Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nikt normalny dzis nie wylacza swapa, trzeba miec  cos grubo z deklem zeby to jeszcze praktykowac :hihot: Ja rozumiem stare naywki sprzed 20lat ale nie dzis ;) 

... może masz zbyt ograniczoną wyobraźnię, skoro nie rozumiesz co to jest "SWAP" i nie pojmujesz z jakiego powodu ktoś woli zastąpić oranie po dysku pamięcią RAM :hihot: :]

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Za mało gierek widocznie przerzucasz :E Zawsze jak testowałem swapa na off to wcześniej czy później coś się wywalało nawet niektóre indyki, już nie pamiętam dokładnie tytułów, ale dałem sobie spokój z testowaniem swapa na off. Ostatnia próba była jak premeirowy Hogward legacy przez wyłączenie swapa mi się wywalał.

99% będzie ok, ale zawsze się coś znajdzie co zrobi problem i wtedy nie mam zamiaru się głowić co to powoduję :E 

Testuję to rozwiązanie od kilkunastu lat (brak SWAP/pliku strony/zwał jak zwał) i problemów nie mam. Hogward Legacy akurat dostałem za darmo na EpicGames, to w wolnej chwili przetestuję ;) 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Nie ma co ciągnąć offtopu, powiem krótko, hunt showdown się wywala randomowo bez swapa i tyle :E nie ważne ile masz pamięci i nikt tam modów nie używa bo to gierka multi, dlatego lepiej to zostawić w spokoju bo tak jak pisał Lukadd istnieją też inne tytuły który mają podobnie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Testuję to rozwiązanie od kilkunastu lat (brak SWAM/pliku strony/swał jak zwał) i problemów nie mam. Hogward Legacy akurat dostałem za darmo na EpicGames, to w wolnej chwili przetestuję ;) 

Możesz, ale nie wiem czy na obecnej wersji też będzie się wywalało na pewno się wywalało na premierowej jak wtedy testowałem. Za każdym razem w ciągu ostatnich ~10 lat jak testowałem swap na off to zawsze trafiało się coś co się wywalało, ale ja sporo gierek przerzucam, często niszowych i indyków, które teoretycznie mają małe wymagania odnośnie ramu, ale coś czasami z wyłączonym swapem im nie trybi :E 

A znowu przy włączonym swap nigdy nie miałem problemów, więc sprawa jasna, w dzisiejszych czasach włączyć swapa i nie tykać.

Opublikowano (edytowane)

@Kyle U mnie to się potrafi stać dopiero po kilku godzinach ciągłego grania np grając codziennie 8godzin przez tydzień potrafiło wywalić 3-4 razy :E za każdym razem w podglądzie zdarzeń info o braku pamięci, także nie każdy będzie w stanie to wyłapać, to nie jest tak że wyłączę swapa i grę wywala po chwili, to są randomowe wylotki i nie jest to przyjemne jak akurat strzelasz się z przeciwnikiem a tu cyk gra się zamyka xD Znajomy z którym grywam pierwsze co zrobił po upgrade platformy z 2x32gb na pokładzie to właśnie wyłączył pamięć wirtualną i zanim mi o tym powiedział to miesiąc szukał przyczyny dlaczego go wyrzuca, tylko że gość gra codziennie od 16 do 2 w nocy bez wyjątku więc kilkanaście razy zdążyło go wyrzucić w przeciągu tego miesiąca :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
28 minut temu, Kyle napisał(a):

nie pojmujesz z jakiego powodu ktoś woli zastąpić oranie po dysku pamięcią RAM 

Tak tak skoncz te kretinizmy prosze, napewno zaoszczedzisz i zyskasz na tym mniejszym "oraniu  dysku" :boink: 

22 minuty temu, sideband napisał(a):

Też swego czasu wyłączałem swap.

A kto tego kiedys nie robil ;) Tylko czasy i system sie troche zmienily wiec nie ma takiej potrzeby dzis.