Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@LameismynamePanie za 1300 grzechem było nie brać :E

Wiedziałem, że to w końcu nastąpi. Ba... sam wiedziałeś, że to w końcu nastąpi, tylko usilnie walczyłeś sam ze sobą ;) 
No gratki, cena piękna. 

Teraz, Pitt_34 napisał(a):

Właśnie, a miał czekać 😀

Pewnie dostał małpiego rozumu jak ja gdy zobaczę coś dobrego w okazyjnej cenie xD 
Muszę odstawić trochę peppera xD 

• Haha 1
Opublikowano

Trochę się złożył na to fakt, że syn już od jakiegoś czasu chciał kupić 7800x3d...więc się dogadaliśmy :E 

No wyszło jak zawsze, że wyszedłem na tym jak Zabłocki na mydle...ale ważna radość w jego oczach :D 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Cóż to za zganianie jak za 7800 wziąłem 7600, tego 7600 dałem drugiemu posiadającemu 8400f bo patrzył na mnie jak kot ze Shreka, jego sprzedałem za 300zł :E Stąd jak Zabłocki na mydle :rotfl2:

Tyle że choć się szybko sprzedał, bo w może 2h :E 

Dobrze że choć tego 9800 dość tanio wyrwałem :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Kupiłem 9950X z Aliexpress za ~1460 zł, ale jak się tak dłużej nad tym zastanowić to trochę zjebałem. Sprzedałem Z890 z 265KF za 1250 zł a mogłem samego proca opylić i czekać na 270K w dobrej cenie. A jakbym wziął 285K za 1100 zł z Lokalnie który się tam pojawił któregoś dnia przed tym jak kupiłem Z890 to już całkiem byłoby pozamiatane. 285K i Z890 w cenie jak za tego 9950X.

Z 9950X wiadomo co będzie robione. Parę razy w Cinebencha i pewnie na sprzedaż :P Na rekordy jak z 8700F raczej nie ma co liczyć, ale moze chociaż top 15 się uda.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro nówka box 270k idzie dostać za 1319zl a ty grasz w benchmarki to tak średni ten deal z AMD na proca z gwarancją do bramy 🤣

Musiałbym też kolejną Z890 kupić a raczej ciężko będzie trafić taką jak poprzednia.

Opublikowano
50 minut temu, Doamdor napisał(a):

Odpowiednia cena i mamy cię. :hihot: Jakie masz przyrosty w grach w porównaniu z 7800X3D? :E

Żadne, ale to wiedziałem od początku :) 

Ot chęć pogrzebania przy nowym i tyle, a nie liczenie na jakiekolwiek przyrosty :hihot:

W gruncie rzeczy nawet trzymanie go na 5400 jest bez sensu :E 

Opublikowano

Gdybyś grał w multi to byłyby spore różnice, obecnie 7800xd mocno ogranicza nadal 5070 gpu w warzone, nie mówiąc już o bf6 gdzie są spore votelnecki,  a tam gdzie masz gry AAA i procesorowe miejsca to niskie fpsy też będą wyższe i komfort. 

9800xd to jest killer do wypluwania fps w grach 😎

I nawet taki 7800xd nie ma podjazdu. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ot chęć pogrzebania przy nowym i tyle, a nie liczenie na jakiekolwiek przyrosty :hihot:

I tak długo wytrzymałeś, Phoenix. nie dał rady i przez ten czas przerzucił masę sprzętu. :E

Też bym wymienił procesor, ale nowości dopiero w przyszłym roku. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Temperatury Panie a jak się przyjrzysz to różnice zobacz choćby z samych MHz. Aczkolwiek zgadzam z tym trzymaniem na 5400 choć w sumie nawet FH6 te 200 MHz daje jakiś tam wzrost i to 9070XT  

Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

I tak długo wytrzymałeś, Phoenix. nie dał rady i przez ten czas przerzucił masę sprzętu. :E

Też bym wymienił procesor, ale nowości dopiero w przyszłym roku. 

Gdyby na intela weszła jeszcze generacja to bym pewnie nie wrócił na am5 a tak posadzę zen6 i może zen7 jeszcze. 

Opublikowano (edytowane)

Przecież to fejur. Chińczyki tak robią, że w ofercie mają kilka przedmiotów. Cena widoczna od najtańszego a w tytule na pierwszym miejscu najdroższy.

Tu lepszy przykład

Screenshot_2026-05-20-17-54-23-82_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.thumb.jpg.61fc8c17df4d3cf1ecd2bbcdce119a84.jpg

Taka cena za boxa 7500F 

47 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To juz napewno lepsza opcja niz ten 9950X ;) 

Wziąłbym kredyt i wziął na handel gdyby to była prawda :E

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Dobra zmiana chociażby pod kątem temperatur, 7800xd to piekarnik a na 9800xd jest chłód i niskie rom AIO czego nie można powiedzieć o zen4.

Piekarnik to jest mój były 7700. 7800x3d to jest przy nim lodowaty.

obraz.thumb.png.188ccd3e2d9f53a024e7c659b712a676.png

Opublikowano

I ciekaw jak by mial byc bardziej goracy proc z nizszym tdp i brakiem kaszy na czapce ktora izoluje ;) 

Jak miales spsuzcozne limity to tak ale to tylko wynika z wiekszego tdp i sposobu dzialania tych cpu ktore sa ustawione zeby leciec pod 95st na maxa. Tylko to tez idzie ogarnac kilkoma kliknieciami a architektura jest ta sama. 

Procki bez kaszy przy tym samym tdp nie moga byc cieplejsze bo jest to po prostu niemozliwe ;) 

A lodowaty to jest Zen5 ;) Cala seria zen4 to tandeta pod wzgledem termicznym. 

Ten 7800xd to trzeba dobra ujemna krzywa napiecia zrobic, a i tak to nie ma podjazdu do takiego zen5 gdzie mi proc na domyslnych nastawach nie przekraczal 60st :hihot: