Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, muszka napisał(a):

A czy taka ramka w ogóle ma sens do AM5? Bo coś czytałem, że bardziej dla inteli one przydatne.

Na AMD biorąc ramkę thermalrighta czy innej firmy kupujesz tylko po to aby nie upaprać pastą wszystkich zakamarków  ale jak weźmiesz ramkę od thermalgrizzly to wtedy już dzieje się magia :E 

Godzinę temu, Yahoo86 napisał(a):

@Zachy

Brat miał ten problem z MSi (3x wymienione mobo) i Asrock (2x wymienione mobo) , dwa razy z SSD i na każdej USB z trzema innymi CPU (skończyło się na karcie USB z chipsetem NECa).

Promotory21 klepie ASmedia stąd przypuszczam podobne problemy jak w przypadku AM4 (jak na razie w mniejszym stopniu).

O jakim problemie piszecie?

15 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Mnie tam głównie jeden główny SSD interesuje a on ma linie z CPU. Jak wsadzę drugi to na pewno jeszcze będzie szybki. Jak ktoś chce 3-4 dyski na raz to racja nie ma dobrej chyba płyty. Ale to też żeby zwalniało pewnej musisz na raz używać tych dysków na maksa a to rzadko w realnych zastosowaniach się zdarza.

@wrobel_krk

Z 1 szybkim SSD (nvme) powiedzmy 6-6,5GB/s wpiętym pod PCH będzie ok. , przy szybszym należy wziąć pod uwagę że wszystko co idzie z PCH (lan/audio/usb/itd...) rezerwuję sobie transfer.

Przykładowo w czasie kopiowania dużego pliku z naszego SSD (PCH 6GB/s) na drugi SSD (CPU 10GB/s) , tylko wepniemy szybką pamięć USB (np. 1GB/s) prędkość kopiowania spadnie o te 0,5-1GB/s (w zależności ile zostało zarezerwowane).

Kilka szybkich SSD (nvme) to tylko i wyłącznie (opcja droższa i tańsza):

• Threadripper/Epyc + karty m2/nvme (miałem przez chwilę i zdechła wraz z 2x rtx a4500 przez nieszczelność - któryś z krakenów).

• Poświęcenie połowy linii GPU dla 2 SSD/nvme (mam tak obecnie - tanio i na razie wystarcza , AiO od tamtego momentu unikam jak ognia).

PS: w czasach 8/9 generacji intela na płytach supermicro działało OFF niechcianych rzeczy w biosie i tym samym  podniesieniu sobie tego limitu , na konsumenckich mobo to nie działało - obecnie nie odpowiem ponieważ nie potrzebuję i nie sprawdzałem.

@Umpero

Rozłączanie dysków SSD (SATA -> PCH) i to samo w przypadku USB (PCH) , temat dawno nie aktualny , ale dzięki za chęć pomocy.

2 godziny temu, Yahoo86 napisał(a):

Może i nie jest obcinane , ale jednym szybkim SSD zarżniesz transfer , a przy 3 to będzie masakra (należy pamiętać że tak samo jak AM4 x570 , ciągle mamy do czynienia z DMi/LiNK gen4 x4).

Przy trzech dyskach wpiętych w chipset jest tak samo jak przy jednym, dopóki nie kopiujesz danych z wszystkich trzech naraz, to każdy w pojedynkę wyciągnie te 6-6,5 GB/s.

Jeśli wszystkie coś aktualnie robią, to oczywiście gen4 x4 będzie do podziału.

Edytowane przez some1

Ja się bawiłem różnymi pastami w ostatnim roku...no i mi wyszło że nie ma sensu przepłacać za cokolwiek droższego niż mx-4 :E

mx-6 mi jakoś nie pasuje, bo jakaś taka dziwna, nie rozprowadza się dobrze (ja z tych co muszą mieć rozprowadzoną po całym ihs zanim posadzą chłodzenie) i szybko skamieniała na 7800x3d i 7600.

Edytowane przez Krzysiak

Wykorzystaj a jak chcesz kupić coś sprawdzonego bo nie będziesz mógł spać spokojnie  po taniości to kup 1g gc-4 https://allegro.pl/oferta/pasta-gelid-gc-04-thermal-compound-1g-tc-gc-04-a-14092751149 z ostatnich testów top5 :E przy ryzenie to ani droga pasta ci nie potrzebna ani aio 360 bo wszystko od pewnego progu (powiedzmy od fera5/freezer 36) ma podobną wydajność

Edytowane przez Send1N

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Dokładnie, problemy zaczęły się już od zen2 ( na zen/zen+ jeszcze było ok w tej kwestii ale z kolei wydajność leżała :E) ja nie mam z tym problemu bo za starych lat byłem zwolennikiem speedfana i ręcznego ustawiania z pod systemu wentylatorów więc po przejściu z w7 na w10 zastąpiłem sobie go argus monitorem i mam zrobione 2 profile z obrotami idle / load :] w idle wszystkie wentylatory w obudowie są całkowicie wyłączone tylko na chłodnicy cpu pracują ze stałą prędkością 500rpm  a na drugi profil przed testami czy graniem przełączam się kombinacją dwóch klawiszy i żadne skoki/dropy obrotów mnie nigdy nie dotyczyły, tylko że 99% osób leci na auto kontroli i wtedy jest płacz :P nawet się nie dziwię. Przy 9800x3d może będzie poprawa ale zapewne nadal przy 100w aio 420 będzie tak samo działać jak fera czy freezer 36 za 100zl :E 

Tutaj wydajność jest top, pobór prądu top, ale oddawanie ciepła przez IHS niczym jak 4770K, który miał gluta pod IHS. :E W 9800X3D poprawili to, a jakie będą temperatury, to testy zweryfikują. Ciekawe jaka będzie rozbieżność w OC, między kasztanem, a selektem.

Przy CPU na stock ustawiłem wentylatory na sztywno do 85C i spokój.

@Send1NJak pisałem wyżej...przynajmniej u mnie na 7800x3d między jakimś numerkiem pactum (nie najnowszym) a noctua nt-h2 na aio 360mm wyszły różnice na poziomie błędu pomiarowego (max 2* różnicy między najlepszą a najgorszą), stąd uważam, że przy domowym użytkowaniu kompa nie ma co się na kwestią pasty spuszczać :P

Dlatego nie raz pisałem że większą uwagę przykuwa się co do pasty w przypadku gdy chce się położyć na gołym rdzeniu ale niektórzy nadal na ihs upierają się kłaść przykładowo ptm'a z myślą że to coś da :E Ostatnio znajomy położył na 5800x3d na ihs kryonaut extreme (ta różowa) i mówi mi "położyłem TG KE i powiem ci że jeeeeest różnica" :smiech:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
  • Upvote 1

14 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Dresiq, to nad czym się zastanawiasz? Na pewno 9800X3D będzie lepszym wyborem od 7800X3D.

Kwestia ceny..choć 7800x3d nie bez powodu podrożał :E Więc faktycznie 9800x3d może być lepszym wyborem :)

Edytowane przez Krzysiak

13 minut temu, Send1N napisał(a):

Dlatego nie raz pisałem że większą uwagę przykuwa się co do pasty w przypadku gdy chce się położyć na gołym rdzeniu ale niektórzy nadal na ihs upierają się kłaść przykładowo ptm'a z myślą że to coś da :E Ostatnio znajomy położył na 5800x3d na ihs kryonaut extreme (ta różowa) i mówi mi "położyłem TG KE i powiem ci że jeeeeest różnica" :smiech:

Też ją mam u siebie:E plus jest taki że nie wysycha tak szybko jak zwykły kryonaut.