Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Jak już ze swoim guru ogarniecie, jak działa pamięć cache i że nie ma żadnego "przepełnienia" prowadzącego do "AMDip", to może wtedy będzie sens z Wami dyskutować ;)

Z dupy wniosek wyciągnąłeś. Jak AMD nie da więcej kaszy to będzie jak za ery intela gdzie klepali od pierwszych i7 4/8 po 2 MB na rdzeń. 6 jajowe miały 12 MB, 8 jaj 16 MB i tak się do Aldera utrzymało gdzie w końcu dali po 3 MB.

Opublikowano
9 minut temu, Pentium D napisał(a):

Z dupy wniosek wyciągnąłeś. Jak AMD nie da więcej kaszy to będzie jak za ery intela gdzie klepali od pierwszych i7 4/8 po 2 MB na rdzeń. 6 jajowe miały 12 MB, 8 jaj 16 MB i tak się do Aldera utrzymało gdzie w końcu dali po 3 MB.

Cache to nie jest jedyna droga do podnoszenia wydajności w grach Pętiak ;) Choć oczywiście ważna, co pokazały Zen 2 i Zen 3. Ale to jest pamięć współdzielona, więc 12 rdzeni na CCD zamiast 8, co daje 50% cache więcej, a to jak najbardziej da kopa nawet wtedy, gdy gra nie obciąża 12 rdzeni, szczególnie przy tak dobrze skalujących się z cache architekturach jak te od AMD.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, Pentium D napisał(a):

Przecież będzie na 12rdzeni 48MB odpowiednio więcej kaszy a nie 36mb jak teraz do 8 rdzeni. Plus kasza 64mb 3D.

• Like 1
Opublikowano

A ilość RAMu w komputerze też dzielisz na liczbę rdzeni?

24 rdzeniowy CPU w sygnaturze i tylko 32GB ramu, to tylko 1,3GB ramu na rdzeń. Jak na tym w ogóle cokolwiek da się uruchomić... :hihot:

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Send1N napisał(a):

Myślałem że to jest oczywiste od dawien dawna tym bardziej dla ludzi którzy tyle lat spędzili na forum ale widać nie do końca ;) zaraz zacznie się kłótnia na kilka stron podejrzewam... :E :/

Nie trzeba przesiadywać na forach by to wiedzieć ;)

Poza tym podstawowy problem tak jak z GPU wskazania obciążenia nie są precyzyjne dlatego pomimo wskazania 100% mogą być zasadnicze różnice w poborze mocy ;)

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

A to przypadkiem nie było ponowne trenowanie pamięci ?

W MSI jest taka opcja jak jej nie wyłączysz to chyba po 30 albo 90 dniach na nowo trenuje pamięć co jak wiadomo trochę trwa.

Nie wiem w sumie czy Asus tez ma to u siebie.

Raczej nie miałem tego włączonego z tego co pamiętam, ale teraz to już nie sprawdzę. Chwilę czasu mu dałem aby sobie tak odstał ale nic się nie działo, dioda cały czas na czerwono więc wdusiłem reset i wstał od razu.

Opublikowano

Ja się przez przypadek o tej opcji dowiedziałem i ja wyłączyłem  (czy ustawiłem na maksymalna ilość dni to chyba 355 nawet już nie pamiętam teraz), bo po 30 daniach tez bym zawalu dostał z mi komp nie wstaje :E

Opublikowano
12 minut temu, sideband napisał(a):

Poza tym podstawowy problem tak jak z GPU wskazania obciążenia nie są precyzyjne dlatego pomimo wskazania 100% mogą być zasadnicze różnice w poborze mocy ;)

Wskazania są bardzo precyzyjne, po prostu nie pokazują tego, co sporo osób myśli, że pokazują ;)

• Upvote 1