Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, 209458 napisał(a):

Panie daj cynk, gdzie w Polsce można kupić nasiona Monsanto? Chętnie bym sobie sprawił z ciekawości. Bo w mojej okolicy w marketach i sklepach dla działkowców tylko produkty typu PlantiCo Zielonki Sp. z o.o., PNOS Ożarów mazowiecki, Torseed Toruń, Toraf Maciejów i tym podobne megakorpy

Jak widać czytanie jest trudne. Podałem przykład (skrajny), a dużych korpo w Polsce sprzedających nasiona jest sporo. Podałeś właśnie dwie duże korporacje. 
Ja nasiona mam od rolników więc nie wiem co tam w sklepach sprzedają, ale z opowieści ludzi wiem że często im dużo rzeczy nie wychodzi, i głównie to wina nasion właśnie. 

Opublikowano
Cytat

Ograniczenie dostępu do 800+ i części świadczeń zdrowotnych dla Ukraińców oraz przedłużenie do 2026 r. prawa do pobytu na dotychczasowych zasadach - to główne zmiany, jakie zawiera rządowy projekt będący odpowiedzią na prezydenckie weto.

https://www.money.pl/gospodarka/jest-rzadowa-odpowiedz-na-weto-karola-nawrockiego-ws-ukraincow-7195869510122432a.html

 

dziekujemy Panie Prezydencie, wielki sukces a niby prezydent nic nie moze XD

 

Cytat

 

Zmiany w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci mają na celu powiązanie prawa do świadczenia wychowawczego dla cudzoziemców z państw trzecich z aktywnością wnioskodawcy na rynku pracy oraz nauką dzieci w polskiej szkole – podkreślają autorzy projektu.

 

doskonale zmiany!

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2025 o 06:23, GordonLameman napisał(a):

Ale brednie :) 

 

 

Co konkretnie jest tam brednią?

Tanie pieczywo ma bardzo prosty skład. 

Przynajmniej to klasyczne, bo "tostowe" już mają dużo konserwantów, na tyle że ma z dwa tygodnie przydatności mimo trzymania w folii. Ale z tego co zrozumiałem to dyskusja dotyczyła tego klasycznego chleba.

 

To że chleb włoski z Lidla schnie wiem z doświadczenia. Trzeba mrozić, bo na trzeci dzień jest już odczuwalnie lekko suchy. 

 

Tak najogólniej mówiąc to chleb, taki "zwykły", jest bardzo tani i prosty w produkcji. Dlatego też jest tani w sklepach. Tak pieczony w pełni w piekarni i dostarczany rano jak tzw mrożony, czyli też częściowo wypieczony następnie mrożony i tylko "dopiekany" w sklepie(tak robi choćby Lidl).

 

Edycja:

@TheMr. Rolnicy też mają nasiona kupowane od dużych firm. Właśnie tych największych, mających ustandaryzowane duże partie. Wszystko certyfikowane.

 

Nawet jak mają też swoje czy z wymiany, to i tak co jakiś czas uzupełniają materiał siewny zakupami.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Co konkretnie jest tam brednią?

Tanie pieczywo ma bardzo prosty skład. 

Przynajmniej to klasyczne, bo "tostowe" już mają dużo konserwantów, na tyle że ma z dwa tygodnie przydatności mimo trzymania w folii. Ale z tego co zrozumiałem to dyskusja dotyczyła tego klasycznego chleba.

 

To że chleb włoski z Lidla schnie wiem z doświadczenia. Trzeba mrozić, bo na trzeci dzień jest już odczuwalnie lekko suchy. 

 

Tak najogólniej mówiąc to chleb, taki "zwykły", jest bardzo tani i prosty w produkcji. Dlatego też jest tani w sklepach. Tak pieczony w pełni w piekarni i dostarczany rano jak tzw mrożony, czyli też częściowo wypieczony następnie mrożony i tylko "dopiekany" w sklepie(tak robi choćby Lidl).

Brednią jest to, że chleb nie schnie bo ma konserwanty. Może w przypadku tostowego.

Ale w przypadku tradycyjnego chleba na zakwasie działają inne procesy.

 

Powiem więcej, gdybyś kupił bochenek chleba wypiekany np. metodą Tartine (mój ulubiony ostatnimi czasy) to jak po tygodniu wyschnie możesz go łatwo w piekarniku "odświeżyć". Tymczasem lidlowe gówienko w tym czasie spleśnieje. :) 

  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Chodziło mi o to,ze to tanie pieczywo nie ma żadnego szkodliwego składu. 

Ktoś skutecznie ludziom, przynajmniej klasie średniej, wcisnął że zwykły chleb z piekarni jest jakiś szkodliwy dla zdrowia xD i trzeba kupować ten z małych piekarni, za 2-3 razy wyższą cenę, dodatkowo idąc do osobnego sklepu po niego.

 

Nie twierdzę że nie schnie szybko, przeciwnie sam o tym piszę. Czy z Lidla czy Leviatana trzeba mrozić, o ile nie chce się często chodzić na zakupy.

Opublikowano
28 minut temu, Badalamann napisał(a):

 

@TheMr. Rolnicy też mają nasiona kupowane od dużych firm. Właśnie tych największych, mających ustandaryzowane duże partie. Wszystko certyfikowane.

 

Nawet jak mają też swoje czy z wymiany, to i tak co jakiś czas uzupełniają materiał siewny zakupami.

Ci więksi tak, kupiłem nasiona od małych rolników (których znam 10 lat i kupuję od nich produkty do biznesu) którzy sami samplują nasiona od 40-50 lat, nasion od firm nie kupują od dobrych kilku lat. Proces czasochłonny, i kompletnie nieopłacalny, ale jakość takich produktów to kompletnie inna półka. Pomidor w sklepach jest niejadalny w porównaniu. Dlatego warzywa sprzedają 2-3x drożej ale ilość karotenu w marchewce od nich (potwierdzone badaniami) to jest poziom 3-4x większy niż typowej marchewki którą znajdziesz w Lidlu czy Biedrze. Takie marchewki oczywiście też sadzą, ale to idzie właśnie do sklepów pod kontrakt. 
Tam liczy się dużan ilość zbiorów czyli ilość a nie jakość. 

33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Brednią jest to, że chleb nie schnie bo ma konserwanty. Może w przypadku tostowego.

Ale w przypadku tradycyjnego chleba na zakwasie działają inne procesy.

 

Powiem więcej, gdybyś kupił bochenek chleba wypiekany np. metodą Tartine (mój ulubiony ostatnimi czasy) to jak po tygodniu wyschnie możesz go łatwo w piekarniku "odświeżyć". Tymczasem lidlowe gówienko w tym czasie spleśnieje. :) 

Kupiłem chleb włoski metodą Tartine w restauracji w Gdańsku - petarda i poezja. 
Nie wróciłbym już do zwykłego chleba. Z oliwą z oliwek siada do śniadania niesamowicie. I nie czujesz uczucia wzdęcia jak po zwykłym śmieciowym chlebie. 

  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Kupiłem chleb włoski metodą Tartine w restauracji w Gdańsku - petarda i poezja. 
Nie wróciłbym już do zwykłego chleba. Z oliwą z oliwek siada do śniadania niesamowicie. I nie czujesz uczucia wzdęcia jak po zwykłym śmieciowym chlebie. 

Jak będziesz w Kato lub KRK, to odwiedź ten lokal:

http://zmaczeni.com/

 

:) 

  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

 

Po co dodatkowy gluten w chlebie włoskim? :) 

żeby ciasto się lepiej "kleiło" i wzrastało. Tylko 1 dodatek na całą listę to nie jest tak źle w porównaniu do tych "białych" pieczyw z Biedronki, gdzie lista E*** potrafi być naprawdę długa.

 

 

co by wrócić do clue tematu:

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/karol-nawrocki-kuriozalna-sytuacja-przed-wizyta-prezydenta-w-waszyngtonie-to-jest/2vnmhlk

 

lecimy na ślepo, jak Tupolew pod Smoleńskiem...

Opublikowano

@huudyy Nie ma to jak robić burdel wewnętrznie przy czym inne państwa relacjonują wizyty prezydentów w USA, dzięki czemu wyjdzie że Polska to podzielony kraj w którym prezydent ukrywa cel wizyty przed rzadem a rząd nie ma możliwości sterownia polityką zagraniczną zgodnie z konstytucją. 

Swietnie. I to wszystko w imię żeby zbuntowany nastolatek pokazał rodzicom jak bardzo może im dowalić. Na to zagłosowało 50% baranów wiec niech teraz się cieszą z “potęgi” Polski. Przecież wstają z kolan od 10 lat. 

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Prohibicja spoko, ale mamy lepsze lokale już teraz :) 

Czasu będzie mało więc może te co były czołowe odwiedzę, chociaż będę już całkiem blisko Giewont z Michelinem więc ciężko będzie coś jeszcze zmieścić. Ale jak masz coś do polecenia to napisz PW, dzięki. 

  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ostatnio to ceny poszybowały, a jakoś spadła.

 

16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czasu będzie mało więc może te co były czołowe odwiedzę, chociaż będę już całkiem blisko Giewont z Michelinem więc ciężko będzie coś jeszcze zmieścić. Ale jak masz coś do polecenia to napisz PW, dzięki. 

Ja bym zamiast prohibicji wybrał Żurownię teraz. Ciekawsza jest. I mniej nadęta.

 

Albo Tatianę, która ma podobną elegancję, ale jest lepsza w jedzeniu :) 

 

 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano

@GordonLameman Nie wiem, pewnie po to by nadać konsystencję czy smak. Tak by te chleby się czymś różniły. 

Kwas askorbinowy to po prostu witamina C.

 

@TheMr. Pisałem o produkcji na dużą skalę, pod sprzedaż hurtową, raczej do skupu dopiero potem do sklepów, może też własną rolnika jak sprzedaje na jakimś większym targu. Bo to ogromna większość rynku, pewnie ponad 90%.

Tu stosuje się możliwie najnowsze gatunki, a więc i nowe nasiona od dużych producentów. Nawet bez GMO postęp w ulepszaniu upraw jest całkiem szybki. Postęp w rozumieniu wydajności z hektara, odporności na szkodniki i choroby oraz samej wielkości owoców.

 

Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jak będziesz w Kato lub KRK, to odwiedź ten lokal:

http://zmaczeni.com/

 

:) 

No popatrz - dawniej jeździłem tam z mamą na morfologię. Obok był Rossmann, ale w końcu przestałem tam zaglądać, bo z parkingiem było naprawdę słabo.

Moje auto sporo zajmuje, więc często musiałem krążyć i szukać miejsca na Grażyńskiego.

Aż tak polecasz?

Opublikowano
1 minutę temu, Yahoo86 napisał(a):

No popatrz - dawniej jeździłem tam z mamą na morfologię. Obok był Rossmann, ale w końcu przestałem tam zaglądać, bo z parkingiem było naprawdę słabo.

Moje auto sporo zajmuje, więc często musiałem krążyć i szukać miejsca na Grażyńskiego.

Aż tak polecasz?

Serio, polecam.

 

 

Ostatnio bywam rzadziej ze względu na bombla, więc wpadam tylko w weekend o 8 po kilka bochenków chleba, ale jest zacnie :) 

Nawet teściowi musze chleb tam kupować - innego już nie chce :) 

 

Parkuje tu gdzie zaznaczone :)

 

Zrzut ekranu 2025-09-3 o 10.30.28.png

  • Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Popularne tematy

  • Najnowsze posty

    • @tekkno nie należy brać informacji z 1 źródła, ale nie należy też odrzucać wszystkich i uważać się za jedynego najmadrzejszego.  Nie wiem jaki jest problem z transferem masy w tej grze, być może masz rację, być może on - Nie działa trailbraking? Nie chce mi się w to wierzyć, bo takie coś to fizyka NFSa i Burnouta, a nie simcade i sima.  Co do ludzi oglądających streamy to zjawisko znane od czasu wynalezienia pierwszego TV, ludzie oglądają, nic nowego. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego poczytaj książki o psychologii. Dlaczego wolą oglądać, niż grać? Z tego samego powodu, dlaczego oglądają TV, a nie czytają książki - granie wymaga zaangażowania, umiejętności, minimum wysiłku - oglądanie żadnego z powyższych.   
    • ile komplet zimówek średniej klasy do tego audi kosztuje? 5k? 
    • Kiedy Aliexpress wjedzie za mocno   20251126_182210.mp4    
    • https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_60_premiera_karta_nvidia_amd-46890.html   Jak myślicie, jednak 5000 Super faktycznie może nie być jak, już chodzą plotki, że premiera następnej generacji może być opóźniona. 
    • Ustawiasz tak samo, ale 9800 nie specjalnie się skaluje z zegarem, poza oczywiście niektórymi przypadkami, jak załadowanie shaderów i siatki dużej mapy. Natomiast zyski z ustawienia są inne, szczególnie 7800. Tego faktycznie można nie ruszać. 14600k czy 9700 też można - specjalnie wolałbym tego nie rozciągać - jest to trochę marnotrastwo.  W moim przypadku jest miodzio przy 120, w innym może być i 100.  88 jest bezpieczne - absolutnie nie optymalne. Poza tym wystarczy otymizer dać na 30 i już masz po optymalnych ustawieniach AMD. Jak puścisz wszystko z płyty, to zobaczysz i 1.45v, co jest bezpieczne dla stabilności i znowu niekoniecznie optymalne. Tylko zegar zależy od napięcia i temperatury, temperatura od napięcia i optymalne sztywne ustawienie dla jednej sztuki będzie 1.25 dla drugiej 1.35. Co znowu ni jak się ma do AMD które stworzyło i ustawiło - ręczne ustawienia o ile są sensowne zawsze będą lepsze od fabrycznych, bo one muszą uwzględniać najgorsze kawałki krzemu i margines bezpieczeństwa, żeby zawsze było stabilnie… i nie wiedzą jakie włożysz chłodzenie.  88 W też pewnie ok, ale skoro domyślnie te procesory mają 65w, to 88 jest po to, żeby zrobić jakąś różnicę (w skrócie - wiadomo pbo itp). 120 vs 88 nie będzie w żaden sposób porównywalne do różnicy jaką masz 65 vs 88, ale będzie jeszcze sensowna i dla mnie widoczna przy dropach fps - dla wielu osób nie zrobi różnicy, tak jak dla mnie średni 250 - na monitorze 240hz nie widzę specjalnie różnicy czy to jest 180 czy 240, ale drop z 250 na 120 już tak. Moje ustawienia są o tyle fajne, że to właśnie minimalizują… i nie działa to tak samo na 88W. Na zdjęciu sprzed chwili masz 166w przy średnim 158 - maksymalnie widziałem 169, najczęściej jest to 164-168 w przy średnim 155-160. To jest bez sensu i właśnie coś mi się wydaje, że ustawianie ręczne limitów nic tu nie daje 
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...