Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.09.2026 o 14:12, TheMr. napisał(a):

Chciałbym żeby to wróciło, byłbyś pierwszy do mojej kolonii ;) 

Cytat

Zgodnie z obecnymi przepisami zarówno Polacy, jak i cudzoziemcy zyskują prawo do 13. i 14. emerytury po opłaceniu w Polsce jednej składki.

hysterical-laughter.gif

get-to-work-work.gif

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
12 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

u mnie okoliczne lasy i drogi są już tak zorane przez ciężki sprzęt, że jedynie można na jakimś enduro albo crossie po nich się przemieszczać swobodnie

Te moje to od dawna oglądam tylko z zewnątrz, ale też mocno poprzecinane więc i może rozjeżdżone. Ale tez już chyba od 2-3 lat nic nowego nie wycinają bo już przerzedzili ile się dało.

12 godzin temu, Badalamann napisał(a):

@209458 Jasne, ale w typowym lesie tych ścieżek jest niewiele. W takim "parku" powinny być znacznie bliżej siebie. Można też dodać miejsca do siedzenia, jak w parku.

Tylko czy to już nie fanaberia? Jak ktoś chce robić kółka po kilkaset metrów i siedzieć na ławeczce to chyba nie będzie się fatygował do podmiejskiego asu tylko wybierze park albo jakies bardziej zielone osiedle.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 sierpnia 2026 r. w sprawie limitu przyjęć na studia na kierunkach lekarskim i lekarsko-dentystycznym

Mafia Tuska chroni mafię lekarską odcinek 2137 

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20260001167

uśmiechnięci jesteście?

donald-tusk-%C5%82yso-wam.gif

trzaskowski-uk%C5%82on-macha%C4%87.gif

może jakiś limit na ilość posłów albo limit na Koalicję Okupacyjną? x D 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlina Takie rozporządzenia są wydawane od 2005 roku po zmianie ustawy o szkolnictwie wyższym, czyli jak chcesz się przerzucać, to było to za rządów SLD, a największe zmiany wprowadzono do niej w 2018 roku za rządów PiS i też nie usunęli takich zapisów.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-szkolnictwie-wyzszym-i-nauce-18750400/art-444

Samo limitowanie miejsc było jeszcze nawet w czasach PRL, zatem to żadna nowość, a wynika z dawnych kalkulacji centralnego systemu, który obliczał możliwości placówek medycznych i ich finansowania. Co obecnie jak wiemy dawno się już rozjechało, a i wyuczeni medycy u nas w Polsce nie mają obowiązku pracować w kraju. Jednak limity dalej zostały, bo jakby je zniesiono, a większość z absolwentów postanowiłaby zostać w kraju, to rynek by ich nie wchłonął, a studia medyczne stanowią jeden z największych kosztów edukacji wyższej (wykształcenie jednego studenta medycyny jest znacznie droższe od wyuczenia studentów innych kierunków). Kiedyś widziałem szacowanie kwot to w zależności od specjalizacji całkowity koszt może nawet dobijać do miliona złotych. Dlatego uważam, że jeżeli jest to edukacja publiczna i finansowana z budżetu, to taki absolwent powinien mieć obowiązek pracy w Polsce przez np. 5 czy 10 lat.

Także przypisywanie tych limitów do nieudolnych działań jakiejś konkretnej partii, gdy jest to mechanizm sięgający jeszcze PRLu jest nieadekwatne do faktów. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@nozownikzberlina a studia medyczne stanowią jeden z największych kosztów edukacji wyższej (wykształcenie jednego studenta medycyny jest znacznie droższe od wyuczenia studentów innych kierunków). Kiedyś widziałem szacowanie kwot to w zależności od specjalizacji całkowity koszt może nawet dobijać do miliona złotych. Dlatego uważam, że jeżeli jest to edukacja publiczna i finansowana z budżetu, to taki absolwent powinien mieć obowiązek pracy w Polsce przez np. 5 czy 10 lat

przecież te limity zastosowano również dla uczelni PRYWATNYCH, Twój argument jest nielogiczny

1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@nozownikzberlina 

Także przypisywanie tych limitów do nieudolnych działań jakiejś konkretnej partii, gdy jest to mechanizm sięgający jeszcze PRLu jest nieadekwatne do faktów. 

w tle afery lekarskiej za którą odpowiadają ludzie związani z platformą/koalicją obywatelską nie wiem jakbym miał to przypisywać innej partii, wytłumaczysz?

Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Polecam poczytać. Kasta w tym kraju mści się na 3 i 4 letnim dziecku żeby pokazać matce kto tu rządzi.

Oj tam, dzień jak co dzień, i tak pewnie ma to w dupie. Powie się że to nieprawda bo to od Stanowskiego wyszło, napisze się parę artykułów o wszechobecnym hejcie i może rozejdzie się po kościach.

Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Możecie mnie nazwać szurem ale ja uważam, że w naszym kraju nie mamy służb. To co jest w ogóle nie działa lub nie wiadomo co w ogóle robi.

Jak ma być inaczej jak solidarnościuchy uważają służby za największe zagrożenie dla kraju? Ile już było tych czystek w służbach? Silny kraj musi mieć silne niezależne służby które zapewniają ciągłość działań i wiarygodności mimo zmian rządów. A u nas po każdych wyborach mniejsze lub większe czystki. Co gorsza sami wyborcy nie rozliczają z tego polityków. A politycy opozycji zapowiadają kolejne czystki kiedy wygrają... Macierewicz już zaciera raczki. 

Opublikowano

Chorzy ludzie w KO...

https://wiadomosci.wp.pl/ludzie-prezydenta-o-zatrzymaniu-anny-p-palac-oficjalnie-milczy-7332537245800672a

Sprawa na wysyłanie pism, a nie wchodzenie chłopaków o 6 rano... Xddd Po 9 latach co by miała ukryć to już dawno by ukryła i nie trzymała w domu tylko na zaszyfrowanych nośnikach w skrytce w państwie o którym tusek nic nie wie...

To nie prawo tylko wykorzystywanie polityczne dla przypodobania się skrajnym lemingom wyborcom KO. Jeszcze nawet jak popierałem KO ostro krytykowałem takie rzeczy.

Opublikowano
41 minut temu, hubio napisał(a):

Chorzy ludzie w KO...

https://wiadomosci.wp.pl/ludzie-prezydenta-o-zatrzymaniu-anny-p-palac-oficjalnie-milczy-7332537245800672a

Sprawa na wysyłanie pism, a nie wchodzenie chłopaków o 6 rano... Xddd Po 9 latach co by miała ukryć to już dawno by ukryła i nie trzymała w domu tylko na zaszyfrowanych nośnikach w skrytce w państwie o którym tusek nic nie wie...

To nie prawo tylko wykorzystywanie polityczne dla przypodobania się skrajnym lemingom wyborcom KO. Jeszcze nawet jak popierałem KO ostro krytykowałem takie rzeczy.

Czy Gordon czasem nam nie tłumaczył różnic między PiS i PO? Itnie pisowska akcja :E

Opublikowano
4 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

przecież te limity zastosowano również dla uczelni PRYWATNYCH, Twój argument jest nielogiczny

A to tutaj to już typowo PiSu zapytaj czemu obejmuje również uczelnie prywatne, bo pierwszy pod tym względem był Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie (wcześniej akademia) dopiero w 2016 roku i wtedy już ją objęły limity.

4 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

w tle afery lekarskiej za którą odpowiadają ludzie związani z platformą/koalicją obywatelską nie wiem jakbym miał to przypisywać innej partii, wytłumaczysz?

Wytłumaczyłem, że to mechanizm mający co najmniej 50 lat, a ponoć funkcjonuje nawet od 1950 roku (trzeba by grzebnąć w stare ustawy z tamtego czasu)

https://www.termedia.pl/mz/Luka-pokoleniowa-Nie-gigantyczna-dziura,29442.html

Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Chorzy ludzie w KO...

Mafijne porachunki. Nawet nie myślę co się będzie działo jak aktualna opozycja dojdzie do władzy.

21 minut temu, LeBomB napisał(a):

Wytłumaczyłem, że to mechanizm mający co najmniej 50 lat, a ponoć funkcjonuje nawet od 1950 roku (trzeba by grzebnąć w stare ustawy z tamtego czasu)

https://www.termedia.pl/mz/Luka-pokoleniowa-Nie-gigantyczna-dziura,29442.html

Aaaa to wszystko fajnie. Jak mamy patologię od 50 lat to aktualny rząd nie mógł zrobić nic lepszego jak to kontynuować-można się rozejść. 

Opublikowano
7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego uważam, że jeżeli jest to edukacja publiczna i finansowana z budżetu, to taki absolwent powinien mieć obowiązek pracy w Polsce przez np. 5 czy 10 lat.

i w 1986 roku podpisywałem kwit, że odbębnie 2 lata w mojej firmie, za naukę zawodu - a to była posrana ZAWODÓWKA!
Nie rozumiem, dlaczego to zdechło? Dziś włączam polsat, czy inny "Polacy za granicą" i co robiłaś w polsce = asystent stomatologa, obecnie = prawdzi biuro podróży w malezji, inżynier budownictwa po kghm = obecnie nurkowanie głębinowe u bambusów, itd. Tysiące ludzi bezsensowie żłopie publiczną kasę na naukę zawodu (no i dobrze), ale później zawija mandżur i lekką pipą jedzie w świat (kasa w kibel a i pracownika brak). Coś tu się posrało w międzyczasie.

Opublikowano

@KiloKush banowana wiele razy osoba pisząca na wiele tematów farmazony jest dla ciebie jakimkolwiek autorytetem? :hihot: Żeby nie było ja się także za takowego nie uważam, ale powoływać zdanie naczelnego hejtera forum? Naprawdę? :hihot:

@Klakier1984 znając PiS, który robi wszystko 100xmocniej niż KO to tam tuzinami będą wsadzać... Natomiast tusek i otoczenie jak będą pewni, że przegrają to uciekną. Pewno już szykują walizki... :hihot: Niestety wyłapią zwykłe osoby - szeregowych członków KO dokładnie tak samo jak obecnie robi to KO... Gdzie areszt Ziobry? Łapią jakieś Bogu ducha winne kobiety? Słabe...

Pamiętajmy - te je... k... wszyscy politycy to jedna wielka banda, która jedynie chce się dopchać do władzy lub ma chore teorie fanatyczne.

Opublikowano
38 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Aaaa to wszystko fajnie. Jak mamy patologię od 50 lat to aktualny rząd nie mógł zrobić nic lepszego jak to kontynuować-można się rozejść. 

Nie w tym znaczeniu to napisałem, a w takim, że ta patologia dotyczy wszystkich rządów jakie były, łącznie z tym, ale przecież jak zwykle trzeba obracać kota ogonem.

26 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

i w 1986 roku podpisywałem kwit, że odbębnie 2 lata w mojej firmie, za naukę zawodu - a to była posrana ZAWODÓWKA!

Wiele osób ma do dziś różnego rodzaju "lojalki" względem pracodawców. Biorąc pod uwagę koszty kształcenia dla budżetu państwa, w tym przypadku to powinna być lojalka wobec państwa. No ale to kolejny element, którego nikt nie wprowadzi, z obawy o bunt całej grupy zawodowej.