Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą jestem ciekaw czy ci co stwierdzili, że warto aby walkie-talkie zaproponować jako część plecaka ewakuacyjnego chociażby się zastanowili jak będzie wyglądać "komunikacja" na publicznych kanałach w mieście w razie wojny.

To samo z tym radiem na korbkę - brak jakichkolwiek szczegółów co takie radio by miało obsługiwać.

Jako łączność alternatywna. W przypadku większego kryzysu i braku łączności komórkowej, satelitarnej i internetowej pozostaje dość łatwa do zorganizowania łączność radiowa i nadawanie komunikatów na częstotliwościach radiowych.

@Camis jak się poczyta komentarze pod tym twittem o plecaku ewakuacyjnym to kolejny dramat... Utwierdzam się tylko w przekonaniu że całkiem sporo ludzi nie potrafi samodzielnie myśleć. 

Taki plecak nie jest wyłącznie na wypadek wojny jak niektórzy tam piszą i się obawiają, a na wypadek jakiejkolwiek ewakuacji. Wystarczy pożar taki jak w Ząbkach był i trzeba się nagle ewakuować. Standardowo zostawiasz wszystko i wszystko może spłonąć, łącznie z różnymi dokumentami. W jednej chwili z różnych przyczyn można zostać totalnie bez niczego, a taki plecak to zawsze jakieś zabezpieczenie w każdej sytuacji. 

Ogólnie przejrzałem sobie cały ten poradnik bezpieczeństwa i nawet dobra rzecz. W jednym miejscu podstawowe informacje jak się zachowywać w danej sytuacji i to są różne sytuacje, nie tylko wojenne.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

No i? 
Nie mają innego wyjścia. Żadnych alternatyw bo zaniedbali to wcześniej - tak jak prawica i konfederaci chcą żebyśmy my zaniedbali. Ha, tfu na nich.

Edytowane przez GordonLameman
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jako łączność alternatywna. W przypadku większego kryzysu i braku łączności komórkowej, satelitarnej i internetowej pozostaje dość łatwa do zorganizowania łączność radiowa i nadawanie komunikatów na częstotliwościach radiowych.

Ja rozumiem jakie są założenia ale też rozumiem jak bardzo by się rozminęły z rzeczywistością gdyby takie walkie-talkie było faktycznie powszechne a łączność komórkowa by przestała działać. W takiej Warszawie masz zagęszczenie ludności na poziomie 3604 os./km2. Jedyne co sobie wyobrażam w takiej sytuacji to ogromny chaos bez wcześniejszego zdefiniowania kanału "alarmowego" do powiadamiania służb bo na kanałach w pełni otwartych byłyby rozmowy o wszystkim i jednocześnie o niczym. Przeciętny człowiek to nie chociażby strażak, nie ma co oczekiwać logicznego działania w sytuacji zagrożenia.

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No i? 
Nie mają innego wyjścia. Żadnych alternatyw bo zaniedbali to wcześniej - tak jak prawica i konfederaci chcą żebyśmy my zaniedbali. Ha, tfu na nich.

Ta strona kresy.pl już wiele razy kopiowała ruską propagandę.

• Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Asag napisał(a):

Nic takiego nie powiedział tylko to kolejna zmanipulowana jego wypowiedź. Bo brak kolejnego zdania kompletnie zmienia sens tej wypowiedzi. Ale po co sprawdzać jak pięknie się taka wersja wpisuje w lewicową narrację? 

images.jpg

Kolego Twój Kirk i Korwin mówią to samo. Empatia jest dla słabych czyli lewaków. Nie warto współczuć np homo, transom czy słabszym mężczyznom, to są ***. 

Realnie nie wiem czy gość ma w sobie sadyzm bo akurat jego nie posądzam. Ale masa ludzi która tego słucha owszem.

Edytowane przez Zhao
:)
Opublikowano
3 minuty temu, Keller napisał(a):

mówią to samo

No właśnie nie tak całkiem. Jak Ci powiem, że jesteś głupi, nie szanuję i mam Cię gdzieś to odbierzesz to tak samo jakbym napisał, że powinieneś zdechnąć? Chyba jednak trochę inna waga.

Plus dochodzi szersza reakcja. Ile ulic w ilu miastach jest zdewastowanych po śmierci prawicowego influencera? Co się działo po śmierci czarnego ćpuna-kryminalisty?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Keller napisał(a):

Kolego Twój Kirk i Korwin mówią to samo. Empatia jest dla słabych czyli lewaków. 

To nie jest "mój Kirk". Odniosłeś się do konkretnego cytatu który ci wkleiłem. Jak widać masz ogromny problem z angielskim więc zawsze możesz wkleić w translator skoro 3 proste zdania sprawiają ci taką trudność. 

Edytowane przez Asag
Opublikowano

Co za debil ten Tusk. Zamiast zadzwonić do Trumpa i się dowiedzieć co się stało, to jakieś wyjaśnianie, trzymanie bogo ducha winnych gości z Białorusi i w ogóle...

Trump by od razu wyjaśnił, że to tylko przez pomyłkę tym dronem szpie.. znaczy ten, latali sobie rekreacyjnie.

• Haha 6
Opublikowano

Oho. Ale kwiatki nam tu wyrosły. :)

* Click w profil *

Wpisy w wątkach nie politycznych, zaraz po rejestracji: 2

1. "Możliwe , że kabel HDMI bardzo niskiej jakości, spróbuj innym jak masz inny lepszy..."

2. W wątku o pogodzie: "Gdzie jest zima czy gdzie jest UAiniec ?"

Dalej jest jeszcze w klimatycznym, oczywiście nie muszę pisać z jaką opinią (akurat sam mam podobną, ale informuję dla nakreślenia kontekstu)

I dalej tylko wątek polityczny i o wojnie. Oczywiście z wiadomo jakim przekazem.

Awatar nieprzypadkowy zresztą też.

Może by zmienić na bardziej pasujący? Jeśli wolno mi coś zasugerowć:

image.png.ab8d238a2affcec13f69a31c779df518.pngimage.png.434e53f7dd626165f36ecfb98e259a09.png

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Stan wojenny wymyślono jako okres w którym państwu wolno więcej, aby się mogło skuteczniej bronić. No więc potrzebujemy stanu wojennego dla wojny informacyjnej.

Niech najpierw naucza się dawać jasne, dobrze widoczne komunikaty oraz trzymać wspólną narrację, przez formułkę do powiedzenia ustaloną wcześniej. Potrafią tylko bronić swojego wizerunku politycznego i przepychać się bzdurami.

Sam śledziłem jak to wygląda oraz znam zagrywki Rosji odnośnie zamieszania informacyjnego, ale nie będą o tym szeroko edukować, bo obywatele zauważyliby, że robią im papkę z mózgu w podobny sposób. :E 

Wystarczyłoby dać prosty komunikat i trzymać w miejscu gdzie nie zaleje go bieżączka:
"Rakieta była przeciwlotnicza, na dodatek starego typu, przez co najpewniej zawiódł system autodestrukcji po spudłowaniu."
"Drony były bez ładunku, mogąc mieć większy zasięg, z choćby dodatkowym zbiornikiem paliwa. Puste drony są często spotykane, jako fałszywe cele dla systemów przeciwlotniczych."
Samemu nie chciało mi się upewniać czy to z Białorusi czy skąd. Nawet wisi mi czy to Rosja specjalnie zrobiła, bo równie dobrze systemy zagłuszania mogły nakierować drona dalej, choć raczej powinien mieć jakaś zaprogramowaną trasę na ten wypadek.
Wiem tyle, że Rosji jest na rękę destabilizacji sytuacji innych krajów, a walenie rakietami za miliony w drona za kilkanaście tysięcy im bardzo opłaca się... Szum informacyjny tym bardziej jest im na rękę. Tak czy inaczej chaos to wina Rosji, a nieprzygotowanie to sprawka naszego łańcucha miernot walczących o wizerunek od dziesiątek lat.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Niech najpierw naucza się dawać jasne, dobrze widoczne komunikaty oraz trzymać wspólną narrację, przez formułkę do powiedzenia ustaloną wcześniej.

Panie, u nas dalej można służby podsłuchiwać a ty byś chciał porządnej komunikacji z obywatelami :E Jesteśmy 20 największą gospodarką świata ale w dziedzinie komunikacji totalnym bantustanem tam gdzie zaczyna się rola państwa.

https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/system-lacznosci-w-polskich-sluzbach.html

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kris194 napisał(a):

Panie, u nas dalej można służby podsłuchiwać a ty byś chciał porządnej komunikacji z obywatelami :E 

Oj tam, zamiast straszyć deszczem, niech w końcu użyją do czegoś SMSów.
A no tak... Teraz jest - "Idź na grzyby, ale uważaj na drona i zadzwoń do służb!"

Edit. Jaja były jak coś tam z UE wysyłało nam ostrzeżenia o powodzi... Śmiałem się, że pewnie wpadło im do spamu. :E 
Edit.2 Oh, zajrzałem i "Pomimo ponad 20 lat prób, prac analityczno-koncepcyjnych i tworzenia w MSWiA kolejnych zespołów roboczych, nie udało się w Polsce zbudować zintegrowanego cyfrowego systemu łączności radiowej."

Jak zwykle zespoły są od istnienia i zarabiania, a nie rozwiązania problemu. Ile lat istnieje zespół od elektrowni atomowej?

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
47 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ale nie będą o tym szeroko edukować, bo obywatele zauważyliby, że robią im papkę z mózgu w podobny sposób. :E 

No coś w tym jest. Albo to będzie na niektórych nieskuteczne, albo skutecznie wyeliminuje w danym przypadku wyborcę jako idiotę, który wierzy we wszystko. 

Tutaj się od dawna dziwię, że Tim Pool, gość który wziął miliony za sranie ruską propagandą, dość fajnie opowiadał o technikach manipulacji wykorzystywanych przez lewicę.... także tych wykorzystywanych dokładnie w ten sam sposób przez prawicę. Sporo ciekawych rzeczy się można było dowiedzieć, przyznam. 

W ogóle edukacja powinna zajmować wysokie miejsce w liście wydatków na obronność kraju. Ale jak zacznę na ten temat i podobne, to do jutra nie skończę. Jakich mamy rządzących to przecież każdy dobrze wie.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Camis napisał(a):

1e9d2cfc71ed42ecaae1533e89be6f81.jpg

Na wuj mi taki plecak? Jak zaczną spadać bomby to pierwsze co to idę do piwnicy i otwieram najlepsze alko jakie mam :E Jak zdechnąć to przynajmniej z uśmiechem na gębie.

12 godzin temu, Camis napisał(a):

Wincyj papaja! Ten kaj to to mem mema.

11 godzin temu, Camis napisał(a):

I od razu onuce się zlatują.

549431807_1192433326264035_5266537826680

Spokojnie, to tylko Braun z Korwinem sobie latali XD

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, blabla123 napisał(a):

Wincyj papaja! Ten kaj to to mem mema.

Co ciekawe jak to przejdzie a na to się zanosi to będzie gorzej niż przed było wcześniej za PIS, tzn 2 lekcje religii albo etyki w tygodniu bez możliwości ich opuszczenia bo będą obowiązkowe. 

A bardzo często etyki uczy ten sam ksiądz co religii więc :Up_to_s:

id,30981.jpg

Edytowane przez Camis
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak narazie to wciąż tylko propozycja ustawy napisanej przez Orgio Juris ;)

Najpierw musieliby dla tego kretynizmu zdobyć większość w sejmie. A potem zmusić Nowacką i ministerstwo edukacji do wdrożenia tego. Uważam, przynajmniej to drugie, za bardzo mało realne ;) 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Camis napisał(a):

Co ciekawe jak to przejdzie a na to się zanosi to będzie gorzej niż przed było wcześniej za PIS, tzn 2 lekcje religii albo etyki w tygodniu bez możliwości ich opuszczenia bo będą obowiązkowe. 

A bardzo często etyki uczy ten sam ksiądz co religii więc :Up_to_s:

Po co taki pesymizm? Przecież to nie są głupi ludzie i nie pozwolą, aby lekcje etyki były prowadzone źle. Nawet jak będzie to ksiądz to na lekcji etyki poda informacje profesjonalnie, uczciwie i bez wpływu swojej wiary.

Tego typu lekcje są już np. w Anglii i tam wszytko świetnie dzia..

;)

(Polecam ten filmik. Tutaj się można dowiedzieć jak świetnie pomysły nauki etyki wychodzą w praktyce ;)https://www.youtube.com/watch?v=nFbFC994WgE

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Badalamann napisał(a):

Jak narazie to wciąż tylko propozycja ustawy

Za 2 lata to będziesz miał 3 lekcje zabobonów.

Partia Swoich Ludzi wyliże na bank rowa klerowi by nie spaść pod próg i będą dusić Rudego, a ten nie będzie przecież podlizywać się "swojemu" elektoratowi tylko temu co ma ich w pompce, bo tak im wyjdzie w wewnętrznych opiniach (jak na prezydenckich hłe hłe) więc nie zdziwię się jak w przyszłym roku będą 2 lekcje.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@blabla123 Oczywiście teoretycznie wszystko jest możliwe, ale jednak warto poczekać do głosowania.

Ustawę można skierować do dalszych prac i "zamrozić".

Można jej nie przegłosować.

Nowacka może ją olać i zapunktować u swojego elektoratu.

Bo przypominam że obecne duże zmiany, z ścięciem religii z 2 na 1 godzinę i nie liczeniu do średniej, wprowadziła rozporządzeniem.

W każdym razie nie ma co zamartwiać się na zapas.

Opublikowano
27 minut temu, VRman napisał(a):

Nawet jak będzie to ksiądz to na lekcji etyki poda informacje profesjonalnie, uczciwie i bez wpływu swojej wiary.

Nooo, potwierdzam :E Jak zaczynałem studia techniczne to na pierwszym roku był obowiązek uczestniczenia w jednym z nietechnicznych przedmiotów. Do wyboru dali religię, etykę lub filozofię. Z racji tego, że od starszych roczników słyszałem że gość od filozofii ciśnie tak jakby to był najważniejszy przedmiot w całych studiach (był na koniec egzamin, też nie wiem po co), poszedłem na etykę. Prowadził ją ksiądz. Co się można było dowiedzieć? Że zwierzęta nie mają żadnych uczuć, że wszystko to tylko instynkt, że w zasadzie bólu też mogą nie odczuwać. Pomyślałem sobie wtedy jaki to musi być smutny człowiek, że pewnie nawet w życiu psa nie miał, choć może i dobrze. Tam więcej takich rzeczy opowiadał, przez co bardziej to była religia a nie etyka. Przestałem chodzić na te zajęcia, byłem tylko wtedy kiedy trzeba było. Egzamin końcowy, napisałem byle zdać i tyle.

• Like 1
  • Upvote 1