Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Będą wykorzystywani pierwsi nawet jak będą szczerze kochać Polaków. Tak samo byłoby gdyby polska wpadła w ich ręce. To Polacy zrzucaliby bomby na Berlin, Pragę a potem także Paryż. To polscy przestępcy z polskich więzień gwałciliby Niemki.

Nie pisałem o więźniach tylko o całej masie społeczeństwa, która tam czci po dziś dzień banderowców.

@GordonLameman nie wiem.
Może jakieś wizje o odbiciu Królewca/Kaliningradu?
Chociaż bardziej pasuje mi to do analogii z przekazaniem Hong Kongu pod administrację chińską z rąk brytyjskich.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Umpero napisał(a):

@GordonLameman nie wiem.
Może jakieś wizje o odbiciu Królewca/Kaliningradu?
Chociaż bardziej pasuje mi to do analogii z przekazaniem Hong Kongu pod administrację chińską z rąk brytyjskich.

Gdzie w tym logika?

najpierw piszesz że chodzi o to, że mamy nie fikać atomowej potędze, a potem mamy od niej odbić Krolewiec/kaliningrad?

on tam po prostu mówi, że powinniśmy robić dużo interesów z Rosją, a Kaliningrad ma być centrum tych interesów. Tyle, że to nie jest dla Polski korzystne. Wręcz przeciwnie.

Bo wbrew temu co wam się wydaje - on nie myśli o prawdziwym polskim interesie, ale o tym, aby nas oddalić od Europy i przybliżyć do Moskwy. A na to nie może być zgody nigdy. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Czyli jeśli dane nie są błędne, to dość spory wzrost ludzi którzy wejdą w drugi próg podatkowy. Ale się zdziwią. 

Bo progi są nieaktualne, a Domański celowo udaje, że nie są. Ogólnie miał być VAT 0 do 240k, a zostało śmieszne 200.

Choć realnie wydaje mi się, że z uwzględnieniem inflacji ten VAT poniżej być na progu 300k.

Ale VAT 0 to też trochę scam, bo wtedy masz liczone netto, więc realnie część tego i tak ci odbiorą w PIT.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Spl97 napisał(a):

To jest kurde faja hit. 2 km od Gietrzwałdu Lidl chce postawić jakieś swoje centrum logistyczne i nikomu w zasadzie to nie przeszkadzałoby, kult tej miejscowości nadal zostałby zachowany. Tymczasem co robią Konfiarze? Ano protestują w Gietrzwałdzie i gadają głupoty xD.

Może i nie mają racji bo ja też nie jestem zwolennikiem Religi ale trzeba dostrzegać że ci ludzie przynajmniej mają jakieś zasady i w coś wierzą bo taka lewica potrafi tylko niszczyć i pasożytować na innych nie posiadając przy tym żadnych zasad

Trzeba też dostrzegać ile dobrego zrobiła ogólna religia chrześcijańska dla Europy

4 godziny temu, Jinx napisał(a):

Gordon ty byłeś kiedykolwiek na terytorium rosji i widziałeś ten gnój? Łatwiej byłoby zaorać Alpy i urządzić tam pola ryżowe niż zmienić obwód kaliningradzki w jakąś namiastkę zachodniej cywilizacji. I głównym problemem nie jest tu rozwalona infra, zapuszczone do niemożliwości wsie czy wszechobecny śmietnik ale sami mieszkańcy tej eksklawy. Pozatym jak miałoby się to odbyć w kwestii formalnej i jak niby mamy wspierać rozwój tego bardaku? Zrobią HK z obwodu jakąś ustawą czy dekretem podpisanym przez słońce moskwy? To jest takie samo SF jak załogowy lot Polsy na księżyc, brednie dla zaczadzonych prawacką tępotą, tego nie da się racjonalnie wybronić.

A HK i Kalifornią Baltyku jest 3miasto. Change my mind :cool:.

Sensowniej ten Królewiec było by oddać Estoni lub Łotwie bo tam mieszkają podobni ludzie tylko tam są zacofani przez Ruskich 

4 godziny temu, ghostdog napisał(a):

Teraz w II próg podatkowy to nawet budżetówka wchodzi. Jak ktoś ma dodatki na maksymalnym poziomie np. wysługa lat, dodatki funkcyjne to może się w listopadzie-grudniu załapać na próg bogactwa :D

Potwierdzam dziś 10 tys brutto z wysługa i dodatkami to nie jest niewiadomo jaki problem 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
12 minut temu, voltq napisał(a):

Może i nie mają racji bo ja też nie jestem zwolennikiem Religi ale trzeba dostrzegać że ci ludzie przynajmniej mają jakieś zasady i w coś wierzą bo taka lewica potrafi tylko niszczyć i pasożytować na innych nie posiadając przy tym żadnych zasad

Trzeba też dostrzegać ile dobrego zrobiła ogólna religia chrześcijańska dla Europy

Obie strony czczą wymyślone rzeczy. Obie strony mają dokładnie ten sam zadufany, protekcjonalny ton i chcą przekonać, że ich wizja świata to ta jedyna poprawna.

A co mnie obchodzi co zrobiła? Jakby ojciec dobrze mnie wychowywał, a potem zaczął pić i bić to interesowałaby mnie stan obecny, a nie to co było.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Czyli jeśli dane nie są błędne, to dość spory wzrost ludzi którzy wejdą w drugi próg podatkowy. Ale się zdziwią. 

U mnie w pracy sporo osób się zdziwiło, szczególnie Ci co lubią sporo nadgodzin natrzaskać. Co ciekawe dużo spośród tych osób nawet nie wiedziało, że jest drugi próg podatkowy :E

Ja się rozliczam z żoną i po prostu składam oświadczenie o wspólnym rozliczaniu. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Oto jest prezent sprawiony przez PiS-iorów. Nie winić w tym przypadku obecny rząd za to, że coraz więcej ludzi będzie płacić 32% podatku zamiast 12%.

No kurde, nie bądźmy fanatykami.

Gdyby koalicja chciała urealnić progi podatkowe to by to po prostu zrobili. A nazwanie "prezentem od PiS-iorów" tego, że ludzie zarabiają więcej jest, no. kiepskie.

Ja wiem, że za tym podąża inflacja, ale bez przesady.

7 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Bo progi są nieaktualne, a Domański celowo udaje, że nie są. Ogólnie miał być VAT 0 do 240k, a zostało śmieszne 200.

Choć realnie wydaje mi się, że z uwzględnieniem inflacji ten VAT poniżej być na progu 300k.

Ale VAT 0 to też trochę scam, bo wtedy masz liczone netto, więc realnie część tego i tak ci odbiorą w PIT.

Jeśli jesteś na B2B to wejście w VAT się mimo wszystko opłaca :) 

7 godzin temu, voltq napisał(a):

Sensowniej ten Królewiec było by oddać Estoni lub Łotwie bo tam mieszkają podobni ludzie tylko tam są zacofani przez Ruskich 

Ale jak oddać? Przecież to russkie miasto. Braun proponuje, abyśmy z russkiego miasta zrobili stolicę handlu... Czy można mieć jeszcze jakieś wątpliwości w czyim interesie on działa? :)

7 godzin temu, voltq napisał(a):

Ale fajne bzdurki.

I dlatego np. pasożytujący Zandberg ma swoje repo na githubie, a cesarz prawicy, król ciężkiej pracy, człowiek z zasadami, Konrad Berkowicz to taki wielki programista, że był stażystą w Comarchu :E 

Twoja wiara w te puste bon moty jest niesamowita. Ja tu jestem powszechnie kojarzony z lewicą i wiesz co? Pracuję nieprzerwanie od 19 roku życia (w międzyczasie studia zrobiłem). Nigdy nie byłem bezrobotny, nigdy nie byłem na zasiłku, nigdy nie brałem dotacji na działalność. Całość zawdzięczam sobie i swojej własnej pracy.

Poza tym na prawicy to strasznie dużo kiboli jest. Jakie oni mają zasady? Że można pobić/zabić człowieka bo lubi inny klub piłkarski? Ze można demolować miasto/stadion/pociąg? Że można dewastować elewacje budynków? Ha, tfu z takimi zasadami.

Zanim zaczniesz innym przytykać, że nie mają "zasad" (cokolwiek miałoby to właściwie znaczyć) to przyjrzyj się swoim kolegom i ich zasadom.

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@Jinx

Mnie to bardziej interesuje dlaczego my mielibyśmy się przejmować tym Kaliningradem i liczyć na to, że się rozwinie (i wspierać to!)?

Tym bardziej, że to kraj który bestialsko i bez casus belli napadł sąsiada. Z takim czymś nie można normalizować stosunków.

Jedyny sposób w jaki mamy się interesować obwodem to aby nic stamtąd nie przelewało się na teren UE. No chyba, że dalej będą zakłócać sygnał gps w północnej Polsce, to wtedy jakiś precyzyjny atak rakietowy w ramach zwalczania terroryzmu państwowego rosji.

Tak w ogóle w ruskim internecie krąży teoria, że my (Polska) chcemy im ten obwód zająć. Oni naprawdę są przekonani, że ktoś serio byłby zainteresowany przejęciem tego śmietnika ;).

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Co to za bełkot? 

Skąd to wziąłeś? Akademia chłopskiego rozumu na TikToku?

21 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

To na pewno pokażesz nam setki przykładów, co nie?

Wystarczy na YT wpisać manipulacje TVN i szok! jest tego mnóstwo. Razem z analizami, na wielu przykładach - przedstawionych przez np. przez kanał na yt ok 1mln subów, który jest zupełnie apolityczny w tym jakie materiały tworzy, więc nie ma tam stronniczości. Wiem że platformersom to nie wystarczy, bo każdy głos przeciw PO lub TVN = pisior. Jeszcze na koniec jakiś klasyk typu koalicja pis+konfa co jest zupełnie nie na temat, ale co tam - trzeba się wybronić 8:E TVP za pisu na bezczela kłamało ludzie, TVN sprawia wrażenie "normalnego" kanału jednak to po jakiej stronie są, jes oczywiste od lat. Żadna tv nie będzie obiektywna, więc bronienie w jakiś sposób co robi TVN jest żałosne. Problemem jest TVP, gdzie propaganda jest za moje pieniądze i wygaduje to POPISiorskie bełkoty

Po cichu liczę, że TVN kupią pisiory i się pozabijacie w walce TVP vs TVN, a ja będę się śmiał bo nie mam nawet tv

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
12 minut temu, Fatality napisał(a):

Wystarczy na YT wpisać manipulacje TVN i szok! jest tego mnóstwo. Razem z analizami, na wielu przykładach - przedstawionych przez np. przez kanał na yt ok 1mln subów, który jest zupełnie apolityczny w tym jakie materiały tworzy, więc nie ma tam stronniczości. Wiem że platformersom to nie wystarczy, bo każdy głos przeciw PO lub TVN = pisior. Jeszcze na koniec jakiś klasyk typu koalicja pis+konfa co jest zupełnie nie na temat, ale co tam - trzeba się wybronić 8:E TVP za pisu na bezczela kłamało ludzie, TVN sprawia wrażenie "normalnego" kanału jednak to po jakiej stronie są, jes oczywiste od lat. Żadna tv nie będzie obiektywna, więc bronienie w jakiś sposób co robi TVN jest żałosne. Problemem jest TVP, gdzie propaganda jest za moje pieniądze i wygaduje to POPISiorskie bełkoty

Po cichu liczę, że TVN kupią pisiory i się pozabijacie w walce TVP vs TVN, a ja będę się śmiał bo nie mam nawet tv

Miałem na mysli te metody, które tam tak ładnie "rozpisałeś". Czyli "pytania z tezą". 

To, że TVN manipuluje to jasna sprawa, ale elementem chłopskiego rozumu jest to co napisałeś od siebie, cyzli te durne pytania z tezą. Nie masz pojęcia o tym jak się manipuluje :) 

No i jednak mimo wszystko - porównanie Republiki i TVN wypada na korzyść TVN. Zawsze. :)

Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Miałem na mysli te metody, które tam tak ładnie "rozpisałeś". Czyli "pytania z tezą". 

Ale tam o tym jest.

27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i jednak mimo wszystko - porównanie Republiki i TVN wypada na korzyść TVN. Zawsze. :)

Niszowa tv, którą ogląda 1% rozgoryczonych ludzi mających coś nie pokolei w głowie vs 2/3 największa stacja w TV to chyba jest różnica

Opublikowano
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Ale tam o tym jest.

Możesz zalinkować? Bo ja znalazłem 10 wykresów z Planety Faktów. Nie znalazłem nic o "zadawaniu pytan i jednoczesnie stawianiu tez". 

2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Niszowa tv, którą ogląda 1% rozgoryczonych ludzi mających coś nie pokolei w głowie vs 2/3 największa stacja w TV to chyba jest różnica

Bliżej 4-5%. 

A w kanałach informacyjnych wygląda to tak:

image.png.abae5fe00d61ff1042e113a91b4f1454.png

image.png.70bd15550b34b4ac37c676412ee2d8da.png

Opublikowano
9 godzin temu, voltq napisał(a):

Potwierdzam dziś 10 tys brutto z wysługa i dodatkami to nie jest niewiadomo jaki problem 

Urealnij swoje spojrzenie na rzeczywistość. 

To że się obracasz w środowisku ludzi, którzy tyle zarabiają i zapewne mieszkasz lub chociaż pracujesz w dużym mieście, gdzie takie zarobki są bardziej realne, nie oznacza, że dla większości to nie problem tyle zarabiać. Najniższą krajową obecnie zarabia 3,6 miliona osób. Zarobki powyżej 10 tys. brutto osiąga szacunkowo około 10% pracujących w skali kraju.

• Upvote 4
Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

To że się obracasz w środowisku ludzi, którzy tyle zarabiają i zapewne mieszkasz lub chociaż pracujesz w dużym mieście, gdzie takie zarobki są bardziej realne, nie oznacza, że dla większości to nie problem tyle zarabiać. Najniższą krajową obecnie zarabia 3,6 miliona osób. Zarobki powyżej 10 tys. brutto osiąga szacunkowo około 10% pracujących w skali kraju.

Niezależnie od tego, jak waloryzowany jest 2 próg podatkowy? Przecież w sile nabywczej pieniądz nie zachowuje swojej wartości. 2 próg powinien się zmieniać adekwatnie do inflacji.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ciężko określić ile osób, ile zarabia. Różnice są zbyt duże i się rozjeżdżają. Biorąc pod uwagę że średnia to już 7k brutto, to ilość osób która zarabia 10+ zwiększa się. Ale to racja, to dalej niewielki odsetek osób. 

Opublikowano
Godzinę temu, Passt napisał(a):

@Fatality w ogóle, żeby wierzyć w dzisiejszym świecie mediom mainstreamowym, to trzeba być lekko upośledzonym umysłowo %-) 8:E

By wierzyć mediom netowym czy innym niszowym to z kolei trzeba być ciężko upośledzonym ;)

W "mainstreamowych" są też reportaże czy artykuły śledcze, własne lub we współpracy z zespołami dziennikarzy śledczych.

Opublikowano

33 minuty temu, Badalamann napisał(a):

By wierzyć mediom netowym czy innym niszowym to z kolei trzeba być ciężko upośledzonym ;)

W pewnej mierze się zgadzam, jednak uważam, że media niszowe mówią więcej prawdy niż mainstreamowe.

Opublikowano

Tak, od 120k dochodu rocznie. Nie zawsze to będzie od kwoty brutto, różne dodatki (również "niepłacowe" typu pakiet w prywatnej przychodni który opłaca pracodawca) mogą ten dochód podnieść a np. koszty uzyskania przychodu dla IT czy branż naukowych mogą obniżyć.

Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Ciężko określić ile osób, ile zarabia. Różnice są zbyt duże i się rozjeżdżają. Biorąc pod uwagę że średnia to już 7k brutto, to ilość osób która zarabia 10+ zwiększa się. Ale to racja, to dalej niewielki odsetek osób. 

Średnia niewiele mówi, bo średnia to też zarobki milionerów mających duże firmy. Więcej powie mediana. Średnia w maju 2024 wynosiła 8004 zł, mediana 6480 zł i mowa o kwotach brutto. 

Co nam mówi mediana? Że 50% zarobków jest powyżej tej kwoty, a 50% poniżej. Jeżeli założysz, że z tych 50% powyżej mediany 30% zarabia więcej niż 10 tys. zł, znaczy że jednocześnie 30% zarabia proporcjonalnie poniżej mediany. Stąd wniosek, że zarabiających powyżej 10 tys. wcale nie jest tak dużo.