Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ile wat max pobiera w tym teście?

80W. Nie jestem w stanie niczym go zmusić do wyższego poboru. Próbowałem wszystkiego. Na 7700 zdejmowałem limity i szalał na 150W bez problemu. A ten nie i nie. Tym PBOtunerem też już kiedyś próbowałem. Przedziwny jest ten procek.

11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

U mnie i na asusie i na gigabyte 93W wbijał.

JAK???

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ju-rek napisał(a):

w y-c test BBP też tylko 80W?

A coś bliżej bez slangu żebym to włączył. Domyślam się że y-cruncher ale co dalej?

obraz.thumb.png.070694c67fae71c443d551bcb1c52a17.png

Takie coś?

obraz.png.90b6b931427b5a668dd3b8b8ab632fd2.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Gdyby na intela weszła jeszcze generacja to bym pewnie nie wrócił na am5 a tak posadzę zen6 i może zen7 jeszcze. 

Za rok upgrade na ZEN6, no chyba, że Intel nas zaskoczy. :E

Opublikowano
12 minut temu, ju-rek napisał(a):

on ma niby max PPT 162W, ale zbija zegary bo ma chyba TjMax 89 stopni

Znalazłem takie coś (nie moje)

7800x3d.png.b00bcb7f319d85ecb9e7d6ff6ee334ee.png

Proc jest zablokowany na 90w i nie ma bata tego przebic, w te odczyty po prostu nie wierze ;) 

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname ile miałeś na air?  

Z głowy Ci nie powiem ale na pewno parę stopni więcej w idle, a w stresie może nawet koło 10 więcej.
Ale AiO mam na froncie, temperatury GPU ucierpiały ale wymieniłem na RXa z lepszym chłodzeniem, poszedł UV i jest cicho i chłodno.
Czekam na konkursowe 100zł z moreli, wtedy AiO wyjdzie mnie 99zł, opędzluje używkę Phantom Spirit 120 za stówacza i wyjdę na tej wymiance na zero.

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Pytam, bo akurat kumpel chce posadzić 9800x3d pod chyba właśnie PS120 ale boi się, że będzie gorąco :) 

U mnie było CO -30 na 1,1coś V i takie tempy z PS120. Generalnie cicho i w porządku, chociaż AiO na tym procku więcej da.
Są różne promki na AiO, to jak dobrze trafi, to wyjdzie go z 50 ziko więcej na PS120.

Opublikowano

Poustawiałem sobie CO. przy Fmax +175MHz osiągam ten sam wynik w CB24 przy -28 i -30 różnica jakaś tam jest na woltażu delikatna a na tempach około 1 stopnia. Walić ustawiam -29 i czas wrzucić OCCT CPU i RAM i zobaczyć czy będzie banglać.