Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

gdyby mieli choć odrobinę honoru podaliby się do dymisji ale to Polska i przyspawani do stołka, tak w ogóle zastanawiam się dlaczego  kraj który jest 33x mniejszy od USA posiada 560 parlamentarzystów a w Ameryce wystarcza ich 535, na co nam tylu nierobów, nieudaczników, ćwierćinteligentów, skoro  95% z nich głosuje tak jak wódz przykazał, moim zdaniem wystarczyłoby po 3 z każdego województwa, ale takich sprawnych i oddanych Polsce, dać im więcej kasy, nałożyć kontrole społeczną i odpowiedzialność karną (przewaliłeś odpowiadasz majątkiem) itd. 

Opublikowano

Przypomina to sytuację z przed kilku lat kiedy to dwie urzędniczki przyjechały do serwisu już po zamknięciu i chciały jak dobrze pamiętam żeby wymienić im żarówkę w samochodzie. Właściciel nie chciał ale po prośbach się zgodził. Potem mu wystawiły mandat bo nie wbiłe to w kasę.

Tutaj znowu doszło do wyłudzenia mandatu i to też w podobny sposób.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-poprosila-o-wode-chwile-pozniej-wystawila-mandat-pierogarnia,nId,23508652

Opublikowano
15 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Już wykonała, widlarze stają się sławni, ale chyba nie tak jakby chcieli

niewygodny film również dla ukraińskich onuc tutaj i teoriach, że w 1919/20 roku we Lwowie to w większosci byli ukraińcy i próbowali po prostu odbić swoje miasto vs liczby z filmu gdzie mówią, że stanowili 10% ludności a reszta Polacy :) Ciekawe kto ma rację. Trudny wybór.

Opublikowano (edytowane)

Tak sprawdzam na jakiej podstawie skarbówka może robić takie prowokacje i jest na to przepis cały przepis, który został wprowadzony polskim ładem w 2022 roku,  a później był tylko modyfikowany, nie został usunięty do dziś.

Nazywa się to nabycie sprawdzające

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/krajowa-administracja-skarbowa-18539346/dz-5-roz-1-b?unitId=dz(5)roz(1(b))

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, sabaru128 napisał(a):
32 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Tak sprawdzam na jakiej podstawie skarbówka może robić takie prowokacje i jest na to przepis cały przepis, który został wprowadzony polskim ładem w 2022 roku,  a później był tylko modyfikowany, nie został usunięty do dziś.

Nazywa się to nabycie sprawdzające

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/krajowa-administracja-skarbowa-18539346/dz-5-roz-1-b?unitId=dz(5)roz(1(b))

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-poprosila-o-wode-chwile-pozniej-wystawila-mandat-pierogarnia,nId,23508652

Mnie akurat nie przekonuje tłumaczenie przedsiębiorców... Uruchomienie kasy fiskalnej zajmuje 1min. Nie ma to korelacji z godzinami otwarcia lokalu czy sklepu... Nawet jakby trzeba było zrobić 2 lub 3 paragony dobowe to wciąż całkowicie możliwe...

Każdy przedsiębiorca wie o takich kontrolach i każdy (uczciwy) wydaje paragon nawet po zamknięciu kasy. Po prostu włącza się ponownie i wydaje jeden paragon i potem robi dobowy. Przed jakimiś godzinami pracy to jeszcze prostsze bo po prostu włącza się wcześniej.

Do urzędników US i KAS nie ma co mieć pretensji. Wykonują swoją robotę. Pretensje można mieć wyłącznie do je... k. polityków którzy od dekad mają wywalone na mikro firmy i wielokrotnie MŚP, a wspierają zagraniczne wielkie korpo... I są takie przepisy, że część ludzi nawet nie to, że chce, ale MUSI omijać przepisy. Choć w tym wypadku to nie taka sytuacja skoro firma jest nowa... Raczej po prostu niewiedza... Od teraz będą już wiedzieć...

A wracając jeszcze do sprawy bardzo dobrze napisała ta kobieta z KAS z tych związków, że od 10 do 11 były realizowane zamówienia wysyłkowe więc jakim cudem nie mieli od 10 włączonej kasy? I słusznie napisała, że 500zł mandatu przy wielokrotnym omijaniu wydawaniu paragonów to ułamek tego co potencjalnie mogli zyskać przedsiębiorcy... A z kolei ten co po godzinach pracy nie wydał paragonu w sklepie z częściami samochodowymi to jak pisałem - 1min. zajmuje włączenie kasy i robi się dodatkowy paragon dobowy. To nie jest wysłanie promu na księżyc. Chłop chciał na lewo i tyle. Ja potrafiłem w swojej długoletniej 20 letniej karierze mieć sytuacje, że w środku nocy włączałem kasę specjalnie dla napalonego klienta i drukowałem paragon jemu, a potem dobowy... Tylko proszę bez skojarzeń z "napalonym" i "środkiem nocy".... :) Chodzi w każdym razie o to, że nie ma żadnego tłumaczenia w sytuacji niewydania paragonu.

Właściwie jedyna sytuacja to awaria kasy, ale odpukać mnie to nigdy nie spotkało. Ale wtedy też są być może jakieś procedury zastępcze np. inne ewidencjonowanie, wydanie pokwitowania klientowi z adnotacją, że w najbliższym terminie zostanie wydany paragon po wznowieniu pracy kasy. I oczywiście uprzedzenie klienta o takiej sytuacji, że kasa ma awarię.

I wbrew pozorom akurat w tej sytuacji inni przedsiębiorcy - uczciwi też stoją po stronie KAS bo oni wszystko ewidencjonują i płacą uczciwie podatki, a osoby, które to omijają żerują na tych uczciwych. Dodam jeszcze, że w swojej ponad 20 letniej historii ile miałem sytuacji, że klienci wprost mi mówili, że nie chcą paragonu... Albo po co ten papierek. Nie daję głowy, że choć w 1 przypadku nie było kogoś ze skarbówki :) Ale ja zawsze mówiłem, że mam taki obowiązek... A nawet jak klient po prostu powiedział, że nie chce i bez czekania wyszedł to i tak wybijałem...

Paragon wybija się ZAWSZE ! I to nawet nie chodzi o te głupie mandaty tylko to proszenie się o kompleksową kontrolę podatkową bo taki przedsiębiorca z miejsca trafia na listę podejrzanych podmiotów.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@hubio idź na targ po warzywa lub owoce, zamów usługi "złotej rączki" z jakichkolwiek ogłoszeń czy z polecenia od znajomych :E  Jest cała masa działań w których przepisy podatkowe są omijane na różne sposoby. Czy muszą je omijać? Nie. Tylko pytanie ilu ma w ogóle działalność.

Co do korporacji vs jdg itd. to wiesz że to się już robi nudne, a czasem wręcz groteskowe. Piszesz tak jakby dużych zagranicznych firm nic nie obchodziło i nie mieli żadnych kontroli, a wcale tak nie jest. Mam mnóstwo takich przykładów, gdzie mały przedsiębiorca właśnie dlatego że jest mały nie ma zbyt wielu kontroli, a duże firmy mają bardzo długie i szczegółowe kontrole. Dlaczego? Bo w dużej firmie raz że kontrolujący ma zajęcie, dwa łatwiej wystawić duży mandat, od którego firma i tak się z reguły nie odwoła. Przy kontroli małego przedsiębiorcy nie dość że kontrolerzy się osłuchają na własny temat, to jeszcze jest kombinowanie byleby mandatu nie dostać, bo i tak nikt niczego nie poprawi i będzie kombinowanie dalej jak obejść przepisy różnego rodzaju. Odwołania od decyzji, skargi na kontrolujących itd. Dla takiego kontrolera to stracony czas, mała korzyść i koszty większe niż ogólny zysk (nie mówię o finansowym z mandatu).

Już nawet średnie polskie firmy inaczej do tematu podchodzą niż te małe.

Oczywiście żeby nie było że demonizuje małe firmy, to nie jest na szczęście reguła, ale takich narzekaczy znam całkiem sporo. Jakoś mimo wszystko działają, a jojczą że już na etacie byłoby im lepiej. To czemu nie przejdą na etat? Znaczy że jednak nie jest tak źle? No sorry, ale to takie zaprzeczenie samemu sobie w niektórych przypadkach.

Opublikowano

Jeden paragon by zrobić później dobowy, czyli dać na wymianę kasę szybciej o jeden dzień, bądź wymianę pamięci które kosztuje 1.5k zł :E To już chyba lepiej zapłacić ten mandat i mieć o jedną dobę więcej ;) 

Opublikowano

@TheMr. a jak złapią drugi raz to mandat może być większy. Jak ktoś wpadnie kolejny raz, to sprawa może trafić do sądu za notoryczne oszustwa i wtedy kra może wynieść nawet kilkadziesiąt tysięcy zł. 

Już jak raz złapali taką firmę, to będą ich obserwować i sprawdzać. 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB te kontrole wielkich firm to jest wszystko pic na wodę fotomontaż. To jest wszystko jeden wielki farmazon. Korpo robią wałki na poziomie optymalizacji podatkowych i tworzenia zależnych spółek i holdingów z wyprowadzaniem kapitału, a nie żeby im Panie z KAS coś zrobiły. Do tego mają najlepszych prawników międzynarodowych... W tym sensie te kontrole to strata czasu i tyle. 

Polska to jest kraj MEM - silny dla słabych, SŁABY dla silnych... Patologie korpo są na poziomie politycznym. Ulg, zwolnień, a na poziomie globalnym ogromnych zmów. Te kontrole o których piszesz nic nie dają i nie mogą dać. Nawet Brzozka ładnie to podsumował pisząc o DPD ile on płaci podatków, a ile zagraniczne firmy... Polska to kraj MEM a ludzie karmieni są tematami zastępczymi.

Nie wiem czy to co piszę jest śmieszne czy groteskowe. Mało mnie to interesuje. Moja opinia jest taka, że korpo niszczą Polskę i świat i sprowadzą ludzi do roli niewolników. Widzę te procesy. Widzę to wszystko rok po roku co się dzieje. Dla osób z wypranymi tiktokowymi mózgami może to być mało widoczne. To nie uwaga do ciebie oczywiście.

Co do szarej strefy tam też są kontrole choć rzeczywiście w przypadku usług być powinny być bardziej zintensyfikowane. Przy czym trzeba też pamiętać, że po prostu prawo jest na tyle złe i na tyle opresyjne w stosunku do mikroprzedsiębiorców, że budzi wielki sprzeciw. Od tego roku znów jest mały ZUS i mały ZUS+ ale wcześniej jak np. taki ślusarz miał na legalu odprowadzić prawie 2500zł ZUSu a może zarobił wszystkiego 5000zł to on czasami fizycznie nie miał jak zarejestrować. Fajnie, że od 2 dekad mamy ulgi na start, ale wciąż są one bez podjazdu to rozwiązań brytyjskich. Tak samo traktowanie drobnych przedsiębiorców gdzie w UK w ogóle ci najmniejsi nie płacą nic lub bardzo mało. System podatkowy w Polsce jest opresyjny.

Korpo traktuje się dobrze bo zapewniają miejsca pracy. Rząd się boi tego ruszyć. Tak samo banków które mogę właściwie jednego dnia wysadzić całą gospodarkę państwa w powietrze... No i mamy co mamy... W Polsce ale i na świecie... Korpo po prostu przejęły faktyczną władzę nad rządami i ludźmi i mają niewolników na etatach. A ci ludzie na etatach bronią tego bo nie mają pojęcia, że można być wolnym i żyć inaczej... I tak się ten cyrk kręci...

Słyszałeś o jakieś kontroli podatkowej gdzie KAS by wygrało przed sądem i jakieś wielkie korpo zapłaciło by miliony albo miliardy? :) Nie słyszałeś i nie usłyszysz bo korpo mają takich prawników międzynarodowych, którzy w gąszczu przepisów pływają jak ryba w wodzie... A spółki powiązane w Polsce są fasadowe.

47 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jeden paragon by zrobić później dobowy, czyli dać na wymianę kasę szybciej o jeden dzień, bądź wymianę pamięci które kosztuje 1.5k zł :E To już chyba lepiej zapłacić ten mandat i mieć o jedną dobę więcej ;) 

Kasy mają takie limity, że na 10 lat starcza... Sytuacje klientów poza godzinami są tak rzadkie, że to nie ma żadnego znaczenia. Nie ma żadnego znaczenia jedna doba więcej lub mniej. Mi osobiście jedna kasa starczyła na jakieś 11 lat, a wystawiałem od czasu do czasu nawet 2 paragony dobowe.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Łojezu, jaki stek bredni :E 

4 minuty temu, hubio napisał(a):

@LeBomB te kontrole wielkich firm to jest wszystko pic na wodę fotomontaż. To jest wszystko jeden wielki farmazon. Korpo robią wałki na poziomie optymalizacji podatkowych i tworzenia zależnych spółek i holdingów z wyprowadzaniem kapitału, a nie żeby im Panie z KAS coś zrobiły. Do tego mają najlepszych prawników międzynarodowych... W tym sensie te kontrole to strata czasu i tyle. 

Nie, to nie są farmazony. 
Z kontroli KAS dla duzych podmiotów nie wynikają mandaty, ale domiary podatkowe.

Tworzenie spółek zależnych i holdingów to nie optymalizacja podatkowa. Ba, to komplikuje rozliczenia podatkowe, ale skąd jako totalny laik mógłbyś to wiedzieć? :) 

Polska to jest kraj MEM - silny dla słabych, SŁABY dla silnych... Patologie korpo są na poziomie politycznym. Ulg, zwolnień, a na poziomie globalnym ogromnych zmów. Te kontrole o których piszesz nic nie dają i nie mogą dać. Nawet Brzozka ładnie to podsumował pisząc o DPS ile on płaci podatków, a ile zagraniczne firmy... Polska to kraj MEM a ludzie karmieni są tematami zastępczymi.

Brzoska* UPS* lub DPD*

To dlaczego niektróe firmy płacą niski CIT może wynikać z naprawdę wielu czynników, ale przede wszystkim dlatego że CIT płaci się od zysków. Może model kurierski INpoST jest bardziej zyskowny poprzez wypychanie kurierów na B2B? 

Co nie zmienia faktu, że za te korpo należy się porzadnie wziąć ;) 

Nie wiem czy to co piszę jest śmieszne czy groteskowe. Mało mnie to interesuje. Moja opinia jest taka, że korpo niszczą Polskę i świat i sprowadzą ludzi do roli niewolników. Widzę te procesy. Widzę to wszystko rok po roku co się dzieje. Dla osób z wypranymi tiktokowymi mózgami może to być mało widoczne. To nie uwaga do ciebie oczywiście.

Jest groteskowe, bo ty nic nie wiesz o korporacjach. Nie pracujesz w żadnej. :) 

Co do szarej strefy tam też są kontrole choć rzeczywiście w przypadku usług być powinny być bardziej zintensyfikowane. Przy czym trzeba też pamiętać, że po prostu prawo jest na tyle złe i na tyle opresyjne w stosunku do mikroprzedsiębiorców, że budzi wielki sprzeciw. Od tego roku znów jest mały ZUS i mały ZUS+ ale wcześniej jak np. taki ślusarz miał na legalu odprowadzić prawie 2500zł ZUSu a może zarobił wszystkiego 5000zł to on czasami fizycznie nie miał jak zarejestrować. Fajnie, że od 2 dekad mamy ulgi na start, ale wciąż są one bez podjazdu to rozwiązań brytyjskich. Tak samo traktowanie drobnych przedsiębiorców gdzie w UK w ogóle ci najmniejsi nie płacą nic lub bardzo mało. System podatkowy w Polsce jest opresyjny.

Korzystałeś z usług ślusarza? 
Średnia cena za wymianę wkładki to od 250 do 400 zł. 
Gdyby wymieniał 1 dziennie przy założeniu 250 zł to by faktycznie zarobił 5000 zł. Ale wymienia pewnie ze 3-4 :) 

System podatkowy w Polsce jest opresyjny, ale nie tam gdzie ci się wydaje. Może jedź do tego UK po prostu zamiast oczekiwać, że kasjerki na kasie w Biedronce będą fundować ci świadczenia społeczne? :) 

Korpo traktuje się dobrze bo zapewniają miejsca pracy. Rząd się boi tego ruszyć. Tak samo banków które mogę właściwie jednego dnia wysadzić całą gospodarkę państwa w powietrze... No i mamy co mamy... W Polsce ale i na świecie... Korpo po prostu przejęły faktyczną władzę nad rządami i ludźmi i mają niewolników na etatach. A ci ludzie na etatach bronią tego bo nie mają pojęcia, że można być wolnym i żyć inaczej... I tak się ten cyrk kręci...

:lol2: 
Cyrkiem to są twoje wypowiedzi. 

Opublikowano (edytowane)

Na chwilę obecną ja nie widzę już żadnego sensu głosowania na jakąkolwiek partię polityczną. System jest tak bardzo wadliwy, że zmienić to już może wyłącznie rewolucja zmieniająca ustroje polityczne. Wprowadzenie prawnych i siłowych rozwiązań polegających na zablokowaniu monopolów korporacji. Np w przypadku IT zdemonopolizowanie Microsfot. W przypadku gier zdemonopolizowanie steam. W przypadku banków i parabanków i to jest akurat łatwe prawnie, ale niewykonalne z powodu lobbingu - wprowadzenie przymusowych przepisów dotyczących szerokich umorzeń dla osób w pętlach, w przypadku korpo zatrudniających ludzi wprowadzenie np. przymusowej zasady, ze pracownicy fizyczni nie mogą np. zarabiać mniej niż 80% do poganiaczy niewolników i oczywiście wywalenie obowiązkowego 3 zmianowego systemu pracy, w przypadku handlu wprowadzenie olbrzymich ulg dla MŚP, żeby były w stanie konkurować z marketami. itp. To takie kierunkowe moje postulaty. Nie chcę na kolejnych 3 stronach polemizować z każdym z nich bo to tylko przykłady. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Dokładny kształt rozwiązań musiałby być dopracowany. Tym nie mniej bez zmiany ustrojowej tego nie da się zrobić ponieważ te zmiany naruszałaby np. konstytucyjną zasadę ochrony własności + multum innych przepisów. Dlatego tych zmian nie da się zrobić w ramach obecnego systemu prawnego ani w Polsce ani w USA ani w UE. Do tego trzeba aby ludzie wyszli z widłami na ulicę, że posłużę się cytatem z świetnego filmu z prime "Anioł Stróż"... Tak - to co ja widzę i obserwują coraz częściej przebija się także w filmach i książkach...

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Przypomina to sytuację z przed kilku lat kiedy to dwie urzędniczki przyjechały do serwisu już po zamknięciu i chciały jak dobrze pamiętam żeby wymienić im żarówkę w samochodzie. Właściciel nie chciał ale po prośbach się zgodził. Potem mu wystawiły mandat bo nie wbiłe to w kasę.

O ile rozumiałem sytuację z tymi owocami morza na pizzy tak tutaj brak mi cenzuralnych słów. Inna sprawa, że można było po prostu dać tej kobiecie szklankę wody a nie sprzedawać towar "pod stołem", pierogarnia by od tego nie zbankrutowała. Niestety tu jest Polska i nawet woda z kranu jest w cenie złota w restauracjach.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubio napisał(a):

Np w przypadku IT zdemonopolizowanie Microsfot.

XDDDD 

Kto Ci broni korzystać z Linuxa zamiast Windy, Open office zamiast offica czy Discorda/Slacka zamiast Teamsa?

. W przypadku gier zdemonopolizowanie steam.

OJP XDDDD

A Epic, GoG, Uplay, Origin to co, pies? O jakim monopolu w tym wypadku pieprzysz XD 

w przypadku korpo zatrudniających ludzi wprowadzenie np. przymusowej zasady, ze pracownicy fizyczni nie mogą np. zarabiać mniej niż 80% do poganiaczy niewolników

wszystkim równo, wszystkim gówno, komuno wróć!

5 minut temu, Kris194 napisał(a):

O ile rozumiałem sytuację z tymi owocami morza na pizzy tak tutaj brak mi cenzuralnych słów. Inna sprawa, że można było po prostu dać tej kobiecie szklankę wody a nie sprzedawać towar "pod stołem", pierogarnia by od tego nie zbankrutowała. Niestety tu jest Polska i nawet woda jest w cenie złota.

a ja bardziej oburzyłem się na jednak te krewetki na pizzy i durnowate podejście do analizy podatkowej (jaką stawkę na co).

W tym wypadku pierogarnia robi z siebie ofiarę - tutaj w poście na X jest całkiem zgrabne podsumowanie, jak to wygląda ze strony skarbowej: 

Zasadniczo polecieli w kulki, bo tą butelkę wody POWINNI nabić na kasę. A jeśli ktoś faktycznie potrzebował wody w tym piekielnym upale, to mogli po prostu ZA DARMO dać szklankę kranówki.

To był mój Ted talk, pozdrawiam, były pracownik US :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

@huudyy jak pisałem, ale może nie doczytałeś - nie zamierzam polemizować na kolejne 3 strony z PRZYKŁADAMI jakie podałem... Mógłbym każdy jeden ci wypunktować ale naprawdę szkoda mi czasu. Bo ty odpowiesz, za chwilę ktoś znów i tak stracę godziny... Ja wiem, ze wy siedzicie sobie w robocie w korpo i się nudzicie do tej 16 czy tam 22 jak pewien troll, ale dla mnie to mój własny czas, a nie zapychanie dziury... Jedno tylko ale bez mojej dalszej polemiki... sprawdź REALNIE ile ludzi na świecie ma Windowsa, a ilu Linuxa... Ogarnij to procentowo. I sprawdź jak wiele gier i programów nie działa na Linuxie albo dział źle... :) A co do steama chodziło mi o model SUBSKRYPCYJNY a nie steam w sensie steam... Dlatego wyraźnie pisałem o przykładach żeby nie tłumaczyć i znów nie tracić czasu... Epic ma tak samo. Po za steam i epic udział rynku poniżej 10%. Są modele własnościowe gdzie mógłbym ze swoich gier mieć JEDNĄ :) Ale jak pisałem - bez dalszej dyskusji... Przynajmniej z moim udziałem... to były przykłady...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
6 minut temu, huudyy napisał(a):

a ja bardziej oburzyłem się na jednak te krewetki na pizzy i durnowate podejście do analizy podatkowej (jaką stawkę na co).

W tym wypadku pierogarnia robi z siebie ofiarę - tutaj w poście na X jest całkiem zgrabne podsumowanie, jak to wygląda ze strony skarbowej: 

Zasadniczo polecieli w kulki, bo tą butelkę wody POWINNI nabić na kasę. A jeśli ktoś faktycznie potrzebował wody w tym piekielnym upale, to mogli po prostu ZA DARMO dać szklankę kranówki.

To był mój Ted talk, pozdrawiam, były pracownik US :E 

O, tototo.

Przy krewetkach - byłem wkurzony. Przy sprawie mechanika- też.

Ale tutaj? No sprzedali i nie nabili paragonu, więc to ich wina. A to z właczaniem kasy o 11? To jakaś bzdura.

Trzeba jej było dać szklankę kranów i tyle. Po kłopocie. Albo po prostu dać butelkę. Ale nie sprzedać bez paragonu. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Mógłbym każdy jeden ci wypunktować ale naprawdę szkoda mi czasu

No to jednak spróbuj, bo póki co żeś się zapędził w kozi róg z durnymi postulatami

3 minuty temu, hubio napisał(a):

a wiem, ze wy siedzicie sobie w robocie w korpo i się nudzicie do tej 16 czy tam 22 jak pewien troll, ale dla mnie to mój własny czas, a nie zapychanie dziury

akurat jestem na wakacjach, piję pyszną kawkę i poprawiam sobie nastój czytając wypierdy forumowe :E

sprawdź REALNIE ile ludzi na świecie ma Windowsa, a ilu Linuxa... Ogarnij to procentowo. I sprawdź jak wiele gier i programów nie działa na Linuxie albo dział źle... :) 

Ale co to zmienia w kwestii monopolu? Chciałbym przede wszystkim, żebyś się dowiedział:

a) jak działa monopol, co to jest monopol (nie mylić z Monopoly :E)

b) co to jest ProtonDB

c) jak wyjście Steam Decka, a następnie Steam Machine wpłynęło na rozwój Protona i działania gier

mały komentarz ode mnie - z tego co kojarzę, główne gry jakie nie działają to przede wszystkim te kompetytywne, gdzie anti cheat wymaga dostępu do kernela - tego raczej na pewno nie przejdziemy, ale to w dalszym ciągu jest promil gier.

Na setki tysięcy gier jakie zostały wydane na platformie Steam, absurdalna większość działa w pełni poprawnie na Linuxie. To nie rok 2007 chłopie, ruszyliśmy do przodu.

Opublikowano
14 minut temu, huudyy napisał(a):

A jeśli ktoś faktycznie potrzebował wody w tym piekielnym upale, to mogli po prostu ZA DARMO dać szklankę kranówki.

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Trzeba jej było dać szklankę kranów i tyle.

Gastro Janusze mieliby coś dać? Panie, najlepiej to jakby im jeszcze płacić za samo skorzystanie z krzesła :E