Art385 491 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 55 minut temu, MarcoSimone napisał(a): @Art385 BBP jest bezużyteczny moim zdaniem. Testy 16,17,18 najlepsze pod badanie stabllności platformy CPU + RAM. W sumie to jest imituje dobrze dekompresory plików i nie chodzi mi o rara czy zipa. Właśnie zacząłem szukać po reddicie czy przypadkiem obecnie qbittorrent nie powoduje, że windows 11 eksploduje. No i okazuje się, że obecnie qbittorrnet powoduje, że windows 11 eksploduje. Ja głupi myślałem, że mi się UV sypie QBT zawsze był kiblem ale teraz to już przegięli 1
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 3 godziny temu, wallec napisał(a): ps. PBO auto -> wlaczone tylko disabled to wyłączone Jakoś na żadnym procesorze i płycie nie miałem podniesionych limitów z PBO na auto. 2
Zachy 851 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Tez nigdy nie widzialem, zeby bios na ustawieniach default podbijal PBO w jakikolwiek sposob. 2
Lameismyname 4 096 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca W Choroszczy mają specjalne laboratorium testowe gdzie wychodzą im takie rzeczy. Ja np. mam CO -30, a wedle badań tego laboratorium wyłączenie PBO i ujemnej Curvy da mi w efekcie chłodniejszego procka. Człowiek całe życie się uczy. 2
wallec 1 801 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Szkoda że teraz nie mam nic na am5 ale na auto na ASRock b650m zwiększało taktowanie MHz i napięcia. juz to samo kiedyś sprawdzałem z @ju-rek gdy prosiłem o screeny z cinebench i najniższy wynik był z PBO disabled jest to gdzieś w temacie o raptor lake, znajdę wieczorem
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 1 minutę temu, wallec napisał(a): najniższy wynik był z PBO disabled Ta, z różnicą na poziomie błędy pomiarowego 3
Art385 491 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 3 minuty temu, wallec napisał(a): Szkoda że teraz nie mam nic na am5 ale na auto na ASRock b650m zwiększało taktowanie MHz i napięcia. juz to samo kiedyś sprawdzałem z @ju-rek gdy prosiłem o screeny z cinebench i najniższy wynik był z PBO disabled jest to gdzieś w temacie o raptor lake, znajdę wieczorem No tutaj ci nic nie zwiększa. Na AM4 jak miałeś np. 5800X z PPT 105W to z PBO na auto robiło ci PPT 142W i dodawało dodatkowe 50 MHz.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 1 godzinę temu, Art385 napisał(a): No tutaj ci nic nie zwiększa. Trzeba jeszcze brac pod uwage jaki cpu, bo jesli mowimy o 9800xd to tak jest ale taki 9600x/9700x po wlaczeniu pbo zwiksza limity mocy i o robi juz roznice w poborze i zegarach.
Art385 491 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca aha czyli jest dokładnie tak samo jak na AM4. Nie miałem do czynienia na AM5 z niczym innym niż 9800x3d
tomcug 3 998 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca On pisał o włączeniu PBO w BIOS-ie, a nie PBO na auto. Na auto masz limit 90 watów na tych procesorach, taki jak wg specyfikacji powinien być. 2
wamak 372 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 1 godzinę temu, wallec napisał(a): Szkoda że teraz nie mam nic na am5 ale na auto na ASRock b650m zwiększało taktowanie MHz i napięcia. U mnie na Asrocku Auto=Disable pod względem PPT, temperatur i wyniku w Cinebench. Jest jednak pewien babol: jak się w Advanced ustawi pewne wartości w Curve Optimizer, a potem przełączy na Disable bądź Auto, to mimo to obowiązują te wartości CO (widać wyraźnie po wyniku w Cinebench na procesorze R 7700, na 9800X3D może być inaczej). Trzeba w Advanced wyzerować te wartości CO i potem dopiero jest prawdziwe Auto lub Disable.
Art385 491 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca 5 minut temu, wamak napisał(a): U mnie na Asrocku Auto=Disable pod względem PPT, temperatur i wyniku w Cinebench. Jest jednak pewien babol: jak się w Advanced ustawi pewne wartości w Curve Optimizer, a potem przełączy na Disable bądź Auto, to mimo to obowiązują te wartości CO (widać wyraźnie po wyniku w Cinebench na procesorze R 7700, na 9800X3D może być inaczej). Trzeba w Advanced wyzerować te wartości CO i potem dopiero jest prawdziwe Auto lub Disable. top-kek jeszcze na X370 Taichi miałem akcje gdzie po grzebaniu PBO sobie trzymał wyniki i trzeba było wklepywać wszystko zarówno w nakładce asrocka jak i w tej głębszej warstwie od AMD inaczej miałeś jeden wielki cyrk.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Godzinę temu, Art385 napisał(a): aha czyli jest dokładnie tak samo jak na AM4. Nie miałem do czynienia na AM5 z niczym innym niż 9800x3d Zen5 ma auto=pbo wylaczone, rodzynkowi 9800xd jest to bez roznicy bo limit mocy jest jeden. Godzinę temu, wamak napisał(a): U mnie na Asrocku Auto=Disable pod względem PPT, temperatur i wyniku w Cinebench. Jest jednak pewien babol: jak się w Advanced ustawi pewne wartości w Curve Optimizer, a potem przełączy na Disable bądź Auto, to mimo to obowiązują te wartości CO (widać wyraźnie po wyniku w Cinebench na procesorze R 7700, na 9800X3D może być inaczej). Trzeba w Advanced wyzerować te wartości CO i potem dopiero jest prawdziwe Auto lub Disable. Zen4 ma PBO wlaczone i limit temp 95st. Tutaj jest calkiem na odwrot w porownaniu do Zen5 3 godziny temu, Art385 napisał(a): No tutaj ci nic nie zwiększa. Bo masz jeden i ten sam limit mocy na tym cpu Wiec czy wlaczone czy nie, nie ma roznicy zadnej. 2
Krzysiak 3 244 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) Co do ALFIII 360 to nie narzekam na tempy na swoim 9800x3d. Fakt że BBP pałuje ostro z temp, puściłem raz z ciekawości szukając stabilnej curvy przy +175MHz, a tak to 16,17 i 18 Niestety trafiła mi się głośna pompka Edytowane 15 Czerwca przez Krzysiak
Lameismyname 4 096 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca 33 minuty temu, Krzysiak napisał(a): Niestety trafiła mi się głośna pompka Jakie to szczęście, że nie wziąłem ALFa jak wszyscy polecali, bo teraz co chwila ktoś narzeka na pompkę.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Ja pompki daje zawsze max rpm i w Endorfy jej nie slysze przy wentylatorasch w budzie na 600rpm. Wiec moze cos tam slychac jak sie ucho przylozy ale nie dajmy sie zwariowac.
Pentium D 2 003 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) Navis ma pompe do 2600 RPM a ALF 3 do 2800 RPM. Podejrzane że robi to aż taka różnicę. Może to ten wentylek vrm hałasuje. Edytowane 15 Czerwca przez Pentium D
Lameismyname 4 096 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) @Phoenix. @Pentium D No ja u siebie też mam maxa na pompce w Genesis Hydria 360 RGB i nic nie słychać. Z resztą, wystarczy poczytać komentarze i każdy w tym chłodzeniu chwali pompkę. Nawet jeżeli taki Navis czy Hydria w ogólnym zestawieniu miałyby te symboliczne stopnie więcej od ALF 3, to i tak kultura jest ważniejsza moim zdaniem. Pomijam fakt, że to chłodzenie wyniosło mnie 99zł, więc to kolejna wartość dodana i jestem ogólnie bardzo zadowolony. Edytowane 15 Czerwca przez Lameismyname 1
Krzysiak 3 244 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca @Phoenix.bo w navisie jest cicha i też trzymałem na 100% @Pentium Dto nie on 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Teraz juz naprawde trzeba miec pecha lub kupic jakiegos klamota zeby bylo slychac pompke tak, ze wybija sie przez zamknieta obudowe.
Krzysiak 3 244 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) @Phoenix.w akwarium bq nie była tak słyszalna choć nadal się wybijała na tle wentyli, ale w havn która ma praktycznie otwarty cały przód, tył, górę przy skręconych wentylach dopiero przy 30% jest cicha Edytowane 15 Czerwca przez Krzysiak
Pentium D 2 003 Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca @bourne2008 @ket_rab pewnie nie byliście ciekawi co za 9950x3d
Pentium D 2 003 Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Edit: dopiero zauważyłem, że jest już wątek o tym. Edytowane 17 Czerwca przez Pentium D
Rekomendowane odpowiedzi