Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

XD

Przecież po takiej akcji to znowu społeczeństwo pokaże im palec (a dokładniej ta połowa społeczeństwa, której się to wygarnie) i mamy po zawodach.

Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz, że tu nie chodzi o niechęć polityków do pracy czy zmian, tylko o zwyczajną świadomość realiów w naszym matriarchalnym społeczeństwie.

Niech chociaż spróbują przekonać swoich wyborców do tego, że zmiany są konieczne. Bo są. Nie widzę takich prób, za to widzę lewackie brednie pokroju stwierdzeń, że kobiety mają niższy wiek emerytalny bo sprzątają w domu. 

Nie ma żadnych podstaw do tego, by kobiety niemające dzieci pracowały krócej od mężczyzn i do tego należy przekonać wyborców, przedstawić zalety takiej zmiany i konsekwencje pozostawienia obecnego wieku emerytalnego. Oni nawet nie próbują. 

Opublikowano
19 minut temu, Lypton napisał(a):

Nie, nie jestem. Tak, wiem do czego zmierzasz.

cieszę się, że nie musimy kontynuować tej dyskusji.

Podsumowując - to zdjęcie było dość głupie ze strony PRowej, ale nic nagannego, zdrożnego czy godnego takiej polemiki nie zrobiła.

12 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie ma żadnych podstaw do tego, by kobiety niemające dzieci pracowały krócej od mężczyzn i do tego należy przekonać wyborców, przedstawić zalety takiej zmiany i konsekwencje pozostawienia obecnego wieku emerytalnego. Oni nawet nie próbują. 

Jakimi argumentami chciałbyś przekonać Julkę, lat 28, bezdzietna singielka z psem, żeby pracowała 5 lat dłużej?

Uwierz mi, dla mnie to byłby jeden z głównych postulatów za jakimi bym poszedł, ale wiem, z czym to się wiąże - równy wiek emerytalny to jest mżonka w naszym kraju.

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Podsumowując - to zdjęcie było dość głupie ze strony PRowej, ale nic nagannego, zdrożnego czy godnego takiej polemiki nie zrobiła.

Nie zgodzę się z tym podsumowaniem. Sportowy połów - aka znęcanie się nad rybą dla funu - gatunku zagrożonego wyginięciem jest jak najbardziej rzeczą zdrożną i naganną.

9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Lypton dla jasności. Rozumiem że to zdjęcie stawiasz na równi ze zdjęciami np. z polowań, np. takimi gdzie leży upolowana zwierzyna i zbierają się myśliwi i świętują udane polowanie?

G974aM.gif.fd5537fcba0f77b929e920aed91ad72b.gif

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/grozil-kierwinskiemu-i-jego-rodzinie-jest-decyzja-sadu-7309538280568928a

Kibol? ;D maczeta, amfa i znieważanie polityka KO... Jakoś mi się łączy... no to teraz sobie posiedzi z d. bo sam niemal otworzył drzwi policji. Wiedząc, że ma amfę na chacie popisuje się w necie.... A może właśnie z tego powodu pisał co pisał...

Generalnie bardzo ciekawe ile osób pisze po używkach w necie i także tym forum. I dlatego tak ważna jest właściwa moderacja co nie jest łatwe bo jest albo za bardzo liberalna i pozwala na wszystko, albo za mocno trzyma za mordę albo działa wg widzimisię co jest najbardziej powszechne...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Jakimi argumentami chciałbyś przekonać Julkę, lat 28, bezdzietna singielka z psem, żeby pracowała 5 lat dłużej?

Uwierz mi, dla mnie to byłby jeden z głównych postulatów za jakimi bym poszedł, ale wiem, z czym to się wiąże - równy wiek emerytalny to jest mżonka w naszym kraju.

Jej bym nie chciał przekonać bo to nie ma sensu. Chciałbym przekonać tę bardziej rozumną część społeczeństwa oraz przede wszystkim facetów. To nie mrzonka bo ktoś w końcu będzie musiał to wprowadzić, obecny system musi się zawalić i to się stanie. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

ale to było pewne skoro dopłacamy upadlińcom do emerytury po tygodniu pracy, tych którzy podpisali te umowy Polacy powinni wieszać na przydrożnych drzewach, jawne rabowanie obywateli i działanie na szkodę państwa

Edytowane przez ptys
Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/podatki/podatek-w-gore-do-15-proc-oni-od-2027-roku-maja-placic-wiecej-7309433946610112a.html

KO... pro przedsiębiorcze... :rotfl2: znów atak na najmniejsze firmy JDG, a nie korpo... Ja prd.... Co jest nie tak z tym rządem?????

2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Przecież już się przekonuje. Ogromną kasą... Moja mama pracując 5 lat dłużej ma 5cyfrową emeryturę na poziomie płac wiceministrów :) Natomiast to wcale nie jest takie proste bo bardzo wiele zakładów pracy wypycha takie osoby na emerytury np. rozwiązując z nimi umowy. Część kobiet jak najbardziej chce pracować dłużej, a nie może, a część ma wywalone bo np mąż dobrze zarabia.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
45 minut temu, ptys napisał(a):

ale to było pewne skoro dopłacamy upadlińcom do emerytury po tygodniu pracy, tych którzy podpisali te umowy Polacy powinni wieszać na przydrożnych drzewach, jawne rabowanie obywateli i działanie na szkodę państwa

Pisiaczki to podpisały, ale spokojnie mogliby tą umowę wypowiedzieć. Czemu tego nie robią to już inna kwestia. Natomiast postulowane propozycje są dobre. Nie można płacić wiecznie jakichś 12, 13 i 14. 800+ od początku istnienia powinno mieć próg dochodowy.

Uwielbiam te kobiece rozmówki :E

HNrZpPEXsAApj7P.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

KO... pro przedsiębiorcze... :rotfl2: znów atak na najmniejsze firmy JDG, a nie korpo... Ja prd.... Co jest nie tak z tym rządem?????

Biedne najmniejsze firmy ... tylko od nadwyżki ponad 100 tys. zł ... tylko gdy nie zatrudniają żadnego pracownika, zapłacą 15% czyli mniej niż na etacie... To nie jest żadna przedsiębiorczość tylko gównofirmy - ludzie którzy powinni siedzieć na etacie ale zostali z niego wypchnięci przez pracodawcę (jak kurierzy czy kucharki w szpitalach) lub dobrze zarabiający którzy sami przeszli na samozatrudnienie żeby zaoszczędzić na podatkach.

Opublikowano

kilka miesięcy temu prowadziłem batalię z banderowskimi burkami odnośnie cen paliwa i wciskania kitu przez obecną koalicje jak to było źle za Pana Obajtka, obecnie cena ropy brent 88$ i paliwo na stacjach 7,5-7,7zł za litr a za złego Obajtka lipiec 2022 najwyższa cena 7,74zł za litr 95 i cena baryłki około 105$ także uśmiechnięta polska rucha jeszcze lepiej jak Obajtek tyle że ten inwestował w rozwój firmy a te luje raczej ją zwijają 

Opublikowano (edytowane)

Mamy monopolistę to sobie robi z ceną co chce, a właściciel udaje, że nic nie widzi :) Paliwo już kosztuje prawie tyle jak w momencie gdy rząd wprowadzał ten cały cpn, a baryłka aktualnie sporo tańsza.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Nie jest tajemnicą poliszynela, że wysyłamy paliwo na Ukrainę. Jak określił Balczun "Ukraina płaci za to swoją krwią". Idąc tym tokiem myślenia powinniśmy wesprzeć Amerykanów w walce o cieśninę Hormuz, bo to też w naszym interesie :E 

Opublikowano
32 minuty temu, ptys napisał(a):

a za złego Obajtka lipiec 2022 najwyższa cena 7,74zł za litr 95 i cena baryłki około 105$

Fakt, obecnie jest wysoka cena paliwa i nie ma to uzasadnienia w odniesieniu do ceny ropy, zgadzam się. Tylko aby porównanie było bardziej rzetelne, to zwróć uwagę, że te 7,74 zł które przytaczasz za Obajtka były przy obowiązującym obniżonym VAT i bez podatku drogowego czy tam paliwowego. Z tymi podatkami cena byłaby ponad 9 zł za litr. 

Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

ludzie którzy powinni siedzieć na etacie ale zostali z niego wypchnięci przez pracodawcę (jak kurierzy czy kucharki w szpitalach) lub dobrze zarabiający którzy sami przeszli na samozatrudnienie żeby zaoszczędzić na podatkach.

Tu się z tobą zgadzam w pełni, że należy takie rzeczy bezwzględnie tępić. Praca na etacie udająca JDG powinna być KARALNA. Ale nie tędy droga. Przeczytałeś podlinkowany artykuł? Specjaliści wyraźnie zaznaczają, że uderzy to we fryzjerów, mechaników itp zawody. NIE MAJĄCA NIC WSPÓLNEGO z tym co opisujesz.

Jest pewna sprawa dotycząca VAT z którą walczę od 5 lat gdzie też zamysł był chwalebny, a upier.... najmniejszych, a ci cwaniacy co mieli od tego oberwać mają bekę. Mamy w PL tak pazernych, a do tego nieudolnych polityków, że to w głowie się nie mieści.

Opublikowano
46 minut temu, LeBomB napisał(a):

Fakt, obecnie jest wysoka cena paliwa i nie ma to uzasadnienia w odniesieniu do ceny ropy, zgadzam się. Tylko aby porównanie było bardziej rzetelne, to zwróć uwagę, że te 7,74 zł które przytaczasz za Obajtka były przy obowiązującym obniżonym VAT i bez podatku drogowego czy tam paliwowego. Z tymi podatkami cena byłaby ponad 9 zł za litr. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Komu ty cytujesz fakty? Ruskiemu sabace? po co?

Dla niego Pan Obajtek to krol. Łyknął ich propagandę i powtarza głupoty o zwijaniu Orlenu. No Obajtek inwestował. Bardzo! Np. W OTS! 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Tu się z tobą zgadzam w pełni, że należy takie rzeczy bezwzględnie tępić. Praca na etacie udająca JDG powinna być KARALNA. Ale nie tędy droga. Przeczytałeś podlinkowany artykuł? Specjaliści wyraźnie zaznaczają, że uderzy to we fryzjerów, mechaników itp zawody. NIE MAJĄCA NIC WSPÓLNEGO z tym co opisujesz.

Znaczy jak fryzjer zarabia ponad 100 koła, nikogo nie zatrudnia, niczego nie buduje, to dlaczego ma płacić 8,5% podczas gdy na etacie przy niewiele wyższej kwocie mamy już 32%?

Opublikowano (edytowane)

Bo fryzjer odpowiada za wszystko swoim majątkiem i życiem i wszystkim, a nie jest na ciepłej posadce gdzie najgorsze co może mu się trafić to zły humor szefa albo zwolnienie, a nie zajęcie całego majątku osobistego przez komorników jak coś pójdzie nie tak w działalności... Ale to już rozmowa na cały temat czy premiować ludzi biznesu i przedsiębiorczych czy robić niewolników na etatach. 

Nie dziwię się, że mnóstwo osób co chcą robić biznes wypier....  z tego kraju do Azji albo Ameryki Łac gdzie mają ogromne wsparcie i 10xniższe podatki i daniny... Zresztą można i do UK albo innych krajów UE gdzie wspiera się mały lokalny biznes. Nie dziwię się jak jest takie niezrozumienie i podejście jak twoje @kalderon ... Tak zarżnijcie wszystkich polskich przedsiębiorców i życzę wam z całego serca, żeby was te korpo tak dojechały jak obecnie to robią w USA... A i jeszcze Ai się czai na rogu więc może za 5 lat Panowie z IT wylądują na etacie w magazynie i biedronce i może wtedy do nich dotrze to dlaczego lepiej mieć coś swojego... EOT....

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.07.2026 o 11:18, Mar_s napisał(a):

Jedyna różnica jest taka że oni tym żyją, a ja mam wywalone, ale czasami prętem po klatce…. ;D

@voltq @crush wracajcie koledzy, amnestia była!  :hihot:

Dziękuje bardzo za zaproszenie , jezeli znajdę czas to zajrzę , pozdrawiam bardzo serdecznie @Zhao

Edytowane przez voltq
Opublikowano
8 godzin temu, huudyy napisał(a):

Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz, że tu nie chodzi o niechęć polityków do pracy czy zmian, tylko o zwyczajną świadomość realiów w naszym matriarchalnym społeczeństwie.

No patrz, a Lewica i feministki cały czas przekonują że mamy patriarchat z którym należy walczyć i wprowadzać rozwiązania ułatwiające funkcjonowanie kobiet w jakże zepsutym przez facetów społeczeństwie :E

8 godzin temu, huudyy napisał(a):

jesteś weganinem? 

ja rozumiem, jakby to kosztowało majątek, ale tydzień w Hiszpanii + jeden wypadł na połów może wyjść taniej niż tydzień w Zakopanem czy innej Łebie :E A prawda jest taka, że teraz prawicowe bambusy się zesrały o tą rybę tylko po to, żeby się zdefekować na "kolejnego faila" z partii rządzącej.

Prawicowe? Sporo wolnego czasu spędzam w górach i ogólnie na outdorowych aktywnościach i na FB ze względu na algorytm pojawia mi się bardzo dużo postów z np myśliwymi (chociaż z myślistwem nie mam kompletnie nic wspólnego). Pod każdym jednym postem wysyp julek i julków bluzgających na autorów i w niewybrednych słowach życzących im śmierci na bardzo wyszukane sposoby. Zdecydowana większość tych osób to elektorat KO. Tego typu osoby znajdziesz też pod każdym postem o "trupożercach" (no bo przecież wszyscy mają być vege).

Z prawicą to ma tyle wspólnego co koza z operą. 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze @kalderon dodam, że najpierw podałeś słuszny argument, że ludzie z etatu uciekają na JDG wyłącznie w celu oszukania, a jak ci napisałem, że w podlinkowanym artykule mowa była o fryzjerach to już pojawił się nowy argument, że właściwie warto gnębić JDG bo dlaczego mają mieć lepiej niż etatowcy... :) 

To właśnie obrazuje myślenie polityków ze wszystkich partii z wyjątkiem Konfederacji i Korony... Niby walczymy z patologią, ale w sumie..... Zawsze warto dopie....ć najsłabszym przedsiębiorcom... Tacy kozacy wobec fryzjerów a DPD dyma całe państwo na całego o czym mówi Brzozka...  I DPD to przykładowo bo wszystkie korpo się tak ustawiło, że proporcjonalnie płacą mniej niż ci fryzjerzy... Takie to elyty polityczne co gnębią własnych obywateli będących przedsiębiorców... Bo faktycznie - lepiej być służącym w obcym korpo, a jeszcze takie gordo-kalderony będą bronić tego syfu bo mają lepszą michę do żarcia niż ci na dole....

Nie mam słów... Mojego głosu KO nie otrzyma... Nie wiem co by się musiało stać abym zmienił zdanie....

Edytowane przez hubio