Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB czemu miałaby nie sygnować? Ta artystka ukraińska jest teraz popularna ze względu na eurowizję. Na pewno będzie sporo koncertować w miastach gdzie mieszka większa liczba Ukraińców.

Bo kontekst marki nawiązuje do bandery, a w świetle ostatnich wydarzeń i dyskusji w Polsce jest to jeszcze gorsze wizerunkowo posunięcie. 

Opublikowano (edytowane)

Koncertować sobie może, najlepiej gdzieś na froncie wschodnim. Chłoptasie zakochani w UPA ucieszą się na widok wokalistki w bluzie z napisem BANDERCIAGA. 

Edycja: ulewa mi się, bo mam serdecznie dość głupoty /ignorancji zarówno minister Cienkowskiej jak i całego syfu związanego z decyzjami UA w kwestii UPA.

Edytowane przez Kaczkofan
Opublikowano (edytowane)

Dobrze, że polskei służby jakoś tam działają i zabijają w zarodku takie działania, ale jednak ten przypadek jest kontrowersyjny

Nagrywanie demonstracji publicznych i wysyłanie tego poza granice kraju jest traktowane jako szpiegostwo? Równie dobrze ktoś mógł to wrzucić na youtube a białorusini sobie to całkowicie legalnie pobrać. Google też oskarżą o szpiegostwo?

Jeśli nic poza tym co wyżej opisali nie miało miejsca to coś czuje, że pójdzie sprawa do sądu -> uniewinienie i odszkodowanie -> kompromitacja polskiego sądu i wykorzystanie tego w propagandzie na wschodzie.

Objektywnie patrząc to nie zrobili nic nielegalnego z perspektywy prawa - tak mi się wydaje (zakładając żę robili tylko to co jest opisane wyżej). Nieetyczne? Tak.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Ech.

@Fatality

Nie ma znaczenia co dokładnie robili, ale na czyje zlecenie. Przepis mówi: 

Cytat

Art.  130. [Szpiegostwo]

§ 1. Kto bierze udział w działalności obcego wywiadu albo działa na jego rzecz, przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.

§  6. Kto bierze udział w działalności obcego wywiadu nieskierowanej przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej prowadzonej na jej terytorium bez zgody właściwego organu udzielonej na podstawie odrębnych przepisów, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Z komentarza do tego przepisu:
"Działalność taka nie musi polegać na przekazywaniu informacji istotnych z punktu widzenia Rzeczypospolitej Polskiej, może ona być związana z werbunkiem osób, obsługą „techniczną” czy innym, dowolnym zachowaniem wchodzącym w skład działalności obcego wywiadu."

To co napisałeś jest bez sensu i wynika z niewiedzy. Google nie robi tego na zlecenie obcego wywiadu.

To co zrobili jest nielegalne ze względu na to, dla kogo to robili (na czyje zlecenie). Polecam zapoznać się najpierw z obowiązującym prawe, a dopiero potem się wypowiadać.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Pytanie za 100 punktów: jak udowodnić, że dostali kasę od wywaidu a nie od publicznej (rządowej) telewizji białoruskiej. W praktyce - w sumie to samo i każdy o tym wie. Ale wg prawa jednak niekoniecznie. Moje wątpliwości się sprowadzają jak sąd to rozpatrzy. Sądy w Polsce mają w dupie czy coś jest dla dobra kraj, czy nie - już były takie akcje w przeszłości i jeszcze polski podatnik pusiał płacić za szpiega. Dowód mierny, szkodliwość czynu niska. Osobiście bym wysłał takich ludzi do kamieniołomu na 20 lat z wyrokiem zaoocznym jako straszak, jeśli ciekawi cię moje zdanie.

Ukrainka za wysłanie bomby paczkomatem dostała grzywnę przypominam

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
3 minuty temu, Fatality napisał(a):

@GordonLameman

Pytanie za 100 punktów: jak udowodnić, że dostali kasę od wywaidu a nie od publicznej (rządowej) telewizji białoruskiej. W praktyce - w sumie to samo i każdy o tym wie. Ale wg prawa jednak niekoniecznie.

YYy, gdzieś tu zgubiłeś logikę. 
Skoro polskie służby ich namierzyły to prawdopodobnie mają materiały w postaci komunikacji. Dodatkowo skoro Polak nie został tymczasowo aresztowany to raczej poszedł na współpracę :) 

Moje wątpliwości się sprowadzają jak sąd to rozpatrzy.

Twoje wątpliwości są - szczerze - z dupy. 

Sądy w Polsce mają w dupie czy coś jest dla dobra kraj, czy nie - już były takie akcje w przeszłości i jeszcze polski podatnik pusiał płacić za szpiega.

Bzdury. 

Dowód mierny, szkodliwość czynu niska.

Działanie na rzecz obcego wywiadu jako niska szkodliwość? Shiiiit, rosja już tu jest. 

Osobiście bym wysłał takich ludzi do kamieniołomu na 20 lat z wyrokiem zaoocznym jako straszak, jeśli ciekawi cię moje zdanie.

Nie ciekawi. 

Ukrainka za wysłanie bomby paczkomatem dostała grzywnę przypominam

I 10 miesięcy aresztu. Umknęło? Czy celowo dezinformujesz? 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

A co to ma do tego? Pół roku temu było inaczej? Mamy niemal identyczną sytuacje jak pół roku temu, tylko ceny przy nalewaku inne. Rząd nie obniżał cen paliw w ostatnim miesiącu gdy kurs bardzo mocno spadał.

Serio? Jak baryłka rosła to na stacjach już na drugi dzień było drożej, więc to działa chyba tylko w jedną stronę...

Daruj sobie te polityczne brednie. Jedna i druga ekipa robię nas w d...Taki maja układ.

Czytanie ze zrozumieniem widzę nadal kuleje. Masz 5 punktów które wyjaśniają dogłębnie mechanikę rynku. Przykłady pokrewne to kakao i kawa. Polityczne brednie :E Nikt nie robi nikogo w tyłek, tylko macie problemy ze zrozumieniem podstaw ekonomii. Można zrobić tak że Orlen bedzie miał miliardy na minusie, paliwo będzie tanie, a zasypanie dziury w Orlenie pójdzie z budżetu ogólnego :) Wtedy byłoby git nie? :E 

2 godziny temu, ptys napisał(a):

Po co się męczysz on i reszta zatwardzialych zwolenników tfuska wie o tym doskonale, dawniej kiedy jeszcze ukry były na Topie a KO z lewusami doszło do władzy tłumaczyłem że koalicja ich bardziej dyma na paliwie jak PIS to zostałem ruską onucą skazana na ostracyzm, teraz mi w sumie z T nawet dobrze przynajmniej nie jest noenazistowskim banderowcem 

💩💩💩💩

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Asymetria cenowa – firmy często szybciej podnoszą ceny przy wzroście kosztów, ponieważ chcą uniknąć strat. Przy spadkach kosztów obniżki są zwykle bardziej stopniowe.

Konkurencja lokalna – na rynkach o słabszej konkurencji stacje mają większą możliwość utrzymywania wyższych marż przez pewien czas

Asymetria cenowa? Konkurencja lokalna? :hihot:

Może byś napisał po polsku, że nas po prostu ruchają, a nie wymyślał jakieś głupoty dla obrony - no właśnie kogo?? 😀

3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@TheMr. ta mechanika działa tylko w dół, a w górę działa tego samego dnia :D 

Ponadto reszta kosztów się nie zmienia tak drastycznie w ciągu kilku dni.

Prześledziłem to dla Ciebie. 

Cena ropy w ostatnim miesiącu

image.png.95f4b3f6c63348cfcca871abac582441.png

Z prawie 98 dolarów na 71 dolarów

Hurtowa cena benzyny 95 Orlen:

03-06-2026: 5,203 zł

02-07-2026: 5,382 zł

Edit: ale dobra, lag cenowy, od zakupu ropy przez Orlen do jej wypuszczenia na rynek mija około 4 tygodnie.

Mamy okres pół roku 

image.png.43590613e5bc35baeea16a030a339252.png

Zatem wg tego co piszesz, w marcu powinny być ceny lutowe. 

image.thumb.png.45895be47a2dac5ac656770377f02890.png

No jakiś szybki ten lag cenowy w górę.

To ta słynna asymetria cenowa, czego nie rozumiesz??:hihot:

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

I 10 miesięcy aresztu. Umknęło? Czy celowo dezinformujesz? 

Była w areszcie do czasu wyroku. Jakby sąd ją skazał w ciagu 3 dni to siedziała by tam 3 dni. Sąd nie brał pod uwagę ile tam siedziała, więc nie ma sensu o tym wspominać bo nie liczyło się to do wyroku. Przez to, że była areszcie zmniejszyli jej jeszcze grzywne z 18k do 6k. Umknęło?

Nie umknęło mi tego że poszła na współprace ale to nie wybacza jej winy. 

Nie umknęło mi również że działała (wg ABW) na zlecenie człowieka z ukraińskiego wywiadu. Całe szczęście, że nie rosyjski - wtedy byś po niej cisnął, ale jak ukraińcy wysyłają bomby na zlecenie ukraińskich służb to git.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Była w areszcie do czasu wyroku. Jakby sąd ją skazał w ciagu 3 dni to siedziała by tam 3 dni. Przez to, że była areszcie zmniejszyli jej jeszcze grzywne z 18k do 6k. Umknęło?

No, ale to element kary. Dlatego jej to zaliczono. Zatem nie dostała tylko grzywny.

ale wiem - nie pasowało do tezy :) 

Teraz, Fatality napisał(a):

Nie umknęło mi tego że poszła na współprace ale to nie wybacza jej winy. 

No nie, dlatego dostała karę i dlatego długo siedziała. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale to element kary. Dlatego jej to zaliczono. Zatem nie dostała tylko grzywny.

ale wiem - nie pasowało do tezy :) 

Przeczytaj jeszcze raz wyrok: dostała rekomensatę za areszt dlatego zmniejszyli jej grzywnę z 18k na 6k. Jakby areszt miał się wliczać do kary to nie rekomensowali by jej kwoty grzywny.

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A tu racja. Doczytałem, że w sumie się nie przyznała: kłamała, że kasę otrzymywała od kochanków a nie jakichś terrorystów ;) W PL udowodniono że zlecenie dostała  od banderowca mającego kontakty z SBU, więc w sumie można z dużym prawdopodbieństwem przyjąć i uprościć - że ukraińskim wywiadem

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
8 minut temu, Fatality napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz wyrok: dostała rekomensatę za areszt dlatego zmniejszyli jej grzywnę z 18k na 6k. Jakby areszt miał się wliczać do kary to nie rekomensowali by jej kwoty grzywny.

Serio, byłem mocno grzeczny. Doucz się.

Nie dostała żadnej rekompensaty - zaliczono jej "odsiedziany" areszt na poczet kary. To nie jest rekompensata. Nie zmyślaj.

8 minut temu, Fatality napisał(a):

A tu racja. Doczytałem, że w sumie się nie przyznała: kłamała, że kasę otrzymywała od kochanków a nie jakichś terrorystów ;) W PL udowodniono że zlecenie dostała  od banderowca mającego kontakty z SBU, więc w sumie można z dużym prawdopodbieństwem przyjąć i uprościć - że ukraińskim wywiadem

I znowu prawackie kłamstwa/dezinformacje :) 

Cytat

Jurij Kowalenko pozostaje nieuchwytny - figuruje na liście Interpolu i jest ścigany przez polską policję. Ukraińskie służby nie wydadzą go, dopóki przebywa na terenie Ukrainy. To właśnie on - zdaniem śledczych - mógł być jednym z organizatorów rosyjskiej siatki sabotażystów w Europie. "Z akt sądowych nie wynika, czy weryfikowano jego przynależność do SBU" - czytamy na łamach

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem widzę nadal kuleje. Masz 5 punktów które wyjaśniają dogłębnie mechanikę rynku. Przykłady pokrewne to kakao i kawa. Polityczne brednie :E Nikt nie robi nikogo w tyłek, tylko macie problemy ze zrozumieniem podstaw ekonomii. Można zrobić tak że Orlen bedzie miał miliardy na minusie, paliwo będzie tanie, a zasypanie dziury w Orlenie pójdzie z budżetu ogólnego :) Wtedy byłoby git nie? :E 

💩💩💩💩

Więcej samodzielnego myślenia a mniej powtarzania politycznego bełkotu. 

Cytat

tylko macie problemy ze zrozumieniem podstaw ekonomii.

No, kto ma to ma. Szczególnie ci po naukach w Collegium Humanum :E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem widzę nadal kuleje. Masz 5 punktów które wyjaśniają dogłębnie mechanikę rynku. Przykłady pokrewne to kakao i kawa. Polityczne brednie :E Nikt nie robi nikogo w tyłek, tylko macie problemy ze zrozumieniem podstaw ekonomii.

No niestety przykłady totalnie nietrafione, bo kawa czy kakao od momentu zakupu surowca do momentu znalezienia się produktu na półkach to co najmniej 4-5 miesięcy, a jak stany magazynowe mają zapasy, to jeszcze dłużej, zatem kawę którą teraz kupujesz w sklepie, ktoś mógł sprowadzić pół roku temu. Czy cena na półce jest adekwatna do cen surowca i kosztów sprzed pół roku? Nie, bo rynek też błyskawicznie reaguje na zmiany surowca jeżeli drożeje, bo jest okazja żeby zarobić. To samo z paliwami. A jak surowiec tanieje to znów jest okazja żeby zarobić tłumacząc się nagle lagiem cenowym czy tam rynkowym :P 

Opublikowano
5 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Sposob w jaki jedni czy drudzy robia walki bezposrednio mnie nie dotyka.

I to w zasadzie jest jednym z problemów naszego społeczeństwa, widzi tylko czubek nosa, a całokształt nie ma znaczenia. Stąd te ciągłe zmiany partii co wybory, bo ludzie patrzą tu i teraz, że ich w tym momencie boli, to wybiorą tych drugich.

Drugi to patrzenia wyłącznie na obietnice wyborcze, a nie to jak realnie dana patria sprawuje rządy.

Pod tym względem pis obiecywał cuda na kiju, co oni nie robią, czego nie osiągają, a w praktyce sprawy stały w miejscu lub wręcz się cofały. Ile przy tym kasy przepalili na chore ambicje, to szkoda gadać. Jechali na jednym wielkim kłamstwie, propagandzie sukcesu. KO momentami aż dziwne, że się nie chwali faktycznymi sukcesami, no i generalnie mam wrażenie, że ogólnie różne projekty idą do przodu, może powoli ale idą.

16 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Chyba mamy aferę która pogrąży obecny rząd. Niezależnie od tego w jakim stopniu jest jej winny a w jakim współwinny z poprzednim. Czuję, że to wierzchołek góry lodowej. 

Kwestia jak to rozegrają i jak wysoko sprawa sięga.
Jeżeli to kwestia niższych struktur partyjnych i góra ukręci im łby, to imo rząd przetrwa.

Opublikowano

@Bono_UG Rząd przetrwa do końca kadencji. Ale obstawiam że w trakcie kampanii wyborczej sprawa zostanie ponownie wyciągnięta by odebrać choć trochę głosów KO.

A to że sprawa sięga samej góry jest jasne od początku.

Kacprzyk był "człowiekiem Kierwińskiego" i "pomagał" tez innym z starej gwardii PO, na pewno z dzielnicy Ursus, może też szerzej z Wawy.

A Kierwiński jest baronem Wawy z woli Tuska.

Także sprawa sięga naprawdę wysoko.