Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Winter napisał(a):

Niezły typ z ciebie. Ludzie płacą już za ogrzewanie rekordowe kwoty to jeszcze im dowalmy ETS2.

Jak ktoś ma dziury w oknach, drzwiach i wszystkim co możliwe to może i płaci jakieś rekordowe kwoty.

Przeciętne gospodarstwo domowe zużywa ok. 6 MWh gazu rocznie.

https://energetyka24.com/elektroenergetyka/wiadomosci/ile-zuzywamy-pradu-gazu-czy-ciepla-gus-przedstawil-najnowsze-dane

A tu masz aktualne ceny gazu

https://www.gov.pl/web/premier/od-1-lipca-nizsze-ceny-gazu-dla-gospodarstw-domowych-i-instytucji-publicznych#:~:text=Prezes Urzędu Regulacji Energetyki zatwierdził,204%2C26 zł za megawatogodzinę.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Teraz, Digger napisał(a):

Chińczycy nawet bez imigrantów sami rozwalili sobie społeczeństwo.

Możesz rozwinąć? Niestety to co tu jest napisane to prawda. Zgadzam się, że zachodnia cywilizacja wesoło odstrzeliła sobie stopy i teraz wali po kolanach.

Opublikowano (edytowane)

Ten kalkulator nie policzy o ile podrożeją towary z powodu wzrostu cen paliwa, to raz.

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł. Policzyłem zużycie gazu 28000kwh rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2, wszystko ocieplone na bogato, okna 3 szybowe shuco z ciepłym montażem, przez żadne nie wieje, kocioł kondensacyjny Vaillant 3 letni. Jak to tak wygląda w domu w którym na ocieplenie poszło prawie 300k zł to ciekawe jakie będą dopłaty dla emerytów, których w ogóle nie stać na termomodernizację. Brawo kris, widzisz jakieś rozwiązanie? A może nic się nie stało, niech każdy kogo nie stać na dom po prostu go sprzeda i będzie ok? Najlepiej zrobić tak, żeby nikogo nie było na nic stać i niech każdy ma minimum, unia do tego doprowadzi swoimi działaniami. Chociaż ja myślę, że prędzej wszędzie do władzy dojdzie prawica i kopnie Unię europejską w łeb i to będzie wina unii, że za bardzo uprzykrzali ludziom życie. 

2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Jak ktoś ma dziury w oknach, drzwiach i wszystkim co możliwe to może i płaci jakieś rekordowe kwoty.

Nie każdy ciśnie się w bloku na 50m2 jak kura na grzędzie. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
14 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł.

Na to co będzie kiedyś to nie patrz bo nikt nie wie jakie dokładnie będą ceny za emisję tony CO2.

18 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Policzyłem zużycie gazu 28000 rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2,

Wybacz ale jeśli Cię stać żeby utrzymać dom o powierzchni ponad 250 m2 i dwa samochody a także opłacić tak duże zużycie gazu to nie uwierzę, że 200 zł miesięcznie jest jakimś problemem. To nie przytyk ale metraż twojego domu mocno odbiega od czegoś co można nazwać "przeciętnym gospodarstwem domowym". Przeciętne gospodarstwo domowe zużywa nawet nie 25% tej ilości gazu co ty.

22 minuty temu, Winter napisał(a):

Napisz to ludziom z minimalną emeryturą.

Nie muszę, na to też jest plan

https://www.consilium.europa.eu/pl/infographics/fit-for-55-social-climate-fund/

• Haha 1
Opublikowano

dowalic wszystkim podatkami, tym ktorych nie stac troche doplacic,

wspanialy plan i rozwiazywanie problemow ktore dopiero sie stworzylo

innowacyjna gospodarka XXI w. XDDDDDDDDD

5 minut temu, Kris194 napisał(a):

to nie uwierzę, że 200 zł miesięcznie jest jakimś problemem

XD

ladnie ci polityka korba w glowie zakrecila ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Kris194 nie o to chodzi, pomyśl o emerytach mieszkających w domach. Nawet jeśli dom ma 120-150m to i tak ilość zużytego gazu może być podobna jak u mnie, jeśli nie ma dobrego ocieplenia. 

Poza tym nie chcę dopłacać kilkaset zł miesięcznie do ETS, nie po to wydałem 300k zł na termomodernizację. Naprawdę wolałbym za te pieniądze polecieć na wakacje życia i kupić lepszy samochód niż ładować to w styropian, okna, drzwi czy grzejniki. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
38 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ten kalkulator nie policzy o ile podrożeją towary z powodu wzrostu cen paliwa, to raz.

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł. Policzyłem zużycie gazu 28000 rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2, wszystko ocieplone na bogato, okna 3 szybowe shuco z ciepłym montażem, przez żadne nie wieje, kocioł kondensacyjny Vaillant 3 letni. Jak to tak wygląda w domu w którym na ocieplenie poszło prawie 300k zł to ciekawe jakie będą dopłaty dla emerytów, których w ogóle nie stać na termomodernizację. Brawo kris, widzisz jakieś rozwiązanie? A może nic się nie stało, niech każdy kogo nie stać na dom po prostu go sprzeda i będzie ok? Najlepiej zrobić tak, żeby nikogo nie było na nic stać i niech każdy ma minimum, unia do tego doprowadzi swoimi działaniami. Chociaż ja myślę, że prędzej wszędzie do władzy dojdzie prawica i kopnie Unię europejską w łeb i to będzie wina unii, że za bardzo uprzykrzali ludziom życie. 

Nie każdy ciśnie się w bloku na 50m2 jak kura na grzędzie. 

O stary, ale Cię ktoś wyruchal na kotle/ociepleniu :E 

Ja mam 280m2 i rocznie płacę 5-6k za gaz. 

Opublikowano

Gdyby nie te ETS-y to ta zielona energia wcale nie była taka opłacalna. Przejście na zieloną energię nie powinno być przymusem tylko posiadać pewne formy zachęty. W pewnym sensie ETS-y to nic innego jak "celowe postarzanie produktu" za pomocą spekulacyjnych cen.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Winter napisał(a):

Ty poważnie wierzysz, że ten pseudofundusz opłaci emerytowi kupno pompy ciepła, wymieni okna na nowe lub zaizoluje dom?

A wiesz, że już tak w zasadzie jest?

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/dla-kogo

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/na-co-i-ile

17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jakie zużycie w KWh masz na fakturze?

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano

czyste powietrze? ten program ktory pod koniec 2024 NFOŚiGW zawiesil w trybie awaryjnym pod haslem „Stop dla nadużyć i dalszego oszukiwania Polek i Polaków" w zwiazku z naduzyciami bo flipperzy na tym sie wypasali?

i ty myslisz ze to program dla emerytow? XDDDDDDDDD

https://wyborcza.biz/biznes/7,147758,31603437,mamy-status-do-wyplaty-od-czerwca-i-czekamy-jak-czyste-powietrze.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

„Stop dla nadużyć i dalszego oszukiwania Polek i Polaków" w zwiazku z naduzyciami bo flipperzy na tym sie wypasali?

Nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz jak banda cwaniaków zaszkodziła znacznie większej grupie.

Nowa odsłona wystartowała już 31.03

https://www.gov.pl/web/nfosigw/jasne-zasady-i-stabilne-zrodlo-finansowania--nowa-odslona-programu-czyste-powietrze-juz-wkrotce

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Powiedz to wielu mieszkańcom mieszkań.

W mojej okolicy nowe budownictwo, ogrzewanie miejskie i średnio płaci się po 300-400 zł za miesiąc za 50m.

Co mają zrobić? Zakręcić grzejniki?

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Winter napisał(a):

Niesamowite, że ten debil był prezydentem xD

Wiesz, że te odznaczenie nie pierwszy raz zostało przyznane cudzoziemcowi, prawda?

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Odznaczeni_Orderem_Orła_Białego_(III_Rzeczpospolita)

Kiedy do bandy ignorantów w końcu dotrze, że każdego dnia Ukraińcy, którzy tam walczą kupują nam kolejny dzień spokoju?

Edytowane przez Kris194
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O stary, ale Cię ktoś wyruchal na kotle/ociepleniu :E 

Nikt mnie nie wyruchał, ocieplenie i kocioł są perfekcyjne.  Mam 641zł na fakturze za lipiec, zużycie 1901kWh. 

Kto mieszka? Ja, żona, troje dzieci i moja mama - razem 6 osób. 

Ogrzewanie gazowe, kocioł topowy Vaillant Ecotec plus. 

3 łazienki, 3 bańki - 2x120l i 1x134 zasilane gazem, w mojej kuchni przepływ, w kuchni mamy przepływ. 

Poza tym u mamy indukcja ale u mnie wciąż gaz - gotowanie dla 2 plus 3 ale też dla dwóch pasów. 

W sumie przy 6 osobach placę za cały rok około 2k więcej niż Ty gdzie w niektórych pokojach utrzymujemy zimą cały czas 23-24C, tylko w moim gabinecie jest 19-20. 

Styro 20cm szary na ścianach, 25 na dachu, wszystkie okna 3 szyby shuco, drzwi Gerda thermo premium, instalacja centralnego nowa w miedzi, przekroje od 16mm do 35mm, wszędzie grzejniki (ze względów zdrowotnych), tylko w salonie podłogowe bo żona chciała. Po prostu nie certolimy się i nie oszczędzamy za bardzo, nie po to tyle kasy na to poszło żebyśmy liczyli każdą kWh. 

51 minut temu, Kris194 napisał(a):

A wiesz, że już tak w zasadzie jest?

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/dla-kogo

https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/na-co-i-ile

Jakie zużycie w KWh masz na fakturze?

Te dofinansowania są o kant dupy. Brałem tylko na kocioł, zwrócili mi 12k i kilkanaście tysięcy na okna i drzwi. 

Ocieplenie domu z dopłatą nie miało w Poznaniu sensu bo bym musiał  zrobić na styk żeby było zgodnie z ich obliczeniami.

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Aha. Niezłe pocieszenie dla nas xD

Za 2 lata będzie rządził dream team piss + konforosja a oni mają przecież proste rozwiązania na problemy z demografią i imigrantami i wreszcie uratują Polskę! 

Nawet nie trzeba będzie z łunii wychodzić bo przecież już za chwilę łunia się rozpadnie!

Opublikowano
18 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nikt mnie nie wyruchał, ocieplenie i kocioł są perfekcyjne.  Mam 641zł na fakturze za lipiec, zużycie 1901kWh. 

Kto mieszka? Ja, żona, troje dzieci i moja mama - razem 6 osób. 

Ogrzewanie gazowe, kocioł topowy Vaillant Ecotec plus. 

3 łazienki, 3 bańki - 2x120l i 1x134 zasilane gazem, w mojej kuchni przepływ, w kuchni mamy przepływ. 

Poza tym u mamy indukcja ale u mnie wciąż gaz - gotowanie dla 2 plus 3 ale też dla dwóch pasów. 

W sumie przy 6 osobach placę za cały rok około 2k więcej niż Ty gdzie w niektórych pokojach utrzymujemy zimą cały czas 23-24C, tylko w moim gabinecie jest 19-20. 

Styro 20cm szary na ścianach, 25 na dachu, wszystkie okna 3 szyby shuco, drzwi Gerda thermo premium, instalacja centralnego nowa w miedzi, przekroje od 16mm do 35mm, wszędzie grzejniki (ze względów zdrowotnych), tylko w salonie podłogowe bo żona chciała. Po prostu nie certolimy się i nie oszczędzamy za bardzo, nie po to tyle kasy na to poszło żebyśmy liczyli każdą kWh. 

Dobra, myślałem że płacisz 28k rocznie za gaz :E 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Dobra, myślałem że płacisz 28k rocznie za gaz :E 

No nie, na to by mnie nie było stać :E

U mnie samo ogrzewanie nie wychodzi drogo, 600-700zł w grudniu/styczniu. Najdroższe jest podgrzewanie wody i gotowanie,- bańki i przepływy nie mają tak wysokiej sprawności jak dobry kocioł. Muszę to przepiąć na prąd, do baniek dać grzałki elektryczne ale póki co mam za słabą instalację pv. 

11 minut temu, Winter napisał(a):

Putin nie jest wieczny. Zostało mu kilka lat. Zniknie on, zniknie problem.

Nic nie zniknie poza Putinem, przyjdzie kolejny idiota, oby nie gorszy.