Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie są szanse na tego Della w sierpniu w polskich elektro sklepach? Znajoma firma informatyczna obsługująca nasz zakład jako reseller Della nie ma na razie żadnych informacjo o dostępności.

Opublikowano
3 godziny temu, piet napisał(a):

Jakie są szanse na tego Della w sierpniu w polskich elektro sklepach? Znajoma firma informatyczna obsługująca nasz zakład jako reseller Della nie ma na razie żadnych informacjo o dostępności.

Też czekam i się doczekać nie mogę 🥲 

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Co prawda nie monitor ale się pochwalę 🤣

IMG_2233.jpeg

Teraz ceny takie, bo już końcówka zeszłorocznych modeli tv, że w cenie najnowszych monitorów Tandem  32" jest C5 55".

Do mnie też wleciał jakoś tydzień temu 65". Tylko jeszcze małe przemeblowanie robię ;)

gI0O945.jpg

Z ciekawości zapytam, miałeś też te nieregularne pasy po pierwszym uruchomieniu do czasu pierwszego czyszczenia ? Jak coś to wklejałem zdjęcia wątku BIG FORMAT.

• Confused 1
Opublikowano

No ja za tego C5 dałem 3600, mozna bylo kapke taniej za 3400 ale nie bralem w sklepie LG gdzie byla nizsza cena ;) 

2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Z ciekawości zapytam, miałeś też te nieregularne pasy po pierwszym uruchomieniu do czasu pierwszego czyszczenia ? Jak coś to wklejałem zdjęcia wątku BIG FORMAT.

Zadnyhc pasow i bandingu, obraz krysztal. 

IMG_2246.jpeg

IMG_2245.jpeg

Jeszcze folia nie zdjeta :D 

• Like 1
Opublikowano

U mnie też zero bandingu, ale jak zobaczyłem te paski po pierwszym uruchomieniu to lekki szok, że jest to tak widoczne :E Okazało się, że dużo osób tak miało w temacie i po pierwszym "czyszczeniu" wszystko zniknęło.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 21.07.2026 o 13:51, kamilos69 napisał(a):

Cena Della jest już znana + dolicz januszowe z 200-300 zł na start. Asus ma już dwa modele na 5gen a ochroną się nie przejmij bo i tak to gównianie działa. 

No wygląda na to, że Dell może nas pozytywnie zaskoczyć: https://dell24.pl/p/21420/Monitor-gamingowy-DELL-Alienware-AW3426DW-34-21-9-280Hz-QD-OLED-zakrzywiony-czarny

Drugi sklep potwierdzający cene w okolicach 3200zł, troche w szoku jestem gdyby to było prawdą.

23 godziny temu, piet napisał(a):

Preorder jest tam w tym Dell24, warto ich zapytać bo chyba blisko współpracują z Dellem to może wiedzą już no ale opinie to mają różnorakie także boje sie tam składać preorder xD 

Hinduska strona ma ETA na 31 lipca na dostawe do magazynu

19 godzin temu, MrKetiw napisał(a):

Też czekam i się doczekać nie mogę 🥲 

Ja tak samo, nie wiem co zrobie z AW3423DWF, jako drugi monitor do twitcha trzymać OLEDa to troche bogolstwo na które nie wiem czy jestem gotowy :E Ciekawe czy na OLX sie łatwo sprzeda 2.5 roczny OLED

• Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

No wygląda na to, że Dell może nas pozytywnie zaskoczyć: 

Z takim sprzętem jak Twój raczej nie spojrzałbym na 34" tylko szedł w 39" nowego od Della, to dopiero byłoby cudowne granie :O 

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, MrKetiw napisał(a):

Z takim sprzętem jak Twój raczej nie spojrzałbym na 34" tylko szedł w 39" nowego od Della, to dopiero byłoby cudowne granie :O 

No kusi kusi, mimo że WOLED którego nie lubie to RGB Stripe może naprawi jego dotychczasowe bolączki ale kolega niżej podsumował czemu go nie chce

1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

5k2k to nawet 5090 nie ogarnia.

Suwaki w grach na low + mfgx6 to bardzo kiepskie połączenie :majty:

165hz ma jak mój aktualny i żeby je wyciągnać w takiej rozdziałce to w wielu grach będzie problem z topowym sprzętem. FG x2 w singlu jest ok ale MFG już od 3x to dla mnie mydło na które nie chce patrzeć a w multi w ogóle nie chcę zbytnio FG używać.
Także wole dalej na 3440x1440 śmigać i bez problemu wyciągać 280hz w większości gier a w wymagających singlach FG x2 i jest gitara

2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Szczerze też jestem zdania, że jak już się przesiadać z OLEDa na OLEDa to tylko większy zrobi robotę i radość z zakupu ;)

Brak fringingu, brak fioletowej powłoki i skok z 165hz na 280hz też mi już sprawi radość z zakupu i do tego fortuny nie wydam jeśli faktycznie będzie kosztował 3200zł :)

Opublikowano
8 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

5k2k to nawet 5090 nie ogarnia.  

Tak samo ogarnia jak 3440x1440, tylko zamiast DLAA trzeba ustawić DLSS Quality, ew. Balanced - i tak będzie to wyglądać lepiej, niż 3440x1440 DLAA na tej samej powierzchni.

Opublikowano

Dell24 mi odpisał, żeby pytać w połowie sierpnia o AW3426DW

Miałem nadzieje, że lada chwila trafi do sklepów..

To ten AW3926QW to już całkiem pewnie na koniec roku dopiero w Europie

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mizu napisał(a):

Dell24 mi odpisał, żeby pytać w połowie sierpnia o AW3426DW

Miałem nadzieje, że lada chwila trafi do sklepów..

To ten AW3926QW to już całkiem pewnie na koniec roku dopiero w Europie

Też do nich pisałem ale na razie bez odpowiedzi, to ja już się chyba wstrzymam do BF :E

Edytowane przez MrKetiw
Opublikowano (edytowane)

Trzeba być niezłym ortodoksem, by w 5K, przy monitorze z wysokim PPI, grać na "natywnej" (DLAA, lub zwykły render + TAA), kiedy dostępny jest w danej grze DLSS. ... i do tego udawać, że ma to sens :hihot:

53 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Edit

Do 5K to nie tylko mocy ale i VRAM trzeba posiadac :hihot:

Różnica w wymaganiach VRAM między 1920x1080 a 3840x2160 w grach, to często +30% (nie 300). Także o VRAM przy 5120x2160 + DLSS Balanced/Quality (wzgl. 3440x1440 DLAA), to bym się tutaj nie martwił, chyba, że ktoś ma tego VRAM na prawdę mało (a wówczas, to się powinien martwić zawsze).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
50 minut temu, Tasslehoff napisał(a):

masz jakieś testy?

Tak, na TechPowerUp jest masa testów, gdzie widać różnice w wydajności między 2560x1440 DLAA a 3840x2160 DLSS (3440x1440 vs 5120x2160 będzie zachowywać proporcjonalnie).

Teraz, sideband napisał(a):

Tylko ta 39" 5K ma tylko min większe PPI od 32" 4K i od razu widać różnicę między DLSS Q vs DLAA :hihot:

Jak ktoś ślepy to nie potrzebuje żadnego 5K ani 4K.

Więc twierdzisz, że w twojej bajce jest taka różnica na 32" 4K między DLAA a DLSS Quality (profil K), żeby jeszcze był sens uruchamiać DLAA? :hihot: 

5 minut temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś ślepy to nie potrzebuje żadnego 5K ani 4K.

... i siedzi na 2560x1440 / 3440x1440 :]

Opublikowano (edytowane)

Hm... ja gram w 5K2K od 2022 i jestem zadowolony. ;) Poprzedni monitor miał raptem 72Hz, więc pewien kompromis, ale przy obecnym 165Hz jest ideolo. A OLED tradycyjnie nie powoduje u mnie takiej ekscytacji, jak u wielu osób. Jest, bo jest. Poprzedni IPS też był świetny.

Edytowane przez Karister
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Mylisz ppi monitora z wydajnością gpu 

Mylisz PPI monitora vs wydajność GPU (przy danej wymaganej jakości obrazu) z wielkością ekranu vs wydajność GPU. :boink: (na większym ekranie ta sama rozdzielczość z tym samym DLSS będzie gorzej wyglądać niż na mniejszym ... zakładając oczywiście stały dystans obserwacji) . Tym sposobem by mieć przyzwoitą jakość na 31,5" 2560x1440 trzeba używać większej precyzji renderingu, niż na 26,5" 2560x1440.

13 minut temu, kamilos69 napisał(a):

i do tego mieszasz jakość obrazu z dlls BALANCE :boink:

Widać kolego nie ogarniasz, że wszelkie niedoskonałości DLSS np. Balanced prędzej zobaczysz na niższym PPI (takim jakie jest na przykładowo 31,5" 2560x1440) niż na np. 31,5" 3840x2160. :boink:

Sugeruję mniej teoretyzować @kamilos69 a więcej porobić testów i popatrzyć jak co wygląda i ile mocy obliczeniowej wymaga.

Edytowane przez Kyle