Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Za swoją wersję 4070 Ti pewnie wziąłbyś bliżej 3K, a za 3K masz nóweczkę 9070 non-XT czyli praktycznie bezkosztowo. 300-400zł dokładasz z własnej kieszeni i już jest 9070 XT.

Tylko ja chcę DLSS i FG, a wymiana na 9070XT nie ma sensu bo i tak mocy mało, dopóki mi 4070Ti nie padnie to czekam. 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Tylko ja chcę DLSS i FG, a wymiana na 9070XT nie ma sensu bo i tak mocy mało, dopóki mi 4070Ti nie padnie to czekam. 

DLSS 4.5 - zgoda, słuszny argument. DLSS 4.5 jest lepszy od FSR 4.1+. 
DLSS 5 - tu się nie zgodzę, bo na takiej karcie jest nieużywalny niestety. W mojej ocenie minimum RTX 5080, a to i tak bieda.
FG - też się zgodzę. Ten od zielonych jest jednak lepszy.

15 minut temu, galakty napisał(a):

Nie chciałoby mi się tego włączać, jestem leniwy ;) 

A "wajchować" między SDR, a HDR za każdym razem Ci się chce. Bo mi nie :E  
Nie dodałem, że cały czas siedzę w jasnych trybach, dlatego nie ma małych okien gdzie małe elementy świecą jak żarówka, a kontroluję ogólną jasność suwakiem "Jasność zawartości w formacie SDR".
Mogę się założyć, że pomiar kolorymetrem by mi wykazał ok. 120cd/m2 na czystym białym w najjaśniejszym miejscu. 

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

DLSS 5

Mam to gdzieś, będzie sens na serii 6000. 

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A "wajchować" między SDR, a HDR za każdym razem Ci się chce. Bo mi nie :E  

A Ty dalej swoje... ;)

Niczym nie wajchuję, robi się automatycznie.

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Mam to gdzieś, będzie sens na serii 6000. 

A Ty dalej swoje... ;)

Niczym nie wajchuję, robi się automatycznie.

A jakiego softu używasz? Tak z ciekawości.
No i bardzo mi pomogłeś. Powiem Ci, że udało mi się ułożyć 4 przypadki wypaleń MO27Q28G (2 moje i 2 kolegów) w jedną całość o czym zaraz napiszę u siebie w temacie.

Opublikowano

Kupiłem ze skąpstwa ostatecznie Iiyame zamiast Gigabyte, przedwczoraj odpakowałem i szczerze mówiąc, tak średnio. 
Spodziewałem się większego przeskoku z samego przejścia na oled, tak jak w zasadzie cały internet to reklamuje. 
Kolory właściwie identyczne jak mój stary monitor, matowa matryca przeszkadza mi bardziej niż się spodziewałem i tu się zaskoczyłem. Myślałem, że skoro na IPS mi to nie przeszkadzało, to tutaj będzie tak samo, ale nic podobnego, widzę tu o wiele więcej  "zakłóceń" niż na starym monitorze. 
Banding jest. W 90% użytkowania nie przeszkadza, ale jest i byłoby kłamstwem powiedzieć, że go nie widać. 
Co zyskałem? Lepsze wrażenia w nocnych scenach w grze/filmie (pod warunkiem, że nie dzieje się na ekranie coś co może uwydatnić banding). 
Za to doszły jakieś dziwactwa w stylu ryzyka wypalenia, czyszczenie co kilka godzin i w zasadzie sprzęt z którym trzeba się bardziej pieścić. 

Czy ktoś miał podobne odczucia?

• Upvote 2
Opublikowano

Monitor oledowy dopiero po paru wyczyszczeniach oddaje w pelni. Pouzywaj go z 3h po 3dni i powinien sie wyczyscic pare razy i zobaczysz lepsza jakosc.

1 minutę temu, CoTyTo napisał(a):

Za to doszły jakieś dziwactwa w stylu ryzyka wypalenia, czyszczenie co kilka godzin i w zasadzie sprzęt z którym trzeba się bardziej pieścić. 

jest delikatniejszy to fakt, ale wystarczy ze pozbedziesz sie elementow statycznych typu pasek zadan na dole i inne. 

Czyszczenie co kilka h jest wtedy kiedy go nie uzywasz wiec nie powinno to przeszkadzac

Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Czyszczenie co kilka h jest wtedy kiedy go nie uzywasz wiec nie powinno to przeszkadzac

Z mojej obserwacji czyszczenie włącza się sztywno co 4h

Opublikowano
6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

W niektorych monitorach rzeczywiscie jest to agresywne, ale moze w menu OSD da sie tym zarzadzac i ustawić zeby sie wlaczalo po bezczynnosci?

Coś tam można przestawić, ale słyszałem, żeby starać się jednak pozwalać monitorowi czyścić ;-; 
Można kliknąć na komunikacie, żeby zrobiło to później 

Opublikowano
13 minut temu, CoTyTo napisał(a):

Kupiłem ze skąpstwa ostatecznie Iiyame zamiast Gigabyte, przedwczoraj odpakowałem i szczerze mówiąc, tak średnio. 
Spodziewałem się większego przeskoku z samego przejścia na oled, tak jak w zasadzie cały internet to reklamuje. 
Kolory właściwie identyczne jak mój stary monitor, matowa matryca przeszkadza mi bardziej niż się spodziewałem i tu się zaskoczyłem. Myślałem, że skoro na IPS mi to nie przeszkadzało, to tutaj będzie tak samo, ale nic podobnego, widzę tu o wiele więcej  "zakłóceń" niż na starym monitorze. 
Banding jest. W 90% użytkowania nie przeszkadza, ale jest i byłoby kłamstwem powiedzieć, że go nie widać. 
Co zyskałem? Lepsze wrażenia w nocnych scenach w grze/filmie (pod warunkiem, że nie dzieje się na ekranie coś co może uwydatnić banding). 

Masz na myśli vertical banding? Jak tak to miałem coś podobnego, podobne odczucia i monitor zwróciłem. Ja czekam na nowe qd-oled ale na stole też jest tandem z błyszczącą matrycą- z v bandingiem nic nie zrobisz (loteria) ale obraz ładniejszy. Z kolei w jasnym pomieszczeniu będzie problem żeby obraz był wyraźny także ten... Nie ma róży bez kolców;)

Opublikowano

U mnie po kilku czyszczeniach jakby się uwydatniły pasy - tak mi się wydaje, jakby ciemniejszy w pewnych miejscach. Niestety tak to jest z tymi ciulatymi WOLEDami Tandem 4gen. Sam monitor mi się podoba, ten soft jest jaki jest ale jak się raz ustawi to się nie rusza. Można zapomnieć. Niby każdy krzyczy i poleca ale co do czego to wychodzi potem loteria i albo siedzimy na tyłku z tym co mamy albo bawimy się zwroty. 

Do tego ukrywanie paska w Firefoxie, ukrywanie paska w Windowsie, wyłączanie co 3min monitora nawet gdy na chwilę odejdę od kompa. Wszędzie ciemno, czarno by chronić panel, dbać jak o oko w głowie. Nie przeszkadza mi to czyszczenie panelu, idzie przywyknąć. Ale nie raz pasek się nie pojawia, muszę siłą go wyciągnąć naciskając klawisz Win. 
Jakość obrazu jest spoko, HDR też jest spoko ale jest sporo niuansów, minusów i nie mam na myśli IIyamy ale ogólnie panelu OLED. I tak muszę włączać światło bo idzie dostać ku... w ciemności. 

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, jankooo napisał(a):

Masz na myśli vertical banding? Jak tak to miałem coś podobnego, podobne odczucia i monitor zwróciłem. Ja czekam na nowe qd-oled ale na stole też jest tandem z błyszczącą matrycą- z v bandingiem nic nie zrobisz (loteria) ale obraz ładniejszy. Z kolei w jasnym pomieszczeniu będzie problem żeby obraz był wyraźny także ten... Nie ma róży bez kolców;)

Tak dokładnie to, chociaż jak mówie, w 90% tego nie zauważam, ale no jak już widać to smutno. 

15 minut temu, Reddzik napisał(a):

U mnie po kilku czyszczeniach jakby się uwydatniły pasy - tak mi się wydaje, jakby ciemniejszy w pewnych miejscach. Niestety tak to jest z tymi ciulatymi WOLEDami Tandem 4gen. Sam monitor mi się podoba, ten soft jest jaki jest ale jak się raz ustawi to się nie rusza. Można zapomnieć. Niby każdy krzyczy i poleca ale co do czego to wychodzi potem loteria i albo siedzimy na tyłku z tym co mamy albo bawimy się zwroty. 

Do tego ukrywanie paska w Firefoxie, ukrywanie paska w Windowsie, wyłączanie co 3min monitora nawet gdy na chwilę odejdę od kompa. Wszędzie ciemno, czarno by chronić panel, dbać jak o oko w głowie. Nie przeszkadza mi to czyszczenie panelu, idzie przywyknąć. Ale nie raz pasek się nie pojawia, muszę siłą go wyciągnąć naciskając klawisz Win. 
Jakość obrazu jest spoko, HDR też jest spoko ale jest sporo niuansów, minusów i nie mam na myśli IIyamy ale ogólnie panelu OLED. I tak muszę włączać światło bo idzie dostać ku... w ciemności. 

O dokładnie to. Nigdy nie pomyślałem nawet o ukrywaniu pasku w windowsie, teraz zacząłem to robić i kolejna niby mała rzecz, która irytuje - po pierwsze wygodne było widzieć zawsze godzinę, po drugie w niektórych miejscach pasek się buguje. 
I jest sporo takich małych rzeczy, które jak pododajesz to powoduje to takie drobne frustracje, coś o czym przy monitorze IPS nawet bym nie pomyślał - działa zawsze tak samo, wygląda zawsze tak samo, przecieram go czymkolwiek, nie ma jakiegoś czyszczenia po którym obraz może wyglądać lepiej/gorzej. 

Opublikowano

No mat na oledzie wygląda sporo gorzej niż na IPS. Ja po roku użytkowania trochę się przyzwyczaiłem, ale ziarno widzę zawsze. Czy to kolor, szarość, biały - cały czas wrażenie jakby ekran był brudny. Kolejny monitor oled będzie na pewno glossy. TV oled mam glossy i jest bajka.

Opublikowano
3 godziny temu, CoTyTo napisał(a):

Podobne odczucia :P dla mnie duzo duzo na plus to brak jeb... srebrzenia i to jest gigantyczny plus :P  black color tez petarda  a i powloka glossy tez fajna sprawa ,przed loledem  z 2-3 tygodnie miałem aoca na miniledzie  i śmiało powiem że to też petarda monitor a wtedy nówke dało się kupic za 915pln.

• Upvote 1