Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@nozownikzberlina

widzę, ze już całkiem przechodzisz na pismo obrazkowe :) 

Mimo bzdur, które tu wypisujesz jazda elektrykiem będzie mimo wszystko tańsza niż spalinowym. Równać się z tym może chyba tylko LPG. 

No i jest to eko - nawet pomimo tego, że mamy prąd z węgla. To dość powszechna wiedza. No, chyba że się jest ideologicznym ignorantem to wtedy się wypisuje takie właśnie brednie jak ty wyżej. 

no nie zgodze się i już argumentuje dlaczego;

każdorazowa zamiana energii kinetycznej (w tym wypadku tubiny w elektrowni) na energię elektryczną i spowrotem na enegię kinetyczną to straty, sam pojazd elektryczny nie ma nic za bardzo wspólnego z ekologią już samo pozyskiwanie metali ziem rzadkich ogromnie niszczy środowisko "Kopanie uderzeniowe
Wydobycie REM uwalnia toksyczne substancje chemiczne do środowiska i powoduje zaburzenia na dużych obszarach. Wydobycie metodą ługowania polega na usuwaniu wierzchniej warstwy gleby i dodawaniu chemikaliów do oddzielonych metali, ponieważ chemikalia te rozpuszczają metale ziem rzadkich, co prowadzi do ich koncentracji i rafinacji." wiecej poczytaj np. tu

Do tego dochodzi problem recyklingu baterii ( choć powstają nowe lepsze technologie), samochody elektryczne są cieższe a więc hamulce musza bo bardziej sprawne co powoduje przy hamowaniu większą emisję pyłów, i to bardziej szkodliwych dla zdrowia od samych spalin.

Ekonomia z punktu widzenia zjadacza chleba, droższe w zakupie od aut spalinowych nawet mimo dopłaty, duża utrata wartości przy sprzedaży i generalnie problem z sprzedażą używanego elektryka, wysokie koszty naprawy w zasadzie tylko w autoryzowanych serwisach, warto wspomnieć o tankowaniu i zasięgu, etylina i ropa jest dostępna wszędzie w każdej pipidówie, lejesz jedziesz dalej, stacji ładowania w mniejszych miejscowościach jak na lekarstwo a i trzeba dobrze zaplanować dalszą trasę i wliczyć przymusowe postoje na ładowanie

Mają też zalety, sa ciche, jeśli masz dom i fotowoltanikę z umową na starych warunkach, to ładujesz nawet zimą i jeździsz za darmo, mało tego cześć aut posiada opcję "power-banku" i może oddawać energię z baterii (załóżmy kupujesz działkę nad jeziorem ale nie ma tam prądu ładujesz auto w domu, jedziesz na weekend tam masz domek z fotowoltaniką i niewielkim przenośnym magazynem energii, w dzień korzystasz z fotowoltaniki a w nocy magazyn + wpięty w instalację pojazd elektryczny, przy sprzyjających  warunkach jesteś tam wstanie przeżyć dłuży czas całkowicie off-grid, a chyba każdy chcaiłby choć na chwilę uwolnić się od tego aparatu ucisku i wyzysku jakim jest państwo :)

Edytowane przez ptys
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ściemojad znowu wkleja jakieś gównokonto i się cieszy, że ktoś próbuje kręcić aferę. DWA MYLARDY! Łojezu! Tyle ile lekką ręką pis wywalił na TVPis i tyle samo zrobiło KO po ostatnich wyborach, o ile się nie mylę (mogę, nie bardzo śledziłem)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ludojad napisał(a):

"potrzeby Ukraińskie są nie ograniczone"  zgadza się nie ma takich pieniędzy których by nie zdefraudowali 

10 minut temu, VRman napisał(a):

Ściemojad znowu wkleja jakieś gównokonto i się cieszy, że ktoś próbuje kręcić aferę. DWA MYLARDY! Łojezu! Tyle ile lekką ręką pis wywalił na TVPis i tyle samo zrobiło KO po ostatnich wyborach, o ile się nie mylę (mogę, nie bardzo śledziłem)

no tak najłatwiej wydaje się nie swoje a później podniesiemy podatki i będzie ok, w najgorszym wypadku ogłosimy bankructwo

odnośnie tansformacji polecam posłuchać tej rozmowy, fajna bo z slajdami i nawet średnio rozgarniety szympans skuma o co chodzi

czy w Polsce zabraknie prądu

Edytowane przez ptys
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tak taaak. Wszystkie pieniądze z budżetu w Polsce wydaje się wzorowo. Jak kraj zbankrutuje to będzie przez pomoc dla Ukrainy.

To jest największy problem Polski. Innych nie ma.

Dlatego musimy wybrać ruską pacynkę w następnych wyborach, pamiętajcie! Albo proruscy konfiarze albo Polska upadnie bo dała kasę Ukrainie! No i żeby choinek nie było w sądach. Ja od urodzenia tylko o tym myślę.

Należy głosować przeciwko takim decyzjom pomocy Ukrainie, bo dzięki temu nie tylko nie będziemy płacić za nic, ale nas jeszcze ruscy ubogacą! Dziadek mi opowiadał, że podczas 2WŚ przyszli i nas ubogacali. No to przecież super! Dwa miliardy zaoszczędzone i jeszcze profit! Vivat Braun!

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Co do sporu elektryki vs spalinówki ja wybieram 3 drogę, najlepszą ekologicznie - ZBIOROWĄ KOMUNIKACJĘ MIEJSKĄ.

I to piszę całkiem serio. Niestety polskie państwo od dekad nic z tym nie robi. O ile jeszcze w miastach to funkcjonuje np w moim mieście (pow. 500000) o tyle w mniejszych miasteczkach i wsiach ludzie słusznie piszą, że nawet jakby chcieli być najbardziej pro ekologiczni bez samochodu nie są w stanie funkcjonować. I to prawda. W Luksemburgu np. komunikacja jest bezpłatna. W Holandii bardzo punktualna i zadbana i częsta...

Jeśli chodzi o nasze własne zdrowie i zdrowie dzieci, spalinówki nas oczywiście trują, ale jeszcze mocniej ogrzewanie byle czym byle gdzie (szczególnie w mniejszych miasteczkach) a państwo z kartonu oczywiście nic z tym nie robi. Jak raz na miesiąc gdzieś jakiś strażnik miejski wejdzie do trującej kamienicy i zlokalizuje truciciela to jest wielkie halo...

Natomiast w kontekście ekologii globalnej to choćby Europa się zesr.....a i zrobiła 100% elektryków, póki w Azji i w Afryce będzie się wyrzucać tony plastiku i odpadów bezpośrednio do wody to nie zapobiegniemy katastrofie. Najbardziej truje Azja. Koniec kropka... W civce 6 (nie wiem czy 7) jest taki globalny wskaźnik trucia i jakby to miało być odniesienie to cała Europa by miała może wskaźnik z 15%, a Azja z 60%, a potem cała reszta... No ok - jest jeszcze USA, ale tu nie wiem jak oni się zachowują.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
20 minut temu, hubio napisał(a):

Co do sporu elektryki vs spalinówki ja wybieram 3 drogę, najlepszą ekologicznie - ZBIOROWĄ KOMUNIKACJĘ MIEJSKĄ.

A dla ludzi pracujących samochodem jak nie przymierzając ja co zaproponujesz?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

o ile mi wiadomo to w UK elektryki już nie są zwolnione z podatku drogowego i kilku innych "udogodnień" którymi zachęcano kupujących 

i słusznie. Wkrótce okaże się, że bez tych wszystkich zwolnień, jazda elektrykiem wychodzi mimo wszystko drożej niż golfem na gnojownice. I wcale nie jest ekologiczniejsza xD 

Jazda elektrykiem docelowo będzie droższa, bo musi. Aby napędzić auto spalinowe potrzebne jest paliwo. Aby napędzić auto elektryczne potrzebny jest prąd, a do wytworzenia prądu potrzebne jest paliwo. To logiczne. Po drodze jest jeszcze co najmniej jeden krok aby auto mogło jechać. Nawet wiatrak dostarczający prąd też trzeba przecież jakoś rozliczyć.

16 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Raczej nie wszyscy są zdziwieni, ale jest jedno ale, prąd jest o wiele łatwiej wytworzyć w warunkach domowych, od benzyny. Trudno też mi sobie wyobrazić, aby w najbliższych latach prąd w domowych gniazdkach był po 3 zł.

Ten który będziesz używał do ładowania auta równiez w domu będzie miał w sobie nie mniej podatków niż benzyna. Także zobaczymy ile będzie kosztował. Wpływy z apdatków mają się zgadzać.

Edytowane przez Suchy211
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Jazda elektrykiem docelowo będzie droższa, bo musi. Aby napędzie auto spalinowe potrzebne jest paliwo. Aby napędzić auto elektryczne potrzebny jest prąd, a do wytworzenia prądu potrzebne jest paliwo. To logiczne. Po drodze jest jeszcze co najmniej jeden krok aby auto mogło jechać. Nawet wiatrak dostarczający prąd też trzeba przecież jakoś rozliczyć.

A to ropy naftowej nie trzeba wydobyć, przetransportować, następnie przerafinować, rozwieść na stację benzynową i wcale nie potrzeba do tego energii, choćby elektrycznej? Silnik spalinowy ma sprawność ~20-40% więc 60-80% idzie w ciepło! Sprawność elektryka 70-85% Ludzie co z wami? 

Edytowane przez 8V32 PcLab
  • Upvote 2
Opublikowano

Wytłumaczycie mi jak to jest że jeszcze niedawno prawaki i inne szury podniecały się tym filmem

i bulwersowali się że przez spisek nie pozwala się produkować elektrycznych samochodów, a teraz elektryki już są złe jak cały zgniły zachód?

Oj chyba już sam się domyśliłem, prawactwo po prostu jak zawsze łyka bezmyślnie ruską propagandę.

• Upvote 3
Opublikowano

@8V32 PcLab dokładnie to co i z tobą. Czyli patrzenie na argumenty które dla danego użytkownika za interesujące. Jaka sprawność ma blok węglowy w elektrociepłowni, z której masz prąd? Rozliczyłeś już koszty wytworzenia i utylizacji swojej instalacji fotowoltaicznej? Rozliczyles zwyżkę ceny swojej pojazdu? Rozliczyłeś z czego była dotacja na twojego elektryka? A to tylko teraz. Poczekaj na podatki. 

Zauważ, że ja teraz nie dyskutuje o wyższości jednego rozwiązania nad drugim, tylko o kosztach eksploatacji. A te będą zbliżone, a moim zdaniem docelowo elektryk wyjdzie trochę drożej.

Opublikowano (edytowane)

To wszystko da się wyliczyć, korzystając z matematyki poziomu podstawówki;

Średnia cena 1kWh w Polsce 1,1 zł minus sprawność elektryka średnio 85% 1,1/0.85=1,3zł za kWh na kołach

Średnia cena benzyny w Polsce 6zł, w litrze benzyny jest 8,9 kWh 6/8,9=0,67zł za kWh minus sprawność 30% 0,67/0,30=2,23 zł za kWh na kołach spalinówki.

Diesel będzie gdzieś po środku. w żaden sposób nie wychodzi drożej, mimo że mamy relatywnie drogi prąd. Norwedzy mają prąd za 0,20-0,50zł. Z własnego doświadczenia wiem, jeżdżąc dieslem 2,5tdi do Warszawy 25km i z powrotem, elektrykiem wychodzi ponad dwa razy taniej!  

Pamiętać należy że przejeżdżając spaliną 100 000km wydajesz ~50 000 zł na paliwo + 10-20 000 na serwis  

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano
52 minuty temu, hubio napisał(a):
4 godziny temu, Grolshek napisał(a):

A dla ludzi pracujących samochodem jak nie przymierzając ja co zaproponujesz?

Bezpłatnego elektryka. No ok niech będzie tak z 60% tańszy.

Oczywistym jest że obecnie elektryk nie jest dla wszystkich. Żeby elektryki się rozpowszechniły (1%w Polsce) potrzeba dwa razy wydajniejszych baterii. Są "Tiry" elektryczne ale nie spełniają oczekiwań 9h jazdy, trzeba doładowywać.

Znajomy który serwisuje ciężarówki, mówił mi że, jego stały klient musiał kupić 3 elektryczne ciężarówki solówki, bo jedna obsługiwana przez tego przewoźnika firma (nie wiem z jakiej branży, produkcja spożywki była by w jakimś stopniu uzasadniona) wymyśliła sobie że tylko elektryczne ciężarówki mogą wjeżdżać do firmy. Tak więc od firmy odbiera towar ciężarówkami elektrycznymi, potem przeładunek na Tira i w trasę.