Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

A co ZUS wie o potrzebach rynku pracy? On wie ilu ludzi potrzebuje aby zasypać swoją lukę. To czy oni będą pracowali a kto nie będzie za nich pracował to odrębny temat. 

Nie załamuj mnie. Ze statystyk i badań, bo z czego innego? Przecież sam Łakomy się powołuje na te dane z ZUS.

Mam spory odpływ z rynku pracy co roku przez wymierający wyż, ale widzę tutaj po staremu – szafa gra, tralalala xD

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
5 godzin temu, Fatality napisał(a):

widziałem też artykuł że demonstracje wsparcia ukrainy które są organizowane w polskich miastach to tak naprawdę są sponsorowane przez ruskich aby wzbudzić nienawiść Polaków do ukraincow :hahaha:

ruskie przyszły kazały podpisać łukraińcy nie czytały x D

obraz.png.510b500b14fc3efae23159d69ae60d28.png

https://gazetalubuska.pl/byly-marszalek-lubuski-marcin-jablonski-ma-nowa-prace-zostal-wlasnie-panem-kierownikiem/ar/c1p2-28215225

Cytat

Okazało się, że znalazł zatrudnienie w Wielospecjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Gorzowie, którego prezesem jest związany z Koalicją Obywatelską Jerzy Ostrouch. Był on m.in. doradcą ds. gospodarczych i społecznych Marcina Jabłońskiego, kiedy ten był wojewodą, po czym zastąpił go na tym stanowisku

obraz.png.eea14b49b60ae93085136097933d171e.png

donald-tusk-%C5%82yso-wam.gif

Opublikowano
7 godzin temu, skypan napisał(a):

Zastanawia mnie reakcje innych państw co starają się o wejście do UE gdy Bruksela zacznie coś kombinować z wersją "lite" ? No chyba, że obejmie to wszystkich. Z Turcją na czele :E

Merz zaproponował w maju przyznanie Ukrainie statusu kraju stowarzyszonego czy jakoś tak żeby zacząć proces integracji mimo trwającej wojny. Był duży sprzeciw w UE i pomysł upadł.

Opublikowano (edytowane)

Państwo bezradne i upadłe.

7 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A idź pan w... z tym krajem. Druga Rosja tylko, że leżąca trochę na zachód.

HMEbEcFWIAAzwi1?format=jpg&name=small

Ja już wiem że te "rozliczenia" to było kłamstwo i dałem się oszukać. Więcej razy już nie dam się nabrać na Tuska i ekipę, w 27 nie idę głosować na kłamców i koleżków z koalicji. 

NIECH GINĄ.

Edytowane przez Camis
Opublikowano
10 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Ta sama, bo logiczna. 

Where problem? Rudy narzucil narracje ze Jedrzejewski jest niewiarygodny - to bylo ok, tak?

Może problem w tym, że ten pisowski śmieć słowa nie piskał jak PiS kradł miliardy. Tylko tyle.

10 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Spokojnie, oni tańczą...walczą dla nas  ;D 

Jakoś nie widzę w tej całej awanturze powodu do śmiechu. W tym kontekście śmiechu wisielczego. Koniec końców tam zginęło mnóstwo ludzi w tym cywilów. 

21 godzin temu, kalderon napisał(a):

Do tego po udanych atakach na Moskwę trochę im ego odpaliło, są też przekonani że nie jesteśmy też wstanie zablokować ich akcesji do UE bo jak Francja i Niemcy na cisną to się zgodzimy na wszystko (co jest głupim myśleniem bo Niemcy są akurat bardzo wrażliwi na czczenie nazistowskich kolaborantów którzy wydawali Żydów i nie tylko).

Koncept rozszerzenia UE nawet na Polskę długo był odrzucany. Wejście Ukrainy to jest obecnie wizja kosmiczna w przekonaniu Zachodu. Owszem, odbudowywać czytaj zarabiać chcą wszyscy, ale to nie jest powód do akcesji. Wbrew pozorom polskie rządy miały duże zasługi w promowaniu Ukrainy i korzyści współpracy z nią na poziomie europejskim. Koniec promocji może się dla Ukraińców skończyć smutnym otrzeźwieniem.

11 godzin temu, skypan napisał(a):

Zastanawia mnie reakcje innych państw co starają się o wejście do UE gdy Bruksela zacznie coś kombinować z wersją "lite" ? No chyba, że obejmie to wszystkich. Z Turcją na czele :E

Turcja sama powiedziała "papa" jeszcze przed Erdoganem. A była duuużo bliżej wejścia niż Ukraina teraz.

20 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Oczywiście, że nie jesteśmy. Jedyne co będziemy wstanie wynegocjować. To jakąś "rekompensatę" za nasz głos. Zachód za dużo na Ukrainie zainwestował. Możliwa jest tez da druga opcja, tj. ze ich elity nie chcą, a na rynek UE ze swoimi produktami wejdą tak czy siak. Choćby dlatego, że tak postanowi zainwestowany tam kapitał. Są względem nas na uprzywilejowanej pozycji i dobrze o tym wiedzą. My natomiast już wiemy, że najlepsze relacje jakie możemy z nimi mieć, to albo neutralne, albo stworzonego do poniżania "fetora". 

Proces wejścia i samo wejście to jest ostatecznie wola polityczna. Za to nawet prognozowane korzyści ekonomiczne z tego nie są wielkie, a powinny być.

Opublikowano
Godzinę temu, NotQuite napisał(a):

Koniec końców tam zginęło mnóstwo ludzi w tym cywilów. 

A propos wydarzeń gdzie zginęło wielu cywilów…

Widać że tam już idą na pełnej…jak ktoś nie wie jak to „wyzwolenie” wyglądało to radzę poczytać.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Widać że tam już idą na pełnej…jak ktoś nie wie jak to „wyzwolenie” wyglądało to radzę poczytać.

Przygotowania pod "panteon" 

https://wiadomosci.wp.pl/to-dopiero-poczatek-zelenski-zagra-pochowkiem-szuchewycza-7302136310245600a

4 godziny temu, Camis napisał(a):

w 27 nie idę głosować na kłamców i koleżków z koalicji. 

NIECH GINĄ.

Nie liczyłem na cuda, ale również sądziłem, że będzie to bardziej sprawcza władza. Myślałem, że mimo wszystko po bardzo słabych rządach PiSu  tutaj będzie ta zupełnie nowa jakość (jaką tak obiecywano). 

Jak jest to każdy widzi 😉 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano
4 godziny temu, Mar_s napisał(a):

A propos wydarzeń gdzie zginęło wielu cywilów…

niecierpliwie czekam na wiadomości broniące ukrainskie zwierzęta tłumacząc, że przecież Polacy też zabijali, a poza tym to było dawno

Opublikowano
12 godzin temu, Camis napisał(a):

HMEbEcFWIAAzwi1?format=jpg&name=small

Ja już wiem że te "rozliczenia" to było kłamstwo i dałem się oszukać. Więcej razy już nie dam się nabrać na Tuska i ekipę, w 27 nie idę głosować na kłamców i koleżków z koalicji. 

NIECH GINĄ.

Nawet bym się pośmiał gdyby było z czego. Idziemy w tą stronę, że tylko rewolucja i to naprawdę krwawa może cokolwiek zmieni.

Opublikowano

Zachowanie decydentów UA w temacie Wołynia i UPA mnie smuci,  że się tak kolokwialnie wyrażę. Idą na zwarcie, bo to naród uparty i nieokrzesany niestety. Można odnieść wrażenie, że oligarchowie i komiczny prezydent nie bardzo chcą wejścia do UE, potrzebują tylko kozła ofiarnego/powodu/whatever, by tylko zrzucić winę na kogoś - w tym przypadku na nas. Ciągnięcie hajsu i przywilejów jest ok, ale już patrzenie im na ręce jest nie ok, prawda? :) 

Opublikowano (edytowane)

Mentalnie to to samo co kacapia. Ta sama kultura, religia. A nawet język - co smieszne, to wg badania Research & Branding Group z 2012r, na pytanie "władam swobodnie językiem" to po rosyjsku potrafiło rozmawiać 68% populacji. I uwaga kurtyna: po ukraińsku - 57% :E Wiadomo, że po 2014 i 2022r takie badnie pokazało by trochę co innego ze względów politycznych, ale w tamtym czasie pokazywało wiarygodnie znajomość danego języka, tego naturlanego jaki msię posługują na co dzień.

Dlatego tym bardziej karykaturalne jest tłumaczenie walki o wolność w latach 40., "1000-letnia ukraina", "co polacy robili na wołyniu w urkainie w 1940" itp - kiedy ledwo ponad połowa potrafiła dobrze po ukraińcu w 2012r. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

Polska2050 ej czemu tak mało? Przecież to alternatywa dla zabetonowanego systemu? :E 

7 minut temu, Camis napisał(a):

Ale to będą piękne rządy PIS + konforuskie + szury od Brauna %-)

Jeśli mimo tak antypolskiej działalności rządu na wielu polach w ostatnich 2 latach nadal PIS-konfa-braun ma mniej niż 50% to oznacza, że szanse na ich wygraną są bardzo niskie. Zdziwię się jak wygrają.  Ale będzie ciekawie bo podział 50-50 tak skrajnych partii jeszcze nie było. Kto nie wygra - będzie skomlenie jednej albo drugiej strony przez kolejny rok.

Stawiam 5 zł, że znowu pojawi się PO-wska marionetka na wzór nowoczesnej czy Hołowni2050 którzy będą kształtować się jako antysystemową alternatywę POPISU. Zdobędą te 10-12% akurat tyle aby zbrać głosy konfir/braunowi/pisowi - co pozwoli im wejść do koalicji z PO i Lewicą. Oczywiście znajdzie się te 10-12% ludzi, którzy się znowu na to nabiorą. Ale jeśli ta taktyka działa - to tak zrobią i tym razem

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Mentalnie to to samo co kacapia. Ta sama kultura, religia. A nawet język

Idź teraz do jakiegoś pubu w Dublinie i im tam krzyknij, że mentalnie są Anglikami i nawet takim samym językiem mówią :D

Tak, wiem, o religię się tam akurat bili, choć młodsze pokolenie ma pewnie bardziej wywalone na to.

Akurat mentalnie Ukraina się zmienia. Przypomnę chociaż masowe protesty gdy Zelenski chciał utrącić ichni urząd antykorpucyjny. W Rosji to by się nie wydarzyło.

Ale też fakt, że w sprawie UPA to wchodzi emocjonalność i przekora. Jeżeli będziemy to eskalować to oni też.

W sprawie UE to już od jakiegoś czasu targetują się bardziej na Francję i Niemcy, tam gdzie jest największa decyzyjność. Zwłaszcza, że w czasach Morawieckiego sami mieliśmy spięcia z UE i nie wiadomo, co będzie po kolejnych wyborach.

Opublikowano

@Fatality Skoro ktos się nabrał na konfederosje czy nawet brauniarzy, to spokojnie można go przekabacić na Nowczesna2-Polska2051 albo jakąś "partię biznesu" ;) 

Ale jeszcze za wcześnie na start. Ważne jest by ruszyć z takimi partiami blisko wyborów by działał efekt świeżości.

Działania obecnej koalicji i rządu są propolskie i proeuropejskie, czyli podwójnie propolskie. Ale z resztą się zgadzam, skrajna prawica nie powinna osiągnąć większości, choc niestety może być blisko.

Opublikowano
2 godziny temu, Kaczkofan napisał(a):

Zachowanie decydentów UA w temacie Wołynia i UPA mnie smuci,  że się tak kolokwialnie wyrażę. Idą na zwarcie, bo to naród uparty i nieokrzesany niestety. Można odnieść wrażenie, że oligarchowie i komiczny prezydent nie bardzo chcą wejścia do UE, potrzebują tylko kozła ofiarnego/powodu/whatever, by tylko zrzucić winę na kogoś - w tym przypadku na nas. Ciągnięcie hajsu i przywilejów jest ok, ale już patrzenie im na ręce jest nie ok, prawda? :) 

Powód akurat może być znacznie bardziej prozaiczny

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wolodymyr-zelenski-zapytal-walerija-zaluznego-o-wybory-jednoznaczna-odpowiedz/2s17cwt

Opublikowano
22 godziny temu, Fatality napisał(a):

3 lata i zero rozlcizonych pisiorów. Gratulacje dla rządu :salut:

Komisje śledcze nie służą rozwiązywaniu spraw i karani winnych tylko do brania kasy za siedzenie i tak to funkcjonuje od samego początku demokracji w naszym pięknym kraju