je za próchnicę), bo pod koniec lat 90' dziadek stomatolog je założył i nadal trzymają bardzo dobrze - 2 x do roku zaliczam stomatologa ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

już o tym kiedyś dyskutowaliśmy i wnioski po przeczytaniu międzynarodowego raportu były ustalone przez nich czyli nie wiadomo kto to zrobił , nie można jednoznacznie wskazać winnego bo tam są zawarte tylko podejrzenia

a gdzie jest @Zhao przypominam ze ja dostałem bana bo napisałem żeby inny użytkownik oblał się wodą , tu jest mocniejszy tekst , gdzie reakcja ?

i jeszcze użytkownik @GordonLameman również mocno łamie regulamin

1.png

Edytowane przez voltq