hubio 1 322 Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 (edytowane) @kalderon doskonale sobie z tego zdaję sprawę Ale idzie przekaz "walki z elytami" Człowiek po 12h pracy na 3 zmiany przez 10 lat naprawdę nie będzie się zastanawiał nad meandrami polityki. Dla niego ważne, że Trump zgnoi "Meksyka", który pracuje za połowę mniej. Ważne, że dowartościuje "Amerykanina" bo on w swojej pracy jest gnojony przez dyrektorka pod krawatem utożsamianego z Bidenem i gnojony przez menagerkę, która za fasadą politycznej poprawności gnębi tak samo; utożsamianą z Kamalą Harris Kolejny raz polecam obejrzeć znakomity film "Mickey 17" . Za, w sumie całkiem fajną fabułą s-f, doskonale pokazuje co obecnie korporacje w USA robią z ludźmi. A co do merytorycznej kwestii to nie chcę tu wchodzić w głęboką polemikę ale czy przypadkiem ci ludzie z korpo u Trumpa to nie są "ostatni kapitaliści" którzy jeszcze jakoś nadzorują swój biznes jak Musk? Bo najgorsze są korpo gdzie właścicieli już nie ma Tzn zawsze są, ale są podzieleni (kapitał rozproszony) - żyją na prywatnych wyspach i odcinają kupony bo mają pakiety monopolistów, a firmami tymi zarządza banda poganiaczy niewolników od excela. Ci co jeszcze (jak Musk) jakoś się interesują to szybciej zatrzymają durnoty innowacji Przy czym absolutnie tu nie oceniam samego Muska i jego poglądów politycznych. Chodzi mi tylko o to, że on jeszcze zarządza tą swoją firmą. Edytowane 4 Października 2025 przez hubio
skypan Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 1 godzinę temu, MaxaM napisał(a): Jak to jest, że za każdym razem jak pytam kogoś aby podał argumenty, jakieś konkrety odnośnie przeciwko euro, to reaguje podobnie? 1. Polska nie może samodzielnie reagować na np. kryzys gospodarczy, inflacja, stopy procentowe itd. Decyzje globalnie podejmuje Europejski Bank Centralny. 3. Część naszego złota zgromadzonego w NBP jako zabezpieczenie złotego (może) wpłynąć do EBC (art 30 Statusu EBC) Generalnie coś trzeba wpłacić. 4. Przy obecnej "sile" naszej gospodarki mogło by to być nieproporcjonalne względem dochodu narodowego. Z PKB spora część wypływa za granicę. 5. Nadal jesteśmy stosunkowo słabą gospodarką by pchać się w Euro 6. Jednak spora część Polaków nie chce Euro w Polsce to temat, który wciąż budzi spore emocje - klik 7. Niech właśnie te cymbały u koryta przekonają ludzi z korzyści przyjęcia Euro
Henryk Nowak Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 13 minut temu, skypan napisał(a): 1. Polska nie może samodzielnie reagować na np. kryzys gospodarczy, (...) Akurat w przypadku kryzysów gospodarczych Unia reagowała znacznie efektywniej niż Polska Poza tym zalety przyjęcia euro są ogromne, np. brak kosztów wymiany walut w Europie, ponad 50% eksportu PL trafia do strefy euro. Wzrost inwestycji i większa liczba miejsc pracy dzięki stabilnej walucie czy potencjalnie tańsze kredyty. Nie ma na co czekać.
MaxaM Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 (edytowane) @skypan 1. Jak @Henryk Nowak wyżej. Jak się popatrzy chociażby to co się stało w Grecji, to opinie są takie, że byłoby u nich dużo gorzej gdyby nie euro. 3. To chyba oczywiste mając wspólną walutę. Nie widzę w tym nic złego. Większe podmioty mają tendencje do bycia bardziej stabilnym niż mniejsze. Daleko nie szukać. Popatrz wykresy walut po rozpoczęciu się wojny na Ukrainie. Zdajesz sobie sprawę jak ta sytuacja uderzyła w polski biznes? 4,5. Również jest oczywistym, że najpierw musimy spełniać kryteria. Jeśli mówimy o euro, to już zakładamy ich spełnienie, bo jak inaczej? 6,7. Opinia ludzi jest taka, co politycy mówią. Większość osób nie rozumie tego. Jeśli politycy zdecydują o euro, to o opinię ludzi się nie martw Z drugiej strony mamy biznes, gdzie brak wspólnej waluty generuje realne koszty i często ogranicza rozwój. Ja ten problem widzę na co dzień. A ile razy ludzie się oburzali jak Apple potrafił dowalić ogromny narzut na przewalutowaniu? Odnośnie kredytów. Średnie oprocentowanie w UE dla krajów z euro - 3,7%, dla krajów bez euro - około 7%. Edytowane 4 Października 2025 przez MaxaM
skypan Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 41 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Akurat w przypadku kryzysów gospodarczych Unia reagowała znacznie efektywniej niż Polska Ostatni przykład kryzysu związanego z Covid i spadek PKB: Hiszpania−10,8% Włochy−8,9% Francja−7,9% Słowacja-6,7% Niemcy−4,9% Polska−2,0% Litwa−0,9% UE (średnia)−6,1% Źródło: Eurostat, GUS, UEW Ja tu widzę całkiem dobrze działające mechanizmy obronne przed kryzysem wywołanym Covidem. Daliśmy radę bez Euro
MaxaM Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 @skypan Podaj pełną tabelkę i wyjdzie, że Euro nie miało tu większego znaczenia. Najbardziej ucierpiały kraje turystyczne. Z kolei np. Czechy nie mają Euro, a mieli -5.8%, Chorwacja jeszcze nie miała Euro, a mieli -7.4%, a Litwa ma i tylko -0.9%. Zresztą, słaby argument, że 'poradziliśmy bez Euro'. Jeśli Euro było neutralne w tym przypadku, to czemu chcesz odrzucać zalety?
janek25 Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 13 minut temu, skypan napisał(a): Ja tu widzę a ja widze ze po roku covida kradł kazdy ,nawet facet po zawodówce co kładł tapety a krowy sie nie niesły bo mleko po 5 zl a gouda po 50 W kazdym szpitalu stał zołnierz Straszna choroba...
kalderon Opublikowano 4 Października 2025 Opublikowano 4 Października 2025 3 godziny temu, hubio napisał(a): Ale idzie przekaz "walki z elytami" Tylko od przekazu walki z elitami te elity nie upadają. One się umacniają. Nie wiem o rozwalaniu jakiego porządku mówisz, ale na pewno nie tego dla elit.
TheMr. Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 Oni chcą rządzić 5 godzin temu, skypan napisał(a): Ostatni przykład kryzysu związanego z Covid i spadek PKB: Hiszpania−10,8% Włochy−8,9% Francja−7,9% Słowacja-6,7% Niemcy−4,9% Polska−2,0% Litwa−0,9% UE (średnia)−6,1% Źródło: Eurostat, GUS, UEW Ja tu widzę całkiem dobrze działające mechanizmy obronne przed kryzysem wywołanym Covidem. Daliśmy radę bez Euro Wyjaśnij mi w jaki sposób waluta miała wpływ na PKB podczas kryzysu bo aż nie mogę się doczekać tych fikołków
VRman Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/co-sie-do-diabla-dzieje-gubernator-kalifornii-oglasza-czerwony-alarm-dla-stanu-donald/07hgn5d,79cfc278 Trump: Troszczę się o nie zawłaszczanie uczelni dla swoich ideologii, więc postanawiam coś z tym zrobić! Proponuję uciąć finansowanie tym, którzy się nie zgodzą naprawić tego chorego systemu! Newsom - nie! Nie! To skandal! Zamach na uczelnictwo! To chora sytuacja! Ja ją naprawię!. Proponuję odciąć finansowanie tym uczelniom, które się zgodziły na to co proponował Trump. Ja pierdzielę. Ale kabaret. Oczywiście onet rzetelnie i bezstronnie. Jeszcze tylko zdjęcia Newsoma w aureoli zapomnieli dać. Porzygałem się w połowie czytania.
skypan Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 3 godziny temu, TheMr. napisał(a): Wyjaśnij mi w jaki sposób waluta miała wpływ na PKB podczas kryzysu bo aż nie mogę się doczekać tych fikołków Krótko. Niezależna polityka finansowa lepiej sobie dała radę niż sterowana centralnie przez EBC.
Digger Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 Inflacja 3x wyższa niż w strefie euro, super sobie poradziła ta niezależna od rozumu finansowa polityka piss. XD
skypan Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) Owszem była. Jednak patrząc szerzej nie zmienia to faktu, że jako gospodarka daliśmy radę przejść przez ten kryzys lepiej niż inne silniejsze gospodarki. Być może jak by w czas wjechało KPO było by jeszcze lepiej. No ale cóż. Cymbały w przypadku KPO zgotowały nam ten los. Edytowane 5 Października 2025 przez skypan
MaxaM Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) @skypan Jeszcze nie załapałeś połączenia inflacji z pkb? Ja dziękuję za takie zarządzanie kryzysem Z kryzysem nie poradziliśmy. Radzenie jest wówczas gdy pkb nie spada i inflacja nie rośnie. Pokazałem Ci, że Euro nie miało znaczenia jak kraje sobie poradziły, a Ty usilnie wymachujesz szabelką jak sami daliśmy radę robiąc dalej cherry picking, który udowadnia nic. Edytowane 5 Października 2025 przez MaxaM
VRman Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) Nie no, poradziliśmy sobie wspaniale! Koszty remontu +300% w ciągu pięciu lat. Koszty jedzenia - to co kupuję to teraz 180% do 250% tego co pięć lat temu. Koszty prądu - wiadomo. Koszty zatrudnienia i idące za tym bezrobocie Nieaktualizowane kwoty w podatkach, oznaczające podwyżkę podatków. Wskaźniki jakieś papierowe, jakieś "inflacja 10%" sobie mogą ci wszycy fachowcy w dupę wsadzić, jak się widzi w sklepach ceny. W zasadzie to 80% rzeczy jakie kupuję z żywności, jest PONAD 2x droższa a to skoczyło w 2-3 lata. Zajebiście sobie "poradziliśmy". Tylko nie widzę tu związku z czymkolwiek poza tym że mamy gówno zamiast zaradnych polityków. POPIS dał popis i teraz za ten sam chleb (po wliczeniu różnicy ze shrinkflacji bo było 500 a jest 450) płacę 6.20 zamiast 1.90 4 lata temu. Super! Edytowane 5 Października 2025 przez VRman
skypan Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 12 minut temu, MaxaM napisał(a): Jeszcze nie załapałeś połączenia inflacji z pkb? Ja dziękuję za takie zarządzanie kryzysem Dla rządu wysoka inflacja jest na rękę jednak nadal nie zmienia to, że lepiej zarządzać gospodarką lokalnie a nie centralnie.
Spl97 Opublikowano 5 Października 2025 Autor Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 5 godzin temu, TheMr. napisał(a): Oni chcą rządzić Ten Usiądek wrzucił cudzy filmik bez podania źródła . Filmik pochodzi z tego kanału i to jest nikt inny, jak kuc Axelio, mający na koncie kilka "ciekawych" wyczynów z przeszłości. Jeśli ktoś z tego forum jest obecnie z Grodziska Mazowieckiego i widział jego zielonego Poldka Caro Plus na białostockich tablicach gdziekolwiek w tym mieście, to na 100% jest to on. Lata temu kuc Axelio kręcił się wokół Korwina i całej śmietanki obecnej Konfederacji, serio. Ale tak to jest, jak dureń wrzuca durnia . Spoglądałem przed chwilą na komentarze tego tweeta, to komentujący połknęli haczyk i myśleli, że to Usiądek przyszedł z tymi butelkami . Edytowane 5 Października 2025 przez Spl97
Asag Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 A jakie to ma znaczenie kto wrzucił? Co to zmienia w kwestii tego że na razie to nie działa?
Spl97 Opublikowano 5 Października 2025 Autor Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) Ma znaczenie, ci z komentarzy wpisu Usiądka myślą, że to on nagrał, jak przyszedł do automatu z tymi butelkami, a tak nie jest. Jak coś wrzucasz nie swojego, to wypadałoby podać chociaż linka, prawda? Ach, konfiarze są na bakier z myśleniem. M.in. przez takowe myślenie w wykonaniu konfiarzy mamy śmiesznego Batyra w pałacu. Myślenie nie boli, naprawdę . Edytowane 5 Października 2025 przez Spl97
Asag Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 Czyli innymi słowy kompletnie nic to nie zmienia w znaczeniu tego filmu.
GordonLameman Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Asag napisał(a): A jakie to ma znaczenie kto wrzucił? Co to zmienia w kwestii tego że na razie to nie działa? Działa. Tylko musisz mieć butelki z systemu kaucyjnego Edytowane 5 Października 2025 przez GordonLameman
Badalamann Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 Jest osobny temat o systemie kaucyjnym. A że prawaków to przerośnie to pisałem dawno temu. Czekam aż wrzucą filmiki jak sie pokaleczyli przy oddawaniu opakowań, jak kiedyś z nakrętkami Tak politycznie to kojarzę że to jest wdrożenie ustawy pisowskiej. Stąd może być sporo do poprawy
Asag Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 30 minut temu, GordonLameman napisał(a): Działa. Tylko musisz mieć butelki z systemu kaucyjnego Odnoszę się do tego konkretnego przykładu z filmu. Wiem że musi być butelka z kodem i że gość tych starych i tak by nie oddał. Natomiast sam automat i tak czynny nie był. I kto to nagrywał nie ma tu żadnego znaczenia.
Camis Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 Dużo zrobiono przez te ponad 3,5 roku. Cytat Ani jednego schronu w Warszawie. "To jest po prostu nierealne" W Warszawie obecnie nie ma ani jednego schronu spełniającego nowe, wyśrubowane normy. Tomasz Sybilski, szef Komitetu Bezpieczeństwa Warszawy, przyznaje, że to efekt wieloletnich zaniechań. Obecnie trwa weryfikacja miejsc zmapowanych przez straż pożarną, jednak urzędnik ostrzega, że szybkie nadrobienie zaległości jest nierealne. https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/warszawa/ani-jednego-schronu-w-warszawie-to-jest-po-prostu-nierealne
GordonLameman Opublikowano 5 Października 2025 Opublikowano 5 Października 2025 36 minut temu, Asag napisał(a): Odnoszę się do tego konkretnego przykładu z filmu. Wiem że musi być butelka z kodem i że gość tych starych i tak by nie oddał. Natomiast sam automat i tak czynny nie był. I kto to nagrywał nie ma tu żadnego znaczenia. No i? Jak się kasa samoobsługowa w lisku zepsuje to też pomstujesz na Tuska czy jednak masz nieco więcej rozumu?
Rekomendowane odpowiedzi