Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Za ptk1 raczej nie będzie więzienie, w najwyższym razie zawiasy. Ale cholera, co do reszty zgaduję że masz rację. 

A jak będzie ruską satelitą to będzie. Mam argument który ci się spodoba. Kiedy już Ukraina nas zaatakuje, to wolisz aby była to tylko Ukraina, czy Ukraina wspierana przez rosję?

Zełeński na latającym dywanie nas zaatakuje? :rotfl2:

Opublikowano
21 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

A to Nawrocki jej płacił z budżetu państwa za to spotkanie, tak? x D

No ale jak to Nawrocki współpracuje z Doda skazana za przekręty?!

Cytat

Kilka dni temu Doda odbyła kolejne spotkanie w kancelarii prezydenta RP w celu pracy nad nową ustawą. W rozmowie z Plotkiem wyjawiła, że tę misję prezydent Karol Nawrocki powierzył jej i Łukaszowi Litewce. - Za parę dni ta ustawa wchodzi do procedowania. To jest ustawa, którą prezydent Nawrocki zlecił mi i Łukaszowi Litewce, żeby ją stworzyć wraz z jego kancelarią. 

Opublikowano
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

1,12. 

Ale oczywiście olewasz istotny fakt, że w tym czasie cena hurtowa ropy w Orlenie wynosiła 4,20-4,30 zł (styczeń 2026, bez CPN), kurs dolara około 3,55 zł. No ale to już za trudna matematyka. Wyższa cena to wyższy VAT, spisek na korzyść państwa :E 

Nie, mnie interesuje tylko to co płacę na dystrybutorze, a tam jak widzisz płacę 30% większy vat niż przed okresem o którym pisałem. I co tu ma do rzeczy kurs dolara...?

Cytat

spisek na korzyść państwa

Kto pisał i spisku? Co ci sie tam uroiło znowu? A chcesz powiedzieć, że państwo nie ma korzyści z wyższej ceny paliwa?:E

Opublikowano
41 minut temu, Alek_M napisał(a):

Jeżeli przy cenie 100$ mamy 95-tke prawie po 8zł, to przy cenie 200$, będzie po 16zł. Dobrze, że mam rower :rotfl:

Ciekawe jaki jest cenowy próg bólu, gdzie faktycznie ludzie będą mniej tankować? Obecnie śmiem twierdzić wszyscy leją jak zawsze stąd sobie stacje podbijają ceny bez mrugnięcia okiem.

Opublikowano
5 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ciekawe jaki jest cenowy próg bólu, gdzie faktycznie ludzie będą mniej tankować? Obecnie śmiem twierdzić wszyscy leją jak zawsze stąd sobie stacje podbijają ceny bez mrugnięcia okiem.

Myślę, że 10-12zł za 95, to będzie próg, a stacje montażu LPG podbiją ceny instalacji o 30%. Na razie leją, bo są leniami i ciężko będzie im przestawić się na ruch otłuszczonymi nogami na rowerach (moje wnioski z obserwacji sąsiadów na osiedlu)

Opublikowano

@Cappucino bo to co napisałeś na początku od razu zasugerowało jasno w jakim kierunku chcesz spłycić temat, że to państwo podnosi ceny (sugestia do kogo należy Orlen), żeby zwiększać przychody z VATu. Jednocześnie olałeś cały mechanizm stojący za wzrostem cen i kosztami, a teraz się jeszcze pytasz co ma do tego cena dolara, jak to w dolarach płacimy za ropę, która do nas przypływa z różnych źródeł. 

Opublikowano

No u mnie w domu jedno auto z fabrycznym LPG także jakoś przeżyję, do drugiego auta bym musiał aktualnie okolice 5k na instalację wyłożyć i liczyć się z dwoma litrami dotrysku na 100 km także chyba jednak nie będę zakładał choć jak dobijemy do 20 zł za litr to kto wie ;)

Opublikowano

Myślę że ani Europa ani USA nie mogą sobie pozwolić na zbyt wysokie ceny paliw, przez zbyt długi okres.

Widać że dotychczas wykorzystywane siły najemne sobie z terrorystami huti nie poradziły. Czas na zachodnie kontraktorskie, wspierane lotnictwem i może zawodowymi.

Lub alternatywnie wywarcie większej presji militarno-gospodarczej na huti i uderzenie w ich elektrownie oraz instalacje odsalania wody.

Zobaczymy jakie decyzje zapdną i to raczej szybko.