Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Cały czas 1,085

No to na moim starym procku przy -30 miałem 1.065V i przechodziło cinebencha. Nowsza sztuka potrzebuję dużo więcej zejścia na CO aby uzyskać takie samo napięcie. 

Na starym przy -15 miałem 1.1V, na nowym mam 1.1 przy -30 :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Cały czas 1,085

image.thumb.png.5cf548f9b7884515518402b897c88e7b.png

Czyli to ebnie, kwestia czasu.

Zostaje i ciekawy jestem ile wytrzyma.

Napięcie podobne jak u mnie na def z UV -20.

Masz zwyczajnie znacznie wyższy VID dla procka, dlatego wiekszy UV idzi.

Chcesz sprawdzić stabilność bez czekania na grę w jakiej wywali?

yCruncher.

Wybierasz opcję nr. 2, potem 8 aby odchaczyć zaznaczoną grupę testów a potem 11 aby zaznaczyć test BKT i na koniec 0 z enterem. Test staruje. Wytrzyma z 1h, to masz spokój.

Inna opcja to AIDA64 i też stress test 1h.

Edit: w ogóle nie rozumiem testowania stabilności w samych grach. Bo wtedy nie wiesz czy proc czy gra jest zwalona. Albo aktualizacja windowsa broi.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja nie testuje stabilności. Tak z nudów zacząłem schodzić z CO i nie spodziewałem się, że będzie cały czas stabilne w grach.

Gdy składałem platformę to zaczynałem od -45 i nawet w Windows dostałem BSOD.

Potem na -40 BF się wywalał przy stracie i ostatecznie ustawiłem -30

Dlatego jestem taki zaskoczony, że teraz nawet -45 nie wywala.

Opublikowano
W dniu 10.02.2026 o 09:25, Pentium D napisał(a):

5 lat można siedzieć

W dniu 10.02.2026 o 09:21, Pentium D napisał(a):

Gwarancja do końca 2030 to można  siedzieć i siedzieć.

Nasiedzialem się :faja: mam tylko nadzieję, że to nie wałek, ale ostatnio kupiony RX 9070 XT za 2100 zł praktycznie bez opisu i konto bez opinii i wszystko było cacy.

Screenshot_2026-03-02-06-39-17-48_d8f7c2d4207c9c881dc42dd7bff41fe7.thumb.jpg.061931dfb2eca9f80bf88da680cbb74c.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Gram na tym CO -45 i kompa nie wywala powiedzcie co jest nie tak, bo to jest az niemożliwe :E

vC max 1,085 V

1. Sciagnij core cycler

2. Pomodyfikuj ustawienia na:

- zmien testy z prime95 na ycruncher - zmienna "strestestprogram = ycruncher"

- wlacz obciazenie 2 rdzeni na raz - zmienna "numberofthreads = 2"

w sekcji [ycruncher]

- zmien ustawienia na wykrywanie zen5 - zmienna "mode = auto"

potestuj tym softem tak zeby ze 2h nie bylo wywalenia rdzenia albo zwisu i powiedz czy nadal masz stabilne te -45  :wariat: 

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

potestuj tym softem tak zeby ze 2h nie bylo wywalenia rdzenia albo zwisu i powiedz czy nadal masz stabilne te -45

On pisze, że narazie mu działa w gierkach. Aczkolwiek pewnie wiele ich nie wytestował.

U mnie jak mocno schodziłem z UV to np. Cinebenche przechodziło, shadery w TLoU też, coś tam trochę grałem i też niby ok na krótką mete.

Ale ycruncher już po kilku minutach wywalało :E

U mnie komp chodzi po kilkanaście h, czasami 24/24 muszę mieć 100% stabilność. Na starym 9800x3d miałem do 1.1v przy -15 CO, Na nowym mam -30 dla takiego samego napięcia i to mi się sprawdza dla pełnej stabilności dla zegarów stock.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

On pisze, że narazie mu działa w gierkach. Aczkolwiek pewnie wiele ich nie wytestował.

Przecież on ma na -45 wyższe napięcie niż ja mam na -15. Po prostu ma płytę która mocno zawyża napięcie i tyle. Tyle razy to przerabiane a ludzie nawet wątki zakładają ile to ujemnej curvy dadzą. Bez sensu. I co najśmieszniejsze to jest to ta sama płyta co u mnie :P

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Grolshek Ta zgadza się każda sztuka jest inna. Ogólnie na moich sztukach 9800x3d to takie 1.085V to będzie granica stabilności dla 9800x3d stock zegarów. Shadery w TLoU przy 1.065 mi przechodziło, ale to nie było stabilne :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Udało się zejść do 1.059 poniżej tego wywala BF'a podczas grania :D

5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Przecież on ma na -45 wyższe napięcie niż ja mam na -15. Po prostu ma płytę która mocno zawyża napięcie i tyle. Tyle razy to przerabiane a ludzie nawet wątki zakładają ile to ujemnej curvy dadzą. Bez sensu. I co najśmieszniejsze to jest to ta sama płyta co u mnie :P

Na Stocku mam 1.249

To jest ciekawe, bo przy pierwszym uruchomieniu vC biosu pokazywał 1.116 a teraz jest 1.178

Ciekawe czy to po aktualizacji biosu czy jak.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Udało się zejść do 1.059 poniżej tego wywala BF'a podczas grania :D

Na Stocku mam 1.249

To jest ciekawe, bo przy pierwszym uruchomieniu vC biosu pokazywał 1.116 a teraz jest 1.178

Ciekawe czy to po aktualizacji biosu czy jak.

Dokładnie tak. Ja mam pewnie inny bios i u mnie w defie jest niżej. A ja nie zmienię za nic w świecie bo jeszcze na tym działa PCI 5.0 a na następnych mogą mieć zakusy żeby wyłączyć.

Opublikowano

Włączenie EXPO nie wpływa na vC u AMD ?

Bo zrobiłem zdjęcie jak płyta pierwszy raz wstała, po złożeniu stad wiem ile pokazywał BIOS.

6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Dokładnie tak. Ja mam pewnie inny bios i u mnie w defie jest niżej. A ja nie zmienię za nic w świecie bo jeszcze na tym działa PCI 5.0 a na następnych mogą mieć zakusy żeby wyłączyć.

Kiedyś kartę zmienię to przetestujemy ;p

Opublikowano (edytowane)

Popełniłem aktualizację BIOS UEFI(ASUS GAMING TUF B650-E WiFi):

Z

Version 3602

17.24 MB

2025/12/01

SHA-256 :FB926B3741EBA1E910EC533F99373160443FDDEC2C4FE2C8062E2F2292DD5BBB

"1.AGESA updated to ComboAM5 PI 1.2.7.0.
2.Improves compatibility with various CPUs and devices.
Note: This BIOS version cannot be rolled back to previous versions.

Na

Version 3827

17.23 MB

2026/02/13

SHA-256 :E63F3BBE4729B044C748358DE25984B877C14352F32F1FC4D94FE6CDB813D3C9

"1. AGESA updated to ComboAM5 PI_Pre1.3.0.0 for better security.
2. Enhanced system performance and stability.
3. Improved memory compatibility for JEDEC-compliant modules.

I muszę przyznać, że podczas pierwszego trenowania pamięci RAM poszło szybko i sprawnie, a po zmianie z bezpiecznego 4800MT na (fabryczne dla kontrolera RAM w GraniteRidge) 5600MT nie było żadnych problemów. 🙂 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Włączenie EXPO nie wpływa na vC u AMD ?

Bo zrobiłem zdjęcie jak płyta pierwszy raz wstała, po złożeniu stad wiem ile pokazywał BIOS.

Kiedyś kartę zmienię to przetestujemy ;p

Sprawdziłem jakie mam napięcie przy -17 w Cinebenchu:

obraz.thumb.png.dea350470360d8f7d843c98d519ff6aa.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Po czasie zauważyłem, że masz 7800x3d, zmyliło mnie jak porównujesz to do 9800x3d

Wygląda na to że 9800X3D wymaga duuużo więcej papu. Kilkadziesiąt miliwoltów to spora różnica. Z kolei u Kadajo strasznie dużo musi podawać Tomahawk na procka skoro -45 działa bez zarzutu. Z kolei u ciebie przy takim napięciu i 5200MHz temperatura pierwsza klasa. Jakie chłodzenie?

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Czy wymaga więcej papu jak go ustawić na 5050mhz?

obraz.thumb.png.ffeaf10811b78153e3ead91143dcbd3b.png

cooler master 240 atmos

Czyli mniej. Procek którego można ustawić jak się chce a w razie czego podkręcić lub odkręcić. Czyli zabawka dla mnie. KUSISZ :red: Po ile te promki były ostatnio? :P Akurat gram w tej chwili w niezwykle wymagającego Fallouta 76, na pewno więcej mocy mi się przyda... :faja:

Edytowane przez Grolshek